Amundsen bryggeri Dessert in a can – Rocky Road Ice Cream

Amundsen bryggeri
Dessert in a can – Rocky Road Ice Cream

Pastry Stout 10,5% 0,33l kr. 91,90

©Lasse L

Farge: Sort med mørk brunt tett skum, som crema på en espresso

Aroma: Vanilje, sjokolade, mandler, marshmallows, fløtekaramell, kaffe, hint av krydret rom

Smaker: Søt, fyldig og kremete med massive toner av melkejokolade, vanilje (vanilin), smørkjeks, mandler, kaffe, marshmallows og varm alkohol i avslutningen. Disse dessert stoutene kan bli veldig klissete og søte, men der desserten i seg selv er en tung sjokoladebrownie med enda søtere marshmallows, fungerer denne som iskremversjonen. Stor kropp, masse sødme og kremete, men god bruk av laktosen gjør at den ikke blir så enormt mektig som en munnfull av brownie og marshmallows.

 

Under korona-krisen vil jeg daglig legge ut anmeldelser om en norsk håndverksøl på bloggen

Les også:

Kinn bryggeri Humlevin

Kinn bryggeri
Humlevin

IIpa 9% 0,375l kr. 59,90

©Lasse L

Farge: Uklar, brunrød med høyt, kremaktig skum

Aroma: Søtlig fra malt og alkohol, fine florale aromaer av furunål, sitrus mot grapefrukt og kvae fra humlen. Noe karamell, svisker og overmodne plommer (men ikke så overmodne at de har tørket og blitt svisker…)

Smaker: Kraftig avslag av humlebitterhet på en søtlig maltbase. Her er det appelsin, rosiner, svisker, smørkaramell og kjeks fra maltet. Igjen er det furunål og sitrus fra humlen. Her er det old school Dipa med kraftig maltbase og masse humle. God, lang ettersmak.

Fin munnfølelse, varmende alkohol og høyt utslag på namnam-barometeret til denne karen.
Det er noe med den florale bitterheten og det fløtekaramell-aktige preget fra malten som fungerer så fengende flott for min del.
Jeg kan flørte med en hazy, juicy, dobbelt tørrhumlet DIpa med masse tropisk frukt uten det minste spor av anger, men jeg er nok fortsatt og evig forelsket i den gode, gamle DIpa med sitt maltpreg og bitterhumle. Litt søtt, litt bittert. Jeg er nok litt som drinken med samme navn; Old fashioned. Og det er ingenting galt med det 😉

 

 

Glass: Ipa fra Magnor sin Brygg-serie

 

Les også:

Bådin Moloen

Bådin
Moloen

Hoppy Saison 5,6% 0,33l kr. 58,80

©Lasse L

Farge: Matt, gyllen gul med høyt, fint, hvitt skum

Aroma: Friskt av sitrus, gjær, høy, fersken, aprikos og lett bittert med en anelse pepper

Smaker: Fin bitterhet fra start som gir den er tørr munnfølelse. Frisk og god med livlig karbonering som kiler i munnen. Lys malt og snev av banen fra hveten.
Igjen finner man sitrus mot grapefrukt og sitron, høy, fersken og aprikos. Gjæren gir en lett funky tone mot kjeller uten å være prangende. Fint balansert med lette toner fra sitrus, lett søtlig med fin bitterhet i avslutningen. Samspillet gir den en god kropp og det er lett å nyte denne.
Skulle gjerne latt den bryne seg på ceviche, men vil nok fungere som en lett matøl mot fet fisk og grillmat

 

Glass: Pils fra Magnor sin Brygg-serie

 

Under korona-krisen vil jeg daglig legge ut anmeldelser om en norsk håndverksøl på bloggen

Les også:

Lervig Aktiebryggeri (sambrygg med Piggy Brewing co) Collab #4 DIPA

Lervig Aktiebryggeri (sambrygg med Piggy brewing co.)

Collab #4 DIpa

DIpa 8% 0,33l kr. 77,90

©Lasse L

Farge: Lys gyllen med lett offwhite skum

Aroma: Lett syrlig av ananas og sitrus, noe bitterhet og gress fra humlen

Smaker: Her kommer ananas, papaya, samt noe litchi og aprikos. Myke toner av sitrus, moden stenfrukt, avslappet bitterhet med gress som mest fremtredende. Bra kropp med touch av varme fra alkoholen. Smaken forsvinner ganske fort og gir en følelse av tanniner i avsluningen, selv om dette er dus før den glatter ut

 

Under korona-krisen vil jeg daglig legge ut anmeldelser om en norsk håndverksøl
bloggen.


Les også:

Nøgne Ø Tiger Tripel

Nøgne Ø
Tiger tripel

Tripel 9% 0,5l kr. 75,80

©Lasse L

Farge: Matt, dyp gyllen mot rav med fint, offwhite, skummende hode

Aroma: Florale og søtlige toner fra gjær, karamell, høy, krydder, honning, vanilje, stenfrukter, banan og røkt malt.

Smaker: Her er det igjen en god sødme og florale toner fra smørkaramell, honning, høy, nybakt loff, banan, vanilje, fersken og krydder. Det er veldig fyldig kropp med god karbonering. Røyksmaken ligger i bakgrunnen og kommer mer frem mot slutten.

Dette er en god triple med et overraskende element av røyk i bakgrunnen, som ikke gjør noe skam på hverken stilen eller ølen.

 

Les også:

Eik & Tid Mosaikk

Eik & Tid
Mosaikk

Surøl 5% 0,33l kr. 69

©Lasse L

 

Farge: Lett matt, lys gul med hvitt skum

Aroma: Lys malt, lett syrlig med eple, sitrus, funky mot fuktig kjeller, kald te, stenfrukt og høy

Smaker: Frisk og fruktig med lys malt, sitrus, druer, stikkelsbær, eple, florale urter og anelse funky.
Den har veldig fin og fyldig munnfølelse og moderat karbonering. Smaken holder seg godt og avrundes halvtørr.

Lettdrikkelig med lett syrlighet, mye frukt som kommer gjennom og snev av humle. Frisk, lett funky og ender med litt mineralsk tørrhet.
Dekker mange behov om man bare ønsker seg en liten øl i midtuken. Eller i sola. Og på tur. La oss bare si den dekker mange behov 😉

 

Les også:

Lindheim Ølkompani Kings of acid

Lindheim Ølkompani

Kings of acid

Passion fruit sour/ Berliner weisse 5,2% 0,5l kr. 85

©Lasse L

 

Farge: Lett matt, gyllen med hvitt perlende skum
Aroma: Syrlig fra pasjonfrukt, sitron, stikkelsbær og yoghurt

Smaker: Lett syrlig. Det er pasjonsfrukten som ser ut til å drive frem syrligheten, ikke melkesyrebakteriene. Kings of acid har fått sin litt skarpe surhet fra frukten, ikke den tørre syrligheten man får fra syrnet melk. Pasjonsfrukten er dominerende, men det er noe sitron, umodne plommer, stikkelsbær, yoghurt og svakt av aprikos. Frisk og fruktig.

Frukten kommer godt frem og den kan virke litt endimensjonal, men foretrekker denne foran Lords of acid. Mulig det er den lille forskjellen i alkoholprosenten. Herlig liten aperitif i sommersolen

 

Les også:

Grünerløkka Brygghus Bringebææærliner weisse

Grünerløkka Brygghus
Bringebææærliner weisse

Berliner weisse 3,7% 0,33l kr. 39 (i utsalget på bryggeriet, men finnes på Gulating osv)

©Lasse L

 

Farge: Uklar, rødfarge fra bringebærene med tett, lyst rosa skum

Aroma: Bittersøt aroma fra bringebær og bringebærbusker. Lett syrlighet fra melkesyrebakteriene, lik yoghurt.

Smaker: Herlig, forfriskende bærsaft før en tørr, syrlig ettersmak blandes seg inn med bringebærene. Det er veldig likt det uklare vannet som samler seg på toppen av yoghurten med et hint av mineralsk hvitvin. Forfriskende og deilig tørsteslukker som vil minne deg om sommeren når du drikker den. Pga melkesyrebakteriene trodde jeg den skulle være mye mer lik en bringebærsmoothie, men den har en annen type syrlighet, en annen fremtoning på bærene, ikke så kremete og om enn mindre kropp, desto friskere og lettere å konsumere.

Berliner weisse har en litt uklar historie, da noen hevder det var Huggenottene som brygget den da de slo seg ned i Tyskland på sine reiser fra Frankrike, men det er trolig en brygger fra Hamburg, Cord Broihan, som har den tidligste beskrivelsen av ølet.
Friskheten renser munnen og den har ikke de sedvanlige aromaene av banan og urter som en hveteøl vanligvis bærer med seg.

Melkesyrebakterier er også noe man helst ikke vil ha i gjæringstanken når man lager øl, men berliner weissen er annerledes fra andre øl på mange måter. Uten noe humle å snakke om, hjelper melkesyrebakteriene på holdbarheten.

I Tyskland får man valget mellom grønn og rød sirup til berliner weissen, en «schuss», men nymotens håndverksøl tilsetter gjerne frukt for å bevare den fine syrligheten og friskheten ølet gir uten en shot med iskremtopping (for sirupen brukes til dette også).

Ryktene sier at Napoleons hær kalte berliner weissen for «Champagne fra Nord», så da var det litt ekstra gøy å fotografere ølet i champagneglassene Happy fra Magnor.

 

Les også:

Vinmonopolet informerer om Spesialutvalget

Vinmonopolet innfører en ny og midlertidig ordning for å gjennomføre slipp i Spesialutvalget

 

Vinmonopolets slipp i Spesialutvalget er blitt utsatt på grunn av FHIs råd til befolkningen om å holde avstand for å bremse spredningen av covid-19. Vinmonopolet har nå laget en ny, midlertidig modell for hvordan slippene i Spesialutvalget gjennomføres i perioden der det oppfordres til sosial distansering.

 

Nye slippdatoer

 

Slipp / innhold

Opprinnelig slippdato

Ny slippdato

Vin: Tyskland + supplerende

2.april

20.mai (vinmonopolet.no)

27.mai (butikk)

Øl

23.april

20.mai (vinmonopolet.no)

28.mai (butikk)

Brennevin 1 + 2

26.mars + 28.mai

4.6 (vinmonopolet.no)

11.6 (butikk)

Champagne

4.juni

Annonseres senere

Øl

11.juni

Annonseres senere

 

Salgsstart på vinmonopolet.no er Kl.08:00 med køordning.

Salgsstart i butikk er ved butikkens åpningstid.

 

Produktene blir først tilgjengelig på vinmonopolet.no

Alle varer i Spesialutvalget vil bli gjort tilgjengelig på vinmonopolet.no i en periode på en uke før butikkene fysisk starter salg av varene i hyllene. I denne uken vil alle produkter på slippet være tilgjengelig for bestilling gjennom vinmonopolet.no. Dette gjelder produkter som er merket På lager for levering på post/dør og alle produkter som befinner seg fysisk i de forskjellige spesialbutikkene.

Varepartiene merket Post/På dør kan kun bestilles for levering til postkontor, post-i-butikk eller for hjemlevering.

Partiene som befinner seg i spesialbutikkene kan på slippdato bestilles på vinmonopolet.no for avhenting i den aktuelle butikken. Om en kunde bestiller produkter for henting i en av spesialbutikkene, kan de bestilte varene hentes etter at kunden har mottatt SMS om at varene er klare for utlevering. Utlevering kan skje så snart en slik SMS er mottatt. Vi oppfordrer kunder til å hente de forhåndsbestilte produktene på tidspunkter med lite trafikk i butikkene.

 

Produktene blir tilgjengelig for salg i butikk sju dager etter slippdato

De sju første dagene av slippet vil det ikke være mulig å møte i butikk for å kjøpe produktene uten forhåndsbestilling på vinmonopolet.no og mottatt SMS. Av hensyn til sosial distansering vil det heller ikke være mulig å foreta bestillinger i butikk. Først en uke etter slippdato vil Vinmonopolet åpne for muligheten til å kjøpe de resterende produktene direkte i butikk.

Ingen av varepartiene kan sendes til andre vinmonopolbutikker. Vi gjør oppmerksom på at enkelte spesielt ettertraktede varelinjer vil bli holdt tilbake for fysisk lansering i butikk på et senere tidspunkt med normal salgssituasjon. En lanseringsliste med slippets innhold vil som vanlig bli publisert på vinmonopolet.no.

Kinn bryggeri Saison Extra

Kinn bryggeri
Saison Extra

Saison 7,5% 0,75l kr. 106

©Lasse L

Farge: Uklar, mørk ravfarget med livlig, perlende skum som holder seg lenge

Aroma: Floral, fruktig og sødmefyllt aroma med preg av malt, tørket aprikos, banan, urter, gjær og modne pærer. Kanskje et ørlite hint av eddiksidereddik

Smaker: Fruktig preg av malt, banan, tørket frukt, nellik, høy, lys sirup og krydder. Mye av det florale kommer nok fra den belgiske gjæren. Man merker alkoholen litt, da saisoner er litt mindre hissige på dette planet, men det gjør den også mer saftig kropp.

Saisoner er ofte gode matøl til en lang rekke retter, slik som også Saison Extra er, men fordi den har mer tyngde pga alkoholen, tåler denne sterkere kost hvor en vanlig saison kan falle litt igjennom.
Grillmat, sjømat og endel modne oster (trå varsomt med blåmuggost i dette spekteret) burde passe godt til denne ølen.

 

Gjennom pandemi-tiden vil jeg legge ut en norsk håndverksøl daglig på bloggen Lasse L