Nøisom Nissens Imperium

Nøisom
Nissens Imperium

Fatlagret Imperial Stout 14% 0,33l kr 80,10

©Lasse L

 

Farge: Klar, dyp kastanjefarge med brunt skum

Aroma: Mørk malt, bourbon, sjokolade, kaffe, fløtekaramell og vanilje

Smaker: Fin maltsødme, men litt kraftig alkoholsting som vil dempes med litt lagring. Sjokolade, kakao, vanilje, eik, bourbon, cappucino, karamell og fersk tobakk.

Her er det bare å sette seg tilbake og nyte. Kan tas ut av kjøleskapet og gi den tid til å lunes litt før den slås i glasset. Fortjener god konfekt, hjemmelagde småkaker og drikkes med andakt

 

 

Les også:

Lervig BBA Times 8

Lervig x Stillwater
BBA Times 8

Fatlagret Imperial Pastry Stout 16% 0,33l kr 189,00

©Lasse L

 

Farge: Beksvart med tynt beige skum

Aroma: Bourbon, vanilje, mørk sjokolade, fløtekaramell, lønnesirup, kaffelikør og snev av kokos

Smaker: Herlig viskositet! Ligner sprit som har ligget i fryseren.
Søtlig anslag fra sjokolade, vanilje, lønnesirup, kokos, kakao, kaffe, smørkaramell og ikke minst bourbon. Dette er en massiv pastry stout med sine 16%, men den er så tettpakka med smak av alkoholen aldri greier å trenge gjennom og gjøre utslag i smaken utenom å løfte de andre smakene til å bli varmende nytelser.
Kroppen er kremete og tykk, den blir liggende på tungen i lang tid og selv om den er ganske søt, er den ikke klissete søt. Her balanserer malt, kaffe, sjokolade, kokos, lønnesirup, smørkaramell, vanilje og bourbon på et tau som er reist litt høyere enn andre pastry stouts som ‘bare’ er stappet fulle av laktose.
Dette er flytende konfekt og flytende konfekt er besynderlig godt

 

Les også:

Beer Flag Sargasso

Beer Flag Oslo
Sargasso
Witbier 4,7% 0,33l kr
50,00 (Lokalbrygg.no, Gulating Sentrum)

©Lasse L

Farge: Matt, lys gul med hvitt skum

Aroma: Fruktige toner av sitrus, grantre, lime, sitrongress, hvete og urter.

Smaker: Lettdrikkelig og forfriskende wit. Fruktige toner fra sitrus, høy, hvete, grantrær, anelse vanilje og florale urter. Tankene gikk til sommer og sol, som er en god følelse nå når vinteren trenger seg på. Leskende med fornøyelige smaker som minner både om belgiske hvetebaserte øl, norsk gårdsøl og en god amerikanske pale ale.

Fine smaker og velbrygget wit med kveik fra Oslos nyeste bryggeri.

 

Les også:

Nøgne Ø #500

Nøgne Ø
#500

DIPA 10% 0,5l kr. 79,90

©Lasse L

 

Farge: Uklar, dyp gyllenbrun med lyst skum

Aroma: Malt, mørk sirup, grapefrukt, kvae, aprikos og urter

Smaker: Her leker maltsødmen og bitterheten fra humlen veldig godt sammen. Varmende, søte og fyldige toner av karamell, stenfrukt, brød, tørket frukt, aprikos og urter løfter maltbasen og balanserer ut den heftige bitterheten fra grapefrukt, appelsinmarmelade, høy, kvae, barnåler og lette tropiske toner. Det er snev av røyk liggende under som et syltynt lag. Jada, man kjenner de 10%, men på en god måte da det er massive toner av alt som balansere hverandre godt.

Det er ti-årsjubileum for #500 iår. I likhet med #100, ble det 500. brygget oppkalt etter nettopp det; #500. Og siden det var et minneverdig markering, fant man frem fem typer malt, 5 humlesorter (Chinook, Simcoe, Centennial, Pacific Gem og Nelson Sauvin) og bestemte seg for 100IBU.
Og siden ølet finnes og selger godt på polet den dag i dag, er det både rett og riktig å si atdette ikke bare er et knakende godt øl, men en klassiker. En IIPA jeg forelsket meg i for ti år siden og som jeg har hatt som fØLgesvenn hjem fra Vinmonopolet flere ganger enn noe annet.

Jeg har for lengst slått meg til ro med at når maltsødme og humlebitterhet tar opp sine instrumenter og spiller opp til DIPA-dans, da er det søt musikk i min strupe. Og det vil vare i minst ti år til. Nøgne Øs #500 er min BFF; Beer friend forever

 

Les også:

Sleeping Village Vanished Leaves

Sleeping Village Brewing
Vanished Leaves
Southern Hemisphere IPA 7,6% 0,44l kr 79,50

©Lasse L

 

Farge: Tåkete, guloransje med fint, offwhite skum

Aroma: Mye sitrus. Mandarin, grapefrukt, appelsinmarmelade og granbar

Smaker: Fyldig og lett kremete kropp. Velbalanserte og moderate toner av sitrus, lett humlebitterhet og lys malt. Igjen er det mandarin, grapefrukt, appelsinmarmelade og granbar med snev av tropiske toner der.

Det er så godt integrerte smaker at det er nesten unødvendig å plukke de fra hverandre. Det er ingen bruk av laktose for å løfte kroppen og gjøre den større, søtligere og mer kremete. Istedet for å gjøre den pompøs, er dette nydelig balansert.
Dette er et kunstverk av et brygg med rene smaker som fortsetter å glede for hver slurk. Den forsøker ikke lure reseptorene med laktosesødme og følelsen av en massiv kropp, for selv med dosile fremtoninger får Vanished Leaves allikevel smaksløkene til å juble

©Lasse L

 

Les også:

Klokk & co FRIPA

Klokk & co.
FRIPA
Alkoholfri pale ale Alkoholfri 0,33l Kr. 24,70

©Odd Arild Riise

Farge: Tåkete, gul med tett, hvitt skum
Aroma: Vått korn, tropiske frukter, sitrus, høy og furuskudd
Smak: Mektig imponert av denne her. God pale ale med en del maltsødme som kommer gjennom humlespillet med furu, mandarin, grapefrukt og tropiske frukter som aprikos og fersken. Syns dette er riktig så godt for å være alkoholfri, da den balanserer friske frukttoner med de bitre humletone godt. Jeg har smakt mang et forsøk på denne stilen med alkohol som ikke kommer opp med fylden og fruktigheten som FRIPA har.

Jeg ble veldig imponert første gang jeg smakte FRIPA og er ikke noe mindre imponert nå.
Ekstra gøy er det at FRIPA til Klokk & co har blitt lagt såpass godt merke til at de kom på tredjeplass i Årets matskatt i 2018

 

Les også:

24 akevitter fra Norge – En akevittkalender

24 norske akevitter

Akevittkalenderen er tilbake, mer innholdsrik enn noen gang med mange spennende nyheter!

Det Norske Brenneri i Grimstad, har invitert med fire av Norges fremste håndverksdestillerier, slik at akevittelskeren kan utvide horisonten og få et sjeldent innblikk til bredden av norsk akevitt.

Her får du smake edle dråper fra Bivrost, laget av Aurora Spirit Distillery i Lyngen i Troms. Aurora spirit Distillery er verdens nordligste distilleri og ligger i naturskjønne, arktiske omgivelser på Lyngenhalvøya.

Akevittene Attåt er fra Gardsbrenneriet som ligger solfylt til på Hauge mellom fjord og fjell i Sandane i vakre Nordfjord. Der har de hovedfokus på frukt og bær samt lokale krydderurter når de lager sine unike produkter

Trøndelag er representert av Inderøy Brenneri, som ligger på vakre Berg gård langs Inderøys fantastiske kalte Den gyldne omvei. Berg gård satser på gårdsturisme og har eget landhandleri, gårdsslakteri og spisested, i tillegg til å være en av 9 gårder på Inderøy som lager det aller meste av karve i Norge.

Egge Gård i Lier står for Østlandet sitt bidrag. Egge gård er vel mest kjent for sin eplemost, men lager også gløgg, sider, musserende vin og brennevin av nesten alle slag. Fra 1982 til nå har den vakre gården vært drevet av familien Egge i 11 generasjoner.

I tillegg er det selvsagt flere akevitter og snaps fra Det Norske Brenneri – det første destilleriet i Norge etter at produksjonsmonopolet ble oppløst i 2005- som også i år står for utgivelsen av «24 akevitter fra hele Norge». Her er det fatlagrede akevitter, som Arvesølvet og Hellstrøm, men også spennende nye taffelakevitter. Det er akevitter til julematen, til fisk, når man er på jakt og til peiskosen.

 

24 Akevitter fra hele Norge er tilgjengelig på Vinmonopolet
Bestillings nummer : 7864408

Pris: 819,90 kroner

7 Fjell “Beffen”

7 Fjell Bryggeri
«Beffen»

©Lasse L

Bayer   5,2%   0,33l   kr 49,90

Farge: Klar, rødbrun med beige skum

Aroma: Røstet malt, karamell, nystekt brød, lys sirup

Smaker: Fin og fruktig maltbase. Det er mørk karamell, tørket frukt, svisker, mørke bær, nystekt brød med honning og en fokusert bitterhet her.
Sødmefylt, fruktig og god bitterhet i denne bayeren fra Bønes

 

Les også:

Mjøderiet Raspberry Decadence

Mjøderiet
Raspberry Decadence
Melomel (mjød med bær/frukt) 12,6% 0,25l Kr. 120,30

©Kjell Rødhammer


Farge: Rødtlig brun i fargen, litt mellomting mellom rød og brun julebrus i fargenotene.
Aroma: Lett aroma av bringebær og vagt søtlig av honning
Smak: Bringebærsmaken går fra det søtlige over til en liten syrlig topp. Fin sødme fra både honning og bær hvor honningen med det florale og urtepregede spillet løfter bærene og gir først en intens søtlig fruktighet fra bringebærene, før bærene selv bryter igjennom med sin friske og lett syrlige saft.
Herlig melomel fra Ytre Arnas blideste gutter

Mjøderiet har akkurat lansert Rubin, en bringebær og sitron melomel på Spesialutvalget (+Øl-pol og nett)

 

Les også:

Beer Flag Black Pit Porter

Beer Flag Oslo
Black Pit Porter

Porter 6,6% 0,33l kr 69,90

Farge: Sort med flyktig, mørk beige skum

Aroma: Røstet malt, kaffe, nøtter med anelse sjokolade og knekk

Smaker: Første anslag er av kaffe og røstet malt. SÅ kommer en mild overgang til kaffekarameller og sjokolade før det kommer en lett bitterhet i avslutningen med ristet brød og mørk karamell.

Myke, joviale smaker i en middels tykk kropp.
6,66% og «Beer of the beast» står det på boksen som er koblet til metalfestivalen Tons of Rock, noe som hinter frem til at man skal si at det er djevelsk godt, men jeg tror jeg sparer de ordene til Black Pit Porter kommer på nitro. Da får denne enda et lag med kremete karbonering som vil kle denne veldig godt. Men det er uansett en god porter. Derom er det ingen tvil

 

Les også: