Farge: Tåkete, lys gul med hvitt skum Aroma: Masse frisk mandarin, grapefruktskall, sitrondrops og grønne toner fra humlen med lys maltbase liggende under. Merkbart en meget fersk Citra-humle her som driver ølen frem. Smaker: Frisk og fruktig, lett kremete. Grapefrukt, mandarin, søte sitrondrops, tropiske toner som papaya, litchi og noe mango, med appelsinmarmelade i bakkant som gir en litt bitter avslutning. God fylde med sine 6% uten at det blir milkshake. Lettdrikkelig, fruktig og litt farlig.
Hoptweak-serien til Haand har gitt endel interessante samarbeid, så denne fører seg fint i rekke av gode øl. Gøy at de samarbeider med mindre bryggeripuber, selv om Haand har lekt med flere puer og bryggeripuber spesielt for surølproduksjonen.
The BD57 Quiz er som de mest obeservante sikkert har fått med seg, en ukentlig quiz på BD57
Onsdag 1. mai
Gründer Morten Valentin Lundsbak fra Amager Brygghus tar turen innom RØØR og holder Amager TTO + Meet the brewer med seks øl fra det danske håndverksbryggeriet.
Henry & Sally’s har Pomona Island TTO med følgende leskedrikke tilgjengelig: WHICH ONE IS PINK? Sour DIPA 8% FULL TIME DREAMER Pale 4.5% CAN YOU PAY MY TELEPHONE BILLS? NEIPA 6.2% WHAT’S THE JIVE, BIRD’S ALIVE Chocolate, Vanilla & Fennel Pollen Stout 6.5% STRONG MEN ALSO CRY West Coast IPA 6.8% TAMAKI III Plum & Hojicha Gose 5% SAME THING WE DO EVERY NIGHT DIPA 8% MADMAN SITUATION Pale 5.1%
Fredag 3. mai
Lørdag 4. mai
Tradisjonen tro blir det Tom Waits-løpet som er den årlige ølvandringen fra Grønlandsleiret til sentrum med gode venner.
Alkohol har vært en betydelig del av den menneskelige sivilisasjonen, og har spilt roller i feiring, medisin og sosial binding. Når vi ser på romutforskning, lurer vi på hvordan alkohol passer inn i fremtiden vår utenfor jorden. Chris Carberrys bok, “Alcohol in Space,” utforsker dette spørsmålet.
Carberry bok “Alcohol in space”, som kom ut i 2019, starter med alkoholens historiske betydning opp gjennom årene i forskjellige ledende samfunn. Gudene Dionysus, Ra, Ninkasi og Ægir blir løftet frem for sin gudommelige drikkekraft, men Carberry forteller også om religionenes mindre hellige syn på ‘djeveldrinken’. Alkoholens viktighet for utforskere og reisende opp gjennom tiden blir godt dokumentert og forfatteren vurderer derfor også alkoholens potensiale i verdensrommet; The Final Frontier. Han skriver utdypende om innsatsen fra produsenter, distributører og forskningsprosjekter for å gjøre alkohol i verdensrommet til en realitet, ikke bare for moro skyld, men som en del av forskning på alkoholens påvirkning på kroppen i vektløs tilstand og ikke minst for å gi bærekraftig liv for astronauter og fremtidige nybyggere.
Det er interessant å lese om landbruk i verdensrommet, som avgjørende for å skape liv utenfor jorden: Et utenomjordisk landbruk står overfor utfordringer som mikrogravitasjon og begrensede ressurser. Carberry forteller om hvordan innovasjoner i landbruket, spesielt for alkoholproduksjon, kan bidra til å opprettholde liv i verdensrommet.
Det er ofte alkohol med i science fiction, om det er bøker, filmer eller andre medier. Der brukes det for en sosial sfære, et gjenkjennelig avbrekk fra virkeligheten eller for å vise misbruk og tap av kontroll. Igjennom boken ser derimot Carberry på de virkelige mulighetene og utfordringene som alkohol i verdensrommet har. Han diskuterer sosiale aspekter, som astronauter som tar seg noen drinker, og undersøker praktiske og etiske bekymringer, inkludert effekten av alkohol på kroppen og romfartsorganisasjonenes politikk om alkohol.
Det er et eget kapitel dedikert til øl og ølbrygging i verdensrommet, med forskning på gjær og mikroorganismer i verdensrommet og hvordan det er gjort forsøk på å lage ‘Space beer’.
Carberrys bok, med et forord av Andy Weir, forfatter av «The Martian», kombinerer kunnskap med en hyllest til menneskets nysgjerrighet. Den gir et unikt perspektiv på fremtiden vår i verdensrommet, og fremhever de varige tradisjonene vi har i tillegg til drivkraften for tilpasning i ny miljøer. «Alcohol in Space» handler ikke bare om alkoholholdig drikke, den handler om å løfte den menneskelige kulturen inn i kosmos.
Jeg var i Molde nylig og deltok på Fjølprat hos Tapp & Kork som en av vertene for aftenen. Bryggeripuben i Rosenes by hadde invitert sine gjester til arrangementet Fjølprat- Øl og bakeverk hvor de hadde invitert inn Nanna Kristine Jensen og Guðjón Andri Rabbevåg Reynisson i tillegg til undertegnede til å lose gjestene gjennom bakverk og kaffe fra Den Gode Smak, brød fra Fole Godt, samt øl fra Tapp & Kork sitt utvalg.
Nanna er utdannet kokk, er en meget engasjert smaksentusiast, så det var naturlig å kalle kafeen og delikatessebutikken hun eier og drifter Den Gode Smak. Den ligger i handlesenteret Moldetorget og er vel verdt et besøk når man er i byen. Med sin spennende lunsjmeny, stort utvalg av kaffe og te, samt påsmurt, kaker og annen drikke, er det noe for alle og med flott utsikt i tillegg.
Guðjón har jobbet på T&K siden 2020 og tok nylig over som bestyrer på Storlihytta. Han er innovativ og engasjert i øl, mat og ikke minst kaffe, som man aboslutt vil få merke når han fritt spillerom på den fjonge ‘turisthytta’ i Moldemarka. Vakker natur og gode smaker er å finne her også.
50 gjester stilte blide og nyskjerrige opp til smakingen i andre etasje til puben i Storgata. Noen av gjestene var så ivrige at de hadde inntatt både mat og drikke før vi i det hele tatt kom oss igang!
Nanna fortalte om sine bakverk, Guðjón ga oss en god innsikt til kaffen og jeg utdypet meningen med hvorfor øl er en god partner til mat, i tillegg til hvorfor vi hadde plukket nettopp disse ølene til bakevarene som var laget over gata.
Jeg er ikke en kaffedrikker selv til vanlig, men det er spennende å smake de forskjellige karakteristikkene i kaffen, samt hvordan disse fungere i kombinasjon med øl og bakverk.
Og så, til menyen!
Brownie med kremost marmorering
Blue Sombrero Duckpond Brewing Triple Fruited Gose med blåbær og vanilje 4,7%
Ideen er å ta bort problemet med å finne drikke til brownie/sjokoladekake og å slippe lage coulis eller marinerte bær. Her får du coulis i glasset, kaka på tallerkenen og en herlig kombinasjon man allerede kjenner, men servert på en annen måte.
Kald blir ølet litt for syrlig og beskt til brownien, men vi lot den få temperert seg hvor syrligheten avtar litt og frukten får mer fylde, slik at det ble en herlig match av friske bær og dyp sjokolade.
Klassisk combo som funker overraskende godt. Nå som Vestkyst-stilen begynner å komme tilbake etter årevis hvor New England-stilen har dominert markedet, var det ekstra gøy når Molo sin bryggmester Randy Jensen sitt humlebitre brygg var tilgjengelig på tapp. Sødmen i kaken matchet godt til maltsødmen i ølet, krydderet i kaken går i fint tospann med humlen og den kremete glasuren finner sin dansepartner i de bitre tonene i ølet.
Kaffen er fra Solberg Hansen, som er den faste espressokaffen de bruker på Den Gode Smak. Pistet inn i kremfløte, var den et kremete og bittert tilskudd som komplementerte kaken.
Surdeigbrød fra Fole godt med Stranda skinke og kremet smør
Black Smoke Rising Lervig Local Rauchbier 4,7%
Jeg ville ta den milde, fine røyksmaken i dette ølet og komplimentere det med salt kjøtt, smør og deilig surdeigsbrød. Noen røykøl kan bli veldig intense, men det er også mer egnet til kraftigere røykte pølser, eisbein og bacon som man finner i Tyskland, Polen, Ungarn og resten av Øst-Europa. I Lervig Local sin Black Smoke Rising får du en mild og jovial røyksmak fra ølet, som passer godt til våre mildere røkte kjøttvarianter, som skinke, pølse og bacon. Og som komplementerer godt smør og surdeigsbrød. Ølet tilfører en elegant touch, slik at vanlig kokt skinke får mer lignende toner til en bayonne skinke, eller en enkel spekeskinke får mer dybde og smak.
Havrecookie med sjokolade
BA Contains Nuts (2022) Dok Brew BBA Imp stout 11,2%
En mektig kjeks fylt av deilige smaker av vanilje, havre, sjokolade måtte matches med en malttung drikke. Den fete, sødmefulle kjeksen finner balanse med de lette, bitre tonene i maltbasen fra stouten, hasselnøttene gir enda en dimensjon til kjeksene og til slutt så gir tonene fra bourbonfatene det lille ekstra løftet på slutten.
Det var mange som fikk en ny opplevelse med øl og mat, spørsmålene fortsatte å komme lenge etter vi var ferdige og det var en meget givende kveld med storfornøyde gjester og verter.
Dette er noe av det morsomste jeg gjør i fortellingen om øl og mat. Det er sjeleglede når folk blir engasjerte og entusiastiske for nye smaker og opplevelser, så det er en ære å få være med på slike arrangement.
Babylon Bar ved St. Olavs plass har Sour beer release med Macondo. Tropic Thunder og Tropical Breeze fra Dugges, Unconditional Love fra Dealbreaker, samt Duchesse Red fra B. Verhaeghe er på tapp, med flere nyheter på flaske og boks
Lørdag 20. april
Henry & Sally’s inviterer til Bent Gate Brewing Happy 420/1st birthday med følgende øl fra Bent Gate tilgjengelig: – Cloudy With A Chance of Hops (Juicy NEIPA 7.4%) – Unicorns & Double Grainbows (Sour DIPA 8%) – Oat of this World (Oat Cream DIPA 8%) – Oat of this Galaxy (Thiolized Oat Cream DIPA w/ Galaxy 8%)