Atlungstad Christopher Hammers Selskapsakevitt

Christopher Hammers Selskapsakevitt representerer en ny klassisk tilnærming til akevitt, som Christopher Hammer selv ville ha skapt hvis han levde i dag. Denne akevitten skiller seg fra tradisjonen ved å fokusere på mindre fusel og renere potetsprit i stedet for rugsprit med høy fuselinnhold. For å gi akevitten en unik karakter og raffinement, lagres og modnes den på sherryfat, som nå er tilgjengelige i Norge takket være import av sherry på fat.

Akevittens smaksprofil er nøye sammensatt med utvalgte urter som trives godt i norske klimaforhold. Blant disse urtene finner man karve, koriander og fennikel, som er valgt for sin egnethet til dyrking i norske omgivelser. Denne omhyggelige utvelgelsen av urter bidrar til å skape en smakfull og moderne norsk akevitt av ypperste kvalitet.

Selskapsakevitten bærer med seg arven fra Christopher Hammer, en pioner innen akevittproduksjon, samtidig som den inkorporerer moderne smakpreferanser og tilgjengeligheten av nye ingredienser og lagringsmetoder. Resultatet er en akevitt som bevarer det beste fra fortiden samtidig som den omfavner fremtiden med en frisk tilnærming til smak og håndverk.

 

Atlungstad
Christian Hammers Selskapsakevitt
Akevitt   40% 0,50l kr 429,90
Tilleggsutvalget

Farge: Klar, gyllen
Aroma:
 Mild aroma av karve, fennikel og dillkrone. Noe fusel og sitron i bakkant
Smaker:
 Mild med fint sødmepreg. Lite som stikker frem, men et lunt krydderbilde med en jovial alkoholvarme liggende bak. Karamell, karve, fennikel og appelsin med sherrytoner i avslutningen.

Litt mild akevitt, uten merkbare usmaker eller ubalanse. Treffer nok best til smørbrød med litt enklere smaker, enn å nytes alene. 

Lasse L 6/10

 


(Takk til Gry Henriksen fra gryende.blogg.no for innspill)

Atlungstad Brut

Atlungstad Brut er en norsk akevitt som hedrer gamle tradisjoner og utmerker seg med sin tørre smak. Produktet er unikt ved at det ikke inneholder tilsatt sukker, men får sin naturlige og balanserte sødme gjennom modning på eikefat som tidligere har huset sherry, portvin og madeira. Den lange modningsprosessen foregår på helt nye 500-liters sherryfat, og dette gir akevitten en kraftig karakter med fyldig smak av eik og sherryavrunding. Bourbonfatene bidrar også til å forme smaken, tilførende hint av whiskey og litt vanilje fra hvit amerikansk eik.

Den tørre stilen gir rom for at fatkarakterene blir tydelige, og en subtil tilsetning av karve, fennikel og sitrus skaper en kompleks og smaksrik akevitt med en tørr ettersmak. Ved lukt oppleves aromaene av karve, fennikel, eik og sitrus. Smaken byr på vaniljetoner og sitrus, kombinert med akevittkryddere, og den langvarige ettersmaken har innslag av sherrysødme.

Atlungstad Brut akevitt har en gyllen farge og serveres best ved romtemperatur. Den er en ideell følgesvenn til norsk tradisjonsmat, men kan også nytes alene. Med en alkoholprosent på 41,5% og tilgjengelig i en bærekraftig PET-flaske med pant, viser denne akevitten ikke bare omtanke for smak, men også for miljøet. Den resirkulerbare PET-emballasjen reduserer avfallsmengden og bidrar til et lavere karbonavtrykk, noe som gjør Atlungstad Brut til et positivt valg for de som verdsetter både kvalitet og bærekraftighet.

 

Atlungstad
Brut
Akevitt 41,5% 0,50l kr 459,90
Basis kat. 4

Farge: Klar, gyllen
Aroma:
 Appelsin og sitrus preger, vanilje, stjerneanis, karve og fatpreg
Smaker:
Mye appelsin og stjerneanis, før vanilje, karamell, eik og karven løftes frem av alkoholvarmen. Ligger pepperaktige toner og kiler bak på tungen og i halsen. Underliggende toner av bourbon og madeira her.

Lasse L 7,75/10

Atlungstad Akevitt med Gulløyepotet

Gulløyepotet er hjertet av Atlungstad Akevitt, en eksklusiv akevitt som bærer med seg essensen av Nord-Norge. Det begynner med nøye utvalgte gulløyepoteter fra Nord-Norge, som først gjennomgår en omhyggelig brenneprosess på Sundnæs Brenneri i Trøndelag. Etter denne initielle brenningen sendes de edle potetene til Gjøvik for en ekstra destillasjonsrunde, og det er her historien om Atlungstad Akevitt tar en unik vending.

Den påfølgende Gulløyespriten modnes over en betydelig periode i store, eldre sherryfat, som tilfører dybde og kompleksitet til smaken. Den spesielle kombinasjonen av nordnorske gulløyepoteter og destillasjonsprosessen resulterer i en unik sprit med karakter. For å ytterligere forsterke den distinkte smaksprofilen, inkorporeres nøye utvalgt potetsprit fra Atlungstad, inspirert av lokale tradisjoner fra Trøndelag og Hedmarken.

De lagrede akevittene hviler så på nyere sherryfat, der innflytelsen av sherry, eik og vanilje beriker smaksbildet. Resultatet er en forførende akevitt som kombinerer nordnorsk sjarm med raffinert håndverk. Den subtile sødmen i smaken gir Atlungstad Akevitt en unik karakter. Gulløye, stolt dyrket nord for polarsirkelen, er Nord-Norges egen gourmetpotet, elsket av potetentusiaster over hele landet. Med over hundre års historie i Nord-Norge har Gulløye utviklet sitt særpreg takket være det spesielle nordnorske klimaet, med konstant dagslys gjennom vekstsesongen. Dette gir Gulløye fra Nord-Norge en distinkt kvalitet som gjenspeiles i hver dråpe Atlungstad Akevitt.

 

Atlungstad
Aquavit med gulløyepotet
Akevitt 41,5% 0,70l kr 539,90
Bestillingsutvalget

Farge: Klar, gyllen
Aroma:
Fennikel, karve, appelsinskall, fusel og sherry i bakkant
Smaker:
Fremtredende alkohol med floralt spill. Fennikel og karve, noe appelsinskall og sherryfat liggende under. Lett sødme gjennom krydderiene

Lasse L 7/10