Derfor tagger jeg ikke Helsedirektoratet

Hevnen er visstnok søt, men det er nok kun hvis det ikke finnes konsekvenser.

I romjulen, rundt to uker etter at noen håndverksbryggerier fikk brev fra Helsedirektoratet om påpek rundt brudd på alkoholreklameloven, dukket daglig leder i Nøgne Ø, Sverre Orm Øverland opp i Fædrelandsvennen og kommenterte brevet fra Hdir og idiotien rundt dette med at bryggeriene ikke kunne lastes for hva andre gjorde på sosiale medier.
Så ble det stille natt, før det på nyåret begynte å dukke opp en ide rundt en slags hevnaksjon mot Hdir.

Dette før det egentlig ble allment kjent hva som hadde skjedd. Vel, deler av hva som hadde skjedd.
Noen bryggerier tok dette veldig behersket og brukte klageretten (som gikk ut fredag 6. jan), andre hyttet mer med neven. Det er deilig å få ut frustrasjon, så ingen klandring fra denne kanten.
Men det var ikke like lett å få hele historien, det ble stort sett med bruddstykker.
For etter gjentatte forsøk på å få tak i dette brevet som direktoratet hadde sendt ut, var det først på fredag man fikk et helt brev å gjennomskue.
Da hadde man endelig helhetlig bevis man kunne legge frem for journalister og mediehus.

Allerede da hadde jeg greid å ‘ødelegge festen’ med å forsøke og fortelle at nåværende hevnaksjon mot Hdir er totalt nytteløs. Det viser bare at det går an å tagge de og om man mener at de at ikke har kontroll, så har de det.
“Hvem har pissa i pilsen din?” var det en som lurte. Vel, sant skal sies, så er det ølnerdene som har tagget Hdir på Instagram.

Fordi  Helsedirektoratet er ikke “tilvirker av alkohol, grossist eller importør” som er de som påvirkes av denne loven. Som betyr at å tagge Hdir har null effekt mot å bryte loven. Enda mindre at “de må bøtelegge seg selv på mandag”, fordi de først og fremst ikke kan bøtelegges for lovbrudd de ikke har begått, men også fordi de ikke har bøtelagt noen andre ennå, hva denne saken angår iallefall.

Hva man faktisk kan oppnå ved å tagge Hdir er at mandag morgen kan de skru på filteret som gjør det umulig å tagge de på Instagram og Facebook, dermed beviser de enkelt hvordan loven kunne og burde blitt opprettholdt av bryggeriene. Poenget med taggingen fikk en ny vending. Hevnen virker plutselig ikke like søt.

I tillegg er det også andre som du sikkert har tagget på sosiale medier. Venner og kjente som også har blitt inkludert i bilder, tagger og hva enn som man deler på sosiale medier. Så om Hdir kunne ha blitt utsatt for sivil ulydighet og begått lovbrudd, ja men så har vel du akkurat angitt dine venner også.
Og ikke bare venner og bekjente, men alle barer, puber, bryggerier, festivaler, importører, grossister, utsalgsteder osv i tillegg.
Fordi du har tydelig akkurat veivet din egen profil i trynet på Hdir med all informasjon de trenger, hvor de da kunne gjennomgå din profil og straffe samtlige lovbrudd du har begått (for de som hadde tagget deg) og alle du har utsatt for lovbrudd. Gudskjelov er ikke dere underlagt loven. Akkurat som Helsedirektoratet.

Men mest og viktigst av alt, er grunnen min at Helsedirektoratet kan ta sin egen hevn. Da de ikke bare sitter med loven i hånd, men det er de som skal etterfølge den. Om de hadde blitt terget og irritert nok, så kunne de gått hardt ut mot håndverksølbransjen i sin helhet. Tatt absolutt alt av lovbrudd, kastet om seg av bøter og straff, da loven er åtte år gammel, alle fikk en påminnelse for fire år siden og nå er det faenmeg slutt med silkehanskene.

Noen mente dette var bare moro, andre tok det veldig seriøst. Man trodde det ville føre frem til noe, men jeg var hele tiden redd for at det motsatte kunne skje. Vi har ikke å gjøre med folk som ser mellom fingrene eller ser idiotien i dette lovverket (iallefall ikke offisielt, da de har trenert saken noen år), de er pålagt jobben av de som kan endre dette, men som allikevel ingen vil eller tør å utfordre.
Og av en eller annen grunn, så går politikerne som lagde og opprettholder loven helt fri for anklager og terging fra almuen, da fokus er kun på ‘å skyte budbringeren’.

“You must be fun at parties” var den siste kommentaren jeg fikk ved å påpeke dette. Vel, jeg er aldri gøy når folk flyr rundt og pisser i pilsen min

Wettre lager øl av avløpsvann

Dette høres ut som en krass kritikk av et øl, men det er langt derifra. Det lille bryggeriet Wettre i Asker begynte å utforske muligheten for å integrere resirkulert gass i sin ølproduksjon for noen år siden. Resultatet er samarbeidsølet CO TO.

Da spørsmålet om leverandør dukket opp, trengte ikke Wettre å lete langt. Norges største renseanlegg, VEAS, var rett rundt hjørnet. Tanken på å kunne bruke gass som ikke bare var resirkulert, men også lokalprodusert, var spennende.

“Ølproduksjon krever vann, men ingen i verden har tidligere koblet seg direkte på et renseanlegg for å få CO2,” forteller Hans Ellef Wettre. For ett år siden ankom de første oransje boksene med CO2. Det hele var et eksperiment og et pilotprosjekt som fanget oppmerksomheten til media med overskrifter som “Fra piss til pils”.

Fra samarbeidets spede begynnelse til det fikk et navn og kom på boks, tok det fem år.

Bruken av resirkulert vann i ølbrygging er ikke en helt ny idé. Allerede i 2014 begynte et bryggeri i California å bruke tidligere behandlet vann i prosessen sin. Vannet hadde allerede vært gjennom vanlige husholdningsbruk som vask, dusj og klesvask. Om navnet “Tunnel Vision IPA” kom fra vannets historie er uklart, men det gir et passende bilde av prosessen.

Veas tar imot avløpsvann fra Asker, Bærum og Oslo, og håndterer en femtedel av Norges avløpsvann. På en gjennomsnittlig dag renser de rundt 3000 liter vann per sekund og behandler 100 millioner kubikkmeter avløpsvann årlig. På den andre enden av verdikjeden bruker kommunene store mengder CO2 for å rense drikkevann – ideen om å gjenbruke denne CO2-en fra avløpsvannet er ikke bare tenkelig, men også mulig. Dette er eksempler på sirkulære prosesser som er nødvendige for å redusere klimagassutslippene.

Det tar tre timer fra avløpsvannet ankommer Veas til det blir sluppet ut igjen i ren og renset tilstand. I løpet av den tiden går vannet gjennom en kjemisk prosess for å fjerne forurensninger.

Hans Ellef Wettre har et håp om at CO2 også kan få en merket ordning på linje med resirkulerbart papir.

“Hvis vi kan få noe som ligner på et Svanemerke, vil forbrukeren kunne være sikker på at gassen som brukes i produksjonen virkelig er grønn. Det er et merke vi ønsker oss, og i samarbeid med Veas ser vi frem til å ha fullskalaproduksjonen på plass innen 2024” sier den blide bryggmesteren.

At det var nettopp han, fra mat- og bryggeribransjen, som var først ute med å ta i bruk avfallsvann, må betraktes som et fantastisk initiativ av både forbrukere, renovasjonsbransjen og klima- og miljøentusiaster.

 

Wettre Bryggeri
CO TO
Golden lager 4,7% 0,33l kr. 33,50

@VEAS

Farge: Klar, gyllen med offwhite skum
Aroma: Lyst malt, kjeks, noe gress og lett bitterhet i bakkant
Smaker: En fin og frisk pilsner. Lys maltbase som gir toner av korn, høy, gress og kjeks, med et lett bittert, grønt humleinnslag i bakgrunnen.
Fin og grei pils

Lasse L 7,5/10

Smaksnotater for ølnyheter i ølslippet 11. januar 2023

Det er nytt år og det er nye slipp på Vinmonopolet. Her er smaksnotater for nyhetene i januarslippet den 11. januar

 

Sheppy’s
Low Alcohol Classic Cider
Alkoholfri cider 0,0% 0,5l kr 44,70

Farge: Klar, lys gyllen
Aroma: Syrlig og frisk av sitrus og syrlige epler, noe funky toner
Smaker: Frisk og fine smaker av epler. Noe hageepler, noe bakte epler, men friske toner med hint av sitrus. Veldig fin alkoholfri sider

Lasse L 9/10 Untappd 3,39

 

 

Ægir Bryggeri
Minus
Alkoholfri 0,0% 0,33l kr 22,70

Farge: Klar, ravfarget med flyktig offwhite skum
Aroma: Korn(silo), vått gress, noe lys sirup, knekk og noe florale toner
Smaker: Noe tynn og lett metallisk. Tørr, smaker fuktig korn og sender tankene til metallisk lettøl på 80-tallet, dessverre

Lasse L 1/10 Untappd 2,59

 

 

 

Brewdog
Lost AF
Alkoholfri 0,0% 0,33l kr 19,90

Farge: Klar, lyst gyllen med flyktig grålig skum
Aroma: Lette toner av sitrus og barnål
Smaker: Lette toner av lyst malt, sitrus og noe humlebitterhet i avslutningen

Lasse L 3/10 Untappd 2,82

 

 

 

Brooklyn
Special Effects
Alkoholfri 0,0% 0,33l kr 19,00

Farge: Klar, mørk karamellfarget med offwhite skum
Aroma: Mørk malt, karamell og sprøstekt løk
Smaker: Mørk maltpreg, brent karamell, dansk rugbrød og noe tutti frutti greier som løfter sødmen i etterkant

Lasse L 4/10 Untappd 3,15

 

 

 

 

Grieskirchner
Wiener Lager
Lager 5,3% 0,5l kr 48,40

Farge: Klar, ravfarget med grålig skum
Aroma: Lett søtlig mot floral honning med karamell og lys maltprofil liggende under
Smaker: Lett og enkel lager. Lett maltpreg, noe lys sirup og florlett humlepreg

Lasse L 5,5/10 Untappd Ingen rating

 

 

 

This is how
This Is How To Keep It Classic
Vienna Lager 5,3% 0,33l kr 39,80

Farge: Klar, dyp gyllen med offwhite skum
Aroma: Lyst malt, noe sitrus, karamell og noe grønne toner mot urter istedet for gress
Smaker: Litt tynn lager, lette toner av malt, sitrus, karamell og lett humlebitterhet, men relativt tynn

Lasse L 4/10 Untappd Ingen rating

 

 

 

Ægir
Fjellbokk
Bokkøl 7% 0,44l kr 66,40

Farge: Klar, dyp rødbrun med beige skum
Aroma: Røstet malt, noe røykpreg, fløtekaramell, kaffe og nybakt brød
Smaker: Fin sødmefull maltpreg, noe brent karamell med heller mot brødskorpe, enn ren karamell, kaffetoner og ørlite hint mot røyk. Fin bitterhet som kommer mer frem i avslutningen og holder lenge

Lasse L 7/10 Untappd Ingen rating

 

 

 

Oslo Brewing Co
Guten Bock
Bokkøl 6,5% 0,33l kr 42,90

Farge: Lett disig, mørk sirupsfarget med beige skum
Aroma: God sødme av vørter, fløtekaramell, dessertkaffe, nøtter og vanilje
Smaker: Litt tynnere i munnen, enn på nesen. Fortsatt vørterpreg, men mer brent karamell her. Noe kaffe, tørket frukt og mørk sjokolade. Lett bitterhet

Lasse L 6,5/10 Untappd Ingen rating

 

 

 

Verdant
Velvet Overground
Oatmeal Stout 7% 0,44l kr 70,40

Farge: Klar, dyp rødbrun med mørk beige skum
Aroma: Lett søtlig preg med krydder, malt, søt kaffe, lakris, sjokolade og hint av kamille og kamfer
Smaker: Tynn munnfølelse. Mye bitre og beske smaker av brent karamell, brødskorpe, kald kaffe, lakrisrot og bitter sjokolade. Ingen ‘höydare’

Lasse L 5,5/10 Untappd 3,82

 

 

 

Trollbryggeriet
Slogen Oatmeal Stout
Oatmeal Stout 6,7% 0,5l kr 74,60

Farge: Klar, dyp rødbrun med flyktig dyp beige skum
Aroma: Søtlig, melkepulver (tenk Coffeemate), mørk malt, bringebær, kakao og noe støv
Smaker: Lett munnfølelse, lett bitterhet. Enkle toner av røstet malt, brent karamell, bringebær, kokesjokolade og noe floralt mot lyng

Lasse L 4/10 Untappd Ingen rating

 

 

 

Edinburgh Beer Fatory
Edinburgh Porter
Porter 5% 0,33l kr 40,10

Farge: Klar, dyp rødbrun med flyktig beige skum
Aroma: «Tørr» aroma. Røstet malt, kaffe, mørk sirup og bakekakao er mest fremtredende. Noe barnål, nybakt brød og høy
Smaker: Smaker mest som utvannet kaffe. Ørlite sødme, kaffe, brent brødskorpe og lakris, men lite annet å hente

Lasse L 5/10 Untappd 3,31

 

 

 

Malduguns
Naktenis
Baltic Porter 8,8% 0,33l kr 80,40

Farge: Klar, dyp rødbrun med mørkt beige skum
Aroma: Godt røstet malt, kald kaffe, tobakk, kokesjokolade, høy, lær og kaffekarameller
Smaker: Mykere fremtoning på smak enn i aromaen. Lette røyktoner, kaffe, mørk røstet malt, humlebitterhet, brent karamell og bitter sjokolade

Lasse L 7,5/10 Untappd 3,87

 

 

 

Pohjala
Öö
Imperial Baltic Porter 10,5% 0,33l kr 65,60

Farge: Klar, rødlig sort med flyktig mørk eige skum
Aroma: Syrlig og søt samtidig, mye mørkt malt, rugbrød, melkesnerk, kaffe, lakris noe bringebærsktige toner som den fruktige, syrlige delen
Smaker: Mild og fin, men kanskje litt tynn for en 10,5 prosenter, spesielt fra Pohjala som er heller kjent for litt tyngre og oljete øl. Lett sødme, fine toner av røstet malt, dessertkaffe, lær, mørk sjokolade og tørket frukt. Fin avslutning

Lasse L 8/10 Untappd 3,96

 

 

 

Mjøderiet
Katla
Bouchet (Mjød) 12% 0,25l kr 149,90

Farge: Klar, gyllen
Aroma: Karamellisert honning, vanilje, nøtter og noe varm sitrus
Smaker: Fin og lett sødme, goet honningtoner med det karamelliserte preget hengende lenge. Noe nøtter. Lett vaniljepreg liggende under.

Lasse L 8,5/10 Untappd 4,35