To nye gin fra Atlungstad

Jeg har vel først og fremst dekket akevittene til Atlungstad Brenneri, men disse ginene var vanskelig å la gå hus forbi…

 

DRY GIN No 7

Gin No7 er en unik blanding sammensatt av syv botaniske ingredienser, som ikke bare gir den navnet sitt, men også dens karakteristiske smakprofil. I tillegg til den fremtredende smaken av einerbær og pomerans, gir de andre norske vekstene som granskudd, grønn koriander, spansk kjørvel, pors og reinlav en subtil og kompleks aroma til denne ginopplevelsen. Atlungstad har brukt egenprodusert norsk potetsprit til denne ginen, som legger til en lokal tilsnitt til produktet.

Emballasjen til Gin No7 er laget av resirkulerbar PET og er en lettvektsvariant som kan pantes. Dette smarte designvalget bidrar til å redusere både energiforbruket og utslippene knyttet til produksjon og transport av flasken, noe som gjør den til et mer miljøvennlig valg. Og enklere å ha med seg på tur.
Ved å velge denne formen for emballasje tar forbrukerne et viktig steg mot å ta bedre vare på miljøet. Ethvert bidrag, uansett hvor lite det måtte virke, er en positiv handling i retning av en mer bærekraftig fremtid.

 

Atlungstad Brenneri
Gin No. 7
Gin   40%   0,50l   kr 387,90

Farge: Blank med gulaktig skjær
Aroma: Fint preg av einebær og sitrus mot søtlig graprefukt, mandarin og barnåler over et floralt bakteppe hvor det også ligger noe urter under
Smaker: Ren og fin hvor det igjen er einer, barnål og sitrus som er mest fremtredene over en floral base. God fylde

 

 

 

 

TUDDAL GIN

Her har Atlungstad laget en klassisk gin vor einer og sitrus dominerer.
Hver flaske er tilsatt to einerbær, som gradvis vil tilføre en ekstra porsjon einerpreg i tillegg til litt farge til produktet.
Gin’en er produsert i samarbeid med Terje Wårås, som er kjent for de aller fleste som har noe med Tuddal, Tuddal høyfjellshotell og Kjerringsteinsløypa i Telemark å gjøre.

Atlungstad Brenneri
Tuddal Gin
Gin   40%   0,70l   kr 499,90

Farge: Klar
Aroma: Einebær, sitron, appelsin, noe anis og barnål
Smaker: Mye av det samme går igjen i smaken, men de andre krydrende er mer fremtredende enn de var i aromaen, selv om einebær preger smaken også.

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 11 & 12

Mandag 11. mars

Music Quiz Brewgata idag med Mike fra The Magical Mystery Quiz

 

Oslo Mikrobryggeri har også Musikk-quiz på mandager! Husk å booke bord på omb.no

 

Dr. Jekylls har fått tak i Springbank og her eksklusiv smaking med Ivar Aarset denne mandagen. Selv om det ikke er øl, er det god drikke, som jeg skal sjekke ut. PÅMELDING!!!!

 

Tirsdag 12. mars

The BD57 Quiz er som de mest obeservante sikkert har fått med seg, en ukentlig quiz på BD57

 

Onsdag 13. mars

Brygg Oslo disker opp med Emperor’s Brewery Showcase hvor tre av ølene til det engelske bryggeriet er på tapp og Damian fra bryggeriet henger i baren

 

BD57 har Wings Wednesday hver onsdag med ‘all you can eat’ Buffalo wings og et godt utvalg øl. Bordbestilling!

 

Pop-culture quiz med Mike fra Magical Mystery QuizRingnes Brygghus

 

Torsdag 14. mars

Hopyard holder Siemàn bottle share i Mathallen på torsdag. Les mer om ølene og bryggeriet i min sak her

 

Ølekspert og forfatter Lars Marius Garshol stiller på Ringnes Brygghus og skal fortelle oss om Ølets Historie i Norge gjennom bilder (det blir nok noe prating også)

 

Fredag 15. mars

“Hele Norges” Scotsman gjenåpner denne fredagen og du er hjertelig velkommen

 

Lørdag 16. mars

Det blir Marlobobo triple releaseBrewgata fra 15, med tre helt nye, fantastiske mjød fra flaske.

 

Søndag 17. mars

Hver søndag har Crow Bar Søndagsdeal med meget gode priser på både babb og noe læsk fra kl. 18:00 og utover

 

Mandag 18. mars

Music Quiz Brewgata idag med Mike fra The Magical Mystery Quiz

 

Oslo Mikrobryggeri har også Musikk-quiz på mandager! Husk å booke bord på omb.no

 

Tirsdag 19.mars

The BD57 Quiz er som de mest obeservante sikkert har fått med seg, en ukentlig quiz på BD57

 

Onsdag 20.mars

BD57 har Wings Wednesday hver onsdag med ‘all you can eat’ Buffalo wings og et godt utvalg øl. Bordbestilling!

 

Pop-culture quiz med Mike fra Magical Mystery QuizRingnes Brygghus

 

Torsdag 21. mars

Matthias fra Schlenkerla kommer til Oslo og Cafe Sara/Verkstedet denne torsdagen for smaking og Mini-TTO

 

Fredag 22. mars

Røør byr på White Dog Brewing Showcase og du får møte både den nederlandske bryggmesteren og importøren 

 

Lørdag 23. mars

 

Søndag 24. mars

BD57 og Dogman slår igjen på stortromma for våre firbeinte venner og inviterer til Easter Dog Pawty.

 

Hver søndag har Crow Bar Søndagsdeal med meget gode priser på både babb og noe læsk fra kl. 18:00 og utover

Nye spennende surøl fra italienske Siemàn

Siemàn er et nord-italiensk gårdsbryggeri som ligger i hjertet av provinsen Vicenza, nærmere bestemt Villaga i Veneto. Med et navn som springer fra den lokale dialekten, betyr Sieman “seks hender”.

 

Disse seks hendene, tilhørende de tre brødrene Marco, Daniele og Andrea Filippini, er selvfølgelig grunnleggerne av gårdsbryggeriet. Selv om de kommer fra forskjellige bakgrunner, deler de en lidenskap for naturen og de autentiske smakene den gir.

Da de støtte på en landeiendom i Colli Berici, som ligger nord for Vicenza, visste de øyeblikkelig hva de måtte gjøre. Deres første prosjekt var vinproduksjon. De tre brødrenes fokus lå på lokale druer og produksjon av naturviner; rå, autentiske, og ekte produkter som speilet området, terroiren, sin sjel.

Men deres lidenskap for lokale råvarer og håndverk lot dem ikke stoppe ved vin. De bestemte seg for å utforske ølbryggingens verden i tillegg. Her også omfavnet de det lokale, ved å bruke naturlig fermentering, lokale druer, druejuice eller most, samt andre regionale ingredienser som urter, frukt og bær. Alle ølene deres blir modnet på eikefat og gjæret med Siemàn sitt husgjær, og resultatene er komplekse, syrlige, og unike øl. Mange av dem faller inn under stilen “italian grape ale”, og hver eneste av produktene deres bærer tydelige preg av den lokale forankringen.

Italian grape ale
Italian grape ale forener ølets unike egenskaper med druens subtile nyanser, som gir et mer funky, fruktig og ikke minst syrlig saison/farmhouse-aktige surøl.
Det er komplekse surøl, selv om de er mer nedtonede enn lambic-øl. Ved å fremheve spesifikke druesorter, tilfører hvite druer noter av aprikos, appelsin, fersken og ananas, mens røde druer tilbyr hint av røde bær og kirsebær.

Humleprofilen er dempet og gir ølet en delikat bitterhet og hjelper med å fremheve druenes egenart. Harmoni er nøkkelen. Ølets egenskaper skal beholdes samtidig som det også viser frem druens karakteristikker. Balanse er viktig for å komplementere druenes og ølets kvaliteter.

Siemàn er ikke bare et bryggeri; det er et uttrykk for brødrenes lidenskap for håndverk og forbindelsen til deres omgivelser. Hvert slurk av deres øl forteller historien om Veneto-regionens rike arv og smaksopplevelser.

 

Siemàn
Incrocio Rosso
Wild Sour Ale with Grapes 6,2% 0,75l kr 209,90

Farge: Uklar, rødoransje
Aroma: Fin syrlighet med kjeller og eike toner. Noe sitrus, druer, stenfrukt og funk
Smaker: Mye av det samme går igjen i smaken, men her kommer det mer sitrus og hint mot hvitvinseddik over de funky brett-tonene, så ligger det nesten et tynt lag av røde bær før kvede, druer og sitronskall sklir ut i ettersmaken. Ørlite hint mot pomelo i avslutningen. Lett karbonering.
Lette, fine toner som er elegante.

Lasse L 8,75/10 Untappd 3,99

 

Siemàn
Incrocio Bianco
Wild Sour Ale with Grapes 6,3% 0,375l kr 140,90

Farge: Uklar, lys gyllen
Aroma: Lett syrlig med papp, stall og svidd gummi med noe fruktig liggende under
Smaker: God syrlighet, sitrus og hvitvinseddik, noe stenfrukt, eik og funky toner som går mot stall og mugg. Får en tørr følelse av veldig mye syre. Florlett karbonering.
Spennende kontraster fra aroma til smak og har intrikate smaker som stikker mer frem individuelt, på forskjellige plan, med forskjellige oster og spekemat

Lasse L 8,5/10 Untappd 3,99

 

Siemàn
Hop & Stave
Hoppy Wild Sour Ale 5,7% 0,375l kr 122,90

Farge: Tåkete, dyp gul med hvitt skum
Aroma: Lett søtlig med fremtredende humlearoma. Grønne toner a gress, høy og urter. Tropiske toner mot mango, hvit fersken og papaya. Det er både appelsin og sitron å spore her også. Hint av brett i bakgrunnen
Smaker: Svinger mellom lett søtlig New England-aktig IPA til en fruktig surøl. Det er sitrusen som treffeer deg før, sitronsaft, så appelsin. De tropiske tonene er syrlige, men leker fortsatt rundt mango og fersken. Noe sitrussmoothie i ettersmaken. De grønne humletonene gjør at den vingler mellom stilene, men der det er humle som preger aromaen, er det surølet som tar fører setet i smakene.

Lasse L 8/10 Untappd 4,00

 

Siemàn
Samba
Wild Sour Ale with Elderflowers and Grapes 6,2% 0,375l kr 132,90

Farge: Uklar, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Herlig funky toner med florale toner fra hylleblomst. Noe sitrus i bakkant
Smaker: Fin syrlighet med funky toner. Mye sitrus, florale toner, fuktig kjeller og stenfrukt. Kommer endel hylleblomst i avslutningen som holder seg godt

Lasse L 9/10 Untappd 3,95

 

 

Siemàn
On The Peach
Wild Sour Ale with Ancient Peaches 5,3% 0,375l kr 142,90

Farge: Didig, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Lette syrlige toner mot sitrus, eddik og umoden fersken med hint av funky toner i bakgrunnen
Smaker: God syrlighet, frisk, men kanskje noe tynn? Her er det sitron og hvit fersken som kommer tydelig frem, men det ligger noe floralt under med hint av funk her også. En lettere og enklere surøl, men forfriskende

Lasse L 8,5/10 Untappd 4,06

 

 

SPOILER ALERT! Chimay Beermakers dinner på Nedre Foss Gård

Ærverdige øl fra Chimay kombinert med kjøkkenet på Nedre Foss Gård, lager en spennende ramme for den troligvis beste kulinariske øl- og matopplevelsen i Oslo førstkommende torsdag.

I 1850 bestemte en liten gruppe munker fra Westvleteren seg for å etablere et kloster på Scourmont-platået, med et enkelt formål; å støtte Chimay-regionen. De hadde en visjon om å skape et bærekraftig samfunn som kunne bidra til fellesskapets utvikling.

I begynnelsen arbeidet munkene hardt for å bygge et hjem og et liv i harmoni med naturen og lokalsamfunnet. Men det var en spesiell dag da de tok en betydelig beslutning. De bestemte seg for å utnytte vannet som fantes på dette myrlendte området til å produsere øl.
I tillegg begynte munkene etterhvert å produsere ost.

Og det er her en av overraskelsene kommer: det blir ikke bare Chimay-øl på Beermaker’s Dinner på Nedre Foss Gård kommende torsdag, men det blir to oster fra munkene på Scourmont i tillegg til 5-retters middag!

Beermaker’s Dinner i Nedre Foss Gård sitt klassiskt utsmykkende Chambre Séparée, hvor barsjef Amit Raithatha og Chimay sin Marie-Josée Mous vil geleide deg gjennom en 5-retters middag med 7 øl fra klosterbryggeriet, pluss oster og enda en overraskelse, blir utvilsomt en spennende og interessant opplevelse for de som bestiller plass ved bordene.

Bakgrunnen til Chimay, alt om øl- og osteproduksjonen, anekdoter og ikke minst fremtiden for trappist bryggeriene vil være fortellingene som bidrar til å gjøre dette til en eventyrlig aften ved Akerselvas bredder mens man nyter god øl og mat i de historiske omgivelsene.

Det hele skjer torsdag 7. mars, starter klokken 17.30 og koster meget respektabelt 1295 kroner for hele gastronomiske herligheten.

Man kan booke plass ved langbordet på [email protected] eller ringe 9233 8293.

 

MENYEN

Aperitif
Chimay Blue Sabayonne
served with Chimay Blue

First course
Atlantic cod ceviche, pine and lime
served with Chimay Gold

Second course
Cod-roe croquette, smoked eel and beurre blanc
served with Chimay Trippel

Third course
Garlic Mousseline, snails and parsley
served with Chimay Red

Fourth course
Dry-aged pork neck, glazed apples and an English cider sauce
served with Chimay 150 Green & Chimay Reserve Calvados BA

Fifth course
Chocolate fondant, caramel sauce, whisky & raisin icecream
served with Chimay Grand Reserve Whiskey BA