Flere utesteder er kontaktet, men de har ikke sendt svar og er derfor ikke med. De som har svart at de vil sende informasjon hver uke, får med logo og oppdaterer om de kommer med bilder. Derav den strenge IKKE MOTTATT INFO.
Alle som har håndverksøl på fat, kan få menyen her, bare ta kontakt!
Per Fugellis sitat stemmer. Onsdager har blitt kalt lille-lørdag i en årrekke, har vi vel alle vært med på, men at lille-lørdagen så til de grader skal overskygge (store-)lørdagen med skummende begivenheter som den gjør denne uken, er en trend de aller fleste av oss ølinteresserte kan glede oss over.
Her er det lansering av ny øl, vertikal smaking og tap take-over for en lokkende innledning til en ny helg med mikrobrygg- festival.
Wurst lanserer Nøgne Ø sin emminente fatlagringssjef, Stephen Andrews sin brett gjærede Ipa. Link til eventet.
«Anamorphic IPA er en ny India Pale Ale fra Stephens fatmodningsprosjekt. Stephen har lenge hatt lyst til å lage en slik ‘tåkelagt’ IPA med masse fruktig humle; Motueka, Galaxy og Citra. Den er gjæret med WLP644, også kjent som Saccharomyces ‘Bruxellensis’ Trois som bidrar med en funky bakgrunnssmak til de dominerende tonene av tropiske frukter. Stephen betegner den som “Bold and sticky”. Keep cold, drink fresh!” forteller Tom Young, markedssjef i det komprimissløse bryggeriet. Han fortsetter “Dette ølet vil kanskje minne litt om Vic Abstract IPA som vi lanserte i fjor, men det vil allikevel oppfattes som noe helt annet…”. Han lover at det er et frisk og fyldig øl på cirka 6 % og med kort holdbarhet. “Kun 6 måneder, faktisk” legger den evigunge Young til.
Brewdog har sendt sin Victoria på nok et norgesbesøk og da blir det som vanlig snadder i vente for de heldige som er med. Link til eventet BD57 har vertikal smakning av Dog- serien til Brewdog, så for en liten slant kan du nå nyte ølene fra A til E. Historien bak ølene er jo alltid fascinerende, lige så med AB:04- klonen Dog A frem til siste kunstneriske variasjon i E-klassen. Også en fin mulighet å trene opp igjen alfabetets fem første bokstaver, om man kan trekke «kurs-avgift» fra på skatteoppgjøret. Bindende påmelding og få plasser, så hiv deg rundt!
Grünerløkka Brygghus har i anledning helgens ølfestival gutta fra estiske Põhjala på besøk i hovedstaden og har tap takeover på GB. Link til eventet Så om torsdag til lørdag ikke er nok med festivaliteter på øl-siden, kan du meske deg med disse godsakene allerede fra onsdagen
Mets – Black IPA with blueberries and spruce tips 7% Virmalised GF – Grapfefruit IPA 6.5% Aeg Maha – Session IPA 4.1% Odravein – Barley Wine 12% Mutant Disco – White IPA aged on agave chips 6.8% Öö XO – Baltic Porter Aged on Cognac barrels 11.5%
Hytta har også øl og byr på noe så spesielt som ukuleke- pønk. Link til eventet «Når solen går ned» er en kulturserie som vil gi deg blanda drops med ujevne mellomrom i tryggeste skumring. Det er sensommer, og vi klamrer oss til den siste sommeruka med kuleste dama i byen; Maia Jern, stemmen og strengene.
“Maia Jern spiller pønk på ukulele og piano. Hun synes at verden ville vært et mye bedre sted hvis alle plukket opp et instrument en gang i blant. Hun skriver og fremfører søte små viser om alt fra kjærlighet til vond, brå død.”
«Gi meg en kelner som kvidrer med glassene som flyr mellom bordene og kommer tassende» – Odd Børretzen
Lansering av en ny glass- serie, spesialdesignet for øl- og akevitt, med smaking av disse edle dråper, samt smekre, smakfulle kanapeer, sier du? Og på høylys dag? Med mitt rykte? Selvfølgelig er jeg der!
Ok, kanskje ikke helt sånn, men klirrende, vakre glass i serien “Brygg” fra 120- års jubilanten Magnor Glassverk, designet av formgiveren Sverre Uhnger -med innhentet ekspertise fra Sentralen restaurant, St. Hallvards bryggeri, samt master blender i Arcus; Ivan Abrahamsen- ble lansert i Oslo mandag.
«Øl, på lik linje med vin, fortjener egnede glass som fremhever deres unike karakterer og særegenheter. ‘Brygg’ er skapt med tanke på nettopp dette» forteller Uhnger.
«Vi ble alle raskt enige om at vi ville ha stett på glassene. Som gir et godt grep samtidig som man beholder riktig temperatur på ølet» legger Anders Roede fra St. Hallvards bryggeri til.
De har sett, følt, smakt og diskutert seg frem ved hjelp av høyteknologisk 3D- printede versjoner av glass før de fant frem til de perfekte formene.
«Det var en ørliten justering på 1,5 mm på innsnevringen ved klokken som gjorde at alt falt på plass for akevittglasset» bemerket blandingsmesteren fra Arcus, Ivan Abrahamsen og bekrefter det iherdige arbeidet som er lagt ned.
Alt for å skape glass som ikke bare gir et fabelaktig visuelt inntrykk, men spesielt for å få frem innholdets aroma og smak. Klokkene er nøye designet for å fremheve egenskapene til de forskjellige øl- eller akevittypene.
Glassene er munnblåste og håndlagde, så her er det ekte håndverk fra design, via glassblåserne til ølbryggerne og akevittdestilløren som har laget de edle dråpene som skal sjenkes og nytes i glassene.
Så ble det altså nydelige kanapeer på Sentralen, med øl fra St. Hallvard og akevitt fra Arcus i elegant designede glass fra Magnor. Midt på lyse dagen. Også på en mandag.
Det eneste som mangler å si er «Vel blåst!»
Stout, Ipa, pilsner og akevitt. 0,5l- glasset til hveteøl sees i øverste bildet
Bilder brukt med tilltelse fra Magnor eller Lasse L
Da var det helg igjen og uka byr på skummende opplevelser. Little Brother brewery inviterer til Hop up craft beer fest på Growleriet i Seilduksgata i morgen, lørdag.
Til uka, nærmere bestemt onsdag, er det Pohjala tap-takeover på Grünerløkka brygghus som en varm og fuktig forspill til neste helgs Grünerløkka Mikrobryggfestival som starter allerede torsdag den 25. August
Flere utesteder er kontaktet, men de har ikke sendt svar og er derfor ikke med. De som har svart at de vil sende informasjon hver uke, får med logo og oppdaterer om de kommer med bilder. Derav den strenge IKKE MOTTATT INFO.
Alle som har håndverksøl på fat, kan få menyen her, bare ta kontakt!
Kulminator i Antwerpen er et sted ølkjennere fra hele verden pilgrimmer til. En unik samling belgiske øl helt tilbake til 70- tallet, samt det aller beste fra fjernt og nær av nyere brygg blir servert med et kjapt smil, stødig hånd og en god kommentar fra Leen eller Dirk. En fantastisk ølopplevelse hver gang man setter seg ned, senker skuldrene og tar inn atmosfæren.
Det fantastiske året 1974 så ikke bare fødselen av dette skrivende vidunderet, men også Kulminator ble unnfanget av Dirk van Dyck og Leen Boudewijn. (jeg får fortelle hele historien en annen gang… Sorry).
Dirk er altså dårlig til bens, så skal opereres i November. Det medfører at han også trenger minst tre måneder med rekonvalens. Det igjen fører det til at alle pilgrimsferder i perioden November 2016 til i alle fall Februar 2017, blir møtt med lukkede dører. Så kan man undres om hvorfor andre ikke får drifte stedet videre mens Dirk driver restitusjonen sin, men han spør retorisk tilbake «Ville du latt din kone og bekjente velge ut øl fra din egen kjeller?». Jeg hadde nok stengt i tre måneder jeg også, ja…
Tiden har stått litt stille i den lille sjappa i Antwerpen, men man er alltid i godt lag der. Enten om man har hatt med sine egne ølfantaster, eller om man møter nye fjes der. 800 forskjellige øl skal nok være mer enn nok til å finne noen fortryllende dråper. Så kan man kjøpe noe som man vet er innenfor i lagringstid, eller kline til og betale 280 kroner for en flaske Chimay fra ’74.
Valget er ditt. Bare ikke mellom førstkommende November og Januar
India pale ale er vel den ølen som har hatt størst innflytelse på ølrevolusjonen som har sveipet over verden og det blir ekstra tydelig når industribryggeriene satser på såkalte IPA’er. Ikke at den type Ipa’er har så mye med håndverksbryggene som gjorde stilen populær, men konglomeratene ser penger i et marked og kaster seg på trenden.
Bruken av snus har også økt de siste årene, ikke bare som følge av røykeforbundet, men også pga nyere forskning som viser at det er mye mindre skadelig enn røyking. Lik håndverksøl, dukker det opp flere og flere håndverkssnus også. Hipster- trend eller ei, snus og øl er i skuddet!
Jeg har venner og kjente som er håndverksøl- fanatikere som også snuser. Det har skjedd mer enn en gang at vi har smakt en “pris” fra hverandres ikke-anonyme snusesker. Hvorfor ikke teste de to sammen? Så sagt, så gjort….
Dette har vært en uformell test, hvor de deltagende øldrikkende snuserne har over noen sesjoner, prøvd snus opp mot forskjellige Ipa’er. Selv om snusen er svensk fra de to største leverandørene til det norske markedet, har vi valgt Ipa’er fra øverste hylle her i landet.
Qvart – Palmekyst IPA 6,5%
Aroma av tropiske frukter, smaken er lett søtlig karamell med humle og tropiske frukter. Mild brett karakter. Frisk og fruktig avslutning.
Haandbryggeriet – Humlekanon 7,5%
Furunål og frisk sitrus i aromaen. Smak er bitterhet mot grapefrukt, furu, gress og noe krydret. Humletørr avslutning som varer.
Nøgne Ø – #500 10%
Duft av overmodne frukter som mango, druer, litt grapefruktmarmelade, karamell og noe furunål. Smaken er dominert av sødme fra overmoden frukt, men bitterheten fra humlen gir sitrusskall, furu, fersken og mango i ettersmaken.
Cervisiam bryggeri – Jungle juice 8,5%
Forfriskende aroma av fersken, appelsin og tropiske frukter. Smaken er søt med tropiske frukter og appelsin, hvor en grapefruktdominert bitterhet springer gjennom. Fruktig og forfriskende.
Vestkyst – Kinn 7%
Aroma og smak av floral humle med aprikos, ananas, pasjonsfrukt, furunål og sitrus som glir inn i en bitterhet med noe ferskenpreg. Lite maltsødme.
Kåringen av best snus til IPA:
Nummer 1. General Onyx porsjon Den absolutte vinner! Kommer topp 3 hos samtlige og gitt et gjennomgående positivt inntrykk. Riktig størrelse, fin fuktighet, ikke prengende, men veldig god smak i tobakken. Beksvarte poser, som rykker i kul- kis- faktoren, som vi alle håper vi fortsatt har endel av…
Nummer 2
General classic /white / extra strong porsjon Klassikeren over alle klassikere her til lands. Veldig god snus, med variasjoner på styrke og orginal/ white porsjon. Alltid hyggelig bekjentskap. Det var vel der de aller fleste av oss startet en gang, så minnene om en god snus ligger latent i en General.
Nummer 3
Göteborgs rapè “Snusernes snus” som den er kalt. Den er en klassiker og en god snus med milde, fine smaker. Passer godt som en all-round snus og legger seg i toppen pga sin nøytrale følelse med ølet.
Nummer 4.
General G.3 Super slim Mint strong porsjon “Super slim” er virkelig god beskrivelse. Liten snus, men den gjemmer seg godt, har et veldig fint mint preg og faller absolutt i smak hos panelet. Blitt en liten favoritt blant flere og snusleppa er fraværende. God snus og morsom liten porsjon. Kan fort bli veldig våt, så man må lære seg “klemmeteknikken” på nytt når man drikker (mye).
Nummer 5 Skruf Fresh xtra strong porsjon Frisk mynte som iser under leppa. Passer godt til endel av ølet, men til #500 og Jungle Juice gir det ikke gode utslag. God myntesnus er det.
Nummer 6 Nick & Johnny Crushed Ice / Crushed Ice White / Green Ice porsjon Green Ice kommer litt dårligere ut, men får tommelen opp av to i panelet til de fleste ølene, da smaken går fint med humlepreget og de fruktige tonene i Ipaene. Nick & Johnny er gode snuser, men fine smaker, hvor “ice” versjonene er bra til denne type øl. Til gin & tonic ville de vært helt fabelaktige!
Nummer 7 General G.3 Extra strong porsjon Fin tobakksmak og styrke. Passer godt til ølet. Fuktig, men holder godt på tobakken uten å renne for mye. Også en god all-round snus.
Nummer 8
Skruf Xtra sterk/ Xtra sterk slim
Pluss for det som virker som mer snus i pakkene, enn vanlig porsjonsnus. Noe tørr, men den varer derfor også litt lenger under drikkeseanser. Ganske nøytral og passer med ølet, hvor Vestkyst var den ølet det panelet fant den best sammen med.
Nummer 9
General G.3 Slim White porsjon Denne var veldig tørr, så det trakk ned. Uansett en god snus, fin smak i tobakken og passer nok bra til ølet. Ble dessverre bare litt borte i denne runden.
Nummer 10
Skruf Peppermynte porsjon
Slim white poser som er relativt tørre, noe som slår godt ut hos de i panelet som liker det i en snus når man drikker. Faller derfor feil til de som liker en mer rennende snus som gir litt smak av snusen.
Nummer 11
The Lab 06 porsjon
Den river godt. En grei snus, men kommer litt til kort mot de aller beste. God for den som tåler en sterk en, men kanskje ikke til Ipa?
Nummer 12
The Lab 22 porsjon
Dette ble veldig mye mint. Kjenner lite av tobakken. Tannkrem og øl er ikke en god kombo.
Nummer 13
Skruf Rålakris porsjon
Den virker tørr og har en klar smak av lakris. Passer dårlig inn i fruktige toner i ølen, men kunne kanskje funket bedre med et mørkere øl, helst med mye kaffepreg. Den har en bitterhet i lakrisen som slo feil ut hos panelet.
OUTSIDEREN Onico Original/ Peppermynte / Original Mini Overraskende positiv opplevelse! En i panelet utforsket posen som tilsynelatende ikke inneholdt tobakk og det stemte! Gode nøytrale tobakk- og nikotinfrie snuser, hvor mynteversjonen har en god smak uten at den overtar ølenes noter. Uten tvil en interessant opplevelse som vil gjentas. Ikke for nikotintrengende, men absolutt god erstatning for følelsen av å snuse
I helgen er det Schouskjelleren Ølfestival og det er mange goddråper igjen etter BD57’s Kaapse tap takeover på torsdagen. Masse skummende godt i glasset for enhver, så kos dere og drikk med måte!
Flere utesteder er kontaktet, men de har ikke sendt svar og er derfor ikke med. De som har svart at de vil sende informasjon hver uke, får med logo og oppdaterer om de kommer med bilder. Derav den strenge IKKE MOTTATT INFO.
Alle som har håndverksøl på fat, kan få menyen her, bare ta kontakt!
Brygger Andreas Pedersen fra Amager bryghus er i Oslo denne langhelgen og det er masse evenement å hive seg med på. Som du kan se i linken over, så hadde både Hytta og BD57 besøk av bryggeren i går, men de har fortsatt endel godsaker igjen.
Flere utesteder er kontaktet, men de har ikke sendt svar og er derfor ikke med. De som har svart at de vil sende informasjon hver uke, får med logo og oppdaterer om de kommer med bilder. Derav den strenge IKKE MOTTATT INFO.
Alle som har håndverksøl på fat, kan få menyen her, bare ta kontakt!
Amager sin brygger Andreas Pedersen gjester Oslo i disse dager og det er fullt opp med sjanser for å smake masse herligheter fra våre danske venner. Her er en oversikt over hva som skjer og hvor du burde innfinne deg!
Først ut er Hytta Bar, men noe så eksklusivt som en intim-smaking! Fra klokken 14.00 og en time frem, er bryggerne på plass med noen dråper på flasker og åpent snakketøy.
The Big Slurp Santa Muerte Bobsleighing in April Farmer John The Dark Overlord The Darkest of Suns Ganz Besonders The Gay Gondolier Brown Boobies Falling The Unbelievable Alligator Dung Flop
Cicada 3301 For the Love of Mandarina Juicy Fruity Swole Mole Rye King
Flaskene som kommer:
Green, green banshee (collab med Jameson whiskey) Hr. Fredriksen Brown boobies falling (collab med Lervig) The gay gondolier (collab med Nøgne Ø) The unbelievable Norwegian alligator dong flop (collab med Haandbryggeriet)
Hr. Fredriksen Todd- The Axe Man Kaad (mer kjent som (Desperately trying to be) Modern Ipa i Norge) The amazing aligator dung flop Brown boobies falling The Gay Gondolier
Mandag 8. August
Amager skal opp mot Kinn i Bryggeribråk på Håntverkerstuene fra klokken 17.00