Grünerløkka Brygghus Bringebææærliner weisse

Grünerløkka Brygghus
Bringebææærliner weisse

Berliner weisse 3,7% 0,33l kr. 39 (i utsalget på bryggeriet, men finnes på Gulating osv)

©Lasse L

 

Farge: Uklar, rødfarge fra bringebærene med tett, lyst rosa skum

Aroma: Bittersøt aroma fra bringebær og bringebærbusker. Lett syrlighet fra melkesyrebakteriene, lik yoghurt.

Smaker: Herlig, forfriskende bærsaft før en tørr, syrlig ettersmak blandes seg inn med bringebærene. Det er veldig likt det uklare vannet som samler seg på toppen av yoghurten med et hint av mineralsk hvitvin. Forfriskende og deilig tørsteslukker som vil minne deg om sommeren når du drikker den. Pga melkesyrebakteriene trodde jeg den skulle være mye mer lik en bringebærsmoothie, men den har en annen type syrlighet, en annen fremtoning på bærene, ikke så kremete og om enn mindre kropp, desto friskere og lettere å konsumere.

Berliner weisse har en litt uklar historie, da noen hevder det var Huggenottene som brygget den da de slo seg ned i Tyskland på sine reiser fra Frankrike, men det er trolig en brygger fra Hamburg, Cord Broihan, som har den tidligste beskrivelsen av ølet.
Friskheten renser munnen og den har ikke de sedvanlige aromaene av banan og urter som en hveteøl vanligvis bærer med seg.

Melkesyrebakterier er også noe man helst ikke vil ha i gjæringstanken når man lager øl, men berliner weissen er annerledes fra andre øl på mange måter. Uten noe humle å snakke om, hjelper melkesyrebakteriene på holdbarheten.

I Tyskland får man valget mellom grønn og rød sirup til berliner weissen, en «schuss», men nymotens håndverksøl tilsetter gjerne frukt for å bevare den fine syrligheten og friskheten ølet gir uten en shot med iskremtopping (for sirupen brukes til dette også).

Ryktene sier at Napoleons hær kalte berliner weissen for «Champagne fra Nord», så da var det litt ekstra gøy å fotografere ølet i champagneglassene Happy fra Magnor.

 

Les også:

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg