Cascade brewing stenger dørene

 

Etter 25 år virker det som visen har kommet til veis ende. Mandag stengte Cascade Brewing sitt tap room og stoppet all produksjon.

Pandemien har vært tøff for mange bryggerier og Cascade er er av dem. Art Larrance, som stratet Cascade Brewing tilbake i 1998 og ansett som en legende både innen håndverksbrygging (og baseball) solgte seg ned i Cascade tidlig i 2020. De nye eierne fikk dårligs mulig start, da pandemien kom bare uker etter oppkjøpet og resulterte i at de måtte stenge The Racoon Lounge, som var bryggeripuben hvor Larrance startet det hele med innovative sur- og fruktøl.
Art Larrance gikk bort for en måneds tid siden, men da kom det frem at han og familien fortsatt hadde en majoritetsandel av bedriften, noe som kom overraskende på dem også.

Ved siden av bryggingen i Beaverton, har de hatt serveringsstedet Cascade Barrel House i Portland siden 2010, men den ble altså stengt for siste gang på søndag kveld.

Selv om Cascade har vært banebrytende for surøl i Statene, med bryggmester Ron Gansberg og mesterblender Preston Weesner i spissen, har salget minsket med antallet nye bryggerier som brygger sur- og fruktøl, ‘haze craze’ og ikke minst billigere alternativer, da Cascade sin filosofi har vært kvalitet og tid.

 

Hva fremtiden bringer for bryggeriet, Gansberg, Weesner og resten av de ansatte, er usikkert.
Familiefondet og de ‘nye’ eierne har ikke økonomien som skal til for å holde bedriften gående, men det er tydelig at ting har skjedd fort etter gründeren sin bortgang.
Så får vi bare se om det kommer nye investorer til det erverdige bryggeriet som var et viktig håndverksbryggeri for Portland, vestkysten og USA generellt.

Ringnes utsetter avgjørelse om distribusjonsavtale

“Slik situasjonen er nå, har vi ikke tilstrekkelig grunnlag for å ta en beslutning før sommeren” skriver kommunikasjonsdirektør Johanna Ellefsen Røstad i svar til E24.

Ringnes vurderer å la dagligvarekjedene overta distribusjonen av sine varer. En avgjørelse som påvirker nesten 300 ansatte, hele 1/3 av arbeidsstokken.

“Nok en utsettelse er en katastrofe” melder NNN i en uttalelse, etter at Ringnes informerte de ansatte tidligere idag.

Mens bryggeriet mener det er riktig måte å behandle ansatte og saken på, melder fagforeningen at det er en stor mental belastning å nå måtte gå inn i sommerferien med usikkerhet rundt jobben de kan miste.

«Et fantastisk godt og velorganisert selskap med et enormt overskudd, som så langt har vært fyrtårnet i Carlsberg, er på vei rett ned i dass!», heter det i uttalelsen utgitt på frifagbevegelse.no.

 

 

3000 år gammel øl gjenskapt

Ved å bruke oppskrifter fra gamle egyptiske papyrusruller og utnytte sin mastergrad i Midtøsten-studier, brygget en mann fra Utah en øl basert på oppskrifter som er nesten 3 000 år gamle.

Dylan McDonnell, en entusiastisk ølbrygger, brukte nylig gjær funnet i gammle keramikkrukker for å gjenskape det han kalte en autentisk, egyptisk øl fra gamledager.

Å brygge denne drikken tillot ham ‘å smake på historien og føle seg “orbundet med den epoken’, mener han.
Dylan lagde øloppskriften på funn i fra Ebers-papyrusen, en tekst om medisinske urter som dateres tilbake til rundt 1550 f.Kr.
“Jeg tok hver oppskrift som nevnte øl, valgte de åtte viktigste ingrediensene fra disse oppskriftene, og brukte dem til å lage ølen” forklarte McDonnell til Salt Lake Tribune.

De nødvendige ingrediensene inkluderte lilla egyptisk bygg, emmer, egyptisk bittermelon (balsamfrukt), israelske gyldne rosiner og røkelse (!).
Gjæren som ble brukt til å brygge ølen var også gammel. Ekstrahert av en gruppe israelske forskere fra en krukke som dateres tilbake til det 9. århundre f.Kr.

Siden januar har McDonnell brukt timesvis hver dag på å lage og perfeksjonere sin øl.
“Det er fascinerende” bemerket han. “For tre tusen år siden var det sannsynligvis noen i Egypt som brukte de samme ingrediensene og kokte dem i håp om å lage det samme brygget.”
Når det gjelder smaken, er den visstnok syrlig med et hint av sitrus, minner om en surøl, men uten noen humlesmak.

 

 

Photo by monica di loxley on Unsplash

Seks surøl fra Rygr

 

Rygr Brygghus, som ligger bortenfor Tolleivsholmen ved Frøylandsvatnet, har satset på sin surøl-serie i mange år og det er ingen ende for tilsetningene, selv om det stort sett er fokusert rundt en type frukt eller bær (eventuel en kake, men det kommer vi tilbake til).

De fleste ølene i denne serien har en frisk og syrlig aroma og smak der tilsetningen har hovedrollen, men i et sursøtt spill med ølbasen som ligger til grunn.
Jeg har prøvd seks av deres nyere øl i serien i både butikk- og polstyrke.

 

Rygr Brygghus
Sure Hedda
Fruktig surøl med honningbær   6,5% 0,33l kr 69,90

Farge: Klar, burgunderrød med flyktig skum
Aroma: Syrlig aroma av friske bær, grønne blader, men med noe brent plastikk i bakgrunnen
Smaker: Fin syrlighet med touch av sødme. Friske bær som minner om blåbær og bringebær, noe sitrus mot sitronsaft og -skall, med hint mot yoghurt. Ingen plastikk å spore i smaken, som er en god ting.
Gode bærsmaker her over en lett syrlig maltbase.

Lasse L 8,75/10 Untappd 3,79

 

 

Rygr Brygghus
Jærpilt
Gulrotkake surøl med tyttebær 6,5% 0,33l kr 86,70

Farge: Tåkete, rød med gult skjær og lyst rosa skum
Aroma: Det første som kommer, er krydrene fra gulrotkaka med kanel og ingefær i spissen og noe muskat liggende bak, før det glir over i en syrlig, men friske toner av røde bær
Smaker: Fin balanse mellom det søte og sure. Ikke noe merkbar maltkropp, men havren gir ølet noe fylde opp mot det syrlige spillet mellom tyttebærene og gulrotkakekrydderne.
Friske, syrlige toner av tyttebær og hint mot bringebær over vanilje og så leker krydderne seg i ettersmaken.

Lasse L 7,5/10 Untappd 3,92

 

 

Rygr Brygghus
Sure Per
Syrlig fruktøl 4,7% 0,33l kr 58,50

Farge: Tåkete, dyp gyllen med flyktig skum
Aroma: Lette toner av pasjonsfrukt. Friskt og fruktig
Smaker: Lett syrlighet over en lett søtlig maltkropp. Her er det frisk og fruktig pasjonsfrukt som leder an fra start til slutt. Ikke overdrevet sur, som pasjonsfrukt kan bli, men en god fruktøl for sommer og solen

Lasse L 7,25/10 Untappd 3,91

 

 

Rygr Brygghus
Sure Ylva
Surøl med yuzu 7% 0,33l kr 85,10

Farge: Disig, guloransje med grønt skjær og hvitt skum
Aroma: Mye sitrus med yuzu og keylime over toner av syrlig rabarbra, stenfrukt og stikkelsbær. Snev av brent gummi, men det kommer trolig fra yuzu frukten
Smaker: Fin balanse mellom de syrlige sitrustonene og maltbasen. Forventet nesten ising i tennene, men det er et godt spill mellom den søtlige basen og det syrlige fra yuzu og lime.

Selv om det står fruktig surøl på boksen, kan jeg fint innrømme at jeg forventet mye mer syrlige toner og bitende yuzu, men dette var overraskende godt for en som ikke er glad i yuzu

Lasse L 8,5/10 Untappd 3,81

 


Rygr Brygghus
Sure Drude
Fruktig surøl med grønne druer 6,5% 0,33l kr 73,30

Farge: Tåkete, lys kastansjefarget med lyst beige skum
Aroma: Lette aromaer av stikkelsbær, druer og sitronbrus med hint av yoghurt og nedfallsfrukt
Smaker: God fylde og balanse mellom det søtlige og det syrlige. Det er definitivt stikkelsbær og grønne druer her med hint mot hageepler.
Tankene går til julebrygg, vørterøl med Solo, druesaft, svensk stikkelsbærsaft og til en sportsdrikk på 80-tallet.
Får ikke helt tak i hva slags øl dette skal være, men jeg greier ikke å sette fra meg glasset!
Ikke veldig syrlig, men ikke veldig søtt heller. Hodet spinner, mens munnen smiler

Lasse L 9,25/10 Untappd 3,76

 


Rygr Brygghus
Sure Brigitte
Berliner Weisse med bringebær og vanilje 7% 0,33l kr 66,90

Farge: Tåkete, lys rød med gult skjær og flyktig, beige skum
Aroma: Masse friske bringebær med hint av vanilje og gresk yoghurt i bakkant
Smaker: Friske bringebær og yoghurt naturell treffer tungen med en gang. SÅ kommer det noe vanilje, stikkelsbær og eplekart. Grei syrlighet fra bærene og yoghurten gir en slags tørr munnfølelse

Lasse L 6,5/10 Untappd 4,03

Oslo Lettølsbryggeri med nytt øl

Oslo Lettølsbryggeri er hjertebarnet til Lars Kolstad Huse og Kevin Jo Hansen, to drevne karer i den norske ølfloraen.
Huse har jobbet hos Amundsen, ABS og er for tiden bryggmester hos Ølsmia på Rebel i Oslo.
Kevin har hatt mange jern i ølgrillen, men står nå bak bryggeriet Vor Frelser i tillegg til at han er destillatør og blender hos Oslo Håndverksdestilleri på Bryn i hovedstaden.

“Vi snakket om dette allerede under pandemien, at det var lite lettøl å få tak i. Så da ville vi gjøre noe med det” sier Lars Kolstad Huse når jeg stakk innom bryggeriet tilknyttet Skråplanet.
Siden de begge har vært opptatt med hvert sine prosjekter, er det først nå de har hatt tid til å sette en batch med lettøl og skape Oslo Lettølsbryggeri. Deres første øl, Camping, ble tappet sist fredag og distribuert til barer og kafeer samme ettermiddag.
Tilbakemeldingene har vært positive, da NoLo-segmentet mangler et utvidet tilbud med lettøl, mens alkoholfritt er en av øltypene som stadig øker i antall og salg.
Men alkoholfritt er ikke noe for Oslo Lettølsbryggeri. “Nei, det får andre ta seg av. Vi vil, som navnet antyder, lage godt lettøl” avslutter Huse.

Camping er en lettøl i stilen Table beer/Biere de table, eller bordøl, om du vil. Det er brukt einerlåg og norsk malt, samt tilsatt sitronskall og belgisk gjær. Frisk, lett og leskende med tydelige aroma og smakstoner mot en wit.

 

Oslo Lettølsbryggeri
Camping
Biere de table 2,3% 0,33l Kr 49,90 (Storo Ølutsalg) 

Farge: Disig, strågul med offwhite skum
Aroma: Har en lett og fin aroma som minner mye om hveteøl med sitrus og hvete som fremtredende. 
Smaker: Lett og leskende med fine toner av lyst malt, sitrus, hvete, stenfrukt og vage hint mot appelsinmarmelade i avslutningen. Har en underliggende fruktighet fra maltbasen, hvor man kjenner hveten og sitronskallen, med einerlågen snikende inn i bakkant.

Lasse L 7,75/10 Untappd Ikke ratet

Du blir ikke brunere av øl

Man har hørt om brune puber og brunt øl, men at ølet skal gjøre deg brunere i solen, er bare en gedigen bløff

 

Eksperter advarer mot en viral TikTok-trend som oppfordrer brukere til å helle øl over seg selv i et forsøk på å bli brunere.

TikTok er kjent for å starte ulike trender, men en av de nyeste trendene på plattformen blir faktisk ansett som skadelig av hudspesialister. Den nye trenden innebærer at folk dusjer seg i øl før de legger seg i solen for å få en brunere hudfarge.

På grunn av ølets lavere kostnad i forhold til solkrem, hevder brukerne at denne metoden er en «billigere måte» å oppnå raskere brunfarge på. Noen har brukt både øl og solkrem, mens andre dropper solkremen helt og stoler fullt ut på ølet.

Flere eksperter advarer nå mot denne bisarre trenden. Jason Goldberg, direktør for reiseselskapet Spa Seekers, har forklart den vitenskapelige bakgrunnen for hvorfor denne trenden har tatt av på TikTok. Han har også beskrevet de skadelige effektene av å erstatte solkrem med øl.

«Det er vitenskapelig begrunnelse for hvorfor øl kan hjelpe oss å få en perfekt brunfarge, da humlen i øl kan stimulere melaninproduksjonen i kroppen vår, som er ansvarlig for å gjøre huden mørkere. Men hvis du erstatter solkrem med en boks øl, utsetter du deg selv for solens skadelige stråler uten beskyttelse. Dette kan øke risikoen for solbrenthet, heteslag eller i alvorlige tilfeller solforgiftning/solallergi».

Jeg anbefaler solkrem for utvortes bruk og øl kun til innvortes bruk.

 

Artikkelen er tidligere publisert på Ølportalen

Rogaland Ølfestival – Norges største hjemmebryggfestival

Over 30 hjemmebryggere med over 100 forskjellige øl har meldt seg på Rogaland Ølfestival, som finner sted i Stavanger 22. juni.  

Den 22. juni vil Expo Forum i Stavanger fylles med ølentusiaster når Rogaland Ølfestival går av stabelen. Festivalen, arrangert av Norsk hjemmebryggerforening Rogaland (Norbrygg Rogaland), byr på over 100 øl fra primært lokale hjemmebryggere.
Norbrygg kunngjorde dette i en pressemelding nylig.

Sist Norbrygg Rogaland hadde en festival var i 2022 som ble avholdt i Rosenberghallen. Rogaland er kjent for sitt sterke hjemmebryggermiljø, med flest medlemmer i Norbrygg nasjonalt, noe som resulterer i hjemmebryggere av høy kvalitet med mye spennenede øl å tilby de besøkende.
«Dette er første gang vi arrangerer Rogaland Ølfestival i Expo Forum», sier Ole Nærheim, leder for Norbrygg i Rogaland til Sandnesposten. «Med 2500 kvadratmeter tilgjengelig kan vi nå ta imot hjemmebryggere fra hele landet. Vår ambisjon er å bli Norges største hjemmebryggerfestival».

Publikum får sjansen til å smake på et bredt utvalg øl, fra pils, via Ipaer til fruktige surøl og imperial stouts. Festivalen gir også hjemmebryggerne mulighet til å vinne flere attraktive priser, inkludert den prestisjetunge «publikumsfavoritten». Vinneren av denne prisen får brygge sitt øl hos Rygr brygghus på Klepp stasjon, mellom Sandnes og Bryne.

Samtidig med ølfestivalen arrangeres Nordisk mesterskap i hjemmebrygging, hvor vinnere fra Norges NM i hjemmebrygging skal konkurrere mot vinnere fra Sverige, Finland, Danmark og Island. Den nordiske mesteren får muligheten til å brygge øl med det danske kontraksbryggeriet Mikkeller.

Sol og sport vil øke salgsvolumet på øl i sommer

Økende volum hos verdens største bryggerier i 1. kvartal 2024 gir håp om å reversere fallende enhetssalg i Europa, styrket av godt vær og sommerens sportsbegivenheter.

Flere av de største bryggerikonsernene kan vise til en vekst i salget, spesielt i Europa. Carlsberg, Molson Coors, Heineken og AB InBev har alle en oppgang fra 0,2 til 2% i første kvartal.

Nedgang i ølsalget hos de store produsentene har blitt mer vanlig, ettersom rikere befolkninger drikker mindre, men bedre og dyrere varer. Europas høye forbruk per innbygger og skiftende demografi bidrar til denne trenden. Inflasjon og krigen i Ukraina økte kostnadene ytterligere for bryggerne, som i utgangspunktet ga disse utgiftene videre til forbrukerne, noe som førte til volumnedgang midt i en levekostnadskrise forårsaket av økte matpriser, økte energipriser og økonomiske nedgangstider.

Til tross for disse utfordringene byr en sportstung sommer på optimisme for både store og små bryggerier. EM i fotball og OL vil øke volumen, med været som en annen avgjørende faktor. Forbedret kjøpekraft, drevet av lønnsøkninger, lover også godt for sektoren.

Til syvende og sist er de fleste bryggerier optimistiske for 2024, og håper på godt vær og spennende sportsbegivenheter for å drive frem salget av godt øl.

Fire IPAer fra Rygr Brygghus

Rygr Brygghus har sluppet noen IPAer den siste tiden og jeg har smakt fire av de.
Her er det to Vestkyst IPAer og to mot New England-stilen.

 

Rygr Brygghus
Seid Phantasm 1
DIPA 8% 0,33l kr 78,70

Farge: Tåkete, dyp gul med hvitt skum
Aroma: Fruktige toner av appelsin og mandarin, grønne druer, stikkelsbær, mango og ananas.
Smaker: Mye av det samme går igjen. God balanse, kremete munnfølelse, uten at det blir milk shake på noen måte. Fin sødmefull maltbase og gode, fruktige toner av sitrus, druer og tropiske frukter liggende over

Lasse L 8/10 Untappd 3,89

 

Rygr Brygghus
Seid Phantasm 2
DIPA 8% 0,33l kr 78,70

Farge: Tåkete, dyp gul med hvitt skum
Aroma: Mye appelsin mot Sana-sol. Noe søtlig tropisk mot aprikos og vanilje i bakgrunnen
Smaker: God, middels fylde med avpasset, kremete munnfølelse.
Det er sitrus og tropiske smaker i en frisk blanding. Mer sitron og klementiner fra sitrusen, mens aprikos, papaya, litchi, sitrongress og hvit fersken representere de tropiske tonene.
Frisk og fin

Lasse L 8,25/10 Untappd 3,87

 

Rygr Brygghus
Loke
Vestkyst IPA 7% 0,33l kr 71,90

Farge: Disig, gyllen med hvitt skum
Aroma: Her er det grapefrukt, appelsinmarmelade og barnåler før honningmelon, aprikos og ananas kommer frem, før sitrusen igjen tar over
Smaker: Fin maltbase som balanserer sødme opp mot de bitre tonene fra humlen, som gir appelsinmarmelade, pomelo og hint mot barnåler og høy.
Det er en fruktig dans med tropiske frukter liggende svalt under her, med aprikos, honningmelon og ananas, med hint av sitrongress og vanilje bak.

Lasse L 8,25/10 Untappd 3,88

 

Rygr Brygghus
Tor
Vestkyst IPA 7% 0,33l kr 73,10

Farge: Disig, guloransje med hvitt skum
Aroma: Lyst malt, sitrus, barnåler og strå
Smaker: Kremete karbonering. Lys maltbase som gir noe kjeks, karamell og strå, med barnål, pomelo og appelsinmarmelade fra humlen.
Fin balanse mellom sødmen og bitterheten.

Lasse L 8/10 Untappd 3,94

Øl laget av gjær fra honningbier

Forskere ved Cardiff University har brygget et nytt øl ved å bruke ekstrakter fra afrikanske bier, som er bedre kjent som «killer bees».
Mikrobiologer fra universitetet brukte ølgjær som finnes i afrikaniserte honningbier i Namibia for å utvikle håndverksøl. Dette prosjektet startet under et besøk til University of Namibia for et felles initiativ for bærekraftig miljøutvikling.

Prof Les Baillie fra Cardiff University’s School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences forklarte at gjæren ble utvunnet fra naturlig avdøde morderbier. “Tilbake i Cardiff brukte vi den isolerte killer bee bryggergjæren, sammen med gjær fra walisiske honningbier, til å lage flere batcher med øl,” sa han til BBC.

Prosjektet, en del av Pharmabees-initiativet, plasserer bikuber rundt Cardiff University for å studere hvordan pollinering av visse planter kan bidra til å utvikle medisiner for å bekjempe superbugs og antibiotikaresistens. Teamet søker nå en brygger for å bringe Killer Bee Beer til markedet, med inntekter som støtter bieforskning i Wales.

Prof Baillie bemerket: «Vårt Killer Bee Beer er et morsomt sideprosjekt til våre bredere Pharmabees-studier, og det bidrar også til å utvide forståelsen av bier på et mikrobiologisk nivå».


Ølet er ikke tilgjengelig foreøbig, men forskerne ved universitetet i Cardiff håper å få brygget ølet i større skala hos et håndverksbryggeri snart.

Photo by Shelby Cohron on Unsplash