Dagens Norske Håndverksøl #521: Monkey Brew Calvin

Monkey Brew
Calvin

Stil   6,5%   0,44l   kr 79,90

©Lasse L


Farge:
Uklar, strågul med hvitt skum
Aroma: Lette toner av barnål og sitrus over en lys maltbase
Smaker: Tørr og ‘crisp’ (finner ingen gode norske ord) vestkyst-Ipa, eller GGG-IPA.
God bitterhet fra sitrus, hvor grapefrukt og appelsinmarmelade stikker frem, samt barnål og kvae ligger i bakkant. Lys maltbase som er lett søtlig og har strå, kjeks, høy, lys sirup, stenfrukt og korn liggende under humlebitterheten.

Det finnes noen gamle travere av denne typen ølstil som holder et høyt nivå, men det er virkelig hyggelig med noen nye variasjoner over dette temaet igjen. Jeg er av typen som liker dette veldig godt og hadde garantert blitt mo i knærne om denne kom med 8-10% og en litt mer robust og søtlig maltbase.

Gode, gamle humletyper som Centennial, Chinook, Columbus og Amarillo, samt Warrior i tillegg til bla Honningmalt og Hopshiner fra Bonsak Malt gjør en vestkyst-IPA elsker ganske så fornøyd med innholdet i glasset sitt

Lasse L 8,75/10 Untappd 3,81

Dagens norske håndverksøl #520: Sleeping Village Hidden Tomes

Sleeping Village
Hidden Tomes

Fatlagret Barley Wine 15% 0,5l kr 214,90

©Lasse L

Farge: Svart med rødlig skjær, tynt, dyp beige skum
Aroma: Litt alkoholsting med en gang, mørk sjokolade, kakao, lakris, tørket frukt, malingsnerk, konfekt med ganache med alkohol (spritet sjokoladefyll). Får både cognav og bourbon, samt fuktige eikefat. Alkoholstingen mykner når ølet lunes.
Smaker: Man kjenner alkoholen ganske fort, både cognac og bourbon gjør seg kjent med smaksløkene. Her er det røstet malt, mørk sirup, kakao, lakris, konfektsjokolade, svisker, dadler, tørket fiken, vanilje, eik og noe kaffe.

Det var et hint av epler, mer mot eplelikør, enn syrlig eller overmoden frukt, men dette forsvant når den fikk stå åpen i ti-femten minutter mens den gled fra kjøleskapskald mot drikketemperatur. Den neste flasken var dette ikke merkbart. 

Litt røff barley wine hvor den tilsatte melassen og Muscovado-sukkeret gir tyngde til maltbasen av Maris Otter, Munich og hvetemalt. Litt skarpe smaker fortsatt på flaske, da den var noe rundere på fat, så får håpe alkoholstinget roer seg litt med tiden.


Lasse L 9/10 Untappd 4,22

 

 

Les også:

 

Dagens Norske Håndverksøl #519: Mack Mikrobryggeri Banana Milkshake IPA

Mack MikroBryggeri
Banana Milkshake IPA

Milkshake IPA 4,7% 0,5l kr 79,90

©Lasse L


Farge:
Uklar, dyp guloransje med offwhite skum
Aroma: Sitrus, lys sirup, most banan, noe tropisk og vanilje. Gammel mann tenker på barndommens Banos, banansjokolader og banan-Bugg, men bare noe vagere aroma
Smaker: Siden Mack Mikrobryggeri alltid har en QR-kode med musikken de spilte underveis, så er vel strofen «Bananer i lange baner» fra den omskrevne barnesangen på sin plass her. Det er en ganske tynn kropp og dertil tynn fylde, så man får hverken milkshake-følelsen, ei heller noen godfot med smakene. Selv om banansmaken er tilstede.

Minner strengt tatt om en session pale ale blandet med en hveteøl med fremtredende banansmak. Minner svært lite om en milkshake IPA. Til sammenligning er Salikatt sin Humlesjeik som saftkonsentrat i forhold til denne “milkshake IPA’en”. 

Og for å være ærlig så jeg ønsker meg heller en pale ale og en hveteøl hver for seg, på hver sin tid. Og en milkshake IPA som smaker som en milkshake IPA. 

Finner hverken «leken smak» eller «pen balanse», som juryen i Det Norske Måltid hadde i sin forklaring av årets vinnerøl, men smak er som kjent forskjellig og jeg er et ganske langt stykke unna å dele juryens mening.

Sender uansett grattis til Mack mikro for eksperimenteringen (som de har lykkes med bedre før, for min del) og seieren.

Lasse L 3/10   Untappd 3,12

 

 

Les også:

Dagens håndverksøl: Birrificio San Quirico BIRRA ARTIGIANALE Allo Zafferano Di Montalcino /Pura Crocus

Birrificio San Quirico
BIRRA ARTIGIANALE Allo Zafferano Di Montalcino /Pura Crocus

Blonde med safran 4,5% 0,38l kr 219,90 (Gulating Byhaven)

©Lasse L

Farge: Tåkete, guloransje med lett grålig skum
Aroma: Salig blanding av safran og belgisk gjær mot wit. Sitrus, høy, lyst malt og den umiskjennelige aromaen av safran
Smaker: Middels kropp, fin smak av safran, men det overdøver nyansene fra ølet som ligger i bunn. Det er noe tegn til en wit eller velhumlet blonde før blomsterarrene fra krokusen tar hovedrollen.
Misforstå meg rett, det er ingen overdådig og massiv tsunami av safran som kommer, men de florale tonene er så potente og ølbasen så delikat, at bare litt av krydderet gir nok effekt.

Så det er en blonde/wit som gir florlette innslag av sitrus, lys karamell og høy under krydderiet med en tørr avslutning, som sender tankene til hvilke matretter denne vil gå godt til, da man skal være ganske glad i safran for å bare nyte denne ølen alene.

Der Bryggerhuset (pilotbryggeriet til Aass) hadde en juleøl i 2017 kalt Lussekatt-trippel, hvor de hadde tilsatt rosiner og kardemomme i tillegg til safranen, hadde de en mye fyldigere øl, men den klokket da også inn på 8%.
Her har italienerne istedet laget et matøl med en eksklusiv tvist.

Safranølet er brygget i den toskanske regionen Val d’Orcia med lokal safran fra Montalcino, så dette en morsom liten reise for gastronomer. Jeg ville overrasket gode venner med et såpass spesielt øl i et middagsselskap og da kanskje spesielt et selskap med kremete supper, pastaretter og risotto.
Og selvfølgelig fisk og annen sjømat er jo gode kombinasjoner med safran.

Rundt tjue innsjekkinger på verdensbasis (to forskjellige oppføringer på UT, da en er fra bryggeriet og den andre er fra safranprodusenten, Pura Crocus)

PS! Finnes i 0,75l flasker også, som koster rundt en hundrelapp mer der de selges.


Lasse L 7,5/10 Untappd 3,41

 

 

Les også:

Dagens norske håndverksøl #518: Nøisom Bringebær og Chilli Stout

Nøisom
Bringebær og Chilli Stout

Stout 9,3% 0,33l kr 59,00

©Lasse L

Farge: Dyp rødbrun med lyst beige skum
Aroma: Røstet malt, kaffe, sjokolade, bringebær, melasse og en tørr pepper/chilliaktig hint i avslutningen. Kanskje snev av grønn paprika…?
Smaker: Robust liten sak som gir et fint bringebærspill gjennom den mørke maltbasen som gir kaffe, lakris, sjokolade, mørk sirup, maltekstrakt og brunt sukker. Rund, myk og fin for sine 9,3% og farlig lettdrikkelig.

Nå er jeg vanligvis ganske var for capsaisin, som er ‘virkestoffet’ i chilli, men her ligger chillien og gir en varm klem i etterkant, så absolutt tilstede, men på ingen måte prengende og forstyrrende.

PS! Det finnes også en versjon i butikkstyrke av denne stouten

 

Fredrikstad sitt første bryggeri etter årtusenskiftet kom til verden da byens ypperste øl- bryggere møtte noen av byens patriotiske kjøpmenn. Med lidenskap for byen, skaperglede og entusiasme startet Nøisom sin reise.

Med ydmyk respekt for byens ølkultur forplikter navnet Nøisom oss til kvalitet, godt håndverk og et sterkt ønske om å skape drikkeglede. Nøisom har sitt navn fra der ølet først ble brygget.

På en parsell av Nøisom gård drev Fredrikstad Håndbryggerlaug sin aktivitet frem til Nøisom bryggerier ble realisert i en gammel margarinfabrikk noen steinkast unna.

Nøisom gård var en av de største gårdene utenfor festningsbyen Fredrikstad, som ble etablert i 1567. Gården leverte hester til artilleriet, matvarer til inbyggerne og brygget øl til alle i byen.

Siden oppstarten 12.12.2012 har Nøisom utviklet seg fra et småskalabryggeri, til å bli en drikkevareprodusent med et bredt spekter av håndverksprodukter.

Lasse L 7,75/10 Untappd 3,71

 

Les også:

 

Dagens norske håndverksøl #517: Haandbryggeriet Gapahuk

Haandbryggeriet
Gapahuk

Smoked Stout 12,3% 0,44l kr 199,90

©Lasse L

 

Farge: Brunsvart med rødlig skjær og lyst beige skum
Aroma:
Lot den stå litt og lunes seg fra et altfor kald kjøleskap. Det var nok en god ide for her skjer det mye! Røykaromaen er frempå og blander seg fint med maltekstrakt, mørk sirup, lakris, sjokolade og vanilje. Det ligger snev av borbon og eik under.
Det kommer sitrusskall, tørket fiken og litt gressaktige toner i avslutningen.

Smaker:
Røyksmaken ligger som lett dis over en innsjø av røtet malt, lakris, kaffe, sjokolade, kakao, vanilje, bourbon, fløtekaramell og tørket frukt. Igjen er det snev av sitrusskall og gressaktige toner i avslutningen, men det er veldig langt bak og man svinger lett forbi om man ikke følger veldig nøye med her.

Det er sjokoladen som styrer showet i basen, med melkesjokolade, mørk kokesjokolade og kakao som slynger seg rundt i munnen og drar frem de andre smakene litt her og litt der.

Robust imp stout som har tatt et fint preg av bourbonfatene, men med en utsøkt mengde røykmalt har virkelig løftet denne til noe litt annerledes.
Robust er også prisen, men her er det også noe utenom det vanlige og en spennende øl å nyte, helst når det fortsatt koster endel å fyre elektrisk


Lasse L 8,75/10 Untappd 3,98

 

#Støttepils for norsk uteliv

Lokalbrygg.no slo seg i desember sammen med Skifjorden Bryggeri om ideen til #StøttNorskUteliv og Støttepils etter mange samtaler om hvordan pandemien har preget utelivet i landet vårt.

©Lasse L

Bryggeriet har selv fått kjenne på restriksjonene, men det ligger i deres natur å heller kjempe, enn å gi opp. Så da brygget de en batch med pilsner og tar kun betalt for alkoholavgiften, hvor resten går som bidrag til #StøttNorskUteliv-kampanjen.

For veldig mange utesteder så har ikke støtteordningene strukket til eller det har ikke vært mulig å få kompensasjon for de mange små utgiftene som tilsammen gjør en stor andel av regningene.

Skifjorden Bryggeri på Håndverksølfestivalen i Oslo

Det er en tung økonomisk bør som bransjen har båret på sine skuldre i snart to år, så bryggeriet og ølutsalgstedet på nett har lagt til rette for at ølinteresserte kan hjelpe samtidig som de slukker tørsten meg godt, norsk bryggerihåndverk.

Så da ble det kampanjen #StøttNorskUteliv og ikke minst ølet Støttepils, hvor alt overskudd av salget går rett til kampanjen, så etter avgifter, går 30 kroner fra hvert solgte øl til støtte til den norske utelivsbransjen.

Skifjorden Bryggeri står selvfølgelig for bryggingen av ølet og Lokalbrygg.no står for salget av denne ølen som er en pilsner.
Ølet har et fint preg av lyst malt, med karamell, strå, krydder og toner mot grovbrød, samt lett bitterhet av appelsinmarmelade i avslutningen.

PS! Spleisen er nå avsluttet, så kjøp ølet for å støtte norsk uteliv

 

Les også:

Dagens norske håndverksøl #516: Lindheim Ølkompani Coolship Blåbær

Lindheim Ølkompani
Coolship Blåbær
Spontanfermentert blåbærøl 7% 0,375l kr 135,00

©Lasse L

Farge: Uklar, dyp rød-lilla med rosa skum
Aroma: Fruktig og syrlig. Nydelige blåbærtoner over en funky og syrlig base med hint av eikefat og fuktig kjeller
Smaker: Her er det bærsaft som kiler på smaksløkene med blåbær som fører an med hint mot krekling og bjørnebær. Det er lette toner av sitronsaft og eikefat med funky toner mot stall og fuktig kjeller liggende under.

Nydelig surøl igjen fra Lindheim, hvor denne har en dyp og kompleks bærsmak, hvor selv med sine 7%, så er det anslag mot alkoholvarme.

Dette er en blanding av to- og treårige spontan fermenterte øl som har ligget på gamle vinfat og hatt sekundær gjæring med villblåbær fra skogene rundt Gvarv i Telemark. Nydelig, nydelig surøl!


Lasse L 10/10 Untappd 4,29

 

Les også:

 

Dagens norske håndverksøl #515: Berentsens Brygghus Belgisk Wit

Berentsens Brygghus
Belgisk Wit

Wit 4,7% 0,33l kr 41,90 (Lokalbrygg.no)

©Lasse L

Farge: Lett uklar, strågul med offwhite skum
Aroma: Lyst malt, koriander og appelsin
Smaker: Fine florale toner mot hvete, koriander og appelsinskall. Man kjenner en lys maltbase liggende under her, men fint spill mellom krydderne her.
En enkel, god wit og en fin matøl


Lasse L 7,5/10 Untappd 3,37

 

Les også:

Dagens norske håndverksøl #514: Monkey Brew Biere de Coupage Blend #1

Monkey Brew
Biere de Coupage Blend #1

Blended Sour Saison 4,7% 0,375l kr 99,90 (Gulating)

©Lasse L

Farge: Tåkete, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Fin og frisk syrlighet av masse sitrus, sitrusskall, stikkelsbær, hvitvin, stenfrukt og funky toner med hint av svovel
Smaker: Kompleks og fyldig, med moderat syrlighet som holder lenge. Her er det sitrus mot lime, sitron og pomelo, sitrusskall, stikkelsbær, hvitvin, stenfrukt og igjen ligger det en sval bris av funky toner.
Stenfrukten og funken kommer enda litt mer frem når den lunes litt og gir anslag mot klassiske gueze.

Biere de coupage Blend #1 er en blend av en tørrhumlet saison og lagrede surøl.
Henholdsvis 70% saison, 20% surøl lagret på vinfat i 10 måneder og 10% surøl lagret på bourbonfat i 15 måneder.

Saisonen er humlet med Mittelfrüh, Hersbrucker og Nelson Sauvin

Lasse L 9,25/10 Untappd 3,93

 

Les også: