Nasjonalskatten Gammel Opland fyller 150 år og for å feire jubilanten har Anoras fremste håndverkere laget en helt spesiell og sjelden akevitt. I hele 12 år har akevitten Bøkkerens Reserve modnet på et helt særegent fat før 150 eksklusive flasker straks finner veien til butikkhyllene.
“Bøkkerens Reserve er en hyllest til det stolte bøkkerhåndverket som ligger til grunn for norske akevittradisjoner. Vi syns det er ekstra gjevt å lansere 150 flasker akevitt i bøkkernes navn, i anledning Opland-akevittens 150-årsjubileum. Jeg vil anbefale Bøkkerens Reserve først og fremst for smakens skyld”, sier Norgessjef for brennevin i Anora, Holger Gramstad.
Gramstad tror at både samlere og akevittvenner vil benytte anledningen til å sikre seg denne akevitten. For to år siden hadde Anora tilsvarende slipp, da et meget begrenset opplag av akevitten Opland Juvel ble solgt ut på få timer, til over 15000,- per flaske.
Smaksopplevelse av akevitt på aller høyeste nivå
Opland har en helt særegen posisjon blant kjennere av norsk akevitt. Akevitten har vunnet en rekke priser i internasjonale konkurranser for sin harmoniske og delikate smak, og har gjennom hele sin 150 år lange historie vært en inspirasjonskilde for videreutviklingen av norsk akevitt.
“Med Opland Bøkkerens Reserve ønsker vi å vise hvilken enestående nytelse premium norsk fatmodnet akevitt kan gi. Aromabildet er komplekst og byr på en kraftig fataroma med innslag av avrundede krydder, brent karamell, mokkakaffe, tørkede røde frukter, vanilje, samt hint av anis og sitrus. Den 12 år lange fatmodningen har gitt akevitten en fyldig munnfølelse og lang, kompleks ettersmak”, forteller Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.
På lik linje med de andre akevittene i den populære Opland-familien er Bøkkerens Reserve også laget med en krydderblanding bestående av karvefrø, fennikelfrø, anisfrø, korianderfrø og paradiskorn.
Edle dråper
Bøkkerens Reserve ble unnfanget i 2009, da et spesielt utvalgt sherryfat ble fylt med edle dråper av Opland-destillat og gjemt innerst på fatlageret. Fatet var en selvsagt del av flyttelasset fra produksjonsanlegget på Hasle til nye lokaler på Gjelleråsen i 2012. Da akevittblenderne noen år senere tok de første smaksprøvene, ble det raskt klart at dette kom til å bli noe helt spesielt. Etter fem års modning på sherryfatene, ble innholdet overført til et first-fill madeirafat. Der godgjorde det seg i sju år til, for å gi Bøkkerens Reserve en rik og balansert avslutning. Til sammenligning modnes en «klassisk» Gammel Opland-akevitt i to år på sherryfat.
“Siden hvert fat har sin egen individuelle karakter, er utvelgelsesprosessen avgjørende for å lage norsk akevitt av høyeste kvalitet. Dette er en av bøkkernes avgjørende kompetanser”, forteller Minothi.
Kommer i 70 år gammel treeske
Flaskene av Bøkkerens Reserve kommer i esker av fransk eik, kjøpt inn på 1950-tallet som reparasjonsmaterialer til de store eikeliggerne. Designet og snekkerarbeidet er utført av tradisjonsorienterte håndverkere i Fåberg Håndverkskollektiv i Lillehammer. Stoffet som kler innsiden av esken er en ulldamask fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, som vanligvis brukes til bunadskapper. Mønsteret er inspirert av et gammelt materiale funnet i arkivene fra friluftsmuseet Maihaugen på Lillehammer.
150 utgaver av Bøkkerens Reserve ble lagt ut for salg hos Vinmonopolet i september, for 6000,- kroner per stykk.
Det er 2 stykk igjen på Aker Brygge i Oslo, 9 stykk på Valkendorff i Bergen, 9 stykk på Kvadrat i Sandnes og 15 stykk på Hamar.
Opland Bøkkerens Reserve
Akevitt 49,2% 0,7l kr 5999,90
Farge: Gyllen, dyp ravfarget
Aroma: Herlig sødme, godt fatpreg, mye karve, vanilje, karamelisert appelsinskall, tørket aprikos og sherry i bakkant
Smaker: Intens, rund og veldig kompleks. God sødme og herlig fatpreg på denne. Det er søtlig karve, kaffe, karamell, melasse, tørket aprikos, sitrusskall med mandarin som mest fremtredende, vanilje, marsipan, røde bær og fattoner av sherry og hint mot rom. Akevittkrydderne ligger som en rød tråd mellom de mer komplekse fattonene og den varmende alkoholen. Nydelig sak!
Så var det prisen… Dette er helt klart for samlere, men en fantastisk flott flaske drapert i en gammel treeske og med kun 150 eksemplarer av dette utrolig vakre håndverket, så er det ikke en ublu pris om man virkelig ånder for akevitt.
Det er ikke sikkert partneren eller lommeboka smiler, men det vil garantert du gjøre hver gang man tar seg en tår
Fakta om Gammel Opland
Historien om Gammel Opland startet på midten av 1800-tallet, da bønder fra bygdene rundt Gjøvik gikk sammen om å lage et eget brenneri. I 1872 ble det etablert en destillasjon i Oslo, som senere ble hetende Oplandske Spritfabrik. Her ble den velkjente krydderresepten til Opland utviklet og perfeksjonert, og den dag i dag har akevitten en helt særegen posisjon blant kjennere av norsk akevitt.
Fakta om bøkkerfaget
Selve bøkkerfaget har en lang historie i Europa, og er en flere hundre år gammel tradisjon i Norge. Bøkkerne vedlikeholder og tar vare på hele samlingen av brukte sherryfat, som er en vesentlig del av tilvirkningen av akevitt. De sørger for at fatene er tette og i best mulig stand så Norge kan holde på den stolte akevittradisjonen. Anora er de eneste i Norge som utdanner og ansetter bøkkere. I sommer økte Norge og Anora bøkkerandelen med 25 prosent da Paal Engen bestod svenneprøven i bøkkerfaget.