Opland Bøkkerens Reserve – 12 års lagring

Nasjonalskatten Gammel Opland fyller 150 år og for å feire jubilanten har Anoras fremste håndverkere laget en helt spesiell og sjelden akevitt. I hele 12 år har akevitten Bøkkerens Reserve modnet på et helt særegent fat før 150 eksklusive flasker straks finner veien til butikkhyllene.

“Bøkkerens Reserve er en hyllest til det stolte bøkkerhåndverket som ligger til grunn for norske akevittradisjoner. Vi syns det er ekstra gjevt å lansere 150 flasker akevitt i bøkkernes navn, i anledning Opland-akevittens 150-årsjubileum. Jeg vil anbefale Bøkkerens Reserve først og fremst for smakens skyld”, sier Norgessjef for brennevin i Anora, Holger Gramstad.

Gramstad tror at både samlere og akevittvenner vil benytte anledningen til å sikre seg denne akevitten. For to år siden hadde Anora tilsvarende slipp, da et meget begrenset opplag av akevitten Opland Juvel ble solgt ut på få timer, til over 15000,- per flaske.

Smaksopplevelse av akevitt på aller høyeste nivå

Opland har en helt særegen posisjon blant kjennere av norsk akevitt. Akevitten har vunnet en rekke priser i internasjonale konkurranser for sin harmoniske og delikate smak, og har gjennom hele sin 150 år lange historie vært en inspirasjonskilde for videreutviklingen av norsk akevitt.

“Med Opland Bøkkerens Reserve ønsker vi å vise hvilken enestående nytelse premium norsk fatmodnet akevitt kan gi. Aromabildet er komplekst og byr på en kraftig fataroma med innslag av avrundede krydder, brent karamell, mokkakaffe, tørkede røde frukter, vanilje, samt hint av anis og sitrus. Den 12 år lange fatmodningen har gitt akevitten en fyldig munnfølelse og lang, kompleks ettersmak”, forteller Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.

På lik linje med de andre akevittene i den populære Opland-familien er Bøkkerens Reserve også laget med en krydderblanding bestående av karvefrø, fennikelfrø, anisfrø, korianderfrø og paradiskorn.

Edle dråper

Bøkkerens Reserve ble unnfanget i 2009, da et spesielt utvalgt sherryfat ble fylt med edle dråper av Opland-destillat og gjemt innerst på fatlageret. Fatet var en selvsagt del av flyttelasset fra produksjonsanlegget på Hasle til nye lokaler på Gjelleråsen i 2012. Da akevittblenderne noen år senere tok de første smaksprøvene, ble det raskt klart at dette kom til å bli noe helt spesielt. Etter fem års modning på sherryfatene, ble innholdet overført til et first-fill madeirafat. Der godgjorde det seg i sju år til, for å gi Bøkkerens Reserve en rik og balansert avslutning. Til sammenligning modnes en «klassisk» Gammel Opland-akevitt i to år på sherryfat.

“Siden hvert fat har sin egen individuelle karakter, er utvelgelsesprosessen avgjørende for å lage norsk akevitt av høyeste kvalitet. Dette er en av bøkkernes avgjørende kompetanser”, forteller Minothi.

Kommer i 70 år gammel treeske

Flaskene av Bøkkerens Reserve kommer i esker av fransk eik, kjøpt inn på 1950-tallet som reparasjonsmaterialer til de store eikeliggerne. Designet og snekkerarbeidet er utført av tradisjonsorienterte håndverkere i Fåberg Håndverkskollektiv i Lillehammer. Stoffet som kler innsiden av esken er en ulldamask fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, som vanligvis brukes til bunadskapper. Mønsteret er inspirert av et gammelt materiale funnet i arkivene fra friluftsmuseet Maihaugen på Lillehammer.

150 utgaver av Bøkkerens Reserve ble lagt ut for salg hos Vinmonopolet i september, for 6000,- kroner per stykk.
Det er 2 stykk igjen på Aker Brygge i Oslo, 9 stykk på Valkendorff i Bergen, 9 stykk på Kvadrat i Sandnes og 15 stykk på Hamar.

Opland Bøkkerens Reserve
Akevitt   49,2%   0,7l   kr 5999,90

Farge: Gyllen, dyp ravfarget
Aroma: Herlig sødme, godt fatpreg, mye karve, vanilje, karamelisert appelsinskall, tørket aprikos og sherry i bakkant
Smaker: Intens, rund og veldig kompleks. God sødme og herlig fatpreg på denne. Det er søtlig karve, kaffe, karamell, melasse, tørket aprikos, sitrusskall med mandarin som mest fremtredende, vanilje, marsipan, røde bær og fattoner av sherry og hint mot rom. Akevittkrydderne ligger som en rød tråd mellom de mer komplekse fattonene og den varmende alkoholen. Nydelig sak!

Så var det prisen… Dette er helt klart for samlere, men en fantastisk flott flaske drapert i en gammel treeske og med kun 150 eksemplarer av dette utrolig vakre håndverket, så er det ikke en ublu pris om man virkelig ånder for akevitt.
Det er ikke sikkert partneren eller lommeboka smiler, men det vil garantert du gjøre hver gang man tar seg en tår

 

Fakta om Gammel Opland

Historien om Gammel Opland startet på midten av 1800-tallet, da bønder fra bygdene rundt Gjøvik gikk sammen om å lage et eget brenneri. I 1872 ble det etablert en destillasjon i Oslo, som senere ble hetende Oplandske Spritfabrik. Her ble den velkjente krydderresepten til Opland utviklet og perfeksjonert, og den dag i dag har akevitten en helt særegen posisjon blant kjennere av norsk akevitt.

Fakta om bøkkerfaget

Selve bøkkerfaget har en lang historie i Europa, og er en flere hundre år gammel tradisjon i Norge. Bøkkerne vedlikeholder og tar vare på hele samlingen av brukte sherryfat, som er en vesentlig del av tilvirkningen av akevitt. De sørger for at fatene er tette og i best mulig stand så Norge kan holde på den stolte akevittradisjonen. Anora er de eneste i Norge som utdanner og ansetter bøkkere. I sommer økte Norge og Anora bøkkerandelen med 25 prosent da Paal Engen bestod svenneprøven i bøkkerfaget.

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 46 & 47

Mandag 14. november

Tirsdag 15. november

Hopyard får besøk fra Tromsø-bryggeriet Brewyard Brewing Co som gir deg muligheten til å smake lager, saison og IPA

 

Onsdag 16. november  

Brygg Oslo får vi storfint besøk fra Edmonton, Canada. Surølsbryggeriet Trial & Ale Brewing kommer, og tar over 9 av linjene i fatølbaren med sine fantastiske surøl.
Disse ølene blir tilgjengelig fra fat:
– 30,000 steps, Fruited Sour Ale 7,1%
https://untappd.com/…/trial-and-ale-brewing…/4579569
– A Cordial Invitation, Fruited Sour Ale 6,9%
https://untappd.com/…/trial-and-ale-brewing…/4306926
– An Equatorial Detour, Fruited Sour Ale 6,7%
https://untappd.com/…/trial-and-ale-brewing…/4035518
– An Era of Sturm Und Drang, Fruited Sour Ale 6,2%
https://untappd.com/…/trial-and-ale-brewing…/4682194
– brunch., Fruited Sour Ale 7,1%
https://untappd.com/…/trial-and-ale-brewing…/4173379
– Orange Spheres On Blankets of White, Fruited Sour Ale 7,0%
https://untappd.com/…/trial-and-ale-brewing…/4682183
– Separated To A Degree (Winter 2021/2022), Sour Ale 7,0%
https://untappd.com/…/trial-and-ale-brewing…/4579583
– Up Around Mount Giove, Grape Ale 7,1%
https://untappd.com/…/trial-and-ale-brewing…/4035526
– Writer’s Blanc, Sour Ale 6%
https://untappd.com/…/trial-and-ale-brewing…/4579551

Torsdag 17. november

Henry & Sally’s feirer 4-årsbursdag med Other Half, hvor det kommer fire linjer med fersk DIPA og TIPA som er kegget i oktober! 

 

RØØR får æren av å introdusere det høyt ratede, polske bryggeriet Browar Stu Mostow til Norge.

 

Fredag 18. november

Gul Jul på Dattera er en juleølsmaking med Bådin og Nøgne på Dattera til Hagen. (det er to feil om lag i Eliteserien i teksten til arrangementet, Tom ;p )

 

Lørdag 19. november

 

Søndag 20. november

Henry & Sally’s har Industri-Søndag på H&S med gunstige priser og avslappet steming

 

Paul’s Boutique har tatt over baren på Glør i Folketeaterpassasjen og inviterer til Bransjes Brønsj, Vår hyllest til alle som jobber i Bransjer med “ugunstige” tider og har søndag som sin fridag og gjør hva fa*n man vil!

 

Mandag 21. november

Marlobobo Bourbon BA Stevsberry Cryo er neste event ut i Henry & Sally’s 4-årsjubileum

Tirsdag 22. november

Onsdag 23. november

Torsdag 24. november

 

Fredag 25. november

MørketidSKUR 4 i Drammen er en hyllest til stout og kaffe. Her får man ikke bare deilig stout, men også kaffe (samt en goodie-bag og t-skjorte). 
For de mest årvåkne, så kan jeg bekrefte at Drammen ikke er i Oslo, men såpass bra arrangement nok til at jeg tar med denne lille øleventet da reiseveien ikke er så lang

 

Lørdag 26. november 

Søndag 27. november

Henry & Sally’s har Industri-Søndag på H&S med gunstige priser og avslappet steming

 

Paul’s Boutique har tatt over baren på Glør i Folketeaterpassasjen og inviterer til Bransjes Brønsj, Vår hyllest til alle som jobber i Bransjer med “ugunstige” tider og har søndag som sin fridag og gjør hva fa*n man vil!

(flere) Smaksnotater fra novemberslippet 2022

Brew York
Fairytale of Brew York 2022
Stollen Milk Stout 4,9% 0,44l kr 109,90

Farge: Klar, sort med rødlig skjær og beige skum
Aroma: Her lukter det allehånde, ja. Så kommer det kardemomme og kanel. Nøtter og vanilje over en vag aroma av maltkarameller. Minner om svak eim av gløgg
Smaker: Det er mer kanel som kommer frem i smaken, men det er absolutt allehånde her også. Noe varmende sitrusskall og lett av vanilje, maltkarameller og hvetebakst. Ørlite hetefølelse i halsen i ettersmaken (kanel eller tonka, kanskje?). Mild milk stout med en dæsj gløgg i, der altså

Lasse L 7,25/10 Untappd 3,81

 

Boxcar
Xmas Mild
Mild 6,3% 0,44l kr 116,20

Farge: Tåkete, dyp brun med beige skum
Aroma: Lette malttoner. Søt kaffekaramell, stenfrukt, sjokolade, vanilje og søte, røde bær. Vagt av kydderier
Smaker: Igjen er det lette toner fra maltet som gir kaffe, sjokolade, tørket frukt, vanilje, røde bær, mørk sirup og brød. Milde og fine toner. Siden de har brukt et gammelt kjennetegn i X før Mild, så godtar vi styrken

Lasse L 7,75/10 Untappd Ingen rating

 

Merakai Brewing Co
When The Snow Falls
Luxury White Chocolate Stout 5,8% 0,44l kr 114,90

Farge: Uklar, gyllen med tett, offwhite skum
Aroma: Lyst malt, vanilje, hvit sjokolade, lett florale toner, noe varmende sitrus, brune krydder og tobakk
Smaker: Her kommer det krydder lekende over tungen. Maltbasen minner mye om en belgisk blonde med hint mot det florale gjæret, men det ligger et fint lag med krydder og leker like over malttonene. Det er høy, koriander, og lyng, men så kommer de brune krydderne frem. Kardemomme og noe kanel med hint mot allehånde her. Kjenner også vanilje både i nese og munn. Morsom liten sak det der

Lasse L 8,75/10 Untappd 3,88

 

Three Hills Brewing
Co Ordinates
Christmas Chocolate Orange Bock 5,6% 0,44l kr 123,30

Farge: Klar, kastansjebrun med lyst brunt skum
Aroma: Tørr, sjokoladepulver (ikke mørk kakao, men typ O’boy pulver), vanilje, søt kaffe, maltkarameller, hint av appelsin og tørkede frukter
Smaker: Leker fint med bokk-stilen, men det er en god maltbase som gir melkesjokolade, kakao, søt kaffe, vanilje, nøtter, nybakt brød, mørk sirup og et tynt lag med appelsin liggende under alt. Det er en hyllest til Terry’s Chocolate orange, en britisk sjokolade som er veldig populær i juletider, men hvor de trolig ikke kan bruke navnet på (derav Christmas chocolate orange). Morsom vri på en bokk med fornøyelige smaker

Lasse L 8,5/10 Untappd 3,67

 

Nøisom
Farmhouse Ale (Limited Edition No.4)
Farmhouse Ale 6,7% 0,33l kr 60,10

Farge: Matt, mørk sprikosfarget med lyst beige skum
Aroma: Fruktige toner mot stenfrukt og tørket gul frukt, sitrus, lys sirup, vanilje og urter
Smaker: Mer fruktighet her. Kjenner at det er kveik som gir både frisk fruktighet fra bær, sitrus og stenfrukt, så noe overmoden eple og plomme, samt fuktig høy før litt jord-toner avslutter.
Maltbasen gir igjen lys sirup og hint av vanilje

Lasse L 6,5/10 Untappd Ingen rating

 

Beer Flag
Lavvann
Oyster Stout 5,2% 0,33l kr 59,40

Farge: Klar, sort med rødlig skjær, flyktig beige skum
Aroma: Lette, fine toner av røstet malt, sjokolade, kaffe og nystekt brød
Smaker: Her fortsetter de elegante tonene og gir en fornøyelig smaksopplevelse med røstet malt, kaffe og brød som fremtredende. Skulle kanskje ønsket den hadde litt fyldigere munnfølelse, så får håpe på en imperial versjon, men nyter imens en  god østersstaut som sikkert vil glede de som liker klassiske stouter

Lasse L 8,25/10 Untappd 3,49

 

Brew Tork
Nightmare of Brew York 2022
Gingerbread Imperial Milk Stout 9,8% 0,44l kr 134,30

Farge: Klar, sort med rødlig skjær, lyst beige skum
Aroma: Søtt mot ingefærkrydder, rosiner, allehånde, kaffe, vanilje, mørk sirup, hvetebakst og mørk sjokolade. Peppernøtter, pepperkaker og sukat for å dra julen inn i smaksnotatene
Smaker: Fyldig og god viskositet. Litt skarpe kryddertoner i starten og ingefæren kiler i halsen i ettersmaken, men det kommer fem en søt maltbase som gir røde bær, tørket frukt, sjokolade, dessertkaffe, julekrydder og så er det sitrusskall som ligger et sted mellom en søt appelsinmarmelade og sukat hvor begge har veldig dempet bitterhet. Jeg vet, jeg er rar. Ligger nok nærmere pastry stout

Lasse L 8/10 Untappd 4,13

 

Nøisom
Mandarin Ipa
Frukt Ipa 6,2% 0,33l kr 58,80

Farge: Matt, ravfarget med hvitt skum
Aroma: Fruktig, mye sitrus, noe tropisk, barnåler, lyst malt og melis
Smaker: Friske sitrustoner før det kommer litt overmoden mango og papaya inn. Det leder over i en dypere sitrus med barnåler, høy og lett gressete ettersmak.
Ligger noe beskhet ifra sitrusskallet i ettersmaken, men det er litt stutte smaker. Det går litt fort over fra det friske sitruspreget til den bitre sitrusen og så blir det litt ‘tørt’.
Skal ha for at dette er en vestkyst-Ipa og jeg ønsker mer av smakene

Lasse L 7,25/10 Untappd 3,33

 

S43 Brewery
Smoked Santa
Smoked Imperial Stout 12% 0,44l kr 129,00

Farge: Klar, sort med cremafarget skum
Aroma: Det lukter speket viltpølse! Så mye så at jeg fant viltpølse i kjøleskapet og sammenlignet. Ølet skal for at det er mindre salt om umami, selv om det absolutt er en søtlig tomatpure aroma der, samt at det ligger noe søtlig bær ting under
Smaker: Det er mildere smak enn aroma. Det blir nesten litt tynn (som kom som et sjokk etterpå når man ser den klokker inn på hele 12%. Det gjør den farlig ‘lettdrikkelig’ for en øl som burde nippes til) både i maltbase og gjennom røyktonene.
Men det er en fin øl, god sødme fra røstet malt, røde bær, kaffe,og sjokolade, samt at røyken en balansert godt med de andre smakene.

Lasse L 7,25/10 Untappd Ingen rating

 

Nøisom
Champale (Limited edition No 2)
Biere de Champagne 14,5% 0,33l kr 91,80

Farge: Klar, dyp gyllen uten merkbart skum
Aroma: Varme toner av druer, sitrus og eple. Minner om pineau, pommac og varm, presset eplejuice med et strøk av champagnegjær
Smaker: Høy syrlighet mot champagne som karboneringen minner om også.
Syrlig eple, eplekart, varmende sitrus, fatpreg med fuktig treverk, syrlige druer, høy, stenfrukt og igjen er det champagnegjær i avslutningen. Er ganske frempå i syrligheten og allikevel varmende med innslag av fat. Dytter reseptorene innom champagne og pineau og kjennes ut som den har ganske høy alkoholprosent (dæven, dutte. Trodde vi lå på 8-9%, men den er altså 14,5%)

Lasse L 8,75/10 Untappd 3,82

 

Brew York
Dreams of Brew York 2022
Pastry Sour 6,5% 0,44l kr 123,70

Farge: Matt, rød/rosa med lyst rosa skum
Aroma: Lukter syrlig av yoghurt, tranebær, sitrus, kanel og eple. Kanskje noe bringebær mot den syrlige siden
Smaker: Frisk og ikke for syrlig eller for mye smootie-øl. Mye røde bær her, med rips, bringebær og tranebær langt frempå, det er sitron, snev av søtlig yoghurt og noe krydderier hvor kanel er mest fremtredende av krydderne.
Kanskje en oppfriskner etter julemiddagen?

Lasse L 8/10 Untappd 3,83

 

Nøisom
Barley Wine (limited edition No 01)
Barley Wine 11,5% 0,33l kr 82,40

Farge: Matt, kastansjebrun med lyst beige skum
Aroma: Lett røstet malt, karamell, kaffe, kjeks, vått korn og søtlig grapefrukt
Smaker: Mye av det samme går igjen her. Litt skarpe toner for en barley wine og litt falmende toner for en klassisk DIPA, men det er absolutt noe her.
Fin maltsødme og godt humlepreg hvor røstet malt, karamell, brød, kjeks, knekk og grapefrukt og appelsinmarmelade går igjen. Vil nok bli adskillig mer barley winesk om et år, men om du er som meg og liker en klassisk vestkyst DIPA og den røffe barley winen, så er denne drikkeklar nå

Lasse L 8,75/10 Untappd Ingen rating

 

Oslo Brewing co
Barley Wine
Tørrhumlet Barley Wine 9,7% 0,33l kr 67,90

Farge: Klar, dyp ravfarget med flyktig, beige skum
Aroma: Noe lett aroma, men lett røstet malt, brød, grapefrukt, karamell, granbar og litt høy
Smaker: God munnfølelse. Igjen kommer det assosiasjoner mot en klaasisk West Coast DIPA, men her er barley winen mer frempå med sine myke, søtlige toner. Karamell, mørke frukter, mørk sirup, vanilje, og kaffe, før det svinger over til det bitre hvor grapefruktskall tar føringen. Fin øl nå, som nok vil utvikle seg til en fløyelsmyk BW uten bitterheten etterhvert

Lasse L 8,25/10 Untappd Ingen rating

 

Ægir
Demning
BA Barley Wine 11,5% 0,33l kr 79,90

Farge: Klar, dyp kastanjefarget med beige skum
Aroma: Fine bourbontoner som ligger over den søtlige maltbasen
Smaker: En skånsom, varm klem starter ballet, hvor vørter, karamell, sjokolade, vanilje mørke frukter og bær titter frem og glir elegant over i en god bitterhet med mye, varm sitrus. Forventet kanskje noe mer sødme og fylde med sine 11,5%, men fin BW

Lasse L 8,75/10 Untappd 3,80

 

Oso Brew
Coco Bells
Cocunut Imperial Stout 9,5% 0,44l kr 136,80

Farge: Klar, sort med rødbrunt skjær og dyp beige skum
Aroma: Kokos, kaffe, melkepulver og mørk sjokolade
Smaker: Tykk og fyldig med livlig karbonering. Den virker som den blir skikkelig intens, opp mot en pastry stout når den før ruller over tungen, men den er bare kompakt og løser seg fint opp og havner som en milk stout med kokoskrem, dessertkaffe, konfektsjokolade, tørkede frukter og melasse

Lasse L 8,5/10 Untappd 4,04

 

Bådin
All I Want For Christmas Is A Hoppy Beer
NEIPA 7% 0,33l kr 76,30

Farge: Uklar, lys rav med hvitt skum
Aroma: Mandarin, mango, papaya, melon og litchi. Ørlite gressete i bakgrunnen
Smaker: Treffer ganske mange riktige steder med både fruktighet og lett bitterhet. Tøyer kanskje NEIPA begrepet med klarhet og mangel på den tykke unfølelsen, men dette er godt øl og en digg IPA.
Forfriskende, fruktig og elegant bitterhet fra Citra, Eukanot og Bru-I gjør denne til en god vestkyst/østkyst bastard

Lasse L 8,75/10 Untappd 3,74

 

Nøisom
Kornets Vrede 2022
Imperial Stout 14,2% 0,33l kr 225,30

Farge: Klar, sort med rødlig skjær og beige skum
Aroma: Masse fatpreg. Melasse, vanilje, kaffe, tørket frukt og lakrisrot. Borbon ringer en bjelle her
Smaker: Søt og fyldig. Her er det mer fruktige toner fra maltet som åpner seg. Tørket frukt som dadler, rosiner, svisker og fiken, det er konfektsjokolade, dessertkaffe, mørke bær, søtlig treverk, melasse, vanilje og lakris. Definitivt bourbon, definitivt endel alkohol og definitivt en god imperial stout. Trekker litt med for noe skarpe toner og ørlite ubalansert, men dette kan bli så fløyelsmyk som Nissens Imperium var om den får stå litt

Lasse L 9,5 /10 Untappd Ingen rating

Mye fantastisk norsk mjød på polet i november

La oss ha det klart med en eneste gang, vi lager noen fantastiske mjød her i landet. Vår tre største mjøderier, henholdsvis Mjøderiet fra Ytre Arna (Bergen), Marlobobo fra Sande og Askheimer fra Rakkestad, lager honningnektar som havder seg og plukker medaljer i internasjonale konkurranser. Og det er vel bevis nok at ingrediensene, håndverket og kjærligheten til hva de gjør er det beste.

Vi skal være stolte av disse tradisjonsbærerne!

Nå kom det masse mjød forrige og dette slippet, så grav dypt i lommeboka for her er det virkelig satset på den nydeligste mjøden til juletider.

 

Mjøderiet x Krecher
Zombee
Fatlagret melomel mjød 15,5% 0,25l kr 258,80

Farge: Klar, dyp burgunderrød
Aroma: Fabelaktige bærtoner og et florlett honningpreg under
Smaker: Smaken følger opp der aromaen avslutter med nydelig bærpreg med godt balanserte honningtoner og snev av bourbon. Det mer florale aspektet i honningen kommer frem i ettersmaken, hvor også syrligheten fra bærene titter frem.
Hadde vi kunne sett det, tror jeg honningbiene ville smilt når de smakte dette

Lasse L 9,75/10 Untappd 4,37

PS! Dette kom på spesialslippet i oktober, men det kan dryppe litt flasker fortsatt ut fra distributør, så hold øynene åpne

 

Askheimer
Black Currant
Metheglin mjød 15% 0,375l kr 199,90

Farge: Klar, dyp rød
Aroma: Myke toner av solbær, floral honning og muskatblomme
Smaker: Solbærene ligger skånsomt over honningbasen. Solbær kan fort bli veldig skarp, ha mye syrlighet og bli for intens i endel mjøder, men her er den elegant tilsatt. Har et snev av tørrhet som trekker smakene mot tranebær

 

Lasse L 9/10 Untappd Ingen ratinger

PS! Kun lokale produkter er brukt

 

Marlobobo
Care Full
Melomel mjød 11,5% 0,375l kr 349,90

Farge: Matt, brunrød farge
Aroma: Det oser av eple, med alt fra det lett syrlige fra nypressede epler via bakte epler og en overmoden epleskrott, så er det nydelige epletoner. Under ligger det mørk sirup, hint mot lønnesirup, bringebær, rips, kanel og lynghonning
Smaker: Fyldig og intens, hvor det er eplene som igjen tar komandoen. Det er de dype epletonene fra bakte epler som kommer her og syrlighet titter frem bak en maske av røde bær. Det er kanel og vanilje i ettersmaken, med en fin honningbase i bunn

Lasse L 9/10 Untappd 4,44

 

Askheimer
Cherries & Clementine
Melomel mjød 13% 0,375l kr 239,90

Farge: Klar, rødrosa
Aroma: Lettetoner av søtlig kirsebær, overmodne jordbær, appelsinskall og hint av honning i bakkant
Smaker: Det er elegante toner av søte kirsebær, klementiner, sitrusskall, floral honning, noe treaktig som kan minne om einerlåg. Overraskende hvor lett den føles med sine 13%, men øm bruk av frukt og bær for å bevare den sarte honningbasen

Lasse L 8,75/10 Untappd 4,36

PS! Kun lokale produkter er brukt

 

Marlobobo
BBA Stevnsberry
Fatlagret melomel mjød 12% 0,375l kr 374,90

Farge: Klar, dyp burgunder
Aroma: Honning, kirsebær, skogsbær
Smaker: Lett syrlig, honning, kirsebær, vanilje, bourbon og solbærtoner. Dype bærtoner med sterkt anslag av honningen. Nydelig mjød og ekstra deilig at bourbonen ligger godt integrert og ikke er overdådig fremtredende

Lasse L 9,75/10 Untappd 4,61

 

Mjøderiet
#100
Mjød 13,5% 0,25l kr 154,60

Farge: Klar, gyllen
Aroma: Her er det kastanjehonning (jeg har vært heldig nok til å smake denne nydelige, aromatiske honningen hos Mjøderiet), nøttemasse, sval eucatyptus (tenk tannpirkere med mentol), noe fatpreg og karamell som gjør at den kan minne om en bouchet. Fabelaktig aroma!
Smaker: Mye av det samme går igjen. Det er en fantastisk fyldig smak fra kastansjehonningen, det er kvernede mandler og hasselnøtter, det er myk tone av eucalyptus, det er gyllen sirup og et touch av fatpreg og vanilje her.
Dette er helt fabelaktig tradisjonell mjød. Den kjennes eksklusiv ut og er enkel, men allikevel utrolig kompleks

Lasse L 10/10 Untappd 4,57

 

Askheimer
The Plum
Metheglin mjød 13,6% 0,375l kr 199,90

Farge: Klar, lys gyllen
Aroma: Floral honning, stenfrukt, strå med snev av kanel og kardemomme
Smaker: Lette og rene smaker. Herlig honningbase hvor det ligger et svalt teppe med fruktighet fra plomme, stikkelsbær og kvede, samt et ørlite hint mot vanilje og kanel

 

Lasse L 9,75/10 Untappd 3,95

PS! Kun lokale produkter er brukt

 

Marlobobo
Bumfuzzizzle Vanizzle
Melomel mjød 10% 0,375l kr 349,90

Farge: Klar, dyp burgunder
Aroma: Mørke bær, vanilje og floral honning. Og masse av det!
Smaker: Massevis av mørke bær fyller smaksløkene med glede. En kraftig mjød uten vann, men her er det godt balansert mellom honningbasen, vaniljen og de mørke skogsbærene. Det er blåbær og bringebær, men mest av alt er det bjørnebær som tar smaksbildet.

 

Lasse L 9,25/10 Untappd 4,69

Årets juleakevitt fra Atlungstad 

 

For bare få år siden var Atlungstad Brenneri et lukket industriområde i forfall. Nå har Atlungstad Brenneri gjenoppstått som et levende museum og kulturminne, men også som populært reisemål for store og små.  

Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper.  

Vant konkurransen om årets juleakevitt 

Atlungstad Håndverksdestilleri har fått mye oppmerksomhet for sine kvalitetsprodukter det siste året, og i år er det nettopp det lille håndverksdestilleriet som vant konkurransen om å levere årets juleakevitt på Vinmonopolet. 

Alle produsentene kan sende inn ett tilbud som svarer til Vinmonopolets spesifikasjoner. Sjefsdestillatøren Halvor Heuch lagde en ny oppskrift for Atlungstad Juleaquavit. Alle tilbudene ble blindtestet, og Atlungstad Juleaquavit ble til slutt rangert som den beste på smak. Dermed får akevitten distribusjon i samtlige vinmonopolutsalg fra og med 2. november.  

– Det finnes ingen offisiell NM-tittel i akevitt, men juleakevittanbudet på Vinmonopolet er kanskje det som kommer nærmest. Jeg er stolt at vårt lille håndverksdestilleri klarer å heve seg i konkurranse med alle de store, sier daglig leder Romain Jourdan i Atlungstad håndverksdestilleri. 

Anerkjent for kulturarv 

I tillegg til Vinmonopolets kåring, vant Atlungstad Brenneri den prestisjetunge Europa Nostra-prisen i klassen «Bevaring og tilpasset gjenbruk» i sommer. Europa Nostra er en europeisk organisasjon som jobber for å ivareta og fremme europeisk kulturarv. I samarbeid med EU-kommisjonen, deler de hvert år deler de ut priser til prosjekter som har utmerket seg. 

Atlungstad Brenneri vant prisen for sitt arbeid med å ta vare på og gjenoppbygge brenneriet, ta det i bruk på nye måter og gjøre stedet, historien og kunnskapen tilgjengelig. 

Brenneriet og håndverksdestilleriet ved Mjøsa er altså virkelig i ferd med å reise seg igjen! 

 

Mer om Atlungstad Brenneri og Håndverksdestilleri: 

Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. 

Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.  

 

I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.  

 

Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Vi er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndverk. 

 

Les mer Atlungstad Håndverksdestilleri her 

Les mer om Europa Nostra 

 

Norges mest populære juleakevitt går inn i sin 35. årgang julen 2022 

 

De tradisjonsrike dråpene fra Norges mestselgende juleakevitt, Gilde Juleakevitt, smykker seg med edle dråper fra hver årgang siden den kom på markedet i 1988. 

©H2W Studio

Juleakevitten er et uvurderlig element på det norske festbordet når adventstida og jula nærmer seg. Det norskproduserte kvalitetsbrennevinet er en like naturlig del av jula for nordmenn som ribbe, lutefisk og pinnekjøtt. Hvis det er en juleakevitt som har en ekstra spesiell plass i Nordmenns hjerter, og som gjerne kalles «vertens foretrukne valg», er det Gildes utgave.

– Hemmeligheten bak den unike smaken og kvaliteten til Gilde Juleakevitt er at den er i stadig utvikling, forteller Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.  


Dråper fra fortiden

Suksessoppskriften er at deler av akevitten er modnet i henholdsvis ett og to år, og resten kommer fra en blanding som inneholder akevitt fra alle tidligere årganger. 2022-utgaven er intet unntak, og 34 tidligere årganger sørger for en unik smaksopplevelse som kompletterer den norske julematen.   

– Med fyldig og avrundet smak med innslag av vanilje, brente mandler og tørket frukt fra fatmodning passer denne aromatiske akevitten til tradisjonell julemat, og spesielt ribbe. Den har også et avrundet krydderpreg med innslag av karve, anis, koriander, søt sitrus og florale noter, forteller Atle Minothi, akevittambassadør i Anora, om årets Gilde juleakevitt.  


Den perfekte avslutningen

Til desserten derimot er Gilde Juleakevitt Ekstra Modnet en sikker vinner. Årets utgave er den trettende i rekken, og er satt sammen av utvalgte akevitter som har modnet minimum fem år på spesielt utvalgte sherryfat. Gilde Juleakevitt Ekstra Modnet har et velbalansert krydder- og fatpreg med god sødme, og den lange modningen har gitt den en enestående avrunding. 

– Den bløte, men konsentrerte smaken med innslag av sjokolade, karamell, vanilje og tørket aprikos fra fatmodning gjør dette til den perfekte avslutningen etter julematen sammen noe søtt. Eller som avec til kaffen, for de som heller foretrekker det, fortsetter Minothi. 


Gilde Juleakevitt-flasker får «evig liv» 

Hvert år kommer Gilde Juleakevitt med et nytt design. Årets flasker er smykket med en julekrans som skal symbolisere naturens kretsløp og at den 35. årgangen av Gilde juleakevitt alltid vil være en del av fremtidige utgaver. Kretsløp og gjenbruk er også stikkord for et nytt samarbeid Anora har hatt med Studio Sirkel og glassblåser Heidi Skofsrud. Studio Sirkel er det eneste glassverkstedet i Norge som lager nye gjenstander av 100 prosent resirkulert glass. De ønsker å vise det resirkulerte glassets ubegrensede muligheter fordi det resirkuleres et uendelig antall ganger uten å tape kvalitet eller verdi. I sitt første samarbeid med Anora har glassblåser Skofsrud bokstavelig talt blåst nytt liv i gamle Gilde Juleakevitt-flasker ved å lage et begrenset utvalg unike julekuler av glass fra tidligere årganger.  

– Samarbeidet med Anora har vært en perfekt måte å vise glassets kretsløp på. Gilde-flaskene inneholder allerede mye resirkulert glass og er i seg selv en råvare av veldig god kvalitet. Da er det flott at vi kan bruke det til å skape nye juleminner, sier glassblåser Heidi Skofsrud. 

 

Gilde Juleaquavit 2022 

Solerametoden – fra 1988 til evigheten. 

Hvert år siden 1988 har Gilde Juleaquavit blitt laget etter det samme kriterium. Én del av akevitten er modnet i ett år, én del er modnet i 2 år og én del er den unike «moderandelen» fra de siste 34 årgangene. Dermed inneholder Gilde Juleaquavit 2022 edle dråper av alle årgangene som noen gang er laget. 

Aroma: Rik aroma med innslag av vanilje, karamell og tørket frukt fra fatmodning. Avrudet krydderpreg med innslag av karve, anis, koriander, søt sitrus og florale noter. 

Smak: Fyldig og avrundet smak med innslag av vanilje, brente mandler og tørket frukt fra fatmodning. Avrundet krydderpreg med innslag karve, anis, koriander, søt sitrus og florale noter. 

 Sammenlignet mot 2021: Årets utgave har noe mer fatfylde enn fjorårets utgave. Solera-prinsippet sikrer den velkjente smaksopplevelsen fra år til år. Passer fortsatt perfekt til tradisjonelle norske juleretter og spesielt ribbe. 

 

Gilde ekstra modnet Juleaquavit 2022 

Siden 1988 har Gilde Juleaquavit vært fast følge til julemåltidet. Gilde ekstra modnet Juleaquavit ble lansert for å bidra med det lille ekstra til desserten og fellesskapet etter måltidet. Den er satt sammen av noen av våre beste aquaviter, lagret på spesielt utvalgte fat i minst fem år.   

Aroma: Rik duft med innslag av vanilje, karamell og tørket frukt fra fatmodning. Avrundet krydderpreg med innslag av anis, lakris, varm sitrus og florale noter. 

Smak: Bløt og konsentrert smak med innslag av vanilje, sjokolade, karamell og tørket aprikos fra fatmodning. Avrundet krydderpreg med innslag av karve, anis, lakris, varm sitrus og florale noter. 

Sammenlignet mot 2021: Årets utgave har ligget på madeira fat og smaker mer av tropiske frukter, røstede nøtter og karamell. Fra fatmodningen kan du også finne preg av brente mandler og melkesjokolade. Den fortsatt like elegant og med en spesielt rik og karakterfull finish.