Utelivsbransjen skjelver av redsel

I min forrige post tok jeg fatt i at utelivsbransjen er gjort til syndebukk for koronakrisen og politikernes presisering av smittevernsregelene om en meters avstand kunne være dødskysset for utelivsbransjen.

Denne posten er om Helse- og omsorgsdepartementet sitt brev til bransjeaktørene som forklarte predikamentet med dette forslaget.

Det var per 21.oktober 16771 smittede av koronaviruset i Norge. Det er cirka like mange registrerte smittede i norges land som det er ansatte i hotell- og restaurantbransjen i Oslo alene. Og nå prøver politikerne på å rasere hele utelivsbransjen på landsbasis med innstramming av smittevernsregler for en bransje som har holdt smittetallene nede siden mars.

Bransjen vår omsetter for flere hundre milliarder kroner og i snitt er dette ca 35% lønn. Skulle tro man innså at det er klingende mynt i stat- og kommunekasser.

Vi er i en bransje som er veldig utsatt for generelle nedganger i næringslivet.
Uten noen form for støtte vil dette ramme ufattelig mange og det vil ramme oss hardt.
Med drastisk fall i besøkende er det ingenting å vinne på momsreduksjon, så kompenseringer må komme og de må komme fort, ellers sparker politikerne nå våre bransjer og mange tilknyttede bransjer ut over stupet og ned i avgrunnen.

Gudene vet hvor mange som allerede er konkurs, men som egentlig ikke er klar over det ennå.

Vi har greid momsinnbetalinger og feriepengeutbetalinger, men utgiftene fortsetter å løpe, inntektene blir mer og mer innskrenket og kompensasjonsordningene er avskaffet helt. Å pålegge bransjen enda større tap uten noen form for kompensasjon er som å skyte seg selv i foten. Nei, det er faktisk som i forsøke å skyte seg selv i foten, men å treffe ansiktet sitt i stedet for.

Ringvirkningene av stengte serveringssteder er enorme. Da vil eiere og ansatte i hotell- og restaurantbransjen, samt utelivetsbransjen miste sitt livsgrunnlag.
I tillegg vil leverandører av bla fyrstikker, dopapir, kjøkkenutstyr, kassasystemer, stearinlys, varmetepper, glass og service, arbeidsklær, belysning, inventar og alle som selger oss brus, øl, sprit, samt matleverandører vil bli tatt med i dragsuget om bransjen kollapser.

På toppen av dette vil renseri, dørvakter, vaskehjelp, revisorer, skadedyrkontrollører, musikere, eiendomsmeglere, quizmastere, vindusvaskere, sjåfører og sikkert noen bransjer til få føle konsekvensene.
Nødvendigheten med ansatte i Næringsetaten når det ikke er noe igjen å kontrollere, er også minimal.

For hovedstaden alene vil vi minst se femsifret arbeidsledighet, turismen vil også lide som gir enda større press på hotellnæringen og la oss absolutt ikke glemme alle fysiske og psykiske påkjenninger som kommer med konkurser, tvangsoppløsninger, arbeidsledighet og en usikker fremtid.
Det blir en fremtid for mange av oss som er så gamle bikkjer at selv om vi lærer nye triks, er det ingen som ansetter sirkushunder bare fordi de er omskolert.

Som nevnt i min forrige bloggpost om utelivsbransjen, så er utgiftene for arbeidsledige langt større og vil dra ut over lengre tid enn hva de kan kompensere oss med nå (og kutt ut det tullet med minst 40% tap fra samme periode ifjor). Steng heller samtlige serveringssteder en måned og kompenser for antatt tap.

Før korona-krisen kom, hadde vi hatt de tre roligste månedene i året. Sommeren kom og gikk uten den vanlige bufferen på bankkontoen som tok oss til julebordsesongen.
Og nå er julebordene mer eller mindre kansellert. Enten av gjestene eller politikerne.
Om du ikke er den eneste ansatte i firmaet eller at du er selv din egen kohort, selvfølgelig.

Nedgangen i norsk økonomi er det største SSB noensinne har målt (per 1.oktober d.å.).
Så det er ikke bare vår bransje som sliter, men i år ligger konkurser og tvangsavviklinger samlet på 5,7 prosent under fjoråret. Dette skyldes i stor grad hjelpepakker og at Skatteetaten har vært snille og sendt inn få konkursbegjæringer under krisen.

Selv om mange bransjer sliter i møte med koronakrisen, har det ikke vist seg i konkursregistrene, bortsett fra i restaurantbransjen.

Den eneste hovedbransjen som skiller seg ut med flest konkurser er bransjen vår. Vi er en av de bransjene som er hardest rammet av korona-krisen, hvor 19,1 prosent flere konkurser enn i fjor ble registrert i mai. I juni var konkursøkningen på over 72,4 prosent.

Kompensasjonsordningene har nok reddet mange bedrifter, men de generelle ordningene er nå avviklet. Hvis de nye ordningene som er varslet kun gjelder for noen utvalgte bransjer, vil det fort komme flere konkurser før året er omme.

Kompensasjonsordningene viser også at vår bransje ikke engang har fått markant tildeling iforhold til mange andre bransjer.

Opp på barrikadene

Jeg vil gjerne demonstrere og vise vår frustrasjon i antall mennesker dette går ut over. Med hovedstadens 17000 mennesker i utelivsbransjen blir store deler av Oslo sentrum stengt om vi skal stå med en meters avstand fra Stortinget og spre oss utover.
Problemet er at demonstrasjoner i store nummer under pandemien betyr heller negativ presse enn positive utslag. Og at politiet vil blande seg inn.

Det vi nå må gjøre er å bruke de mulighetene vi har tilgjengelig.
For det første burde samtlige politikere bli nektet adgang på våre establissement. Hvis de ikke ønsker å ha utesteder og restauranter, skal de hvertfall ikke ta opp plassene til de som vil ha det.

Så hva med å gi politikerne et bilde av hvordan situasjonen virkelig kan se ut?
La oss finne en gitt dato og melde oss arbeidsledige alle sammen. Vi er mange på landsbasis.
NAV slet når permitteringene kom i mars, så la oss se hvordan de takler et anslag med kanskje 100.000 nye arbeidsledige på èn dag.
Og før noen skyter inn med at det blir feil å overbelaste en annen bransje, så må jeg si at dette scenariet ikke en utenkelig situasjon om man ser ringvirkningene til at våre steder må stenge.
Det er vår virkelighet akkurat nå.

Men uansett hvor ille situasjonen er, så elsker vi det vi jobber med og du vil få vårt smil, gode service og profesjonalitet som vår gjest. Så lenge du ikke er politiker

Kilder:

https://www.h-a.no/2020/nyheter/korona-krise-flere-konkurser-en-bransje-skiller-seg-klart-ut-i-negativ-retning/

https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/faerre-gar-konkurs-men-flere-blir-tvangsavviklet?publisherId=10874623&releaseId=17886588

https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/dags–og-ukerapporter/dags–og-ukerapporter-om-koronavirus/

https://www.ssb.no/korona/statistikk-om-koronakrisen

https://www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/ingen-overdodelighet-i-norge-under-koronapandemien

https://www.ssb.no/teknologi-og-innovasjon/artikler-og-publikasjoner/hvilke-naeringer-har-fatt-mest-i-kontantstotte

https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/artikler-og-publikasjoner/stort-fall-i-ledige-stillingar

https://e24.no/naeringsliv/i/K300we/100-restauranter-har-gaatt-konkurs-siden-norge-stengte

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 43 & 44

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 43 & 44

Foto: LasseL


Her er ukas oversikt over ølarrangement i hovedstaden.

 

 

Mandag 19. oktober

MikromandagChateau Neuf har idag unikumet som er Helge fra 7 Fjell på plass, hvor han byr på ymse fuktige dråper

Tirsdag 20. oktober

Håndslag har øl fra Slakteren Brygghus i gjestebaren hele oktober

 

Onsdag 21. oktober

Brygg holder igjen Åpen ølsmaking hvor denne gangen er det foku på malt.

 

Øl og mat er Ølakademiets arrangement denne onsdagen

 

Hva er stout? er siste online ølkurs i regi av BeerEnthusiast Norway. Men frykt ikke, Ølkokken Jørn Idar vil komme tilbake med  nye online ølkurs i den nærmeste fremtiden

 

Torsdag 22. oktober

Kniven har lansering av Høstsabbat fra Beer Flag

Hopyard har lansering av Hogna som Kaptein Rødskjegg på Mathallen idag, samt selger glass av Blikkstille Clausenii og Blikkstille Bruxellensis

Fredag 23. oktober  

Eik & Tid har åpent på bryggeripuben fredag: 16:00-00:00 og der kan du bytte til deg en god bok

 

Lørdag 24. oktober

Eik & Tid har åpent på bryggeripuben lørdag 17:00-00:00 og der kan du bytte til deg en god bok

 

Søndag 25. oktober

Det blir Retro game night igjen på Henry & Sally’s denne søndagen

 

Mandag 26. oktober

Håndslag har øl fra Slakteren Brygghus i gjestebaren hele oktober

Tirsdag 27. oktober

 

Onsdag 28. oktober

Det blir lansering av Nøgne Ø’s Nordic NoirCafe Sara hvor du får både den vanlige og den fatlagede versjonen

 

Oslo Håndverksdestilleri har Ginsmaking og destilleriomvisning i sine lokaler på Bryn

 

Torsdag 29. oktober

Brewgata har Cervisiam Double Release med lansering av:

PSYCHO DA LICK – Triple NZ Dry Hopped DIPA
RAZORBACK HOLLER – Triple US Dry hazy DIPA

Fredag 30. oktober  

Dattera til Hagen ringer jule(ølet) inn med Bådin og Nøgne Ø som stiller med fire øl hver

 

Eik & Tid har åpent på bryggeripuben fredag: 16:00-00:00 og der kan du bytte til deg en god bok

 

Ølakademiet har idag Ost og øl- arrangement i sine kurslokaler

 

Lørdag 31. oktober

Eik & Tid har åpent på bryggeripuben lørdag 17:00-00:00 og der kan du bytte til deg en god bok

  

Øl og whisky står på programmet til Ølakademiet idag

Søndag 1. november

Kinn Bryggeri Vestkyst

Kinn Bryggeri
Vestkyst

IPA 7% 0,75l kr. 106,00

©Lasse L

Farge: Lett tåkete, strågul med tett, hvitt skum

Aroma: Fruktig aroma fra barnåler, grapefrukt, kvae, ananas, høy, appelsinmarmelade og lys karamell

Smaker: Fabelaktig fruktig med mye bitterhet. Klassisk vestkyst-Ipa og en øl jeg syns har holdt seg prikk lik i alle disse årene siden den først var tilgjengelig for mange år siden.
Her er det lyst malt, barnåler, grapefrukt, appelsinmarmelade, hint av ananas, fersken, pepper, høy og touch av lys karamell.
Nok et knakende godt øl fra Kinn. Det er kanskje for bittert og skarpe toner for juicehodene, men de som fortsatt liker den florale og pikante humlebitterheten, så er dette vel verdt å smake eller smake igjen, for de som har hatt den før.

Når jeg plukker med meg en flaske Vestkyst vet jeg akkurat hva jeg får. Og jeg blir aldri skuffa. En av polets bestselgere og det med rett

 

Les også:

Cervisiam Impeached

Cervisiam
Impeached

Berliner weisse 4,7% 0,33l kr. 72,90

©Lasse L

Farge: Matt, dyp gul med tynt, hvitt skum

Aroma: Herlige, friske ferskentoner og lett syrlighet mot pasjonsfrukt

Smaker: Fersken, pasjonsfrukt og sitrus kjemper om plassen fra start til mål her. Intense smaker som bølger frem og tilbake. Smakene holder seg godt og de holder seg lenge.
Det er friskt og det er mye fruktig syrlighet i sving. Litt i overkant for noen kanskje, men akkurat så i overkant som Cervisiam kan gjøre det og det fortsatt er smukt for min del

Les også:

 

Homborsund Bryggeri Vesterled

Homborsund Bryggeri
Vesterled

Trippel 8,5% 0,33l kr. 67,50

©Lasse L

Farge: Matt, gyllengul med flyktig offwhite skum

Aroma: Malt, kandissukker, svisker, kjeks, honning og belgisk gjær

Smaker: God maltbase med tørket frukt og kandissukker. Det er noe urter, kjeks, honning og grapefrukt svirrende rundt. Godt gjemt alkohol her. Fint gjenkjennelig belgisk gjær.
Leker rundt en trippel mot en quad i maltbasen med karamell, kandissukker, rosiner, svisker og fiken mens urtetoner og søtlig brødtoner tar det videre og en vag bitterhet av grapefrukt mot slutten

 

Les også:

Haandbryggeriet Raspberry Fields Forever

Haandbryggeriet
Raspberry Fields Forever

Surøl med bringebær 7% 0,375l kr. 121,00

Farge: Matt, gyllengul med flyktig offwhite skum

Aroma: Friskt og syrlig aroma av bringebær, høy, sitrus, eik og funky toner

Smaker: Igjen er det syrlige og friske toner av bringebær, sitrus, rabarbra, eplesidereddik, pasjonsfrukt og funky, fuktig kjeller.
Den er ikke så sur som man først får inntrykk av, men har en enkel sødme som gjør kroppen rundere og ikke gir deg frostbitt bak kjakene, som visse sure øl kan gjøre.

Herlige smaker av bær, sitrus og funk uten å hverken være søt eller altfor sur

 

Les også:

Lom Bryggeri (Lomb) 4-korn

Lom Bryggeri
4-korn

Lager med fire maltsorter 4,7% 0,5l kr. 69,90 (Gulating Oslo Sentrum)

©Lasse L

Farge: Uklar, guloransje med hvitt skum

Aroma: Malt, karamell, brød, kjeks, mandel og høy

Smaker: Fine smaker som minner om en litt raus, belgisk blond. Maltsødmen dominerer og gir karamell og tørket frukt, med assosiasjoner til kjeks og nybakt brød, samt høy og banan.
Ligger en fin, floral gjær under det hele og løfter smakene opp.
Får mer av det belgiske preget når den lunes litt. Maltekstrakt, tørket frukt og karamellen har hoppet over i baksetet hvor høy, mandel og søtlig kjeks har tatt over rattet.

Fint og smaksrikt øl i butikkstyrke fra Lom bryggeri. Deres lyse pilsner-typer har fin balanse med de tilsetningene som brukes hos bryggeriet ved foten av Sognefjellet.
4-korn har mer fylde enn sine brødre og er et fint matøl dette også

 

Les også

Dødskysset til utelivsbransjen

Dødskysset til utelivsbransjen

©Jacopo Werther

 

En bransje er plukket ut som syndebukk for koronapandemien. Utelivsbransjen ble uthengt med egen kolonne allerede ved første målinger av smittede. Siden har den kolonnen holdt et meget lavt smittetall, selv om myndighetene mener man bryter smittevernreglene stadig vekk. Det er tross alt unnskyldningen man bruker oftest. Ingen bransje har blitt pålagt strengere restriksjoner siden mars.


Man stengte utestedene da de ikke fulgte smittevernreglene til punkt og prikke. Vel, så vidt man kunne iaktta fra en bil eller fra utsiden av utestedene.
Fire kontrollører fra Næringsetaten «kontrollerte» to hundrede og femti skjenkesteder torsdag den 19. mars. Det er under to minutter på hvert sted i snitt iløpet av en arbeidsdag. Hver kontroll innebærer også reisen mellom to steder. La oss ikke glemme at kontrollørene kan se om folk er samboere eller ei fra utsiden av establissementet.


Tirsdag 17. mars var dette rapporten fra Næringsetaten «De fleste stedene som var åpne hadde ingen eller svært få gjester. Ingen av stedene som var åpne hadde mer enn 50 gjester. Flere av de mest populære restaurantene på Grünerløkka holder stengt, selv om de har mulighet til å holde åpent til 21.00 og vanligvis ville vært åpent på tidspunktet observasjonen ble gjennomført». Så i tillegg til at man kontrollerte mange steder, var det altså mange som også holdt stengt.


“Serveringsstedene kan stenges på en halvtimes varsel, og et forbud mot alkoholservering vil innføres i Oslo dersom smittevernreglene ikke overholdes i helga” sa Raymond Johansen fredag 20. mars og dagen derpå ble utestedene stengt. Stengte steder eller lite folk var det hele den uken. Fordi folk var redde for sykdommen som herjet. Det var rar stemning og folk forsøkte å forholde seg nye regler på de fleste utesteder. Men allikevel var det massevis av smittevernsbrudd, tydligvis. Uten at det ga noe utslag på kolonnen «vår», vel og merke.

 

Vi er nå en bransje som blir pålagt så store økonomiske tap at tusenvis av mennesker står snart uten arbeid. Hundrevis av lokaler vil ligge brakk og det som kanskje popper opp igjen er de store kjedene og nullskatteyterne som igjen vil presse ned priser på innkjøp og lønninger (det finnes ingen andre aktører, så ta det dere får eller ingenting). Dette er kun i Oslo.


Kompensering for å dekke regninger og betale lønninger på utestedene ville fått mange steder til å gledelig opprettholde de rareste smittevernsregler som man måtte kaste mot oss. Vi ville ha godtatt innskrenkede åpningstider eller pålegg om å stenge i perioder med få gjester. Fordi den økonomiske byrden til å dekke utgifter var borte. Konkursspøkelset forble innelåst i skapet.


Utgiftene man kan legge på bordet nå som kompensasjon er en brøkdel av hva det vil koste å brødfø samtlige eiere, ansatte, flere leverandører i mange andre bransjer og noen eiendomsmeglere som vil alle ende på NAV og uten særlig håp om nye jobber innen bransjen de tilhører. Noen av oss passer nemlig ikke inn andre steder.


Det man stiller seg mest undrende til er bruken av smittetall som begrunnelse fra myndighetene.
Det er ingen eller veldig milde påbud mot mange bransjer, firmaer, skoler og barnehager som får holde åpent, selv om de har langt større smittetall enn utelivsbransjen. 2% har blitt sporet til utelivsbransjen i uke 40 i hovedstaden. Nye restriksjoner er derfor viktig å implementeres i kun en bransje.


Det er nok den største frustrasjonen for oss i denne bransjen. Den enorme forskjellbehandlingen vi opplever. Man skal ha de samme restriksjoner i samtlige bransjer, ikke bare noen ytterst få.


Idag kan jeg gå i matvarebutikken uten å måtte bruke håndsprit eller ta på munnbind. Jeg trenger ikke å holde en meters avstand til andre. Jeg kan ta på det aller meste de har der og jeg kan kjøpe hva jeg vil uten å registrere meg eller bruke apper for å bestille det jeg skal ha. Så slipper jeg akkurat de samme restriksjonene etterpå hos frisøren, i blomsterbutikken, i kaffesjappa, på treningsstudioet, i kinokiosken, på polet, i klesbutikken, på offentlig transport og hos bokhandleren. Men fanken om jeg skal få ta en øl eller en matbit sammen med den som jeg har gått hånd i hånd med gjennom hele dagen, fordi vi ikke er i samme husholdning. Minst en meter mellom og dermed hvert vårt bord.
Og utenfor sitter kontrollørene i bilen og ser at vi sniker til oss et kyss når vi tror ingen ser det.

Det kan vise seg å være utelivsbransjen sitt dødskyss.

 

Les også

Nøisom Sjokoladestout

Nøisom
Sjokoladestout

Stout 9% 0,5l kr 73,70

©Lasse L

Farge: Svart med brunt skum

Aroma: Røstet malt, melkesjokolade, vanilje og kaffe. Noe karamell og bitterhet i bakkant

Smaker: Fin sødme, masse fine smaker av røstet malt, melkesjokolade, vanilje, karamell, ristet brød, kakao, tørket frukt og lett bitterhet i avslutningen.
Her har den fine sjokoladesmaker med hjelp av kaffe, vanilje, karamell og tørket frukt spiller den rundt samme tema over den middels fyldige maltbasen.

Ingen pastry, men heller en god melkestout med masser av sjokolade som gjør den kremete og god

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 42 og 43

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 42 & 43


Her er ukas oversikt over ølarrangement i hovedstaden.

 

 

 

Mandag 12. oktober

American Sour Night er en flaskedeling på Henry & Sally’s med øl fra Mikkeller San Diego, The Veil, Sour Cellars og Fonta Flora

Tirsdag 13. oktober

Håndslag har øl fra Slakteren Brygghus i gjestebaren hele oktober

 

Onsdag 14. oktober

Teknisk Museum holder online kurs i Øl og gjær. De tar deg med på en spennende 1000-år lang historie

 

Ølakademiet får besøk fra Lervig og Amundsen når det blir Ølsmaking med følgende øl:

Lervig Bryggeri:
• Easy Pale Ale 4,5 vol %, stil: Pale Ale
• Bad Haircut DDH DIPA 7,5 vol % stil: India Pale Ale (IPA)
• Staring into the sun Nitro raspberry sour
• 3 bean stout 12,0 vol %, stil: Pastry stout
Amundsen Bryggeri:
• Small Apocalyspe 3,6 vol %, stil: Pale Ale
• Beyond the Spectrum 7,2 vol %, stil: India Pale Ale (IPA)
• Parallel Tonka 6,5 vol %, stil: Fruited Sour
• Double Churro 13,5 vol%, stil: Pastry Stout
Kulturhuset arrangerer Grønn pils i oktober for det grønne studentmiljøet i Oslo. Billettbestilling
 

Torsdag 15. oktober 

Henry & Sally’s får besøk av Piers fra Lervig Local for Lervig Local Showcase. Da kan du få som serverer deg blant annet:
Kveik IPA {LOCAL} // Simcoe & Loral Kveik IPA 7%
Yuzu Sour {LOCAL}
Pluss en liten overraskelse

 

 

Pigalle er stedet for Belgian Beer Tasting. Her får du Følgende meny for 450 kroner:
1. Brasserie d’Orval – Orval
2. Bieres de Chimay – Chimay Red/Rouge/Rood
3. Blackberry Farm Brewery – Abbey Dubbel
4. Bieres de Chimay – Chimay Cinq Cents (White)
5. Bieres de Chimay – Chimay Grande Réserve (Blue)
6. Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck – Kasteel Donker
7. Blacberry Farm Brewery – Abbey Quad
8. Brasserie de Rulles-Rulle la Grande 10

 

 

Øl og sjokolade er dagens arrangement hos Ølakademiet

Nedre Foss har Oktoberfest fra 15. til 17. oktober med god mat og øl

UTSATT! Cafe Sara inviterer til laseringen av Nøgne Ø’s Nordic Noir.
Både den vanlige og den fatlagrede versjonen vil være tilgjengelig UTSATT!

Fredag 16. oktober  

Bli med på Grünerløkka Craft Beer Tour med Ølakademiet. Husk påmelding!

 

Eik & Tid har åpent på bryggeripuben fredag: 16:00-00:00 og der kan du bytte til deg en god bok

 

Nedre Foss har Oktoberfest fra 15. til 17. oktober med god mat og øl

 

FULLT! Du kan være med på Onlinesmaking med Espen Lothe fra Kinn FULLT!

 

 

Lørdag 17. oktober

Nedre Foss har Oktoberfest fra 15. til 17. oktober med god mat og øl

 

Eik & Tid har åpent på bryggeripuben lørdag 17:00-00:00 og der kan du bytte til deg en god bok

 

Søndag 18. oktober

 

Mandag 19. oktober

MikromandagChateau Neuf har idag unikumet som er Helge fra 7 Fjell på plass, hvor han byr på ymse fuktige dråper

Tirsdag 20. oktober

 

Onsdag 21. oktober

Brygg holder igjen Åpen ølsmaking hvor denne gangen er det foku på malt.

 

Øl og mat er Ølakademiets arrangement denne onsdagen

 

Hva er stout? er siste online ølkurs i regi av BeerEnthusiast Norway. Men frykt ikke, Ølkokken Jørn Idar vil komme tilbake med  nye online ølkurs i den nærmeste fremtiden

 

Torsdag 22. oktober

Håndslag har øl fra Slakteren Brygghus i gjestebaren hele oktober

Fredag 23. oktober  

Eik & Tid har åpent på bryggeripuben fredag: 16:00-00:00 og der kan du bytte til deg en god bok

 

Lørdag 24. oktober

Eik & Tid har åpent på bryggeripuben lørdag 17:00-00:00 og der kan du bytte til deg en god bok

 

Søndag 25. oktober