Hva skjer i øl-Oslo? Uke 9 og 10

Mandag 27. februar

Det blir 3 Fonteinen flaskedelingBrygg Oslo idag. Disse to surølene er å få på glass

– Speling van het Lot IX.ii: Aardbeiiteraties: Aardbei – Raw & Uncut
https://untappd.com/…/brouwerij-3-fonteinen…/3184456
– Speling van het Lot X.ii: Druif: Muscat Bleu
https://untappd.com/…/brouwerij-3-fonteinen…/3270021 

 

Monday Magic! er musikkquiz på Brewgata med gutta fra Magic Mystery Quiz fra klokka 20

 

Tirsdag 28. februar

 

Onsdag 1. mars

 

Torsdag 2. mars

Hopyard har Taster Thursday – Mjød Madness for å feire Mjøderiets to bronse i Mead Madness Cup.
5 mjød fra Mjøderiet og 2 fra Schramm’s er på flaskedelingslisten:

Mjøderiet Eplepai
Mjøderiet Katla
Mjøderiet Batch 100
Mjøderiet x Krecher Zombee
Mjøderiet Svartorseter
Schramm’s The Statement
Schramm’s Raspberry 

Fredag 3. mars

Røør blir det Polish Craft Beer TTO fra 15, men ti nye øl for det norske markedet fra tre polske håndverksb

 

Lørdag 4. mars

Henry & Sally’s inviterer til Hangover Brunch hver lørdag med mat fra La Mayor

 .

Online-event med Ølbikkja, som feirer 5 år som hjemmebrygger

 

Søndag 5. mars

 

Mandag 6. mars

Monday Magic! er musikkquiz på Brewgata med gutta fra Magic Mystery Quiz fra klokka 20

 

Tirsdag 7. mars

Det er ny måned og det betyr Oslo Beer Mile igjen. Følgende lysløype er lagt opp 
MAD GOAT – 1700
BREWGATA – 1800
HENRY & SALLY’S – 1900
BAR FLAG – 2000
HOPYARD – 2100
NEDRE FOSS – 2200

 

I tillegg er det Pomona Island bonansaHenry & Sally’s med følgende herligheter fra Manchester-bryggeriet tilgjengelig:
IF I ONLY HAD SENSE ENOUGH (2022)

https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5171407
IF I ONLY HAD THE TIME TO UNDERSTAND (2022)
https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5171411
IF I ONLY HAD A GOOD GUITAR (2022)
https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5171413
IF I ONLY HAD A HAMMER (2022)
https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5170618
IF I ONLY HAD THE WINGS (2022)
https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5171406
IF I COULD TURN BACK TIME (2022)
https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5171417

 

Ringnes inviterer ølfolk til Kullt for 35th anniversary celebration with Garreth Oliver. Påmelding nødvendig

 

Onsdag 8. mars

Da er det endelig klart for Humlepupp-festivalen igjen, hvor budskapet er simpelthen at man ikke trenger bart og hår på brystet for å kose seg med godt brygg, og at smaksløker ikke er kjønnsorientert
I år blir det mini-festival på BD57 med gratis inngang og bongkjøp i baren

 

Torsdag 9. mars

Det blir ungarsk aften på Crowbar når de inviterer til BPBW Budapest Beer Week TTO + Meet and Greet.
Her blir det masse godt ungarsk håndverksøl med følgende spennende liste

Balkezes – Bagoly Coffee & Porter 8.8%
Dealbreaker – Berlin Showdown 5%
Dealbreaker – San Diego Showdown 5%
Dealbreaker – Double Dealer 7,5%
HopTop – Currantly Locked Down 6,5%
HopTop – Sour Granny – Lemon Cake sour Ale 6,5%
Horizont – Night Shift 2022 – Double Baltic Porter Aged in Rhum Barrels 14,4%
Horizont – Hazy Queen 6%
Mad Scientist – Together We Will Find Your Monster Soul 7,7%
Mad Scientist – Old King Clancy 10,5%
Monyo – Hungarian Terroir: Villány – Oak Aged Cabernet Franc Imperial Stout 2021 – 8,4%
Monyo – Dead Rabbit – Double IPA – 9,1%
 
Bydel Bjerke er vel ikke akkurat rent ned av ølarrangement, men Paviljongen av Haakon Tærud inviterer til Ølsmaking med Haandbryggeriet, hvor Joachim geleider deg gjennom Drammensbryggeriets skummende fristelser

Fredag 10. mars

 

Lørdag 11. mars

Henry & Sally’s inviterer til Hangover Brunch hver lørdag med mat fra La Mayor 

 

Søndag 12. mars

Haandbryggeriet & Marlobobo Leikr: Monument

Haandbryggeriet & Marlobobo
Leikr: Monument
Fatlagret melomel (mjød)   12%   0,375l   kr 396,60

©Lasse L

Farge: Uklar, lillabrun
Aroma: Veldig mye floral honning og syrlige toner fra bærene. Svart surbær som minner om solbær og sure kirsebær leder an i bærtonene, med bringebær som baktroppen. Ørsmå hint mot tindved liggende under
Smaker: Her er det bærene som løfter smakene. Det er fin fylde hvor både sødme fra honningen og syrligheten fra bærene spiller godt på lag. Det er mye tanniner i aronia, som i tillegg til tindved er mektig sure bær (lett å tenke at det er derfor aronia har fått navnet svart surbær på norsk), men der hvor solbær kan skape en veldig skarp syrefølelse på grensen til halsbrann innimellom, så fungerer de veldig godt her uten å ha den ekstreme skarpheten i avsltuningen.
Man finner absolutt kirsebær og bringebær her også, så behagelig blanding av bærene hvor de er ømfintlig foret i honningbasen hvor det uten tvil er en såkalt ‘high-end mjød’, men mer jovial i fremtoningen, slik at man kan nyte litt mer enn et lite glass som vanligvis holder med endel mjød som er laget uten vann. Det er ikke så veldig mye tilstedeværelse fra bourbonfatene fra Heaven Hill, men det ligger en sval undertone av vanilje og karamell, men som kan gi litt mer bourbonpreg fremober når bærene roer seg litt.

Lasse L 9/10   Untappd 4,71

 

Leikr: Rare liquids er Haandbryggeriets nye serie, et paraplybrand for alle nye produkter som mjød, sider osv. Leikr: Monument ble et samarbeidsbrygg, hvor det Sande-baserte mjøderiet Marlobobo er først ute i Leikr-serien med denne mjøden. Haandbryggeriet skal ikke la denne mjøden forbli en engangshendelse, men heller lage flere mjøder fremover i lokalene sine ved Drammenselvas bredder.

I Leikr: Monument har de brukt tre typer honning (det var planlagt fire typer, men det funker fint med tre), fire typer bær (sure kirsebær, tindved, svart surbær og bringebær) hvor bærene er plukket av gjengen på bryggeriet en regntung dag på Åskollen. Så her er det mye håndverk lagt ned i denne mjøden.

Den er foreløbig kun å finne på utesteder, men de resterende flaskene vil finne veien til Vinmonopolet i nyhetsslippet den 3.mai

Ubeviste fakta om koffein og alkohol

Aass sin Energi-øl har fått hard medfart fra nesten alle kanter, om det være seg ideen med å blande øl og energidrikk eller hva den smaker. Nå har enda flere synsere slengt seg på med nye advarsler…

Det er en toppsak på Tv2.no idag om Energi-ølet til Aass Bryggeri. Her er det meninger om at energidrikke og øl er en farlig kombinasjon, da det kan være risiko for at energidrikken gjør deg mer våken og at du derfor drikker mer alkohol.

Aass-ølet innholder ca 50 mg koffein per halvliters boks. En ‘vanlig’ energidrikke inneholder 160mg med koffein. Til sammenligning innholder en kopp traktekaffe (ca 2dl) 100mg, en espressoshot 60mg og en halvliter Cola ca 50 mg koffein.

Så for å ta eksempelet at koffeinet gjør deg mer våken og får deg derfor til å drikke mer, så må da en vodka/Cola være mer oppkvikkende og farlig for utholdenheten og alkoholmisbruket enn Energi-ølet. Og det er på lavenden av skalaen her. En Irish Coffee eller Espresso Martini burde da føre til uhorvelig mer større drikkeproblemer og utholdenhet. Og på toppen av isbitberget, finner vi feks Jägerbombs og vodka/Red Bull.
I tillegg til koffeinet, får du også i deg store mengder sukker fra Cola (9mg/l) og energidrikken (ca 10mg/l).

Forskningen som det henvises til hvor alkohol og koffein kan være en farlig kombinasjon, er kanadisk og er en sammenfatning av 13 studier, der de fant at 10 av disse viste sammenheng mellom å blande koffein og alkohol, med fall, slåsskamper og ulykker.
I aldergruppen 19 til 28 år, kom det frem at 31,8% disse hadde blandet alkohol og energidrikk èn gang det siste året. Så cirka en tredjedel. På et år.
Det står også at de som «binge»-drikker (langvarig og uavbrutt drikking) som oftere blander alkohol og energidrikke, samt at den samme gruppen er mest sannsynlig til å rapportere flest ulykker, slåsskamper og skader.

Binge-drikking defineres som 5 eller flere alkoholholdige drikker for menn og 4 eller flere for damer. En enhet tilsvarer 0,355 liter øl, 1,5dl vin eller 4cl sprit.
Forskjellen på inntaket av en øl (ca 5% alkohol), rom/cola eventuelt vodka/red bull (ca 12%) eller Espresso Martini (ca 30%), er egentlig ganske stor, men forskningen beregner en drikke og en drikke okke som. I likhet med at 5 øl beregnes som like mye binge-drikking som åtte øl, tre shots, to martini, en flaske vin, fire drinker og en kebab. Det blir alltid kebab etter så mye drikking. 

I tillegg sier studien at det å blande energidrikk og alkohol er imidlertid ikke i seg selv farlig for helsen. Siden 2009 har det vært undersøkelser om koffein kan ha effekten til at du føler deg mer opplagt og derfor drikker mer, men det finnes ingen konklusjon på den teorien. Det er muligheten for at noe kan skje, som er viktig å fremstille.

I Statene er det rundt 2200 dødsfall av alkoholforgiftning hvert år. 76% av tilfellene er menn. 5% av disse dødsfallene er “ungdom” i alderen 15 til 24. De fleste tilfeller skyldes inntak av drikke med høy alkoholprosent eller i kombinasjon med andre rusmidler. 

Jeg skal ikke si at man ikke skal være varsom med alt som har med alkohol å gjøre, ei heller at å blande koffein inn i miksen ikke har sine problemer, men nok en gang blir det hysteri i Norge over en øl, mens vi glemmer at alkohol/koffein inntaket er nevneverdig større på drink/sprit-fronten, enn den er på ølsiden. Og ikke bare fordi Drammens-bryggeriet er de første på kommersiell satsning på komboen her til lands og andre land har gjort det lenge før oss.
Det er et adskillig fåtall som ikke har fått i oss en energidrikk-drink og vi kan vel alle si at det og det alene ikke første til langvarig og sammenhengende drikking. Ei heller Jägerbombs, Irish coffee, Espresso Martini eller en flaske vin og to kopper kaffe.

Og som vi briljerer med her oppe på bjerget: om det er noe vi ikke vil ha mye oppmerksomhet rundt, så skriker vi fra alle fjelltopper om at det er farlig og uvettig å innta substansen slik at vi skaper mest mulig oppmerksomhet rundt det.
Er det en ting ungdom og unge voksne vet og aldri gjør, så er det å trosse pekefingeren til de allvitende voksne…

Så det er bare å gratulerer Aass med fantastisk reklame fra alle steder de absolutt ikke hadde forventet det og en midlertidig, om ikke varig, salgsuksess av Energiøl pga nyskjerrigheten denne drikken skaper med all omtale og kritikk.
Så skal jeg drikke en den dagen jeg føler med sliten og trøtt for å se om jeg havner på blodfylla pga det

Meir Imperial Stout Cask Finish Aquavit

Meir Distillery
Meir Imperial Stout Cask Finish Aquavit
Akevitt   40%   0,5l   Sukker 5g/l   kr 589,48

@Lasse L

Farge: Dyp gyllen
Aroma: Varme toner av karve, koranderfrø og fennikelfrø, med godt pepperinnslag fra paradiskorn. Det er også toner av røstet malt, konfektsjokolade, kakao, mørk sirup og vanilje.
Smaker: Herlig sødme og fylde som fyller munnen med en gang. Her er det røstet malt, sjokolade og vanilje som er fremtredende i starten, før krydderiene svøper over smaksløkene og mer bourbon og imperial stout-toner følger. Gjennomgående fatpreg som sender tankene til både bourbon og maderia.
Her er det sødme og en mykhet som minner om lagring langt over de drøye 2 årene denne har fått.
Etter en stund i glasset, åpner den seg enda mer opp til de røstede malttonene i en imperial stout som mørk sjokolade, kakao, dessertkaffe, vanilje og mørk karamell, hvor spesielt sjokoladen og vaniljen blir mer fremtredende i aromaen.

Her har Meir slått seg sammen med Amundsen Brewery og fått lagret en akevitt på brukte eikefat etter de har vært brukt til lagre bryggeriets imperial stout-base på.
Det er tidligere bourbonfat som har hatt tre fyllinger med det sødmefulle ølet på før den 2 år gamle akevitten har fått ligge i 3 måneder på fatene.

Da disse eikefatene er på rundt 190 liter, blir det mer overflatekontakt og derfor mer og kraftigere preg av imperial stouten på akevitten. Derfor holdt det mer bare 3 måneder for å få et markant preg fra det mørke maltpregede ølet.

Akevitten i seg selv er en blend fra ca 40 sherry og maderiafat som har ligget rundt 2 år.
Her har Meir til og med skrevet på innholdsfortegnelsen at det er hetvin i denne akevitten, da det er rester av sherry og maderia i fatene de får, for å holde de fuktige på transporten til Norge.
Denne vesken blir selvfølgelig tappet ut, da den er veldig konsentrert og mørk (igjen pga overflatekontakten i fatene), men noe av disse sherry og maderiaslumpene blir ført tilbake etter at akevitten har blitt fylt på fatene, for å gi enda mer preg av hetvinene.

Det er også brukt norsk vanilin fra Borregaard i Sarpsborg, som er verdens eneste produsent av vanilin fra treverk (andre utvinner vanilin fra olje og kumøkk, men det er en helt annen historie) som er en god bærekraftig måte å få frem de gode vaniljetonene på.

Meir har et opplag på 1200 flasker av denne lille skjønnheten som slippes på Vinmonopolet den 1. mars.

Lasse L 9/10

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 8 og 9

 

 

Mandag 20. februar

Monday Magic! er musikkquiz på Brewgata med gutta fra Magic Mystery Quiz fra klokka 20


Tirsdag 21. februar

 

Onsdag 22. februar

Nedre Foss Gård blir det Double Beer release med Beer Flag, som er del av NFG nye serie med arrangementer med Oslo-bryggerier. De to ølene som blir lansert er

Everyday Satanism
4.7% Oated Schwartzbier

Reaper Madness
4.7% Gose med fersken og Carolina Reaper chilli
Det er Åpen ølsmakingBrygg Oslo, der man får smake på 6 øl fra lyst til mørkt og det hele varer ca 90 minutter 


Torsdag 23. februar

Det blir The Monument Launch med Haandbryggeriet og Marlobobo sin melomel (mjød) på Henry & Sally’s

 

Ringnes Brygghus kan du oppleve kveik-legenden Lars Marius Garshol fortelle om Beskyttende magi i gårdsbrygging

 

Barcode Street Food kan du være med på Ølsmaking: Oslo mot Verden med Høyt Skum og Ølportalens Jørn Idar Kvig  

 

Hopyard har Hogna Brygg Release & TTO både onsdag og torsdag med Oslo-slipp av Batch #300 og Batch #400. Andre øl på tapp er:
Pils – 4,7% Pilsner
Gull – 4,7% Golden Ale (Glutenfri)
Somethin’ Somethin’ Tropisk Sour – 4,7% Frukt-surøl
Somethin’ Somethin’ Rips & Solbær Sour – 4,7% Frukt-surøl
Bock to the Future – 9% Doppelbock lagret på bourbon fat (Batch #400)
This.. Is.. Sparta! – 10% American-style Barley Wine med honning (Batch #300)
Cupid (2020) – 12% Belgisk Quad

 

Fredag 24. februar

Møt Jorg Solheim fra Monkey Brew på Henry & Sally’s for Meet the brewer hvor de lover både sylferske øl og trønder-rock. Følgende fire øl blir tilgjengelig:
2023: A Pale Odyssey
5,2% New England Pale Ale

Demogorgon
7% Cascadian Dark Ale

Vecna
7% White IPA

Improbability Drive
11,4% Quadruple IPA

 

Hopyard har Hogna Brygg Release & TTO både torsdag og fredag med Oslo-slipp av Batch #300 og Batch #400. Andre øl på tapp er:
Pils – 4,7% Pilsner
Gull – 4,7% Golden Ale (Glutenfri)
Somethin’ Somethin’ Tropisk Sour – 4,7% Frukt-surøl
Somethin’ Somethin’ Rips & Solbær Sour – 4,7% Frukt-surøl
Bock to the Future – 9% Doppelbock lagret på bourbon fat (Batch #400)
This.. Is.. Sparta! – 10% American-style Barley Wine med honning (Batch #300)
Cupid (2020) – 12% Belgisk Quad 

 

Det blir Bottle Bonanza hos Nedre Foss Gård i vinterferien med bottle pours fra mye spennende flasker fra kjelleren 

 

Lørdag 25. februar

Surøl står i fokus når Little Earth Project pop-up skjer på Brygg Oslo denne lørdagen.
Det engelske bryggeriet fra Suffolk bringes disse ølene til bordet:

– 1773 Heritage Brown MkII, Oud Bruin 5,5%
https://untappd.com/…/little-earth-project-1773…/4576000
– Barrels & Berries, Sour Ale 5%
https://untappd.com/…/little-earth-project…/4693050
– Elderflower & Gooseberry Sour 2021, Fruited Sour 4,8%
https://untappd.com/…/little-earth-project…/4962751
– Organic East India Pale Ale (2022), Wild Ale 7%
https://untappd.com/…/little-earth-project…/4692776
– Rhubarb & Raspberry Sour, Fruited Sour 5,3%
https://untappd.com/…/little-earth-project…/4962755
– Steady Hands, Easy Friends, Sour Ale 7%
https://untappd.com/…/little-earth-project…/4962763  

 

Henry & Sally’s inviterer til Hangover Brunch hver lørdag med mat fra La Mayor 

 

Søndag 26. februar

Mandag 27. februar

Monday Magic! er musikkquiz på Brewgata med gutta fra Magic Mystery Quiz fra klokka 20

 

Tirsdag 28. februar

Onsdag 1. mars

Torsdag 2. mars

Fredag 3. mars

Lørdag 4. mars

Online-evnet med Ølbikkja, som feirer 5 år som hjemmebrygger

Vi må snakke om Aass…

 

Det er vinterferie og da er det mye snakk om hytte. Jeg hiver meg med, men gjør det i stilen av hytting med neven.

Aass Bryggeri i Drammen har utviklet et Energiøl. Det er ikke noe tvist på en vørterøl, kombucha eller smoothie. Energiølet er rett og slett en slags radler, men istedet for brus, er det tilsatt energidrikk som smaker likt Red Bull.
Jepp, det tenkte jeg også, men jeg måtte smake. Og det viser seg at det smaker nøyaktig hva man ble forespeilet og forventet seg. Ørlite grann øl med mye energidrikke-smak. Selv om fordelingen er 90% øl og kun 10% energidrikk, så påstår bryggeriet at det er 100% energidrikksmak. Jeg skal ikke krangle på det.

Det er derfor utrolig at folk er sjokkerte inntil beinet av at energidrikk smaker energidrikk og de som ikke liker det faktisk kjøper, smaker og kritiserer noe som de på alle måter blir advart mot.

Og for de som ikke innser poenget om hvor latterlig det er å gjøre narr av enerigølet til Aass, så husk den velkjente historien om Untapperen som drakk en ingefærøl, ratet den dårlig og skrev at han ikke engang liker ingefær.
«Jeg kjøpte energiøl, den smakte pyton, og jeg som ikke liker energidrikk engang!». Ganske sikker på at man fortsetter å fortelle historien om ingefær-mannen og ignorerer sitt eget bidrag.

Undres om hva utsagnene hadde vært om dette kom som en imp stout fra Amundsen eller en IPA fra Lervig, og ikke som et nisjeprodukt fra Aass….

Under Umami-messa forrige uke var Energiølet til Aass en liten snakkis. Mange smakte det og utsagn som «Det er det verste jeg har smakt» kom frem titt og ofte. Selv om det selvfølgelig bare er et uttrykk og ikke et faktisk utsagn, da alle egentlig ikke syns det var ille. En av standene som var minst like populær som Aass sin stand, var Kabisa sin, ikke at de hadde tilsatt øl man kanskje ikke smaker i sine produkter. Men der stod mange av de som mener energidrikke er noe av det verste de har smakt og drakk energidrikke de ikke liker, men allikevel syns det var godt. Noe Lokalbrygg allerede har merket på salget.

Mange av disse ølfolka som var innom Aass-standen, drakk også Aass sin Premium pilsner. En 6% pilsner, men som ikke har hatt særlig suksess på Vinmonopolet, selv om stilen og typen er noe av det mesteselgende ølet Vinmonopolet tilbyr.
Utrolig mange av disse ølnerdene som ikke likte energiølet, likte pilsneren og syns det var godt øl. Bryggere, bryggeriansatte, ølskribenter og øldommere som smakte det derimot…

Jeg har lært at om man ikke kan si noe positivt, så skal man egentlig ikke si noe i det hele tatt. Vel, Norbrygg trenger ikke å bruke dyre piller for å fremstille usmaker i øl på usmak-kursene sine lenger, da Aass Premium Pilsner er et eget usmak-kurs på boks. Aromaen oser av Acetaldehyd og Klorofenoler, mens smaken gir DMS, Diacetyl og oksidert øl.

For å oppsummere: småråtne, grønne epler og gassbind i aromaen, med kokt kål, popcorn, beskt smør, hermetisk mais og papp på smaken.
Og allikevel altså; energiølen som smakte energidrikke, men som man egentlig ikke syns var så ille, var «det verste man har smakt».

Jeg løfter hånda og påstår at Premium pilsneren er noe av det verste jeg har smakt og Energiøl smakte akkurat hva jeg forventet og be lovet fra bryggeriet, selv om jeg ikke kommer til å løpe ned butikken for å kjøpe det. Nøyaktig slik Aass har forespeilet salget og kjøpegruppen. Selv om de garantert takker og bukker for alle som kjøper for å smake, både en, to og tre ganger. Og ikke minst all omtalen og gratis reklame de får.
Men om tilbudet til meg står mellom Aass sin Energiøl og Aass sin Premium Pilsner, er valget såre enkelt; Energiøl hver eneste gang.

Og da var denne gretne, gamle gubben ferdig med nevehyttingen for idag…

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 7 & 8

 

Det er Umami-messe på Lillestrøm til og med fredag, som sikkert styrer endel folk mot stasjonsbyen, men det er spennende saker som skjer i Oslo også, som blant annet verdens første Gretne Gamle Gubbers Internasjonale Øldag på lørdag.

Torsdag 16. februar

Lervig tar over hele 14 kraner hos Brygg Oslo fra idag.

Ølliste:
– Off The Rack Maple Bourbon, Imperial Stout 14,7%
https://untappd.com/…/lervig-off-the-rack-2020…/5209315
– Robusta Stout by Rackhouse, Imperial Coffee Stout 14%
https://untappd.com/b/lervig-robusta-by-rackhouse/5211803
– Hop Buffet, Double IPA 7,3%
https://untappd.com/b/lervig-hop-buffet/5209832
– Bearded Seal, Lervig Local x Hop Nation, New England IPA
Finnes ikke på untappd enda
– Ginger Beer, Ingefærøl 4,7%
Finnes ikke på untappd enda
– Orange Velvet, Milkshake IPA 5,5%
https://untappd.com/b/lervig-orange-velvet-ipa/2225639
– Group Dynamic, Deya-collab, Double IPA 7,7% (Ny batch)
https://untappd.com/b/lervig-group-dynamic/5020837
– Helles Yeah, Helles 4,5%
https://untappd.com/b/lervig-helles-yeah/3440331
– House Party, Session IPA 4%
https://untappd.com/b/lervig-house-party/2588909
– Perler for Svin, New England IPA 6,3%
https://untappd.com/b/lervig-perler-for-svin/1932008
– Human Nature, Fruited Gose 4,5%
https://untappd.com/b/lervig-human-nature/3585122
– Bayer, Dark Lager 4,7%
https://untappd.com/b/lervig-bayer/4737310
– Toasted Maple Stout, Imperial Stout 12%
https://untappd.com/b/lervig-toasted-maple-stout/2052010
– Coconuts, Imperial Stout 12,5%
https://untappd.com/b/lervig-coconuts/2553376

Fredag 17. februar

Det blir Mad Scientist- Oslo TTOHenry & Sally’s denne fredagen med mange godsaker fra det ungarske bryggeriet

Henry & Sally’s har også lansering av Marlobobo’s NON-FOSSIL FUEL, en fatlagret Imperial stout denne dagen

 

Lørdag 18. februar

Gretne Gamle Gubbers Internasjonale Øldag blir arrangert på Brygg Oslo i Oslo, men har også arrangement hos Skur 4 i Drammen, På Kornet i Stavanger, Den Gode Nabo i Trondheim, Melkebaren i Sandnes og Apollon i Bergen.

 

På Hasle Linie Gastropub blir det Mini-ølfestival med
Lervig
Nøisom (Har blant annet med seg Kornets Vrede og Champale)
Mills Brewing
Askerheim Meadery
Slakteren Brygghus

 

Henry & Sally’s arrangerer Hangover Brunch med mat fra La Mayor

 

Søndag 19. februar

 

Mandag 20. februar

Monday Magic! er musikkquiz på Brewgata med gutta fra Magic Mystery Quiz fra klokka 20


Tirsdag 21. februar

 

Onsdag 22. februar

Nedre Foss Gård blir det Double Beer release med Beer Flag, som er del av NFG nye serie med arrangementer med Oslo-bryggerier. De to ølene som blir lansert er

EVERYDAY SATANISM
4.7% Oated Schwartzbier

REAPER MADNESS
4.7% Gose med fersken og Carolina Reaper chilli

Torsdag 23. februar

Det blir The Monument Launch med Haandbryggeriet og Marlobobo sin melomel (mjød) på Henry & Sally’s

 

Ringnes Brygghus kan du oppleve kveik-legenden Lars Marius Garshol fortelle om Beskyttende magi i gårdsbrygging

 

Barcodde Street Food kan du være med på Ølsmaking: Oslo mot Verden med Jørn Idar Kvig

 

Fredag 24. februar

Lørdag 25. februar

Mjøderiets Katla, Eplepai og Zombee

Norges første mjøderi, passende nok kalt Mjøderiet, holder til på Ytre Arna utenfor Bergen.
Mjøderiet ble startet av fem ildsjeler med en lidenskap for mjød – en eldgammel kulturdrikk som først i de siste årene har begynt å komme tilbake til de nordiske ganer.

De har nå sluppet to nye mjød, en i Vinmonopolets Bestillingsutvalg (Katla) og en i Spesialutvalget (Eplepai), i tillegg til at Zombee nå er flyttet fra Spesialutvalget til Bestillingsutvalget og har derfor bredere spredning i landet.

 

Mjøderiet
Katla
Bouchet 12% 0,25l kr 149,90

©Lasse L

Farge: Klar, gyllen
Aroma: Karamellisert honning, vanilje, nøtter og noe varm sitrus
Smaker: Fin og lett sødme, gode honningtoner med det karamelliserte preget hengende lenge. Noe nøtter og lys sirup. Lett vaniljepreg liggende under med touch av solmoden appelsin.

Lasse L 9/10 Untappd 4,13

Bochet er en mjød med karamellisert honning.
Bochet, som drikke, er nevnt i franske tekster fra så tidlig som i 1292, den gang kalt bochetus. En komplett oppskrift på drinken med karamellisert honning ble funnet i en bok fra 1393, “Le Ménagier de Paris” (Husholdersken i Paris), som var en omfattende veiledning for unge bruder om etikette, moralsk oppførsel og praktiske bekymringer.
Denne håndboken ble skrevet av en anonym fransk forfatter hvor narrativet er en aldrende, rik mann som forklarer sin 15-år gamle kone (ille nok bare det) hvordan hun skal bete seg på alle mulige måter og i alle situasjoner. I dagens lys er det vanskelig å se på boka som noe annet enn nedlatende fjas, kanskje best oppsummert med å kalle den “en lærebok i mansplaining”.
Boken var mest kjent som en kuriositet i kretser med interesse for middelalderen helt frem til den ble oversatt til engelsk og utgitt på ny i 2009. Det er herfra oppskriften på bochet ble funnet blant andre tips og påminnelser i boken.

Moderne bochet er definert som en mjød, smaksatt ved å karamellisere (en del av) honningen. Historisk bochet ser ut til å være mer mangfoldig, og indikerer at bochet kan lages av enten honning eller sukker, men med tilsatt krydder av ymse slag.

Å karamellisere honning er en tidskrevende prosess, hvor man også må holde konstant oppsyn med honningen, slik man gjør ved å lage karamell. Det tar bare enormt mye mer til å karamellisere honning enn sukker.
Katla er også tilsatt Madagascar- vanilje.

 

Mjøderiet
Eplepai
Cyser 13% 0,25l kr 156,80

©Lasse L

Farge: Klar, gyllen
Aroma: Herlig eplearoma, men kanel og vanilje over en lett, floral honning
Smaker: Godt balanserte toner av modent eple, kanel, vanilje og honning. Her er det ikke så mye av det florale i honningen som kommer frem. Lett syrlighet fra eplene, som har noen varme toner fra bakt eple, men det er godt balansert og gjør den ikke for søt.

Lasse L 10/10 Untappd 4,38

En cyser er en mjød som har blitt laget og fermentert med eplejuice i stedet for vann.
Mjøden vil vanligvis være både søtere og mer fremtredende i smakene, men allikevel ikke like syrlig og skarp som i en cider (skikkelig cider, ikke “svensk cider” med blytungt innslag av sukker).


Mjøderiet x Krecher
Zombee
Fatlagret melomel 15,5% 0,25l kr 258,80

Farge: Klar, dyp burgunderrød
Aroma: Fabelaktige bærtoner og et florlett honningpreg under
Smaker: Smaken følger opp der aromaen avslutter med nydelig bærpreg med godt balanserte honningtoner og snev av bourbon. Det mer florale aspektet i honningen kommer frem i ettersmaken, hvor også syrligheten fra bærene titter frem.
Hadde vi kunne sett det, tror jeg honningbiene ville smilt når de smakte dette

Lasse L 10/10 Untappd 4,42
PS! Dette kom på spesialslippet i oktober ifjor, men er nå tilgjengelig gjennom Bestillingsutvalget

Melomel er en type mjød som lages ved å fermentere honning med frukt eller bær. Man tror melomel kom til pga den høye alkoholen i mjøden, slik at frukt og bær ble konservert i den søte drikken.
Det finnes en omtale fra et manuskript kalt Naturalis historia (naturhistorie), av den romerske forfatteren Plinius den eldre (man kjenner vel navnet Pliny The Elder bedre), hvor en kombinasjon av druemost og honning ble kombinert og deretter tillatt å gjære.
Selv om druer er mer kjent for deres kilde til mange gode viner, er drue fortsatt en frukt, og når den kombineres med honning, ville det teknisk bli en melomel, selvom undergruppen til melomel -mjød med druer- nå kalles pyment.
Så det kan se ut til at konservering av frukt og bær i mjød, kan være like gammel som mjøden i seg selv.

 

Du kan lese mer om mjød på Mjøderiet sine hjemmesider