Grans bryggeri feirer 125-årsjubileum til helgen og da inviterer bryggeriet og familien Gran til gratis folkefest i Kurbadhagen i Sandefjord, men øl, sang og fortellinger fra bryggeriets historie.
Feiringen finner sted lørdag 1. juni. Festlighetene starter på dagtid med et stort barne- og familiearrangement fra kl. 13.00 til 14.00, hvor det vil bli servert gratis is og brus til barna.
For de voksne arrangeres det en jubileumsfest med musikk og underholdning fra kl. 19.00 til 23.00 på den store scenen ved Kurbadhagen.
Kvelden vil være fylt med underholdning og musikalske innslag, med fokus på Sandefjord og Grans bryggeri. Et husband bestående av lokale musikere vil spille og flere solister, samt Sandefjords Sangforening vil opptre underveis.
“Vi synes det er gøy å by på litt fest og moro når det er et jubileumsår. Vi har etter hvert etablert oss her i Kurbadhagen, så nå tenkte vi at vi virkelig skulle slå på stortromma,” sier Morten Gran til Sandefjords Blad.
Kveldsarrangementet er GRATIS og starter kl. 19.00, avsluttes klokken 23.00 og dørene åpner kl. 18.00
I anledning Bådin ølfestival i Bodø til helgen, har de invitert fire portugisiske bryggerier på besøk til Norge. Disse fire besøker hvert sitt utested i Oslo på torsdag, før de vender nesen nordover mot Moloen og Breivikbukta. Brygg har dobbeldate fra både Portugal og England. I tillegg til at Røør, Brygg Oslo, BD57 og Hopyard får fint besøk, kommer Salford sine beste bryggere på besøk til Henry & Sally’s.
Barona Brewing kommer til Røør i Rosenkrantz gate med seks- sju øl og tar dermed opp ca 10 % av øltavla til Piers & co. De lover Ipa, Chardonnay-fatlagrede surøl, fatlagrede stouts osv osv:
Ophussia debuterer i Norge på Brygg Oslo, men porugiserne blir ikke alene, da Ben og Jack fra Rivington Brewing co i Lanchashire i England også vil henge i baren idag.
Det finnes nå en vitenskapelig forklaring på hvorfor kald øl smaker bedre enn når den serveres varm. Forskere i Kina har utforsket forholdet mellom smaksoppfatningen til alkoholholdige drikker og serveringstemperaturen.
Med flere solfylte dager i vente, blir ideen om å nyte en kald øl spesielt tiltalende. Forskerne har funnet ut at det å avkjøle en pilsner før servering forbedrer etanolsmaken, og fungerer som en smaksforsterker, på samme måte som salt fungerer i matlaging. Denne praksisen er ikke bare kulturell, men støttes av konkrete vitenskapelige resonnementer, hevder de som kommer med de konkrete vitenskaplige resonnementene.
Forklaringen skal ligge i drikkevarens molekylære struktur. I en studie publisert i tidsskriftet Matter, avslørte forskere fra det kinesiske vitenskapsakademiet at organiseringen av etanol- og vannmolekyler påvirker smaken av alkoholholdige drikker. Når temperaturen endres, skifter dette molekylære arrangementet, og dermed endrer smaken seg.
Nærmere bestemt, i drikker med alkoholinnhold mellom 5% og 11%, som øl, er vannmolekyler fanget i en pyramide dannet av etanolmolekyler. Når alkoholinnholdet øker, endres denne strukturen til en mer regelmessig kjede, noe som gjør alkoholsmaken mer uttalt. Senking av temperaturen endrer den molekylære organiseringen til mer kjedelignende strukturer, som ligner på drikkevarer med høyere alkoholinnhold.
Det kommer ikke frem hvilke ølstiler de kinesiske forskerne har brukt.
Åtte bryggerier i hovedstaden har laget hver sin versjon av en pilsner til Oslos 100-årsjubileum i 2024. De har alle brukt en gjærstamme som skal ha vært delt broderlig mellom Oslo-bryggeriene i gamle da’r og siden oppbevart i Alfred Jørgensen sitt gjærlaboratorium, før den nå igjen er løftet frem i ølproduksjon.
Bryggeriene har også brukt norsk malt fra Bonsak i Trøndelag. I tillegg har de tilsatt ryllik som en smakskomponent.
Mer og prosjektet kan du lese i Ølportalen sin sak. Sju av de åtte bryggeriene stiller med ølet på Oslo Mikrobryggfest denne helgen (Nedre Foss deltar ikke på festivalen), hvor ølene også ble smakt ved åpningen av ølfestivalen i bryggerigården i Københavngata i Oslo.
Farge: Klar, dyp gyllen med offwhite skum Aroma: Fin aroma. Lyst malt, karamell, varm sitrus, høy og hint mot vanilje Smaker: Robuste smaker fra det lyse maltet. Mørk karamell, kjeks, høy og hint mot appelsinmarmelade. Fremtredende malttoner med god bitterhet i avslutningen. Lener seg både mot bayer og pale ale uten at det tråkker over stilen
Lasse L 8,5/10
Ølsmia Oslo 100 Pilsner 5,8%
Farge: Disig, gyllen med lyst beige skum Aroma: Frisk aroma. Lyst malt, lys sirup og noe florale toner Smaker: De samme tonene går igjen i smaken. Noe bitterhet mot pomelo i etterkant. Lett og ledig pilsner. Alkoholen er ikke merkbar
Lasse L 7,5/10
Grünerløkka Brygghus Oslo 100 Pilsner 5,1%
Farge: Uklar, lys gyllen med hvitt skum Aroma: Lett søtlig av lyst malt, lys karamell og lette floralte toner Smaker: Lette toner fra maltet og enkel, floral bitterhet i avslutningen. Heller mot amerikansk lager. Leskende og lett
Lasse L 7/10
Amundsen Bryggeri og Spiseri Oslo 100 Pilsner 5,5%
Farge: Disig, dyp gyllen med gulaktig skum Aroma: Lett aroma av lyst malt, høy, sitrus og lette florale toner i bakkant Smaker: Velbalanserte toner mellom det lyse maltet og humlen. Litt mer karmell og sitrusskall med hint mot pomelo, samt lette florale toner. Fin bitterhet liggende på tungen i ettersmaken
Lasse L 7,5/10
Nydalen Bryggeri Oslo 100 Pilsner 5,2%
Farge: Uklar, gylen med offwhite skum Aroma: Krydret, floral aroma over karamell, høy og lette sitrustoner fra maltet Smaker: Spennende kryddertoner. Her er det nok rylliken som får leke fremst, med en fin, lys maltbase uunder. Lys sirup, sitrus og kjeks og det kreydrede, florale som en rød tråd gjennom hele
Lasse L 8/10
Schouskjelleren Mikrobryggeri Oslo 100 Pilsner 4,5%
Farge: Tåkete, gyllen med offwhite skum Aroma: Lett aroma av sitrus, karamell og plommer Smaker: Lett karbonering. Den lyse maltbasen gir toner av knekk, sitrusskall og stenfrukt.
Lasse L 7/10
Ringnes Brygghus Oslo 100 Pilsner 4,9%
Farge: Disig, gyllen med gulaktig skum Aroma: Lett, fin aroma av lyst malt og sitrus med hint mot det florale Smaker: Rene maltsmaker med lys karamell og sitrus som mest fremtredende.
Lervig kommer inn som hovedleverandør på øl til en rekke utesteder i Oslo.
Crow, Himkok, Vaterland, Goldie og Cafe Grensen (åpner i høst) har ikke fornyet avtalen med HansaBorg, men satser heller på Lervig som ledende leverandør på pils og annet øl. Det er en freidig beslutning å gå fra en av de største industribryggeriene til et håndverksbryggeri, om enn det også et av de største i landet. «Vi skjønner at det er en uvant satsing i Oslo, men Lervig har både kunnskap og kapasitet til å levere godt håndverksbrygg som pilsner og andre ølvarianter. Det passer veldig bra til alle våre konsepter» forteller Erk Potur, hovedeier av establissementene. «Betingelsene var bedre med Lervig, selv om vi har hatt et godt forhold til Hansa i mange år og vi skal fortsette med å selge Nøgne Ø, samt en del andre produkter fra HansaBorg/Solera» kan han opplyse.
Frank Westgaard, Key Account Manager i Lervig, er henrykt over avtalen. «Det har vært en endring i markedet de siste årene, hvor kundene er blitt mer bevisst på kvalitet og en god ølopplevelse for gjestene». Han er positiv overfor videre vekst og markedsandeler for Stavanger-bryggeriet «Vi har veldig sterke merkevarer som kundene gjerne vil ha. Det at vi nå også kjører tankøl på Østlandet, gjør at flere store kunder velger å komme til Lervig» skriver han i en sms.
«Vi har en fantastisk organisasjon som jobber tett sammen internt og ut mot kunde. Vi er tett på kundene og har 100% fokus på service og oppfølging, noe som gjør at kundene føler seg trygge på at vi sammen når nye høyder» avslutter Westgaard.
Avtalen med Lervig gjelder på følgende av Potur sine steder i Oslo: Crow Bar & Bryggeri, Goldie, Vaterland, Himkok og Cafe Grensen. Tunet (Jessheim) og Kometen (Drammen) har til dags dato avtaler med Aass bryggeri og går ikke over til Lervig med denne avtalen.
Oslo Brewing co har jobbet i hele 9 måneder med å utvikle sine to nye alkoholfrie varianter. En IPA og en radler, begge med tropiske frukter som ledestjernene. Disse alkoholfrie ølene er brygget i samarbeid med Arendals bryggeri og Flo på Sollihøgda utenfor Oslo. En innviklet og nøyaktig prosess har gitt de en fruktig og leskende IPA som ligger mer på den søtlige New England-stil siden, enn den klassiske bitre IPAen. IPAen er også baseølet for radleren.
Alkoholfritt er det segmentet som vokser mest hos Vinmonopolet, som jeg skrev om igår, så det var naturlig for Oslo Brewing co å kaste seg inn i dansen med egne alkoholfrie alternativer. Disse ølene kommer i dagligvarehandelen og gode ølutsalg over hele landet.
Oslo Brewing co Oslo Zero Easy IPA Alkoholritt øl <0,5% 0,33l kr 24,00
Farge: Disig, lys gyllen med hvitt skum Aroma: Søtlig, lyst malt, sitrus, tropiske frukter og gress Smaker: Fruktig og leskende. Fine tropiske smaker med lett bitterhet i bakkant. Papaya, ananas, litchi, sitrongress og honningmelon, med touch av pomelo i ettersmaken. Den velkjente ‘rå’ kornsmaken som de aller fleste alkoholfrie IPAer har, som en tynn vørter, ligger også i bunn på dette ølet. God og leskende alkoholfri øl som også er glutenfri
Lasse L 7,5/10 Untappd Ikke ratet
Oslo Brewing co Oslo Zero Mango Radler Alkoholritt øl <0,5% 0,33l kr 24,00
Farge: Tåkete, gul med offwhite skum Aroma: Litt vag aroma, men definitivt fersk mango og hint av sitrus. Smaker: Her slipper det alkoholfrie ølet litt mer gjennom, enn på mange av de andre alkoholfrie radlerne som er mer fremtredende på «brusen» de tilsetter, selv om denne også har en 50/50 blanding mellom Oslo Zero Easy IPA og mango/fersken brusen. Den har gode, tropiske toner gjennom den litt ‘råe’ vørtersmaken som ligger under, med nettopp fersken og mango som mest fremtredende og noe varm sitrus liggende under. Leskende radler som er fin alkholfri alternativ i solveggen
På Vinmonopolet kjøper folk nå mindre sprit og mer alkoholfritt. Utvalget av alkoholfrie varer har vokst hos de fleste utsalgene deres.
Salget av alkoholfri drikke er det som øker mest av alle varegruppene hos Vinmonopolet. I de fire første månedene i år ble det solgt 22 prosent mer alkoholfri drikke, enn i samme periode i fjor.
For første gang i historien ble det i fjor solgt mer enn én million liter alkoholfrie drikker i løpet av ett kalenderår. Kategorien vokste med 20 prosent og endte på drøyt 1,1 millioner solgte liter. Det forventes at denne veksten vil fortsette, og at det vil bli satt ny rekord i 2024 med god margin.
Øl, sider og vin uten alkohol er mer attraktivt for Vinmonopolets kunder. Folk kjøper også alkoholfri rom og gin, som er populære ingredienser til alkoholfrie drinker, en trend Vinmonopolet ønsker velkommen og ser på tilbudet av alkoholfrie varer som et viktig samfunnsansvar, ifølge presseansvarlig i Vinmonopolet Jens Nordahl.
Rødvin og sprit selger mindre
En undersøkelse utført i 2023 av Opinion på vegne av Vinmonopolet viser at 16 prosent av Vinmonopolets kunder har kjøpt alkoholfritt de siste 12 månedene. Av disse kundene er 58 prosent kvinner og 42 prosent menn.
Mange av de som handler alkoholfritt, sier at de ønsker inspirasjon og vil lære mer om noe nytt, annerledes og bærekraftig. Salget av alkoholfrie drikker er fortsatt i vekst og har allerede doblet seg siden 2017.
I kontrast til dette har salget av rødvin og sprit gått ned gjennom hele året. Vinmonopolet solgte 95,6 millioner liter i 2023, en reduksjon på 1,8 prosent fra 2022.
«Nedgangen er som forventet fordi salget fortsatt normaliserer seg etter pandemien da full stopp i taxfree og grensehandel, samt betydelig redusert skjenking, medførte historisk vekst under den», sier presseansvarlig i Vinmonopolet Jens Nordahl.
Folk har blitt mer bevisste på helsen sin og foretrekker lettere, lysere og flere alkoholfrie alternativer, enn før.
24-25. mai arrangeres den tradisjonsrike ølfestivalen Oslo Mikrobryggfest med de fleste Oslobryggeriene tilstede i bryggerigården hos Grünerløkka Brygghus i Københavngata.
Kjetil Johnsen, også kjent som Bryggmester Pop, er gründer og altmuligmann hos Grünerløkka Brygghus, tok en prat med meg før 10-års jubileumet til bryggeriet i august ifjor.
Iår blir det lansering av Oslopils, som 8 bryggerier har laget sin versjon av. «Vi skal bruke samme ingredienser. Men alle bryggerier skal brygge på egen måte. Det er finessen til bryggeren som gjør at du vil smake forskjell, og ja det blir garantert åtte forskjellige smaker av Oslopilsen» fortalte Øyvind Langgård, brygger på Ringnes Brygghus til AO. Så får vi se hvor mange versjoner vi får prøve på festivalen.
Bryggmester “Pop” ligger heller ikke på latsiden når det kommer til den årlige hyllesten til Oslo-bryggeriene og har en finger med på det meste som skjer i bryggerigården også til kommende helg. “Det blir masse godt øl, god mat og god stemning” smiler han som vanlig. Og kan garantere sitt eget kvalitetsstempel på alle de tre, siden han har brygget øl, lager noe av maten og sprer sitt smittende vesen til de besøkende og utstillerne på festivalen.
Strøm- Larsen står for pølsene fra grillen, mens det er for det meste hjemmelaget tilbehør fra bla sjefen sjøl.
Festivalen er fredag 24. og lørdag 25. mai, fra 14.00 til 22.00 begge dager (salget stopper 21.30). 275 kroner for inngang, drikkeglass og 4 sjetonger.
Crow Bar & Bryggeri har Lager week hvor de har et roterende utvalg av øl i lagerstil. Her er noe av det de kan friste med den neste uken:
Crisp Pilsner Smooth Helles Zesty Czech Pilsner Hoppy India Pale Lager (IPL) Traditional Vienna Lager Robust Dunkel Balanced Munich Lager Bold Baltic Porter Hazy Kellerbier Light American Lager Malty Märzen
Kulinarisk Akademi på Mathallen holder kurset Biff & Bayer, hvor du kan lære om forskjellige stykningsdeler og tilbredningsmetoder.
Fredag 24. mai
Om ikke landets, så iallefall Oslos hyggeligste ølfestival går igjen av stabelen i bryggerigården hos Grünerløkka Brygghus i Københavngata. Oslo Mikrobryggfest er to dager med god øl, god mat og gode venner.
Lørdag 25. mai
Oslo Mikrobryggfest fortsetter med god stemning, masse godt øl og grillet mat
Søndag 26. mai
Hver søndag har Crow Bar Søndagsdeal med meget gode priser på både babb og noe læsk fra kl. 18:00 og utover