Salikatt Crash Pad

Salikatt Bryggeri
Crash Pad

NEIPA 6% 0,44l kr 74,90

©Lasse L

Farge: Tåkete, lys gul med hvitt skum
Aroma: Grapefrukt, fersken, papaya, ananas, limeskall og physalis
Smaker: Lett kremete og frisk. Ananas, limeskall, grapefrukt, papaya og søtlig pasjonsfrukt. Ligger noe grønne toner fra humlen her i bakkant.
Salikatt har mer pompøse øl i butikkstyre, men denne er frisk med lette, fruktige toner fra sitrus og sydhavsfrukter, samt hint av grønt i avslutningen.
For de som syns boksen til Crash Pad ser uvanlig lang ut for en Salikatt, er det faktisk en øl på 0,44l fra Stavanger-bryggeriet. La det bli en norm, tenker jeg

Lasse L 7/10 Untappd 4,07

 

Les også:

 

Marlobobo Stevnsberry 2020

Marlobobo
Stevnsberry
Mjød 12% 0,375l kr 299,90
Tilleggsutvalget best nr 13098402

©Lasse L

Farge: Klar, dyp rød
Aroma:
Herlige toner av sure kirsebær, honning og kanel. Hint av sitronsaft i bakkant
Smaker: Nydelige kirsebærtoner! God balanse mellom sødmen fra honningen og de sure kirsebærene. Snev av både mandel og kanel. Det ørlille hintet av sitronsaft er enda vagere i munnen.
Massiv fruktighet som med den dype, florale honningen gjør den fyldig og rett og slett nyyyydelig.

Lasse L 9/10 Untappd Ikke ratet (Mange har sjekket den inn på en 2019-versjon [4,66] og en Stevnsberry på 13,5% [4,56], men 2020-vintage er på 12% og kun ratet seks ganger i skrivende øyeblikk)

Les også:

 

Haandbryggeriet A Dashing Something

Haandbryggeriet
A Dashing Something

Surøl
(Fruited Oud Bruin) 7% 0,75l kr 209,10

@Jørn Erik Aasen

Farge: Klar, lys kastansje med flyktig skum
Aroma: Fruktig og syrlig av bringebær, karamellisert sitron, umodne plommer, røde bær, treverk, svisker og bæreddik
Smaker: Skarp syrlighet. Heller mot en lagret bæreddik i syrligheten.
Sitron, bringebær, eddik, tyttebær, treverk, plomme og overmodne epler. Det er toner mot lett brent karamell, slik man får ved å feks grille sitrus.

La deg ikke bli skremt fra å drikke denne selv med det skarpe syrligheten mot sitron, eddik og syrlige røde bær. Den er snillere enn hva den første fornemmelsen gir uttrykk for. A Dashing Something er en god oud bruin som har fått ekstra kompleksitet pga tilsatt bær, frukt og med fatlagringen

Lasse L 8,5/10 Untappd 4,18

Les også:

Nøgne Ø Marooned 2

Nøgne Ø
Marooned 2

Fatlagret Flamsk Rød 7,5% 0,75l kr 149,60

Farge: Matt, brunrød med flyktig skum

Aroma: Frisk og lett syrlig. Røde bær, eikefat, sitrus og hint av eddik. Fin fruktighet selv om alt er litt dempet

Smaker: Første anslag er frisk og syrlige toner av sitron, markjordbær og bringebær før eikefat, rødvin, lær og lette funky toner. Det kommer en bærsødme snikende inn i avslutningen som domineres av markjordbær.
Interessant spill fra fatene som hverken gjør den for sur eller rødvinsfatene tar for mye oppmerksomhet i en jovial og flott flamsk rød.

Lasse L 8,5/10 Untappd 3,98

 

Les også:

 

 

Krecher Draugentic X

Krecher
Draugentic X
Smoothie style berliner weisse 5% 0,33l kr 89,10
Bestillingsutvalget best nr 12957302

©Lasse L

Farge: Tåkete, dyp rosa/lilla med lyst rosa skum
Aroma:
Masse bær! Jordbær, bringebær, solbær og vanilje med kremete vaniljeyoghurt i bakkant
Smaker:
Tykk, kremete, fin syrlighet og massive bærtoner i starten, men så kommer det veldig mye syrlighet. Igjen er det bringebær, jordbær og solbær som preger, men det virkelige syrligheten kjennes ut som rips, tyttebør og noe tranebær som gir en litt tørr avslutning med et snev av vaniljeyoghurt i ettersmaken. Virkelig massive bærtoner og tjukk kropp igjen. Trekker litt ned for min egen del når det blir så surt, men om liker du de sure tonene fra tyttebær, rips og tranebær, er dette dobbel nytelse

Lasse L 7,5/10 Untappd 4,09

Les også:

 

Ægir Bryggeri Paradisi

Ægir Bryggeri
Paradisi

Grapefrukt Pale Ale 4,7% 0,33l kr 44,90 (Gulating Oslo Sentrum, Gulating Grünerløkka og Gulating Byhaven)

©Lasse L

Farge: Uklar, dyp gyllen med lysebrunt skum
Aroma: God aroma av søtsyrlig grapefrukt, lyst malt, sitron og hint av tutti frutti
Smaker: Lett bitterhet mot grapefrukt og kvae. Grapefrukten er også delvis søtlig her, som en grapesoda, men det kan være maltbasen som gir litt sødme opp under den bitre grapefrukten. Lys sirup, sitron, kjeks, snev av vanilje og plomme er også med i smakene.

Aromaen er tiltalende, men smaken blir litt fort tam på grapefrukten, men lett bitterhet fra humlen, samt karamell og kjeks fra maltet ligger igjen lenge

Lasse L 6,5/10 Untappd 3,43

Les også:

 

Oslo Brewing co. Peaches & Cream

Oslo Brewing co
Peaches & Cream
Milkshake Ipa 7,5% 0,50l kr 86,90
Bestillingsutvalget best nr 13146202

©Lasse L

Farge: Matt, dyp guloransje med offwhite skum
Aroma:
Lett kremete med fersken og florale toner
Smaker:
Igjen er den lett kremete med hint av fersken, noe blomstrete og ørlite sitrus. Fin kropp og moderat sødme, men kommer veldig til sin rett når den blir litt lunere. Mye vage smaker når den er iskald, men det kommer riktig så godt frem når den runder 8-10 grader

Lasse L 7,5/10 Untappd 3,59

 

Les også:

Kinn Bryggeri Svartekunst 2018

Kinn Bryggeri
Svartekunst 2018
F.E.D.I.R.E.S.P. 10% 0,375l kr 69,90

©Lasse L

Farge: Svart med rødlig skjær og dyp beige skum

Aroma: Røstet malt, kaffe, lakris, bitter sjokolade, tørkede mørke frukter og mørk sirup

Smaker: Fyldig kropp og herlig viskositet på ølet. Det er det mørke, røstede maltet som preger med toner av kaffe, lakris, mørk karamell, aske, mørk sjokolade, treverk, kakaopulver, svisker, fiken og tobakk. Det er mye som skjer her og et fabelaktig øl å drikke kaldt hvor de mer bitre tonene fra kald kaffe, brent karamell, bitter sjokolade og aske titter frem, mens de mer sødmefulle smakene fra mørk sirup, fiken, fersk kaffe og sjokolade kommer frem når ølet lunes i glasset.

Dette var jo legendarisk øl når den først ble brygget for å markere Kinn sitt brygg nummer 100. Siden de leker litt med oppskriften rundt ølet for hvert brygg, kan det være store forskjeller fra årgang til årgang, men det er alltid spennende å smake på Svartekunst.

Jeg hadde stilt meg i polkøen om det kom en fatlagret Foreign Extra Double Imperial Russian Export Stout Porter (ikke at forkortelsen WRBBAFEDIRESP – Woodford Reserve Bourbon Barrel Aged Foreign Extra Double Imperial Russian Export Stout- hadde hjulpet saken stort), men jeg syns det er godt at det er kjærlighet til de gamle klassikerne med litt røffere kanter også. Så kan man heller slipe ned de røffeste kantene med litt lagring.


NB! Det er 2017-årgangen på tittelen i linken til Vinmonopolets sider, samt at bildet som er brukt er Svartekunst 2019, men det er faktisk 2018-versjonen som nå er tilgjengelig, med en og annen butikk som har restlager av 2017-versjonen.

Lasse L 9/10 Untappd 4,13

 

Les også:

 

 

Salikatt Ratings For Sale

Salikatt
Ratings For Sale

New England Pale Ale 4,7% 0,44l

©Lasse L

Farge: Tåkete, guloransje med offwhite skum
Aroma: Kremete, sydhavsfrukter, vanilje og søtlig sitrus
Smaker: Mye av det samme som går igjen, men mildere toner enn i aromaen.
Denne var lettere enn Humlesjeik, for å dra en sammenligning flere kanskje har. Om man syns den kremete milkshake-aktige munnfølelsen og sødmen blir for mye i Humlesjeik, så er Ratings For Sale et bedre øl for humlejuice entusiasten som ønsker seg et forfriskende øl i butikkstyrke

Lasse L 7/10 Untappd 4,00

 

Les også:

 

PS! Jeg har betalt for denne ølen.
Jeg fikk også pengene tilbake igjen litt senere, uten at bryggeriet var involvert, men det viktigste er visst at jeg skriver at jeg har kjøpt den og det har jeg jo.
Ratings for sale er myntet på Untappd – der dette med falske ratinger er et utbredt fenomen – ikke ølomtaler fra glade amatører på sosiale medier, selv om de linjene virker å være nokså uklare for en liten skare.
La nå ivrige ølnerder få dele sine ølopplevelser uten at de skal måtte forklare seg fordi noen få er skeptiske. Husk at skepsisen deres til Untappd, som gjentatte ganger er beviselig korrumpert, er nesten intetsigende.

Bådin St. Eystein

Bådin
St. Eystein
Dubbel 7% 0,33l kr 65,00

©Lasse L

Farge: Klar, dyp brun med lyst, beige skum
Aroma: Tørket frukt, fløtekaramell, mørk sirup, brunt sukker, nøtter og hint av sjokolade
Smaker: Søtlig maltbase med krydret gjærtoner. Røstet malt, melkesjokolade, mørk karamell, kandissukker, brødbakst, lakris og tørket frukt som fiksen, rosiner og svisker.
Den har noe som minner om tre og overstekt brød når den er kald, men når den lunes og kommer på 8-12 grader, åpner den seg mer med de herlige sukker- og gjærtonene i tillegg til de tørkede fruktene. Fin dubbel


Lasse L 7,5/10 Untappd 3,52

 

Les også:

PS! Jeg har IKKE kjøpt denne ølen. Siden jeg jobbet sent en dag, gikk en kompis innom polet for kjøpe noen øl til oss. Da han fikk litt mat, andre øl og en klunk akevitt, ville han ikke ha penger tilbake for ølene han kjøpte med.
Det betyr altså ikke at ølet er gitt en høyere poengsum fordi jeg har fått ølet