Årets juleakevitter 2019
«Til julemiddagen skal man drikke øl og dram. Vin blir veldig gæærnt til norsk tradisjonsmat».
Ordene tilhører Halvor Heuch, akevittguru og tidligere akevittdestillatør hos Arcus, i et intervju med Dagbladet for noen år siden.
Denne smakingen er et resultat av av VG sin “juleakevitt-test” hvor de ikke smakte årets juleakevitter, men et tilfeldig utvalg av akevitter. Den aller største grunnen til at jeg ville gjennomføre en smaking av juleakevitter var overskriften på Verdens Gang sine nettsider: “Årets verste juleakevitt”.
Klein klikkhoreri og dårlig fremstilling av en av våre norske matskatter. Dette har nå blitt moderert, men lell.
Akevittprodusenter fortjener at norsk akevitt løftes frem som et kvalitetsprodukt på linje med fransk vin, portugisisk portvin eller skotsk whisky.
Akevittinteressen har eksplodert de siste årene med Arcus i førersetet på utvalget, men nå er det flere som lager gode, norske akevitter til julematen. Det er absolutt noe for enhver akevittfantast der ute.
Norsk akevitt skal være laget på potetsprit med krydderdestilater og fatlagring på brukte sherryfat, men den økende akevittinteressen har bidratt til at vi fått en rekke nye juleakevitter som er tilpasset julematen, lagret på rødvin- eller bourbonfat og med spennende tilsetninger.
Akevitt er norsk kulturarv som lever i beste velgående!
Så her er min synsing om årets juleakevitter. God fornøyelse!
Testen ble utført med Magnor sine Oppland glass fra Brygg-serien.
Rangeringen er fra høyest poengsum til lavest, men tilfeldig rekkefølge på akevittene med samme poengsum.
Gilde Juleaquavit 40% 50cl kr. 309,90 , 70cl kr. 399,90 , 100cl kr. 569,90
Lagret 18 måneder på sherryfat, med dråper fra hver tidligere årgang av Gilde juleaquavit
Farge: Gyllen guloransje
Aroma: Fine toner av kryddere med karve i spissen. Noe søtlig fatpreg, mandarin eller appelsinskall og hint av vanilje og karamell
Smaker: Veldig fin fylde og smakene følger aromaen. Herlig fatpreg med en søtlig base mot vanilje spiller fint opp mot karven og varm sitrus. Fin og fyldig kropp
Passer til: Tradisjonell julemat. Takler store og mer vare smaker. Funker som avec
8,5/10
Arvesølvet Juleakevitt 40% 70 cl kr. 499,90 , 150cl kr. 999,90
4 år på Olorosso sherryfat
Farge: Gyllen
Aroma: Søtlig aroma av karve, noe fatpreg mot madeira, vanilje, anis og sitrustoner av mandarin eller søte appelsiner
Smaker: God fylde hvor krydderet kommer igjen på tungen. Myke toner av karve, eple, vanilje og søtlig sitrus med innslag av sjokolade. Velbalanserte krydder som holder lenge.
Passer til: Pinnekjøtt, lutefisk og ribbe, men også som avec
8,5/10
Berentsens Juleakevitt 38% 50cl kr. 375,10
Modnet på spanske Olorosso sherryfat
Farge: Lys gyllen
Aroma: Varm og søtlige toner av karve, einebær, grønne epler, vanilje og sherryfat. Gode florale toner
Smaker: Rund og fin med lang ettersmak. Krydderiene er lette, det samme er fatpreget, men med god fylde. Noe søt, men vanilje og fløtekaramellpreget ligger under karven, appelsinskall, sherryfat og einebær
Passer til: Tradisjonell julemat og avec
8,5/10
Gammel Opland 41,5% 35cl kr. 264,90 , 70cl kr. 444,90 , 100cl kr. 629,90
Klassikeren til julemiddagen som topper Vinmonopolets salgslister hvert år.
Lagret i 26-28 måneder.
Farge: Gyllen
Aroma: Krydder og fatpreg balanseres godt med karve, anis, samt noe sitrus og vanilje å spore
Smaker: Velbalansert og god fylde hvor aromaene igjen spiller på lag. Det er en god grunn denne har blitt «nasjonalakevitten»
Passer til: Julemat og avec
8,5/10
Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 40% 70cl kr. 499,90
Modnet minst 5 år på sherryfat
Farge: Mørk gyllen
Aroma: Varme, balanserte toner av karve, anis og andre krydder. Søtlig preg av eikefat, med vanilje og fløtekarameller
Smaker: Herlig krydderspill av karve, vanilje, sjokolade og eik med en underliggende varm klem av fløtekarameller og alkohol
Passer til: Avec. Her kan du ta frem cognacglassene og nyte med dessert, sjokolade eller en fatlagret stout.
8/10
Oslo Håndverksdestilleri Juleakevitt 2019 41% 50cl kr. 399,90
24 måneder på amerikanske whiskeyfat og rødvinsfat fra St. Emilon i Bordaux, så 6 måneder på stålfat og trukket med plommer og kirsebær
Farge: Lys brunrosa
Aroma: Lette toner av karve, kirsebær, eikefat, bourbon og søtlig appelsinskall
Smaker: Velbalansert krydderbilde med karve, anis og appelsinskall som mest fremtredende med en søtlig helning mot melon, fløtekarameller og kirsebær
Passer til: Tradisjonell julemat og avec, men mulig litt for lett for røykt pinnekjøtt
8/10
Gilde Ribbeaquavit 42% 50cl kr. 319,90
Farge: Lys gyllen
Aroma: Her treffer krydderne med karve, anis og sitrus nesa i fint samspill. Noe fatpreg over en varm alkohol
Smaker: Varme krydderier av karve, sitrusskall og fennikelfrø. Man kjenner også fatpreget her som gir det hele en fin søtlig fylde
Passer til: Ribbe med surkål, pinnekjøtt og smalahove
7,5/10
Strand Brænderi Juleaquavit 40% 50cl kr. 359,90
Farge: Gyllen
Aroma: Krydder som karve og vanilje preger en alkoholduft med søt og syrlig toner som minner om stikkelsbær. Nesten bourbonpreg i etterkant
Smaker: Igjen kommer karve, einebær og anis på tungen, men i tillegg får man et søtlig fatpreg mot vanilje. Fruktig midtseksjon.
Passer til: Lutefisk, kalkun og ostefat
7,5/10
Gilde Aquavit Smaladram 43% 50cl kr. 319,90
Lagret 6 måneder på sherryfat
Farge: Gyllen
Aroma: Fremtredende krydderpreg hvor karve og sitrus spiller hovedrollen med snev av tobakk i bakgrunnen
Smaker: Fyldig smak av karve, sitrusskall og noe som minner om kaffe. God og lang ettersmak
Passer til: Pinnekjøtt, smalahove og fårikål eller som en pjolter ved siden av en klassisk stout
7,5/10
Oslo Håndverksdestilleri Gullmunn 38% 50cl kr. 439,90
Lagret 13 måneder på bourbonfat
Farge: Lys gyllen
Aroma: Karve, kanel, muskat, appelsin, lyng og stjerneanis
Smaker: Floralt preg med appelsinskall, kanel, anis og karve. Vanilje og eik fra bourbonfat gir en fin søtlig avslutning
Passer til: Fet julemat
7,5/10
Løiten Juleaquavit 41,5% 50cl kr. 319,90
Lagret 12 måneder på sherryfat
Farge: Lys gul
Aroma: Floral med fremtredende karve, noe anis og lyng, samt kanel i bakkant
Smaker: Litt skarp alkohol, men søtlige krydderier med karve og anis som mest fremtredende, appelsinmarmelade og kanel i avslutningen
Passer til: Ribbe, pinnekjøtt og gravet laks
7/10
Linie Christmas Edition 41,5% 70cl kr. 444,90
Modnet 4 år på sherryfat.
Farge: Gyllen
Aroma: Mye sitrusskall og karve i en fruktig blanding. Noe fattoner med karamell og vanilje
Smaker: Karve og sitrusskall dominerer, men det ligger andre krydderier som lakrisrot i bakkant. I ettersmaken kommer det søtlige toner av fatene med vanilje og fløtekarameller
Passer til: Tradisjonell julemat og avec, men vær
7/10
Gilde Norsk Lutefisk Akevitt 40% 70cl kr. 434,90
Lagret 6-9 måneder på fat
Farge: Lys gyllen
Aroma: Milde kryddertoner av karve og anis og noen toner fra sherryfatene
Smaker: Balanserte toner av krydderet og med sherryfat som gir den en fin, lett søtlig avrunding. Myk og fin akevitt
Passer til: Lutefisk og torsk
6,5/10
Gilde Skrei Aquavit 40% 50cl kr. 319,90
Farge: Lys gul
Aroma: Karve og dill preger, med pepper og sitrus i bakkant
Smaker: Mild akevitt med subtile toner -i forhold til andre akevitter- av karve, dill, anis, pepper og sitrus.
Passer til: Fiskeretter, milde retter med svin og kalkun
6,5/10
Gilde Oplandske Rakefisk Aquavit 41,5% 70cl kr. 434,90
3 år på fat
Farge: Mørk gyllen
Aroma: Karve, alkohol og vanilje på nesen. Snev av eikefat
Smaker: Søtlige eik- og sherrytoner i en varm krydderblanding hvor karven leder vei. Grei sødme i denne og god lengde på ettersmaken
Passer til: Tradisjonell julemat
6,5/10
Julestemning 37,5% 50cl kr. 299,90
Modnet 12 måneder på sherryfat
Farge: Gyllen gul
Aroma: Appelsin, honningmelon, stjerneanis, kardemomme og vanilje i søtlig fatpreg
Smaker: Søte toner av appelsin, stjerneanis, vanilje, samt snev av kardemomme og sjokolade
Passer til: Dette er kosedram for de som syns karve skal være i ost
6/10
Aalborg Jule Akvavit 47% 70cl kr. 499,90
Laget av kornsprit, ikke potetsprit som de norske akevittene
Farge: Klar
Aroma: Karve, dill, søtlig sitrusskall, fennikel og snev av kanel
Smaker: Ganske kraftig dill- og karvepreg, fennikel og bittersøtlig sitrusskall med noe skarp alkoholsting (holder også 47% alkohol)
Passer til: Ribbe og lutefisk, men kan bli litt for kraftig for de fleste
4,5/10
Les også:
- Øl og akevitt til julematen
- Imperial stout med vaniljeis
- Stout med rom-rosin is
- Beer float med wit og sitrus sorbet
- Alkohol forsvinner IKKE fullstendig ved matlgning
- Beste snus til Ipa
Fotokredittering: Vinmonopolet, Arcus, Oslo Håndverksdestilleri