Cervisiam Banana Drama

Cervisiam

Banana Drama

Pastry stout 12% 0,33l kr. 87,90

©Lasse L

Farge: Svart med lyst brunt skum

Aroma: Søt. Lukter vaniljeis, lønnesirup, kaffe, peanøtter og det ligger banan i underkant hele tiden

Smaker: Veldig søt, men så er dette en pastry stout og den er fra Cervisiam, som tilsier at her er det ikke spart på noen ting. Det smaker røstet malt, vaniljeis, fersk kaffe, lønnesirup, banan og peanøtter i bøtter og spann. Jeg liker at sekvensene neste kommer som perler på en snor mens den lett søtlige og kremete banansmaken ligger i bakgrunnen hele veien, men kommer mer markant til mot slutten.

Banana Drama funker for meg. Jeg satt et øyeblikk og undret om Elvis har satt større spor enn jeg kan innrømme fordi jeg undret om man kunne toppe det hele med å tilføye røkt, salt bacon. Uansett er jeg ganske sikker på at The King of Rock n roll hadde digget Banana Drama. Akkurat som meg


Les også:

Lysefjorden Mikrobryggeri India Pale Ale

Lysefjorden mikrobryggeri

India Pale Ale

Ipa 6,5% 0,33l kr. 55,00

©Lasse L

Farge: Matt, guloransje med fint, offwhite skumhode

Aroma: Ikke veldig kraftige aromaer, men lys malt og noe gress, karamell og sitrusskall

Smaker: Fin munnfølelse og lett karbonering. Her er det smaker av klassisk Ipa; lyst malt, karamell og brød og maltet, samt barnåler, grapefrukt, gress og noe tropisk fra humlen.

Blir nok for bitter for ungfoler oppfostret på energidrikk og boblete eller veldig gamle menn som fortsatt tror renhetsloven lager den beste pilsen, men for de med begynnende (og delvis godt utvokst) ølvom som hadde avsky til Budweister fordi den var som å ha elskov i en kano, så vil nok dette minne de om en stort sett svunnen tid.

Spøk til side, dette er en godt brygget klassisk Ipa med en god, småsøt maltbase og god bitterhet fra humle. En godt balansert Ipa, som lover og holder alt det den klassiske Ipaen skal.

 


Les også:

Amundsen & Horus Hawk Wind & Fire

Amundsen bryggeri & Horus Aged Ales 

Hawk wind & fire

Coconut chocolate mud cake – Ultra Pastry Stout 15% 0,44l kr. 146,90

©Lasse L

Farge: Svart med tynt, beige skum

Aroma: Søt og kremete aroma av sjokolade, mørk malt, kokosnøtt, vanilje og mere mørk sjokolade.

Smaker: Robust og søtlig kropp som preges av mørk malt, sjokolade, vanilje, melasse og kokosnøtt. Intens sjokoladekake smak og myk overgang til kokosen. Minner om den røde Bounty, med mørk sjokolade, men Hawk wind & Fire har ikke like mye kokos, da de massive sjokolade- og kakaotonene dominerer. Fin viskositet og myk karbonering gir den en fløyelsmyk følelse på tungen.
Man kjenner alkoholen, men den er så godt integrert at den ikke tar stor plass. Vi snakker om 15% her, så det er ganske bra gjort. 

Jeg forventet en dobbel sjokolade milkshake hvor det på toppen står en og klemmer sjokoladesaus, en annen heller kaffeessens med kokossmak mens en tredje spar laktose i gapet mens man svelger unna, men selv Amundsen ser ut til å ha respekt for massive mengder sjokolade, kokos og 15% alkohol.

Ultra pastry stout hørtes uvettig og dumdristig ut for en som ikke er veldig glad i det mest klissete av øl. Jada, det er pastry stouts, men ikke alle donuts har trippelt fyll inni og sju lag med glazed frosting og tolv typer strø. Ja, jeg er gammel, men ikke så gammel at jeg foretrekker smultringer fra Bertha’s. Så Hawk Wind & Fire gir absolutt de riktige assosiasjoner til en pastry stout, men den blir intens på sjokolade og kokossmak og ikke overkjørt med laktose

 

Les også:

Eik & Tid Brom

Eik & Tid
Brom

Surøl 5% 0,33l kr. 71,90

©Lasse L

Farge: Nesten helt klar, rødoransje farge med tynt offwhite skum

Aroma: Bringebær dominerer, men saftige, røde epler, høy, litt syrlig og lett funk på slutten

Smaker: Her leker bringebærene med både søtlig fruktighet og lett syrlighet. Det er noe funk, krydderier, eik, rabarbra og epler i bakgrunnen. Lett og fin karbonering i en middels fyldig kropp. Veldig forfriskende og fruktig hvor det hele er godt balansert.

Fungerer godt til mye fet grillmat da det friske og lett syrlige fungerer godt med fettet. Kan også brukes som del av en dressing til sommersalaten

 

Les også:

Amundsen bryggeri Atomic Crush

Amundsen Bryggeri
Atomic Crush
Raspberry, peach and vanilla pastry sour 6,5% 0,44l kr.91,90

©Lasse L

Farge: Matt, lys rød med tett, rosa skum

Aroma: Sursøt, men ender mot det søtlige. Frisk aroma av bringebær, fersken, vanilje og kremete lukt av yoghurt iskrem

Smaker: Syrlig og veldig friskt av bringebær og fersken. Den herlige smaken bringebær blir kuttet før man får den litt syrlige avslutningen, hvor de mer varme tonene fra fersken tar over. Funker veldig bra, selv om jeg skulle ønske å beholdt bringebærsmaken ørlite grann til for å gjøre den ekstra god.
Det er en underliggende kremete smak av vanilje, men den fremstår mer som en yoghurtis med noe syrlighet og mer friskhet enn feks søt og fet milkshake.

Jeg var ærlig talt veldig skeptisk til en pastry sour, men dette fungerte faktisk veldig godt for min del. Denne kommer til å havne i polposen igjen

 

Les også

Bådin Saltstraumen

Bådin
Saltstraumen
Saison 4,7%  0,33l

©Lasse L

Farge: Uklar, gyllen fargen med kraftig hvitt skum

Aroma: Lys malt, gress, sitrus, pepper, kjeks, og en fruktighet som gir noe søtlighet mot banan, samt lett funky toner

Smaker: En godt humlet saison. Her kommer humlebitterheten skyllende innover før fruktigheten og lett sødme fra gjæren tar over. Sitrus med grapefruktbitterhet og noe friskhet fra furu eller mynte, gress og lys malt før peppertonene leder det over i fruktig og mer florale toner fra gjæren.
Igjen er det kjeks og snev av banan blant de sødmefylte, florale tonene og en lett underliggende funky følelse.
Kraftig karbonert, men den er kremete i munnen og gir alle aromaer og smaker et lite løft.

Første gang denne ble drukket var utenfor en sjøbod etter å ha besteget Reinebringen (dagen etter å vært på fint besøk hos bryggeriet til Bådin), så forventningene til neste boks var litt lavere. På en pub i Oslo etter en ordinær arbeidsuke viste det seg at ølet smakte akkurat så godt som det hadde gjort etter lufteturen i fjellet.
Et godt øl smaker altså godt uansett hvor man befinner seg eller har gjort. Likevel er det trolig ikke grunn nok for å la være og dra denne ølnerden opp på fjelltupper i fremtiden…

 


Les også

De Tvende Deus ex Nihilo

De Tvende
Deus ex Nihilo

Imperial Stout 13,5% 0,33l kr. 109,90

©Lasse L

Farge: Sort med mørk, beige, fint skum

Aroma: Fine, balanserte aromaer av mørk malt, sjokolade, kaffe, litt lær, litt røyk, lakris og noe alkoholvarme

Smaker: Fløyelsmyk munnfølelse. Godt balanserte toner i smaken også. Leken sødme fra maltet som gir sjokolade, kakao, kaffe, karamell, tørket frukt og lær samt litt lakris og røyk i bakgrunnen.
Alkoholen ligger varmende i bakkant og stikker aldri igjennom de fine, kremete elementene i kroppen. Lang og fin ettersmak hvor det kommer noe mer syrlighet og beske toner fra røyk og lakris (nesten som en godt røyka whisky), men langt fra sjenerende.

Deus ex Nihilo har nok gått litt under radaren til de fleste, men er en riktig god og velbalansert kaffestout som plukker høye score fra de aller fleste som har testet den.
Nå er det vel strengt tatt ikke en knallgod stout på 13,5% man burde hive i bourbon-, whisky- eller akevittfat, men som navnet antyder – gud ut av ingenting- så kan en god fatlagring virkelig løfte denne enda nærmere gudommelighet

 

Les også:

Amundsen Bryggeri Endless Feedback

Amundsen bryggeri
Endless Feedback

No Coast Ipa   7,5%   0,44l   kr. 96,90

©Lasse L

Farge: Tåkete gyllengul med tett, offwhite skum

Aroma: Bitter humlelukt med sitrus, høy og lyst malt. Noe tropiske frukter og stenfrukt i bakgrunnen. Grapefrukt tar hovedscenen når den får noen grader ekstra i glasset.

Smaker: Fin grapefrukt bitterhet, lys malt, høy, hvete, stenfrukter, sitrusfrukter og noe gress i bakkant. Fruktig ‘old school’ Ipa med sin markante bitterhet, men fine, lett søtlige sitrus- og stenfrukttoner spiller godt på lag med bitterheten. Ørlite hint av agurk i den lange ettersmaken.

Lett, prikkende karbonering og smaken holder seg fint. Forfriskende, med fin kropp og lengde

 


Les også:

Haandbryggeriet Fyr & Flamme

Haandbryggeriet

Fyr & Flamme

Ipa 6,5% 0,33l kr. 75,20 (prisen er for den eksisterende 0,5l flasken)

©Lasse L

Farge: Uklar, grågyllen med tett og fint, offwhite skum

Aroma: Fine, bitre toner fra humle. God fruktighet fra furu, kvae, grapefrukt og aprikos

Smaker: Kraftig maltbase og humlekick som får den til å kjennes mer ut som 9%, ikke 6,5%. Lys malt, grapefrukt, appelsinskall, kvae, furunål, aprikos og nybakt brød.
Kjennes mer balansert og litt fruktigere ut enn tidligere. Humlen og maltet spiller mer på lag, selv om humlebitterheten sitter mer markant i ettersmaken.

En klassiker fra Haand som har fått seg et lite løft siden sist. Smaker som en velbrygget klassisk DIpa, selv om den bare er på 6,5%. Tyder på at de justerer noen av sine ølklassikere i Drammen og resultatene foreløbig er heller positive


Les også:

Graff Brygghus Humlesjark

Graff brygghus

Humlesjark

DIpa 7,5% 0,33l kr. 69,90

©Lasse L

Farge: Tåkete, dyp gul med fint, offwhite skum

Aroma: Tropiske frukter og mye sitrusskall med appelsin i front og grapefrukt i avslutningen.

Smaker: Litt mildere i smak enn i aromaen. Myk og kremete med fløyelsmyk karbonering. Ørlite utslag av bitterhet før søtlige toner av tropiske frukter, appelsin, grapefrukt og banan. Det lirker litt bitterhet fra skall av grapefrukt og sitron mot slutten. Fin lengde på denne er det også.

Herlig aroma og litt tynnere smak, men alt i alt en riktig fin DIpa i NE-stil.
I tillegg kan man synge Babyshark sangen med ølets navn: Humlesjark du-du-du-du-du-du. Humlesjark du-du-du-du-du-du. Humlesjark du-du-du-du-du-du. Humlesjark!

 


Les også: