Bådin Saltstraumen

Bådin
Saltstraumen
Saison 4,7%  0,33l

©Lasse L

Farge: Uklar, gyllen fargen med kraftig hvitt skum

Aroma: Lys malt, gress, sitrus, pepper, kjeks, og en fruktighet som gir noe søtlighet mot banan, samt lett funky toner

Smaker: En godt humlet saison. Her kommer humlebitterheten skyllende innover før fruktigheten og lett sødme fra gjæren tar over. Sitrus med grapefruktbitterhet og noe friskhet fra furu eller mynte, gress og lys malt før peppertonene leder det over i fruktig og mer florale toner fra gjæren.
Igjen er det kjeks og snev av banan blant de sødmefylte, florale tonene og en lett underliggende funky følelse.
Kraftig karbonert, men den er kremete i munnen og gir alle aromaer og smaker et lite løft.

Første gang denne ble drukket var utenfor en sjøbod etter å ha besteget Reinebringen (dagen etter å vært på fint besøk hos bryggeriet til Bådin), så forventningene til neste boks var litt lavere. På en pub i Oslo etter en ordinær arbeidsuke viste det seg at ølet smakte akkurat så godt som det hadde gjort etter lufteturen i fjellet.
Et godt øl smaker altså godt uansett hvor man befinner seg eller har gjort. Likevel er det trolig ikke grunn nok for å la være og dra denne ølnerden opp på fjelltupper i fremtiden…

 


Les også

De Tvende Deus ex Nihilo

De Tvende
Deus ex Nihilo

Imperial Stout 13,5% 0,33l kr. 109,90

©Lasse L

Farge: Sort med mørk, beige, fint skum

Aroma: Fine, balanserte aromaer av mørk malt, sjokolade, kaffe, litt lær, litt røyk, lakris og noe alkoholvarme

Smaker: Fløyelsmyk munnfølelse. Godt balanserte toner i smaken også. Leken sødme fra maltet som gir sjokolade, kakao, kaffe, karamell, tørket frukt og lær samt litt lakris og røyk i bakgrunnen.
Alkoholen ligger varmende i bakkant og stikker aldri igjennom de fine, kremete elementene i kroppen. Lang og fin ettersmak hvor det kommer noe mer syrlighet og beske toner fra røyk og lakris (nesten som en godt røyka whisky), men langt fra sjenerende.

Deus ex Nihilo har nok gått litt under radaren til de fleste, men er en riktig god og velbalansert kaffestout som plukker høye score fra de aller fleste som har testet den.
Nå er det vel strengt tatt ikke en knallgod stout på 13,5% man burde hive i bourbon-, whisky- eller akevittfat, men som navnet antyder – gud ut av ingenting- så kan en god fatlagring virkelig løfte denne enda nærmere gudommelighet

 

Les også:

Amundsen Bryggeri Endless Feedback

Amundsen bryggeri
Endless Feedback

No Coast Ipa   7,5%   0,44l   kr. 96,90

©Lasse L

Farge: Tåkete gyllengul med tett, offwhite skum

Aroma: Bitter humlelukt med sitrus, høy og lyst malt. Noe tropiske frukter og stenfrukt i bakgrunnen. Grapefrukt tar hovedscenen når den får noen grader ekstra i glasset.

Smaker: Fin grapefrukt bitterhet, lys malt, høy, hvete, stenfrukter, sitrusfrukter og noe gress i bakkant. Fruktig ‘old school’ Ipa med sin markante bitterhet, men fine, lett søtlige sitrus- og stenfrukttoner spiller godt på lag med bitterheten. Ørlite hint av agurk i den lange ettersmaken.

Lett, prikkende karbonering og smaken holder seg fint. Forfriskende, med fin kropp og lengde

 


Les også:

Haandbryggeriet Fyr & Flamme

Haandbryggeriet

Fyr & Flamme

Ipa 6,5% 0,33l kr. 75,20 (prisen er for den eksisterende 0,5l flasken)

©Lasse L

Farge: Uklar, grågyllen med tett og fint, offwhite skum

Aroma: Fine, bitre toner fra humle. God fruktighet fra furu, kvae, grapefrukt og aprikos

Smaker: Kraftig maltbase og humlekick som får den til å kjennes mer ut som 9%, ikke 6,5%. Lys malt, grapefrukt, appelsinskall, kvae, furunål, aprikos og nybakt brød.
Kjennes mer balansert og litt fruktigere ut enn tidligere. Humlen og maltet spiller mer på lag, selv om humlebitterheten sitter mer markant i ettersmaken.

En klassiker fra Haand som har fått seg et lite løft siden sist. Smaker som en velbrygget klassisk DIpa, selv om den bare er på 6,5%. Tyder på at de justerer noen av sine ølklassikere i Drammen og resultatene foreløbig er heller positive


Les også:

Graff Brygghus Humlesjark

Graff brygghus

Humlesjark

DIpa 7,5% 0,33l kr. 69,90

©Lasse L

Farge: Tåkete, dyp gul med fint, offwhite skum

Aroma: Tropiske frukter og mye sitrusskall med appelsin i front og grapefrukt i avslutningen.

Smaker: Litt mildere i smak enn i aromaen. Myk og kremete med fløyelsmyk karbonering. Ørlite utslag av bitterhet før søtlige toner av tropiske frukter, appelsin, grapefrukt og banan. Det lirker litt bitterhet fra skall av grapefrukt og sitron mot slutten. Fin lengde på denne er det også.

Herlig aroma og litt tynnere smak, men alt i alt en riktig fin DIpa i NE-stil.
I tillegg kan man synge Babyshark sangen med ølets navn: Humlesjark du-du-du-du-du-du. Humlesjark du-du-du-du-du-du. Humlesjark du-du-du-du-du-du. Humlesjark!

 


Les også:

Wettre Bryggeri Bock Rogers

Wettre bryggeri
Bock Rogers

Dobbel bokk 9,5% 0,5l kr. 89,90
(den gamle versjonen var på 12%)

©Lasse L

Farge: Lett matt, mørk brun med beige skum

Aroma: Mørk malt, knekk, jordbær, nøtter, kaffe, tørket fiken og noe vanilje

Smaker: Fin sødme, mørk malt, vanilje, mokkakaffe, karamell, jordbær, tørket frukt, muesli og kjeks.

Rundere og ikke så tung som forgjengeren på 12% (den nye er ikke fatlagret). Den forrige versjonen hadde selvfølgelig mer akevitttoner fra fatlagringen som også ga et alkoholsting som igjen løftet sødmen litt for mye.
Jeg liker den nye versjonen fordi den er mer balansert og fortsatt fyldig, men hverken for søt eller har noe alkoholsting som kan virke skjemmende.
Det er en mykere og lunere dobbel bokk med sine 9%

 

Les også:

De Tvende I Never Wanted To Be Your Weekend Lover

De Tvende

I never wanted to be your weekend lover

Boysenbær sour 5,5% 0,33l kr. 54,90

©Lasse L

Farge: Tåkete, rødoransje med rosa, tett skum

Aroma: Fruktig med masse bærpreg og syrlig mot yoghurt-aktig

Smaker: Igjen er det bærpreget som leder an med gresk yoghurt liggende svalt i bakgrunnen. Det er noe saltaktig som bryter gjennom bærpreget. Det gir en litt tørr, mineralsk følelse. Nesten som en gose med masse bær i, men der saltet er mer dempet.
Boysenbærene er friske, syrlige mørke bær som funker med det salte og syrlige som gjør denne til en fin følgesvenn i sommersola.

Selvfølgelig litt skuffende at ølet ikke heter I never wanted 2B Ur weekend <3, men uansett en fin hylles til Prince Rogers Nelson


Les også:

Mjøderiet/ Cervisiam BA Meadlife Crisis

Mjøderiet / Cervisiam
BA Meadlife Crisis
Mjød/ Melomel 12%
0,25l kr. 150,30 Best nr. 11803304.
Lagret på boubonfat brukt til Cervisiam sin Bhuthurt

Kommer på Spesialslippet den 20.mai (nett) og 28.mai (butikk)

©Lasse L

Farge: Klar, rødbrun, uten skum. Fin viskositet
Aroma: Herlige toner av bær, sjokolade og honning!
Masse kirsebær, bringebær, sjokolade, floral og varm honning, noe alkohol i bakgrunnen
Smak: Nydelig, fløyelsmyk mjød. Man blir mo i knærne og varm rundt hjertet av slikt!
Her er det et virkelig godt samspill mellom bær, de varme tonene fra honningen og fatpreget. Det er toner av sjokolade og søt mandel med vanilje. Det er masse kirsebær og bringebær. Det er en øm og elegant sødme fra honningen. Vi snakker verdensklasse her!

Det kribler i kroppen som en ungdomsforelskelse og jeg vurderer å bruke lillefingeren til å skrape ut siste dråpe. Ok, jeg brukte lillefingeren til å få ut siste dråpe…
Dette er mjød skrudd opp på volum 11 (tenk Spinal Tap-filmen).

Sjelden man vil dele, men allikevel beholde absolutt alt selv. Glem «My precious», dette er My crisis. Mine all mine.

Les også:

Nøgne Ø Jetsam og Flotsam

Nøgne Ø

Flotsam og Jetsam

Fatlagrede Quadrupler som kommer på +Øl-slippet 20.mai (nett) og 28.mai (butikk).
Flotsam er lagret 15 måneder på Zinfandel rødvinsfat.
Jetsam er lagret 15 måneder på Sauvignon blanc fat.

 

Nøgne Ø
Flotsam
Red Wine BA Quadruppel 14%
0,33l kr. 101,80 Best nr.
11803402

©Lasse L

Farge: Matt, dyr rødbrun med flyktig, beige skum
Aroma: Mørk malt, sjokolade, kakaopulver, mørke bær, lakris, alkohol, mørk sirup, marsipan, konfektsjokolade og noe portvin
Smaker: Aromaene går igjen. Noe mer rødvinsfat, men igjen er det malt, sjokolade, kakaopulver, mørk sirup eller Muscovadosukker, tørket fiken som lener mot portvin og hint av lakris. Her skjer det mye og alt sammen er bare kos og masse deilige sanseinntrykk

 

Nøgne Ø
Jetsam
White Wine BA Quadruppel 14%
0,33l kr. 101,80 Best nr.
11803502

©Lasse L

Farge: Matt, dyr rødbrun med flyktig, beige skum

Aroma: Mørk malt, skogsbær, moden pære, lys sjokolade, konfektsjokolade og druer. Den har toner som drar mot dessertvin og bakt eple

Smaker: Søtlig og fin denne også. Litt rundere, men har mørk malt, sjokolade, tørket frukt og pære som skinner igjennom. Søtlig alkohol med fatpreg mot dessertvin. Igjen skjer det mye, kanskje enda mer i Jetsam enn Flotsam, men veldig spennende å kjenne baseølet mot de to fatlagringene.


Grunnølet (før fatlagringen) er ikke en kopi av den mye etterspurte fatlagrede ‘Quadrupel’ fra noen år tilbake. Dette er nytt, rundere, fruktigere og mer balansert.
Det ligger mye likheter i disse to ølene, da quadruppelen tydligvis gir en tyngde og sødme fra mørk malt, sjokolade og tørket frukt.

Baseølet har allerede en kompleksitet og en håndfull med smaker, så da blir det ekstra gøy når fatpregene gir enda mer kompleksitet og Jetsam og Flotsam blir så markant forskjellige.

For å trampe inn i vinreferanser, så har Flotsam klarere rødvinstoner og pga dybden og sødmen strekker seg mot portvin, mens Jetsam drar tankene mer mot dessertvin av Muscatel druer og Tokaier (sistnevnte på en god måte!!!).
Fabelaktige øl som man både kan drikke med en gang eller lagre noe år til for å se videre utvikling. Ingen ublu pris heller, så dobbelt vinn- vinn

 


Les også:

Amundsen (collab med Burnt Mill) Psychosphere

Amundsen Bryggeri
Psychosphere
NEIpa 6,5% 0,44l kr. 96,90

©Lasse L

Farge: Uklar, lys gyllen med offwhite skum

Aroma: Lett søtlig av granskudd, sitrus, fersken, ananas og kremete vanilje

Smaker: Aromaene går igjen, men smakene er mildere enn lukten gir uttrykk for. Lett søtlig med noe humlebitterhet, granskudd, gress, fersken, aprikos, ananas og vanilje rundt en lett, kremet base. Mer floral i smaken enn i aromaen, men fin og fruktig Ipa

 

 

Les også: