Hva skjer i øl-Oslo? Uke 13 og 14

Mandag 27. mars

Brygg har Mandagsflaskedeling hver uke med nye spennende flasker å smake på. 

 

Monday Magic! er musikkquiz på Brewgata med gutta fra Magic Mystery Quiz fra klokka 20

 

Tirsdag 28. mars

 

Onsdag 29. mars

 

Torsdag 30. mars

Graff & Beer Flag lanserer sitt samarbeidsbrygg Diego The Sex Mad Tortoise på Røør, samtidig som det er Graff TTO med 5 (eller kanskje 6?) øl fra Tromsø-bryggeriet 
 
Cafe Sara blir det også lansering og Mini TTO med Haandbryggeriet. Hele to nyheter kommer fra Drammen idag
 

Fredag 31. mars

Fredag er det Brewgata sin tur med lansering av øl, der Marlobobo lanserer Golden Tears, en Imperial Stout lagret fra 11 til 22 måneder på Woodford Reserve Double Oaked, Heaven Hill og Wild Turkey fat med et favn av vanilje fra Uganda.

 

Hopyard har to dager med fokus på norsk sider fra Helmeland. Her blir det flaskedeling og lanseringer over en lav sko.

APAL SIDERI
Kompani – Rosésider m/ bringebær. Tørr. 10%
Svaggen – Sider m/ humle. Tørr. 7%
Sølvsider – Klassisk sider. Halvtørr. 8%
//
BUHAGEN
Bølgeskvulp – Klassisk sider. Tørr. 8,5%
Solgangsbris – Klassisk sider. Halvsøt. 8%
Musserande Eplemost – Uten alkohol.
//
EIANE GARD
Brist – Sider m/honning. Halvtørr. 7%
Fyndig – Frysekonsentrert sider. Tørr. 8,5%
Knusk – Knusktørr sider. 5,5%
//
OMCIDER
Einar Sin – Klassisk sider. 6,5%
Huldra – Klassisk/bitter sider. 7,2%
Valagubben – Klassisk sider. Halvsøt. 7,8%
I tillegg vil vi ha denne på fat:
Fevoll – Sider m/ humle. Halvtørr. 6,5%

 

Lørdag 1. april

Brewgata har Tripping Animals Brewing showcase idag med boksdeling av bryggerietets sylferske øl. to DIPA og fire surøl er tilgjengelig.

 

Henry & Sally’s inviterer til Hangover Brunch hver lørdag med mat fra La Mayor 

 

Søndag 2. april

 

Mandag 3. april

Monday Magic! er musikkquiz på Brewgata med gutta fra Magic Mystery Quiz fra klokka 20 

 

Brygg har Mandagsflaskedeling hver uke med nye spennende flasker å smake på.

 

Tirsdag 4. april

Det er ny måned og det betyr Oslo Beer Mile igjen. Og Cafe Sara er med! Følgende lysløype er lagt opp 
Hopyard – 1700
Cafe Sara – 1800
Grezzo – 1900
Henry & Sally’s – 2000
Brygg – 2100
Brewgata – 2200

Onsdag 15. april

 

Torsdag 16. april

Fredag 7. april

 

Lørdag 8. april

BD57 inviterer til Påskequiz XXL med MMMike og BD57Gabe. 3 runder med 40 spørsmål (20 vanilie/ 20 musikk) og steminingen er allerede høy før quizen starter 

 

Henry & Sally’s inviterer til Hangover Brunch hver lørdag med mat fra La Mayor 

 

Søndag 9. april

Opland Single Cask No. 14778 Costasera

Noen ganger oppdager masterblenderne på Gjelleråsen at enkelte fat kan ha helt eksepsjonelle smaksegenskaper. Da hender det at en bestemmer seg for å tappe innholdet i et svært begrenset antall flasker. Ofte har disse unike og eksklusive akevittene blitt modnet på spesielt utvalgte fat, og derfor gir single cask-akevitter enestående muligheter til å oppleve hvordan fatet bidrar til akevittens modning og smak.

Denne Opland Single Cask No. 14778 Costasera har vært lagret fem år på sherryfat og deretter fem år på fat fra Masi som tidligere er brukt til Amarone Costasera. Amarone er en verdenskjent rødvin fra et av de store vindistriktene, Veneto, i Italia. Vinen lages etter en prosess som kalles Appassimento, som innebærer at druene tørkes før vinifisering, noe som gir økt konsentrasjon. Det vinøse kommer elegant frem i akevitten og gir et rikt og avrundet fatpreg med ristede mandler, mørk sjokolade og et hint av rød frukt. Masi er kjent som den historisk viktigste Amarone-produsenten i Italia og tilbyr det bredeste og mest autentiske utvalget av Amarone på det internasjonale markedet.

Opland Single Cask vil variere fra utgave til utgave, men har alltid det samme utgangspunktet, den mer enn 150 år gamle grunnoppskriften til Gammel Opland. Opland Single Cask Costasera er en rund, elegant og balansert akevitt med noter av tørket frukt, ristede mandler og mørk sjokolade over et avrundet krydderpreg.

Anora
Opland Single Cask No. 14778 Costasera
Akevitt 45,6% 0,50l 4g sukker/l kr 719,90

Farge: Klar, dyp gyllen
Aroma:
Fin preg av akevittkrydder, sjokolade, mørk sirup, ristede mandler, høy, tørkede gule frukter, saltstein og et klart eikepreg.
Smaker:
Varmende og fyldig. Kler alkoholen bedre enn Tokaji-versjonen gjorde. Mer robust i kroppen hvor varmende, vinøse toner brer seg utover i munnhulen for så å gjøre plass til akevittkrydderne. Fin balanse fra krydderdestillatet med gjenkjennelige smaker, men de utvider seg og tar mer plass fra det noe søtlige vinavtrykket det hele starter med og ligger igjen med karve, paradiskorn og litt alkoholsting på tungen.
Det ligger sjokolade, mandler, tørket gul frukt, vanilje, mørk sirup og eikepreg under den vinøse bakteppet og det pirrende krydderspillet i front.

 

 

Opland Single Cask No. 17445 Tokaji skrev jeg om igår

Opland Single Cask No. 14755 Tokaji

Det må være som en drøm for produktutviklere og blendere å ha tilgang til krydderier, fat og muligheter, slik de har hos Anora.
Og man blir vel ikke mindre sjalu av at de får kjenne, lytte og smake på fatene, selv om noen av disse fantastiske menneskene kanskje får lagt ned en akevitt på fat, men aldri selv gi tommelen opp og si at den er ferdig for oss undersåtter å smake de gudommelige dråpene potetspriten, krydderiene, eikefatene og tiden har skapt.


Opland Single Cask-serien har alltid hatt den 151-år gamle Gammel Opland oppskriften med sitt herlige krydderdestillat av karve, anis, fennikelfrø, korianderfrø og paradiskorn som base. Hvor den originale Gammel Opland får 26 til 28 måneder på eikefat tidligere brukt til fremstilling av sherry, så har disse Single Cask-akevittene fått lengre lagring før de så er overført til unike fat med smakskomponenter som blendere og utviklerne på Anora ønsker å bruke.

Unike fat betyr at det er begrenset opplag og når flaskene er solgt og innholdet fortært, finnes det ingenting igjen.
De vil ikke kunne reproduseres og er derfor unike på alle mulige måter.

Flasken og etikettene er litt mer rustikt, gammeldags og har en apotekerflaske-følelse over seg. Jeg liker de godt og syns dette uttrykket kler innholdet meget godt.

 

Opland Single Cask No. 14755 Tokaji er som navnet tilsier ligget på fat nummer 14755 som tidligere har vært i bruk for den ungarske hvitvinen Tokaji. Akevitten lå først i fem år på sherryfat, før den fikk enda fem år på hvitvinsfatet.

Tokaji er en velkjent edelsøt hvitvin. Vinen lages på sent høstede druer som har fått Botrytis (edelråte). Dette gjør den svært søt, kompleks og konsentrert. Dette vinøse preget kommer også elegant frem i akevitten og gir en fin friskhet med tørket frukt, vanilje og krydderier.

 

Anora
Opland Single Cask No. 14755 Tokaji
Akevitt 46,9% 0,50l 4g sukker/l kr 729,90

Farge: Klar, gyllen
Aroma:
Fine kryddertoner flyter over i en søtlig, vinøs bakteppe. Det er karve, pepper (paradiskorn?), sjokolade, tørket aprikos, høy, samt svake toner av vanilje, trevirke og nyperose
Smaker:
Her kommer både krydderdestillatet og eikefatene tydligere frem, men de vinøse tonene fra den ungarske edelsøte hvitvinen ligger som en Tempurmadrass og omkranser den fyldige kroppen.
Det er mindre utpreget karve og pepper/paradiskorn smak, men mer balansert krydderbilde, hvor vaniljen kommer mer frem. Igjen er det tørkede gule frukter, sjokolade, nyperose og eik, men i tillegg kjennes hint av appelsinmarmelade og høy.

Den er litt skarp i kantene i starten, men her er det nok de 6,9% som er over en vanlig alkoholprosent på 40, som er merkbare på første slurken og litt bedøvende på tungen etterhvert.

Jeg vil ha nøtter og mørk sjokolade, jeg vil ha Kvæfjordkake og en espresso, og jeg tror jeg faktisk vil ha et glass til…

 

Tidslinje for Gammel Opland
1854 Etablering av Holmen Brænderi på Gjøvik for å sikre bøndene i området bedre avsetning av potet og bygg.
1872 Holmen Brænderi etablerer Holmens Brænderies Destillation i Christiania hvor råspriten kan destilleres til drikkelig brennevin
1891 Mellom 10 og 15 brennevinsprodusenter i Oppland går sammen om å overta Holmen og endrer navnet til Oplandske Spritfabrik
1922 Vinmonopolet opprettes og tar over destillasjon og salg av brennevin i Norge. Oplandske Spritfabrikk blir kjøpt opp noen år senere, i 1925.
1996 Arcus overtar produksjonen av Gammel Opland (som opprinnelig het Oplandske Gammel) fra Vinmonopolet
2008 Vinner for første gang gull i International Wine & Spirits Competition
2018 Opland-serien lanseres i ny spesialdesignet flaske
2020 Lansering av Gammel Opland Juleaquavit
2021 Lansering av Opland Juvel, verdens mest kostbare akevitt
2022 150-årsjubileet for originalresepten feires med lanseringen av Opland Jubileum. Etiketten på Gammel Opland får også en liten justering der det nå i tillegg står «150 år 2022». I september 2022 ble også Opland Bøkkerens Reserve til 6000 kroner per flaske.

Tidslinjen er hentet fra Norske Akevitters Venner
https://norsk-akevitt.org/akevitt/gammel-opland/

Bli medlem av Norske Akevitters Venner
https://norsk-akevitt.org/bli-medlem/

Lansering av Bent Gate Brewing

Bent Gate Brewing ble startet av to karer fra Colorado i USA som har flyttet til Norge.

Colin Hill og Dan Clark møtte hverandre gjennom sin felles interesse for klatring og vennskapet utviklet seg til at de startet opp med hjemmebrygging sammen.
Etter å ha satt opp et bryggverk i kjelleren til Dan ifjor, har de brygget ca en gang i måneden på sitt 150 L Brewtools system (B150 og F150).

Underveis i denne prosessen har de dokumentert alt gjennom sin YouTube-kanal fra byggingen av sitt lille bryggeri, via bryggerdager og annet man foretar seg før, under og etter ølmakingen.

De har lekt med ideen rundt utradisjonelle ‘surøl’. Dan forteller “Vi er store fans av sours og har en tendens til å fokusere på utradisjonelle sours, som sure IPAer, sure doble IPAer og sure brown ales. Akkurat nå drar vi nytte av mange typer av gjær og biotransformasjonsteknikker, med stort fokus på enzymer” og humrer når han forteller at begge deres nerdete personligheter har bakgrunn innen vitenskap, så øl og kjemi går hånd i hånd.

Det ligger an til at de brygger ca 1000 liter øl iår, da de fortsatt har fulltidsjobber begge to, men om det kommer et samarbeidsbrygg eller om de får kontraktsbrygget et eller flere øl, vil den totale mengden øke deretter.

Tilbakemeldingene har vært såpass gode at de nå har bestemt seg for å gå mot det kommersielle markedet, først med å ha en lansering og mini-krankupp på Henry & Sally’s i Oslo fredag den 17. mars, men også få inn ølene sine hos både Vinmonopolet og Lokalbrygg.no iløpet av året.

Clark forteller om ølene som blir å finne på krankuppet:
“Vi har brygget en Sour IPA, kalt Unicorns and Grainbows. Dette er en superlett dobbel-tørrhumlet sour for folk som ikke er fan av emalje-etsende sours eller ønsker å bli introdusert til denne type surøl.

Vi har en Juicy IPA, kalt Cloudy with a Chance of Hops. Dette er en DDH Hazy IPA, som også vil være tilgjengelig på Vinnmonopolet fra 3. mai.

Den siste er en Sour Brown Ale, kalt Turn the Frown Upside Brown, som er en blanding mellom en tradisjonell brown ale og en sour ale. Denne vil også komme på polet”.

Og for å følge den utradisjonelle stilen, vil de ha oppskriftene på ølene trykket på etikettene, siden de også vil la andre hjemmebryggere lage ølet sitt.

Du finner ølet og begge gutta fra Gjerdrum-bryggeriet på Henry & Sally’s den fredag 17.mars fra 16.00

Hva skjer i øl-Oslo? Uke 10 og 11

 

Mandag 6. mars

Monday Magic! er musikkquiz på Brewgata med gutta fra Magic Mystery Quiz fra klokka 20

 

Tirsdag 7. mars

Det er ny måned og det betyr Oslo Beer Mile igjen. Følgende lysløype er lagt opp 
MAD GOAT – 1700
BREWGATA – 1800
HENRY & SALLY’S – 1900
BAR FLAG – 2000
HOPYARD – 2100
NEDRE FOSS – 2200

 

I tillegg er det Pomona Island bonansaHenry & Sally’s med følgende herligheter fra Manchester-bryggeriet tilgjengelig:
IF I ONLY HAD SENSE ENOUGH (2022)

https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5171407
IF I ONLY HAD THE TIME TO UNDERSTAND (2022)
https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5171411
IF I ONLY HAD A GOOD GUITAR (2022)
https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5171413
IF I ONLY HAD A HAMMER (2022)
https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5170618
IF I ONLY HAD THE WINGS (2022)
https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5171406
IF I COULD TURN BACK TIME (2022)
https://untappd.com/…/pomona-island-brew-co-if…/5171417

 

Ringnes inviterer ølfolk til Kullt for 35th anniversary celebration with Garreth Oliver. Påmelding nødvendig

 

Onsdag 8. mars

Da er det endelig klart for Humlepupp-festivalen igjen, hvor budskapet er simpelthen at man ikke trenger bart og hår på brystet for å kose seg med godt brygg, og at smaksløker ikke er kjønnsorientert
I år blir det mini-festival på BD57 med gratis inngang og bongkjøp i baren

 

Torsdag 9. mars

Det blir ungarsk aften på Crowbar når de inviterer til BPBW Budapest Beer Week TTO + Meet and Greet.
Her blir det masse godt ungarsk håndverksøl med følgende spennende liste

Balkezes – Bagoly Coffee & Porter 8.8%
Dealbreaker – Berlin Showdown 5%
Dealbreaker – San Diego Showdown 5%
Dealbreaker – Double Dealer 7,5%
HopTop – Currantly Locked Down 6,5%
HopTop – Sour Granny – Lemon Cake sour Ale 6,5%
Horizont – Night Shift 2022 – Double Baltic Porter Aged in Rhum Barrels 14,4%
Horizont – Hazy Queen 6%
Mad Scientist – Together We Will Find Your Monster Soul 7,7%
Mad Scientist – Old King Clancy 10,5%
Monyo – Hungarian Terroir: Villány – Oak Aged Cabernet Franc Imperial Stout 2021 – 8,4%
Monyo – Dead Rabbit – Double IPA – 9,1%
 
Røør lanserer to nye øl fra Cervisisam idag.
I P A Lot #1 – en hazy East coast IPA på 7,5% med Citra, Simcoe, Galaxy and Nelson Sauvin 
I P A Lot #2 – en double IPA på 8,6% med Galaxy, Sabro, Citra and Cryo-Mosaic 

Bydel Bjerke er vel ikke akkurat rent ned av ølarrangement, men Paviljongen av Haakon Tærud inviterer til Ølsmaking med Haandbryggeriet, hvor Joachim geleider deg gjennom Drammensbryggeriets skummende fristelser

Fredag 10. mars

Det er åpen bar og destilleriOslo Håndverksdestilleri på Bryn med omvisning i destilleriet og muligheter for å smake deres produkter 

 

Lørdag 11. mars

Henry & Sally’s inviterer til Hangover Brunch hver lørdag med mat fra La Mayor 

 

Søndag 12. mars

 

Mandag 13. mars

Monday Magic! er musikkquiz på Brewgata med gutta fra Magic Mystery Quiz fra klokka 20 

 

Tirsdag 14. mars

Schouskjelleren har startet opp Bottleshare Tuesdays igjen og har Anchorage Brewing release denne tirsdagen med følgene flasker tilgjengelig:

 

Onsdag 15. mars

 

Torsdag 16. mars

Fredag 17. mars

Det blir lanseringsfest for Bent Gate BrewingHenry & Sally’s. Dan og Colin er to amerikansere fra Colorando som har slått seg ned i Norge, som nå skal vise sine bryggekunster i Oslo. De har med følgende øl til lanseringen:

Unicorns and Grainbows – Sour IPA (4.5% ABV)
Cloudy with a Chance of Hops – Juicy IPA (7.4% ABV)
Turn that Frown Upside Brown – Sour Brown Ale (5.7% ABV)  

 

DJ Buttercup, kanskje bedre kjent som bryggerimesteren Abe fra Fjordfolk/Tall ship, snurrer irsk-inspirerte plater på St. Patrick’s day på Klosterenga Cafe og Bar

Lørdag 18. mars

 

Søndag 19. mars

Ægir Bryggeri Double IPA

Ægir Bryggeri
Double IPA
DIPA 9% 0,44l kr 94,90

©Lasse L

Farge: Klar, dyp ravfarget med hvitt skum
Aroma:
Malt, karamell, grapefrukt, barnåler, kvae, mandarin, kjeks, såpe og noe gressnoter
Smaker:
Her er det en klassisk West Coast DIPA som skyller over tungen. Bitter humle- og sitrussmak med søtlige toner av malt og gjær. Runde, fruktige innslag. God blanding av bitterhet fra humle og maltsødme, det ørlite hellning mot det bitre. Ingenting feil med det.

Her er det igjen grapefrukt, appelsinmarmelade og barnåler som topper bitterheten, det er karamell og kjeks som ligger i sødmen, samt det er mandarin og fersken rundt det fruktige innslagene i ølet. Under ligger det hint av grønnsåpe og gress. Man kjenner alkoholen varme, men det er ikke noe alkosting å bekymre seg over.

Mener å huske at Ægir sin Ratatosk hadde mer tropiske toner og veldig fremtredende appelsinsmak, samt en slags beskhet av brent karamell (det var vel en Red IPA, var det ikke?), men lik Ratatosken, så heller denne mot en britisk barley wine i maltprofilen. Så om man glemmer denne og humlebitterheten avtar i styrke, vil man nok ha en ganske god barley wine. Men hvem lar en DIPA bli gammel nok til det?

Lasse L 8,75/10 Untappd Ikke ratet