Dagens norske håndverksøl: Monkey Brew Cygnus X-1

Monkey Brew
Cygnus X-1
Imperial Stout 10% 0,44l kr 139,90

©Lasse L

Farge: Rødlig sort med mørk beige skum
Aroma:
Mye mørk sjokolade, kakao, kokosnøtt, kaffe, mørke bær, vanilje og hint av lakris, melasse og lær
Smaker:
Et tykt og fløyelsmykt lag av mørk sjokolade og kokos legger seg øyeblikkelig over smaksreseptorene i munn, nese og svelg.
Det er også toner av kaffe, melasse, vanilje, røstet malt og mørke bær liggende under den mektige sjokolade- og kokosbasen.

Det er den røstede malten med mer kaffetoner som kommer frem i avslutningen, men her finnes også vanilje, mørk sirup og lakrisrot.

Mektig og herlig med sine 10% og selv om den er noe ubalansert etter den første bølgen av deilig Crillo sjokolade og kremete kokosnøtt, stikker det frem små topper av andre smaker istedet for at de flyter er sammen.
Men mulig dette gir seg litt om du legger en boks eller tre til fremtidsplanene.

PS! Litt sjokoladenerding….
Criollo sjokolade er en svært sjelden og derfor også verdifull variant av kakao som var i fare for å bli utryddet i mange år. Både Mayaene og Aztekerne er kjente for å ha brukt denne sjokoladen.
På grunn av lavt utbytte av sjokoladebønnene på planten, var den nesten utdødd da færre og færre sluttet med å dyrke den fantastiske sjokoladeplanten, som nå utgjør bare 0,01% av den globale kakaoproduksjonen
Kvaliteten på denne kakaoen er imidlertid uten sidestykke. Fraværet av tanniner, som normalt gir sjokolade bitterhet og astringens, gir Criollo kakao en unik kremethet, sødme og rundhet.

PPS! Er du ekstra nerdete, kjenner du nok allerede til Cygnus X-1, men for alle de som ikke vet om dobbeltstjernen i stjernebildet Svanen, så er det altså en galaktisk røntgenkilde og et mulig sort hull

Lasse L 9,25/10 Untappd 4,07

Smaking og omvisning hos Eik & Tid

Kommende onsdag, årets siste augustdag, kan du oppleve surølsbryggeriet Eik og Tid fra innsiden under Nattura-festivalen.

Eik & Tid og Nattura inviterer til en kveld med boblende fermentering, vakre eikefat og hyllest av norske bryggetradisjoner. Brygger, Amund Polden Arnesen, guider oss igjennom bryggeriet, mens han forteller om deres unike filosofi og forklarer hvordan smakene i ølet skapes.

 

Stikkord for arrangementet er tradisjonsgjæren Kveik, lagring på eikefat, viktigheten av norske råvarer, unike prosesser m.m. Det blir servert smaksprøver av 5 forskjellige øl underveis.

Grip denne unike sjansen til å lære og forstå Eik & Tids DNA fra innsiden!

Påmelding på billettlinken til Natturafestivalen

Pris 350,-

Kontakt info
45 24 10 93
[email protected]

 

Nàttúra er en natur- og kulturfestival med fokus på bærekraft, kunst, musikk, mat & drikke, ville vekster, videreformidling av nordiske folketradisjoner, lokale naturprodukter, friluftsliv og naturnærvær.

Pressure Drop Brewing sluppet på polet!

Engelske Pressure Drop Brewing har blitt kjent for sine fruktige og tåkete IPAer, men gjengen som nå holder til i London elsker selvfølgelig øl av alle typer og brygger derfor et vidt spekter av håndverksøl. Noe utvalget på polet også viser med alt fra pils til stout, med Pressure Drop sin tvist på stilene. Ølene ble tilgjengelige fra Vinmonopolets Tilleggsutvalg denne uken.

Det hele startet i et hageskjul og for ni år siden ble det mer seriøst og ikke minst tilgjengelig for de større massene.
Pressure Drop Brewing (som har en ikke familiær navnebror i Buffalo, USA) har fulgt de siste årenes trend til de britiske håndverksbryggeriene av å ha bryggeri under hvelvingen til en jernbanebro, men har vokst seg så store at de nå har et større bryggeri og tap room i Tottenham Hale, som er kalt Londons nye nabolag ved elven Lea. Mye har skjedd siden Mr. Tota eide landet ved våtmarkene i Walthamstow.

Og med det lar vi andre ta for seg trykkfall og Bernoulli-effekten, mens vi nyter nytt håndverksøl på Vinmonopolet.

 

Pressure Drop
Alsatian Pils
Pilsner 6% 0,44l kr 104,90
Best nr. 14576202

©Lasse L

Farge: Klar, lys gyllen med tett, hvitt skum
Aroma:
Lyst malt, kjeks, loff, sirup, samt noe syrlig eple og nyklippet gress
Smaker:
God fylde, med nydelige smaker av lyst malt, sirup, loff, gress, strå og noe floralt og krydret i bakgrunnen. Her er det både søte Marie- kjeks og mer mot Kaptein- kjeks, samtlidig som det er noe sitrus slingrende mellom strå, lys sirup og en romslig maltprofil.
Det er fabelaktig hvordan en og en halv prosent kan virkelig løfte en pils til nye høyder og jeg ønsker mer av dette hjertelig velkommen! JEG VIL HA MER!!!

Lasse L 9,5/10 Untappd 3,70

 

 

Pressure Drop
Karate

NEIPA 7,4% 0,44l kr 119,90
Best nr. 14576002

©Lasse L

Farge: Tåkete, gul med hvitt skum
Aroma: Masse appelsin, både nyskrelt appelsin og nypresset appelsinjuice. Hint av umoden mango og ananas med noe klementinsk avslutning
Smaker: Mye av det samme går igjen i smaken, faktisk. Mildere appelsin i munnen, men fortsatt den litt tørre, beske man får fra appelsinskallet, samt fruktigheten fra appelsinbåtene man hugger inn i, mens saften renner utover hendene.
Noe mango og vanilje før klementinene igjen overtar og rir ut i solnedgangen

Lasse L 8,25/10 Untappd 4,11

 

Pressure Drop
Hollywood Hunks
California IPA 6,8% 0,44l kr 116,90
Best nr. 14576302

©Lasse L

Farge: Lett uklar, gyllen farge med hvitt skum
Aroma: Mye sitrusskall, primært søtlig appelsin, aprikossyltetøy, fersken, mandarin, ananas, grønne druer og noe barnåler
Smaker: Både fruktig og bitter, men ikke overdådig noen av veiene. Igjen er det sitrus og snev av sydhavsfrukter, men her kommer barnålene bedre frem, sammen med grapefrukt.
Nok en øl som ligger litt å vaker mellom en WCIPA og en NEIPA, men hvor sitrus og barnålene er ørlite grann foran det trpiske aspektet, men de balanserer godt sammen

Lasse L 8,5/10 Untappd 3,78

 

Pressure Drop
Understanding Whole Systems
NEIPA 7,4% 0,44l kr 119,90
Best nr. 14576102

©Lasse L

Farge: Tåkete, lys gul med hvitt skum
Aroma: Frisk og lett søtlig av sitrus og snev av tropisk frukt. Mye sitron og grapefrukt, med guava, litchi og fersken i bakgrunnen
Smaker: Myk og god munnfølelse med

godt balansert smaksbilde hvor Citra-humlen får fullt utspring her. Det ligger en fin, lys maltbase under en seng av elegante tropiske smaker og over der igjen henger søtlig sitrus som sitron, pomelo og grapefrukt. Lett tørr i avslutningen, men fruktig kropp på UWS. Her er det masse sitrus fra humlen fra start til slutt og London Fog-gjæren gir ytterligere løft til både maltet og Citra-humlen. Vel utført håndverk! Og en übernerdete etikett…

Lasse L 9/10 Untappd 4,21

 

 

Pressure Drop
Cast Iron Billy
Imperial Brown Stout 10,5% 0,44l kr 121,90
Best nr. 14575902

©Lasse L

Farge: Uklar, dyp rødbrun med beige skum
Aroma: Lett røstet malt, nøtter, karamell, kaffe, mørk sirup, brød, strå og grovbrød. Noe kakao og mørke bær kommer mer frem når den lunes
Smaker: Moderat fylde med god sødme, men kanskje heller over på litt for søt for noen. Minner om en litt øm kvadruppel i sødmen og kroppen.
Igjen er det det lett røstede maltet med nøtter, karamell, kaffe og grovbrød som peker seg frem, men her kommer drikkesjokolade som en støttende skulder hele veien. Det er fortsatt noe mørke bær i avslutningen, men det er mer av sjokoladen som følger med bærene, når det nøttete og karamellpregede vørtersmaken gir slipp.
Jeg vil både drikke den til, men også bruke den i en god gryterett eller mektig saus til det røde kjøttet. Om det er noe igjen før kokken starter på middagen, da

Lasse L 9,5/10 Untappd 3,98

 

Pressure Drop
Black Treacle Stout
Imperial Stout 8,2% 0,44l kr 118,40
Best nr. 14576402

©Lasse L

Farge: Dyp rødsvart med mørkt beige skum
Aroma: Røstet malt med masse kaffe, kakao, lær, mørk sjokolade og melasse med ørlite hint mot lakris
Smaker: Litt tørr munnfølelse, men god fylde og bare lett sødme. Masse røstet malt på midtbanen med kaffe som angrepsrekka og kakao, mørk og lys sjokolade i de bakre rekker og melasse som stoisk sisteskanse. På sidelinjen er det lær, vanilje, mørke bær og lakris.
Får litt følelse av melk eller fløte når den varmes noe opp og mer lakris inn i avslutningen, men det er kaffen som er kapteinen her, med kakao og den mørke sirupen hakk i hæl.
Litt gammeldags stout uten den forventede sødmen

Lasse L 8,75/10 Untappd 3,97

 

PS!
Pale Fire har også kommet på polet, men den fikk jeg ikke tak i, men det blir nok kanskje en senere anmeldelse

Atlungstad Håndverksdestilleri Telemark aquavit

Norske tradisjoner på flaske

I juli lanserte Atlungstad Håndverksdestilleri Telemark aquavit, inspirert av de gamle brygge- og brennevinstradisjonene.  Akevitten er tuftet på gamle, norske håndverkstradisjoner, noe flaskens utseende også bærer godt preg av. 

©Lasse L

Atlungstad Håndverksdestilleri er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven, både gjennom sin håndverksproduksjon av norsk brennevin og gjennom utformingen av flaskene.

Etiketten til Telemark akevitt er formgitt av Telemarks store rosemaler Geir Kåsastul. Han har malt siden han var 6 år gammel og maler fortsatt etter samme prinsipp som rosemalerne gjorde på 1700- og 1800-tallet.

Kåsastul har fått en rekke førstepremier fra handels- og landbruksmessa Dyrsku’n, og er også godt kjent for sitt arbeid på «Stavsro» i Tuddal. Han fikk også stimuleringsprisen fra Dyrsku’n i 2011.

 

Telemark akevitt er en smaksrik akevitt og innslag av karve, fennikel, einer og noe røkt malt. Eineren kommer fra briskelåg, som er avkok av einebar (einerlåg mer kjent innen ølbrygging, men der er det einebar og einebær med) og røyken fra tørkingen av den spirede malten.  Dette er tradisjonelle smaker en finner i de gamle brennevinene. 

Akevitten er godt avrundet og kan drikkes alene, gjerne når en ønsker noe godt i glasset foran peisen på hytta.

 

Atlungstad Brenneri og håndverksdestilleri
Telemark Aquavit
Akevitt   40%   Sukker 10g/l   0,5l   kr 399,90 

Bestillingsnummer: 14525402

Farge: Gyllen
Aroma:
Varm og kraftig karvearoma. Bak gjemmer det seg noe karamell, fennikel, vanilje, bark og fuktig skog. Fin sødme.
Smaker:
Kraftig anslag av karve, fennikelfrø, bark og alkohol. Det er en underliggende søtlig røyksmak, som kan minne om en søtlig pipetobakk. Karve og fennikel kommer tilbake i ettersmaken.
Krydderdestillatet er veldig potent og det røsker godt med fennikelen og karven, samt det fine røykpreget som er der, men savner kanskje at briskelågen var mer fremtredende. Allikevel er det en akevitt med stor personlighet, for ikke å snakke om en vakker etikett å ha på hylla.

 

 

Mer om Atlungstad Brenneri og Håndverksdestilleri:

Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi.

Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.

I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.

Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Vi er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndverk.

Les mer Atlungstad Håndverksdestilleri her

Oslo Beer Mile “feirer” 2 år

For 24. gang blir Oslo Beer Mile arrangert i Oslo sentrum.

 

 

 

 

 

 

 

Oslo Beer Mile har hatt månedlige ølvandringer fra skjenkested til skjenkested siden desember i 2019.
Av naturlige grunner ble ikke disse samlingene avholdt under utestedenes nedstengte perioder under pandemien, men når det var lov, samlet ølfolket seg til sosialt samvær – med smittevennlig avstand- første tirsdagen i hver måned.

@Bobby Teddybeer

Og 2. august er det et slags 2-års jubileum. Selv om første OBM var den 3. desember i 2019, er det den 24. gangen “på rad”, som tilsier to år med Oslo Beer Mile. Om ikke annet, så for en liten ekstra grunn til å henge seg på arrangementet.

Mannen bak opplegget, Noel Heath fra Henry & Sally’s, er opprømt over suksessen. Vinter, vår, sommer eller høst så kommer det folk. Gamle kjente, nye fjes, dypt dedikerte ølnerder og nyskjerrige og nyfrelste ølentusiaster. Uten andre regler enn å være på neste sted til riktig tid, kan man hoppe inn eller ut av vandringen eller mini-TomWaitse og fullføre løpet fra start til slutt. Interessant blir det uansett.

 

Oslo Beer Mile #24 går av stabelen fra 16.30 tirsdag den 2. august og skal innom følgende steder:

RØØR – 1630
Brewgata – 1730
Henry & Sally’s – 1815
Bindaas – 1900
Nedre Foss – 1945
Bar Flag – 2030
Hopyard – 2115

Lånt med tillatelse fra OBM sine FB-sider