Utelivsbransjen skjelver av redsel

I min forrige post tok jeg fatt i at utelivsbransjen er gjort til syndebukk for koronakrisen og politikernes presisering av smittevernsregelene om en meters avstand kunne være dødskysset for utelivsbransjen.

Denne posten er om Helse- og omsorgsdepartementet sitt brev til bransjeaktørene som forklarte predikamentet med dette forslaget.

Det var per 21.oktober 16771 smittede av koronaviruset i Norge. Det er cirka like mange registrerte smittede i norges land som det er ansatte i hotell- og restaurantbransjen i Oslo alene. Og nå prøver politikerne på å rasere hele utelivsbransjen på landsbasis med innstramming av smittevernsregler for en bransje som har holdt smittetallene nede siden mars.

Bransjen vår omsetter for flere hundre milliarder kroner og i snitt er dette ca 35% lønn. Skulle tro man innså at det er klingende mynt i stat- og kommunekasser.

Vi er i en bransje som er veldig utsatt for generelle nedganger i næringslivet.
Uten noen form for støtte vil dette ramme ufattelig mange og det vil ramme oss hardt.
Med drastisk fall i besøkende er det ingenting å vinne på momsreduksjon, så kompenseringer må komme og de må komme fort, ellers sparker politikerne nå våre bransjer og mange tilknyttede bransjer ut over stupet og ned i avgrunnen.

Gudene vet hvor mange som allerede er konkurs, men som egentlig ikke er klar over det ennå.

Vi har greid momsinnbetalinger og feriepengeutbetalinger, men utgiftene fortsetter å løpe, inntektene blir mer og mer innskrenket og kompensasjonsordningene er avskaffet helt. Å pålegge bransjen enda større tap uten noen form for kompensasjon er som å skyte seg selv i foten. Nei, det er faktisk som i forsøke å skyte seg selv i foten, men å treffe ansiktet sitt i stedet for.

Ringvirkningene av stengte serveringssteder er enorme. Da vil eiere og ansatte i hotell- og restaurantbransjen, samt utelivetsbransjen miste sitt livsgrunnlag.
I tillegg vil leverandører av bla fyrstikker, dopapir, kjøkkenutstyr, kassasystemer, stearinlys, varmetepper, glass og service, arbeidsklær, belysning, inventar og alle som selger oss brus, øl, sprit, samt matleverandører vil bli tatt med i dragsuget om bransjen kollapser.

På toppen av dette vil renseri, dørvakter, vaskehjelp, revisorer, skadedyrkontrollører, musikere, eiendomsmeglere, quizmastere, vindusvaskere, sjåfører og sikkert noen bransjer til få føle konsekvensene.
Nødvendigheten med ansatte i Næringsetaten når det ikke er noe igjen å kontrollere, er også minimal.

For hovedstaden alene vil vi minst se femsifret arbeidsledighet, turismen vil også lide som gir enda større press på hotellnæringen og la oss absolutt ikke glemme alle fysiske og psykiske påkjenninger som kommer med konkurser, tvangsoppløsninger, arbeidsledighet og en usikker fremtid.
Det blir en fremtid for mange av oss som er så gamle bikkjer at selv om vi lærer nye triks, er det ingen som ansetter sirkushunder bare fordi de er omskolert.

Som nevnt i min forrige bloggpost om utelivsbransjen, så er utgiftene for arbeidsledige langt større og vil dra ut over lengre tid enn hva de kan kompensere oss med nå (og kutt ut det tullet med minst 40% tap fra samme periode ifjor). Steng heller samtlige serveringssteder en måned og kompenser for antatt tap.

Før korona-krisen kom, hadde vi hatt de tre roligste månedene i året. Sommeren kom og gikk uten den vanlige bufferen på bankkontoen som tok oss til julebordsesongen.
Og nå er julebordene mer eller mindre kansellert. Enten av gjestene eller politikerne.
Om du ikke er den eneste ansatte i firmaet eller at du er selv din egen kohort, selvfølgelig.

Nedgangen i norsk økonomi er det største SSB noensinne har målt (per 1.oktober d.å.).
Så det er ikke bare vår bransje som sliter, men i år ligger konkurser og tvangsavviklinger samlet på 5,7 prosent under fjoråret. Dette skyldes i stor grad hjelpepakker og at Skatteetaten har vært snille og sendt inn få konkursbegjæringer under krisen.

Selv om mange bransjer sliter i møte med koronakrisen, har det ikke vist seg i konkursregistrene, bortsett fra i restaurantbransjen.

Den eneste hovedbransjen som skiller seg ut med flest konkurser er bransjen vår. Vi er en av de bransjene som er hardest rammet av korona-krisen, hvor 19,1 prosent flere konkurser enn i fjor ble registrert i mai. I juni var konkursøkningen på over 72,4 prosent.

Kompensasjonsordningene har nok reddet mange bedrifter, men de generelle ordningene er nå avviklet. Hvis de nye ordningene som er varslet kun gjelder for noen utvalgte bransjer, vil det fort komme flere konkurser før året er omme.

Kompensasjonsordningene viser også at vår bransje ikke engang har fått markant tildeling iforhold til mange andre bransjer.

Opp på barrikadene

Jeg vil gjerne demonstrere og vise vår frustrasjon i antall mennesker dette går ut over. Med hovedstadens 17000 mennesker i utelivsbransjen blir store deler av Oslo sentrum stengt om vi skal stå med en meters avstand fra Stortinget og spre oss utover.
Problemet er at demonstrasjoner i store nummer under pandemien betyr heller negativ presse enn positive utslag. Og at politiet vil blande seg inn.

Det vi nå må gjøre er å bruke de mulighetene vi har tilgjengelig.
For det første burde samtlige politikere bli nektet adgang på våre establissement. Hvis de ikke ønsker å ha utesteder og restauranter, skal de hvertfall ikke ta opp plassene til de som vil ha det.

Så hva med å gi politikerne et bilde av hvordan situasjonen virkelig kan se ut?
La oss finne en gitt dato og melde oss arbeidsledige alle sammen. Vi er mange på landsbasis.
NAV slet når permitteringene kom i mars, så la oss se hvordan de takler et anslag med kanskje 100.000 nye arbeidsledige på èn dag.
Og før noen skyter inn med at det blir feil å overbelaste en annen bransje, så må jeg si at dette scenariet ikke en utenkelig situasjon om man ser ringvirkningene til at våre steder må stenge.
Det er vår virkelighet akkurat nå.

Men uansett hvor ille situasjonen er, så elsker vi det vi jobber med og du vil få vårt smil, gode service og profesjonalitet som vår gjest. Så lenge du ikke er politiker

Kilder:

https://www.h-a.no/2020/nyheter/korona-krise-flere-konkurser-en-bransje-skiller-seg-klart-ut-i-negativ-retning/

https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/faerre-gar-konkurs-men-flere-blir-tvangsavviklet?publisherId=10874623&releaseId=17886588

https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/dags–og-ukerapporter/dags–og-ukerapporter-om-koronavirus/

https://www.ssb.no/korona/statistikk-om-koronakrisen

https://www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/ingen-overdodelighet-i-norge-under-koronapandemien

https://www.ssb.no/teknologi-og-innovasjon/artikler-og-publikasjoner/hvilke-naeringer-har-fatt-mest-i-kontantstotte

https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/artikler-og-publikasjoner/stort-fall-i-ledige-stillingar

https://e24.no/naeringsliv/i/K300we/100-restauranter-har-gaatt-konkurs-siden-norge-stengte

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg