Beer float! Luse-Frants stout med romrosin-is

Som kokk og ølnerd blir man oppgitt når Dagbladets Robinson og Fredag kommer med uhorvelige skivebom som “Ikke et vondt ord om øl, men noen god match til iskrem vil det aldri være” i en restaurantanmeldelse av Teatro Terrasse nylig.

Det er skremmende at så ignorante mennesker skal få synse om mat og drikke da det de skriver kan være brutalt for eiere og ansatte ved establissementet de skriver om.

Spesielt når deres lesere tror at de som spiser, drikker og skriver restaurantanmeldelser faktisk har peiling på hva de gjør, hvor leserne følger Robinson og Fredag sine råd. Uansett hvor lite verdi det ligger i den nå beviste kunnskapsløse synsingen.

Å ta det så langt at absolutt all is og sorbet ikke passer sammen med noe som helst av øl, er så skremmende feil at de ikke fortjener å få spise mat og skrive om det igjen. Mulig de ikke burde få skrive i det hele tatt, for å være ærlig.

Det blir bare flaut når matskribenter ikke kan finne samspill i en frisk bringebærsorbet med en kirsebærlambic, en Imperial stout med vaniljeis, at et hveteøl ikke kan funke med sitronsorbet eller at en sjokoladestout ikke funker med jordbæris. La meg gjøre det enkelt, deres påstand er at toner av kaffe og sjokolade over maltsødme i en stout ikke kan fungere med vaniljeis…. Kaffe, sjokolade og vanilje fungerer ikke sammen!!!???
Skamme seg, Robinson!
Skamme seg, Fredag!
Og fy, fy skamme seg, Dagbladet, for å publisere idioti fra folk som burde holdt seg til å klippe og lime artikler fra andre steder, enn å kritisere et sted, en kelner og alle som faktisk kan noe om mat og drikke.

Selvfølgelig vil ikke alle øl fungere med alt av is eller sorbeter, men det er ikke alle viner som passer til all mat heller, men det hadde vært like dumt å si at vin aldri vil være en kombo med mat.

 

Hevn er en rett best servert kald
Så da tar jeg fatt bevisene som gjør Dagbladets matskribenter til skamme. Jeg vil nå lage en rekke poster med øl og is eller sorbet iløpet av sommeren og høsten.

Med all den fantastiske ølen og iskremen vi har i Norge, skal det bli en glede å gjøre meg selv en anelse feitere bare for å gi dere gode assosiasjoner til øl og iskrem.

Selv om øl og iskrem er norsk, starter vi med å dra til USA.

Amerikanerne elsker sin “beer float”. Øl med iskrem. Her kan man gå fra pils til Imperial stouter, hveteøl til quadrupler og et utallig antall iskremtyper de har “over there”. Jeg tviler ikke at disse pastry-stoutene har sitt utspring i en beer float.

Så la oss starte dette med en enkel beer float. To av mine favoritter i skjønn forening: En robust stout med romrosin-is!

St. Hallvards bryggeri har en stout som heter Luse-Frants (den finnes på 0,33l boks, ikke 0,5l  flaske).

Den har kaffe, vanilje og sjokolade i smakstonene, så den passer til en bråta av desserter eller ganske skarpe oster, om du heller ønsker å runde av middagen med ost.

Luse-Frants med sine 8,3% har tydelige malttoner som spiller godt på lag med isen.

Med isen har jeg jukset litt, da jeg har kjøpt Sørlandsis Vanilje Jubileum fra Hennig-Olsen is, men smeltet den og tilsatte rosiner trukket i Captain Morgan’s Spiced Gold, før iskrembasen igjen ble fryst.

Det funker også med ren vanilje-is, altså. Ikke vær redd for det!

 

Du trenger:

1 boks god stout (en rund og robust en)
2 kuler romrosin-is

Til isen:

2 liter vanilje is (jeg brukte Sørlandsis Vanilje Jubileum fra Hennig-Olsen)
500 g rosiner
4 dl rom eller nok til å dekke rosinene (her kan du bruke bourbon også, om det frister mer enn rom)

Fremgangsmåte:

Legg rosinene i et Norgesglass eller lignende, hell på rum til det dekker og la dette stå kjølig noen dager (selv om du vil se at rosinene allerede etter noen timer har begynt å ese ut av den tilsatte væsken. Vend på glasset noen ganger slik at alle rosinene blir hydrert.

Om du har ismasking kan du smelte vaniljeisen helt før du tilsetter rosinene, da ismaskinen gjør jobben med å kverne isen slik at det ikke kommer store krystaller i isen.

Skal du gjøre dette uten ismaskin, ville jeg smeltet isen til den ble myk, men fortsatt hadde endel form, vendt inn rosinene før man fryste isen igjen, så tatt bollen ut av frysa og rørt i bollen hvert kvarter til den var fryst skikkelig.

Finn glass som passer, ta to kuler is i glasset, hell over ølen. Slurp i deg skummet, dette er bare herlig!
Nå kan du enten drikke ølet, så spise opp isen eller du kan nyte de to sammen.

Dette er helt magisk for min del.

Jeg har også skrevet om Stout til rom-rosin isWit til sitrus sorbetNEIpa med mangois, Kirsebærøl med kirsebæris, samt sorbet og øl.

Les også:

 

 

Fotokreditt. LasseL

 

4 kommentarer
  1. Dorothy brøyt sammen fordi ho vil ha sex uten forpliktelser. Typen ville bare ha vaniljeis med rom-rosiner og ferdig med det. Så tømte de en boks stout over det hele og resultatet var sammenbrudd.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg