Øl til sorbet
“Ikke et vondt ord om øl, men noen god match til iskrem vil det aldri være” skrev Dagbladets Robinson og Fredag i en restaurantanmeldelse av Teatro Terrasse tidligere i sommer.
Jeg har siden vært på en tokt for å motbevise de med Stout til rom-rosin is, Wit til sitrus sorbet, NEIpa med mangois og Kirsebærøl med kirsebæris. Denne gangen samler jeg endel øl under sorbet-himmelen!
Alle sorbetene er fra Hennig Olsen, glassene har jeg fått lånt av Magnor og ølet er fra Eik & Tid, Haandbryggeriet, Nøgne Ø og St. Hallvards.
Nøgne Ø sine Asian Pale Ale er en gammel kjenning krydret med asiatiske krydder med sitrongress i spissen. Det fruktige krydderpreget og den lette bitterheten fra humlen passer fint med sødmen og syrligheten fra DUGG Mango sorbet.
St. Hallvards bryggeri har en fruktig bringebær berliner weisse som leker lett med DUGG bringebær sorbet. De funker veldig godt sammen og er en syrlig bringebær-match som vil bringe tankene tilbake til varme sommerdager.
Dobbel Wit fra Haandbryggeriet er en fin matøl som passer bra til skalldyr med sitt hveteøl-preg og korianderfrøene som gir skalldyr en ekstra piff. I tillegg kan den nytes med en frisk sorbet av sitrus, som DUGG sorbet sitron som løfter ølet opp med sin friskhet.
Funky toner fra eikefatene som Eik & Tid bruker med herlige bringebær tilsatt er en glede i seg selv, men her skal man jo nyte is og øl, så da passer den fint til friske, lett søtlige eller syrlige iskremer. Da spiller den selvfølgelig godt på lag med Dugg bringebær sorbet også.
På den syrlige siden kommer Tindved fra Nøgne Ø. Havtorn er en bombe av vitaminer, mineraler og garesyre som gjør den veldig syrlig, så da leker mangosødmen fra sorbeten fint inn med den kjevedirrende ølen. Friskus av en dessert etter et tyngre måltid
Så kan du selvfølgelig lage egen sorbet MED øl!
Her kan du lage en sorbet med tradisjonell juleøl
Ingredienser:
½ ltr. juleøl
½ ltr. vann
3 dl. sukker
1 kanelstang
3 lime (finrevet skall fra 1 lime og saften fra 3 lime)
Framgangsmåte:
Vann og sukker kokes opp til sukkeret er oppløst. Tilsett julebrygg, kanelstang, limesaft og revet limeskall. Kok opp alt igjen og la det koke ett par minutter. Avkjøl og fjern kanelstangen. Sorbeen røres i ismaskin eller helles i skål. Skålen settes i fryseren, rør hvert kvarter så den ikke nåler seg.