New England-style India pale ale med mangois

New England-style India pale ale med mangois

Foto: LasseL
Øl: Haandbryggeriet Karaoke Cowboy
Glass: Magnor Alba whiskey Fine line

 

En av de mest populære ølstiler som har vasket over ølrevolusjonen er New England India Pale Ale.
Stilen har truffet mange pga sine herlige tropiske toner og lettdrikkelighet som kan minne mye om tropisk juice.
Derav uttrykket “joooze” for denne ølstilen som har fått folk til å bruke betegnelsen “gammelmanns Ipa” om den veldig populære stilen som heller spilte på bitterheten i humlen, enn de aromatiske og fruktige tonene.

Ut av NEIpa har man fått NE-style eller DDH (Double dry hopped) typer, men det er NEIpa’en som er bakgrunnen for disse “utstikkerne”.

Gudene vet hvor Dagbladets “matkritikere” i Robinson & Fredag setter en NEIpa/DDH- stilet øl på sitt gastronomiske smakskart, men det vi vet med sikkerhet er at de mener at øl og iskrem aldri vil bli en god kombinasjon.

Dette vet vi ølelskere og kokker er bare sludder og vås, så siden vi ikke kan gi udugelige kritikere sparken, så får man heller stå frem og lage noen kombinasjoner som de som liker øl og is kan nyte.

Denne gangen er det altså en øl i NEIpa-stil til tropisk isglede.
Hvis du skal kjøpe inn is, vil jeg anbefale Hennig Olsen Dugg Mango sorbet, som spiller godt inn med sin friske mangosmak.
Vil du lage din egen is, følger oppskrigten på en ananas- og mangois under.

Nylanserte (august 2019) Karaoke Cowboy fra Haandbryggeriet er ølet som ble brukt til disse isene.

 

Ananas- og mangois

6 eggeplommer

2 dl sukker

3,5 dl helmelk

4 dl kremfløte

1 vaniljestang

1 klype salt

450 g ananasbiter (man kan bruke hermetisk ananas)

150 g mangobiter

Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha frøene, stangen, salt, melk og fløte med halvparten av sukkeret i en kjele. Varm dette opp til sukkeret og saltet er oppløst (ikke over 80 grader, ellers får du grøtsmak i isen).

Pisk eggeplommer og resten av sukkeret lyst og luftig.

Mos ananas og mango med en stavmikser.

Pisk forsiktig inn melkeblandingen i eggedosisen. Heller du for fort, kan du få en meget søt eggerøre og DET vil du ikke.

Hell blandingen i en kjele og varm det forsiktig opp mens du konstant rører i kjelen. Blandingen skal så vidt tykne.

Hell så dette over i en ny bolle og kjøl det ned.

Når smeten er kald, fjerner du vanljestangen og pisker inn fruktmosen.

Hell dette oppi en vid form og sett den i fryseren.
Rør om med gaffel hvert 20. minutt mens det fryser til, slik at det ikke danner seg store iskorn, men små og fine korn.

Sett tilbake i fryseren til den er stiv.

Har du ismaskin, kan du bare helle blandingen rett i maskinen

Les også:

 

Foto: LasseL
Øl: Haandbryggeriet Karaoke Cowboy
Glass: Magnor Alba whiskey fine line
Is: Hennig Olsen DUGG Mango sorbet

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg