Bresert lammeskank med bakt hvitløk, timian og IIpa-potetmos

Bresert lammeskank med bakt hvitløk, timian og IIPA potetmos

©Lasse L

Lammeskank er for meg noe av det beste komfort-maten man kan få.
Med en god base i breseringsvæsken blir resultatet alltid fantastisk.

Potetmosen ble først laget som tilbehør til en langtidsstek svinekam, men slo an så godt at den følger man en rett den dag idag.
Den er vel mitt stolteste eksempel på at man kan bruke (I)Ipa i maglagning.

Uten noe mer prat, her er ingredienser og oppskrift:

Lammeskanker

2 stk lammeskank

2 stk pastinakk

3 stk mellomstore gulrøtter

2 stk mellomstore kepaløk

100 g sellerirot

1 stk liten kålrot

smør

olje

3 flasker øl*, men man kan bruke en flaske rødvin

Buljong/kraft (jeg foretrekker grønnsaksbuljong)
Krydder

* Jeg kan anbefale Chimay Blue som et utgangspunkt, men det finnes mangt et øl innen stilene porter, stout, quadruppel, dubbel, mørke kloster-/trappistøl som kan passe. En av mine favoritter er Duchesse de Bourgogne, (som jeg har skrevet om tidligere) så da bruker jeg to flasker Duchesse, samt en flaske Chimay Blue).

Potetmos

500 g melne poteter, gjerne mandelpotet

3 ss smør

1 dl fløte

1 dl helmelk

1 dl DIPA (jeg foretrekker Nøgne Ø sin #500)

1 stk hel hvitløk

1 ts timian

salt

pepper

 

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader. Ta skankene ut av kjøleskapet og legg de på kjøkkenbenken.
    Kutt hele hvitløken i to (horisontalt). Legg hvitløken med snittsiden ned på en bakepapirkledd plate og bak i ca. 30 minutter.
    Skru så ned ovnen til 140 grader.
  2. Brun lammeskankene godt i en stekepannne med en klatt smør og litt olje.
  3. Mens skankene brunes, skrelles grønnsakene og kuttes i ca 2 cm store biter.
    Legg 1/3 av grønnsaksblandingen i bunn av en ildfast gryte.

    ©Lasse L

  4. Når skankene er ferdig brunet, legges de på toppen av grønnsakene i gryten og de resterende grønnsakene legges oppå.
  5. Deglaser pannen med øl/vin (kok vesken litt inn). Tilsett kraft/buljong (har du kokt kraft selv må dette reduseres til cirka en liter). Hell så væsken over i den ildfaste gryta.
  6. Sett på lokk og plasser gryta midt i ovnen og la den stå i minst 4 timer, men iallefall til kjøttet slipper fra beinet på skanken.
  7. Når skankene nærmer seg ferdige, kok potetene møre.
  8. Ta den bakte hvitløken ut av skallet og kjør den til en pure med stavmikser
  9. Varm opp fløtemelken med smør, Ipa, timian og la den stå for å trekke til potetene er kokt
  10. Mos poteter og bland inn fløtemelken. Smak til med hvitløk, salt og pepper
  11. Om du vil ha en tykkere saus til skanken, tar du bare ut breseringsvæsken og jevner den

Server skankene med mos og rotfrukter fra gryta (du kan eventuelt bake mer rotfrukter med honning og salvie om du vil ha mer bitt i grønnsakene, da de breserte grønnsakene er uten særlig tyggemotstand)

 

Les også:

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg