Krone-is har 70-års jubileum

I år fyller vår nasjonale isskatt Krone-isen 70 år!


Det som nå er Diplom-Is startet da Melkeforsyningen i Oslo overtok det lille Tuft Meieri på Grünerløkka i 1930. De fikk en liten iskremavdeling med på kjøpet, og resten er, som de sier: historie.

Krone-isen ble til ved at noen stilte et enkelt spørsmål: Hvordan selge følelsen av å spise kule-is i kjeks, uten å stå og servere den? Svaret kunne du få kjøpt for 75 øre våren 1953. Isen fra Slotts-is het originalt Diplomat.

Navnet Krone-is kom ikke pga prisen eller utseendet, men pga produsentnavnet Slotts-is, som hadde en krone som logo. Navnet Diplomat holdt derimot ikke lenge.

Norges Bondeungdomslag skulle ha et stort stevne i Skien i 1954, og for å unngå å lage masse styr med veksel, besluttet Slotts-is å lage et parti med Diplomat-is som var litt større og som derfor skulle koste 1 krone.
Så gikk det heldigvis for oss slik at bestillingen ble kansellert i siste liten (historiene forteller både at stevnet ble avlyst og at en lokal konditor hadde tilbudt stevnet billige wienerbrød).

Dermed hadde fabrikken 3000 vaffel-iskrem for mye, slik at de ble solgt ut på Jarlsberg travbane og fra en iskremkiosk som Slotts-is satte opp i Tønsberg sentrum.

Da den lokale iskremdirektøren Finn Wittersø, som er isens opphavsmann, var innom iskremkiosken for å se hvordan salget gikk, kom en jente og spurte damen i luken, Jenny Nilsen «Har du sånn derre krone-is i dag, Jenny?»

Og dermed var navnet på Krone-isen født. Og navnet stemte med prisen fra 1955 og helt frem til 1970 da den steg fra en krone til 1,25.

 

Sol og varme er helt avgjørende for salget. Det selges dobbelt så mye is på en varm sommerdag som på en dag med dårlig vær. Opptil 75% av salget av Krone-is forgår mellom mai og august, men mai er det absolutt største måneden, mye pga nasjonaldagen.

Og sjokoladen i bunn? Den var originalt sprayet på innsiden av kjeksen, slik at den ikke skulle bli bløt, men folk fikk fort smaken på den overflødige sjokoladen i bunnen av kremmerhuset, så da ble den heller værende, enn at de brukte sjokoladen til nye iskremer.

@Markus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilde: Diplom-is
Foto: Marcus

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg