Eik & Tid Kutt

Eik & Tid
Kutt (finnes hos Gulating Oslo Sentrum og Gulating Grünerløkka)

Biere de coupage 3,4% 0,33l Kr. Under femtilappen

©LasseL

Farge: Tåkete, smoothierød med hvitt skum som legger seg tynt rundt kanten

Aroma: Lett syrlig med røde bær, druer, sitrus og litt gjær

Smaker: Lett syrlighet, masse fruktighet fra røde bær. Tynne toner av appelsin, stikkelsbær og sitron i avslutningen.
Den er rundere og mindre kompleks enn Kapp, da de fruktige bærene tar hovedrollen her, men fortsatt en fin syrlig øl

Aronia-bær heter forsåvidt svartsurbær i Norge. Disse bærene er pakket fulle antioksidanter og det er ansett som et superbær som har forbyggende eller helende effekt på en lang rekke sykdommer og lidelser. Hvem skulle tro at man skulle bruke PMS og herpes i en ølanmeldelse, men det er visstnok bare noen av tingene dette bæret skal hjelpe til med.

Her er forklaringen på Biere de coupage fra anmeldelsen av Eik & Tid sin Kapp

Biere de coupage er enklest forklart med at et ferskt øl er blandet med et lagret øl. Det er franskmennene som først brukte uttrykket på 1800-tallet, men det har vært flittig i bruk nord for grensen i belgiske Flandern, der metoden først og fremt er brukt for å ha en konsekvent smak på bryggene år etter år.
I Stor-Britannia og Irland ble metoden brukt for å gi dypere kompleksitet til porter-øl.

Nå til dags er metoden også kjent som en ølstil. Vanligvis er det en fersk saison som blir blendet med en spontanfermentert og lagret øl, da lactobasillus er var for store mengder humle. De vil rett og slett ikke jobbe med for bitre medarbeidere.

Eik & Tid har ikke blendet ferdige øl, men heller tilsatt en 10% fatlagret surøl til en vørter, deretter sjenket væsken kveik for å starte fermenteringen (og i Kutt har de selvfølgelig tilsatt svartsurbær). Det gir et meget komplekst lav-alkoholholdig øl.
Spennede teknikk og godt håndverk!

Glass: Hvitvin fra Open Up serien til Chef & Sommellier

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg