Noen ganger oppdager masterblenderne på Gjelleråsen at enkelte fat kan ha helt eksepsjonelle smaksegenskaper. Da hender det at en bestemmer seg for å tappe innholdet i et svært begrenset antall flasker. Ofte har disse unike og eksklusive akevittene blitt modnet på spesielt utvalgte fat, og derfor gir single cask-akevitter enestående muligheter til å oppleve hvordan fatet bidrar til akevittens modning og smak.
Denne Opland Single Cask No. 14778 Costasera har vært lagret fem år på sherryfat og deretter fem år på fat fra Masi som tidligere er brukt til Amarone Costasera. Amarone er en verdenskjent rødvin fra et av de store vindistriktene, Veneto, i Italia. Vinen lages etter en prosess som kalles Appassimento, som innebærer at druene tørkes før vinifisering, noe som gir økt konsentrasjon. Det vinøse kommer elegant frem i akevitten og gir et rikt og avrundet fatpreg med ristede mandler, mørk sjokolade og et hint av rød frukt. Masi er kjent som den historisk viktigste Amarone-produsenten i Italia og tilbyr det bredeste og mest autentiske utvalget av Amarone på det internasjonale markedet.
Opland Single Cask vil variere fra utgave til utgave, men har alltid det samme utgangspunktet, den mer enn 150 år gamle grunnoppskriften til Gammel Opland. Opland Single Cask Costasera er en rund, elegant og balansert akevitt med noter av tørket frukt, ristede mandler og mørk sjokolade over et avrundet krydderpreg.
Anora
Opland Single Cask No. 14778 Costasera
Akevitt 45,6% 0,50l 4g sukker/l kr 719,90
Farge: Klar, dyp gyllen
Aroma: Fin preg av akevittkrydder, sjokolade, mørk sirup, ristede mandler, høy, tørkede gule frukter, saltstein og et klart eikepreg.
Smaker: Varmende og fyldig. Kler alkoholen bedre enn Tokaji-versjonen gjorde. Mer robust i kroppen hvor varmende, vinøse toner brer seg utover i munnhulen for så å gjøre plass til akevittkrydderne. Fin balanse fra krydderdestillatet med gjenkjennelige smaker, men de utvider seg og tar mer plass fra det noe søtlige vinavtrykket det hele starter med og ligger igjen med karve, paradiskorn og litt alkoholsting på tungen.
Det ligger sjokolade, mandler, tørket gul frukt, vanilje, mørk sirup og eikepreg under den vinøse bakteppet og det pirrende krydderspillet i front.
Opland Single Cask No. 17445 Tokaji skrev jeg om igår