Lansering av Eik & Tid

Smakselv presenterer Sour Rangers spesial med lansering av Eik & Tid med besøk fra Hegg Ølkompani – vorspiel til Vill & Syrlig 2016

Et av de mest spennende ølprosjektene i landet for tiden, er surølsbryggeriet Eik & Tid. Vi har lange tradisjoner med gårdsøl i dette landet, som er noe av grunnlaget for hvorfor gutta bak bryggeriet startet med dette.

 


Han andre og “Norges første ølsommelier”

«Surøl er en lidenskap for oss begge, det er stort sett det vi liker å drikke selv» sier Amund Polden Arnesen, en av gutta bak mikrobryggeriet på Vålerenga i Oslo.

«Før brygget vi bare for moro skyld, og det var først og fremst en veldig nyttig læringsprosess» forteller Bjørn Harald Færøvik, den andre bak bryggeriet – med bakgrunn fra Nils Hansen bryggeri; et annet mikrobryggeri i hovedstaden som, ulik Bjørn, nå ligger i dvale.

I et års tid har de to gutta som også drifter Smakselv- et kurs- og kunnskapssenter for øl- dyrket frem forskjellige gjærkulturer, før de fant en som de var fornøyd med, men det betyr ikke at eksperimenteringen har sluttet.
Heller langt der i fra. De skaffer til veie gjær og bakterier fra de merkeligste steder. «Vi bruker alt fra planter til tradisjonelle bakteriekulturer holdt i livet i menneskegenerasjoner» tilføyer Amund.Smakselv har i tillegg til bryggekurs og opplæring for HoReCa- bransjen, et konsept som kalles Sour Rangers. Et surøl evenement hvor de har besøk fra surøl- og gårdsølprodusenter med informative intervjuer og smakinger med nasjonale og internasjonale bryggere.
Eik & Tid har mer fokus mot den nordiske kulturen.

De jobber mye med såkalte blandingskulturer, som gjør at ølet tråkker opp stien på lik måte som det nordiske kjøkkenet har gjort for mat.
Bær og planter er flittig brukt og noe så enkelt som einekvister er meget viktig i bryggingen av deres surøl. Som skiller seg fra de mer vanlige «vitenskaplige» fremgangsmetodene for brygging av øl.

«Vår ølproduksjon er egentlig et lite forsøk på å hoppe ut av de målene og den kulturen som vitenskapen legger til rette for. Det er mange teknikker som gir gode resultater også utenfor læreboka, og som ofte er enda mer spennende og nært» meddeler Færøvik.O la la! Disse surølfatene er tidligere brukt til Bordeaux vin


De har besøkt mange av de tradisjonelle surølbryggeriene i Belgia og gårdsølbryggere i Norge og med kunnskapen de har fått med seg derfra, vært på tur i Estland for å brygge med likesinnede der.

Spesielt øl kun for spesielt interesserte?
«Vi er definitivt en del av et nisjemarked, men det kan være en fordel for oss. I en verden der alt er blitt gjort, så tror vi muligens at vi faktisk gjør noe nytt», mener Arnesen og fortsetter «Dette er jo ganske langt fra pilsen, og passer ikke inn i definisjonen av øl for enkelte. Det er definitivt et øl som det er gøy å servere folk, men det er sikkert viktig å gi dem en liten heads up på hva dette faktisk er».

Resultatene fra alle disse oppdagelsesferdene kan vi få smake allerede torsdag på lanseringen av Eik & Tid, men også under Vill & Syrlig festivalen på fredag og lørdag.

Sour Rangers spesial dekker ikke bare lanseringen av Eik & Tid, men får besøk fra et annet spennende bryggeri, nemlig Hegg Ølkompani.Amund og Bjørn fra Eik & Tid, samt Eskild fra Hegg Ølkompani


Så sleng deg rundt og opplev de melkesyreproduserende bakterienes herlige ølverden!

Her er noen av smakene de vil slippe løs på publikum under lanseringen til Eik & Tid:

 • Skog (surøl som tar deg med på skogstur)

 • Saaremaa Rå (råøl med gårdsmalt fra Estland)

 • Rukkis (Surøl med rug på Estisk vis)

 • #5 (vår lyse blonde surøl)

 • Borsæl (surøl med bær)

 • Sirkebær (surøl med bær)

 • Læbbår (surøl med bær)

Hegg ølkompani stiller med:

 • Cherry Picking (Farmhouse Ale BA Edition)
 • Lucy In The Sky (Berliner Weisse)
 • Dankrup  (Brett IPA)  collab med Cervisiam


 

Mer info om arrangementet finner du her
https://www.smakselv.no/arrangement/lansering-av-eik-tid-sour-rangers-festival-spesial/

Ølliste og annen informasjon om Vill & Syrlig festivalen finner du her
https://www.smakselv.no/olliste-vill-syrlig-2016/

 

Podcast fra Sour Rangers
https://soundcloud.com/user-739503700

Amund fra Eik & Tid, samt Eskild fra Hegg Ølkompani i Bryggekast
https://itunes.apple.com/no/podcast/bryggekast/id1114394615?mt=2&ls=1

Les mer om Gårdsøl i boken fra Lars Marius Garshol her (lanseres neste uke)
http://www.garshol.priv.no/download/gardsol/

 

#eiktid #hegg #heggolkompani #smakselv #gardsol #gardsøl #surøl #surol #kveik #einer #Amundpoldenarnesen #bjornharaldfaerovik 

 

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg