Foccaccia med øl

Foccaccia

Denne herlige brødbaksten er av veldig gammel opprinnelse og har spredt seg fjernt og nært.
Selv om den er mest kjent som italiener, originalt under navnet panis focacius, har den nok aner helt tilbake til det gamle Hellas.
Ordet stammer fra focus, som er bunnplaten i et ildsted/ ovn.

Og det finnes utallige versjoner fra det oljete brødet vi kjenner så godt, via en tørr biscotti-aktig sort, som flatbrød til honning-, rosin- og tørket frukt- fylte søtlig bakst eller stappet med ost.
I Frankrike heter det fougasse, foisse eller fouaisse. Katalonierne kaller det fogassa, spanjolene kaller det hogaza og i Argentina er det kjent som fugazza.
Noen av de søtlige utspringerne er veldig like panettone, men kalles focaccia veneta, eller foccaccia fra Venetia, mens i Sør- Frankrike har de en julekake versjon som er dekt med pisket eggehviter og sukker, og i Tyrol er Osterfochaz påskekake.


Min versjon er med øl. Jeg har brukt hveteøl, blonde, tripel og Ipa og det gir fint preg mot maten som skal serveres.
Prøv ut og ha det gøy!

 

50 g gjær (eller en pakke tørrgjær)

3 dl vann

3 dl øl 

1 ts sukker

1 ts salt

2 dl olivenolje

3 ts timian

3 ts hvitløksgranuler

1 kg hvetemel

2 ss olje , til smøring av langpanne

Løs opp gjæret i lunket vann. Tilsett romtemperert øl, sukker, salt, olje og mel. Ølet vil skumme endel, så hell forsiktig.
Elt deigen godt sammen til du har en klissete og løs masse.

Sett deigen til heving på et lunt sted til den har fått dobbel størrelse.

Olje en langpanne. Hell deigen i langpannen og fordel den jevnt utover. La deigen etterheve i 40 minutter.
Lag små groper i overflaten med fingertuppene over hele deigen.
Sprinkle godt ( typ 2 ss) med olivenolje over foccacciaen, og ta på flaksalt, oliven, fetaost, soltørkede tomater eller urter etter smak eller ønske.

Det er bare å lage den ‘plain’ på toppen, samt uten timian og hvitløk i deigen.

Stek brødet på 200 °C midt i ovnen i ca. 30 minutter. Sprinkle litt olivenolje over når det kommer ut av ovnen.

 

#foccaccia #focaccia #italia #oliven #olivenolje #øl #hveteøl #dubbel #tripel #ipa #brunblogg

 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg