En snusboks til besvær…

 

Så stod vi der, da. I køen på butikken. Rett før klokka seks på lørdagen. Personen først i køen måtte velge. Hverken svaksynt eller dum. Bare usikker. En av ni valg. Halvveis liggende over handle-båndet.
«Eeerrrmmm, ikke den… Den nedenfor, kanskje? Nja… Den… nei….eeeerm… Hvilken er det han snuser ‘a….?».
Kompisen hadde bedt han kjøpe med en pakke The Lab.
Og dette før de har innført nøytrale pakninger…

I landet der folk drikker sprit fra umerkede kanner kjøpt av tilfeldig forbipasserende trailersjåfører fra Øst- Europa, tenker politikerne at man skal få bukt med folks store innbetalinger av skatter på snus ved å gjøre pakningene nøytrale.

Det har folkene i Swedish Match allerede delvis gjort.
Ni pakker The Lab som ser besynderlig like ut, som vår venn ovenfor kan bekrefte. Og samtlige i køen bak han.
Mer til frustrasjon, enn å gi vilje til å kutte ned eller kutte ut.
Og sånn skal alle boksene se ut.


Foto: Norbond

Våre folkevalgte mener det å skattelegge tobakk slik de skattelegger alkohol og sukker, skal hjelpe. Mest på statskassa, men sikkert også for at folk skal finne andre fornøyelser.
De sier at mye går til forskning. Forskning som SIRUS (Statens Institutt for Rusforskning) med forskningssjef Karl Erik Lund i spissen slår fast i kronikken “Tobakk-Norges problematiske forhold til snus”, som er publisert på forebygging.no, at “snus vil ha flere positive enn negative virkninger for Folkehelsen”.
Man kan undres hvor mye av pengene som går til forskning til å avvenne deg med Bamsemums og brennevin…
Jeg venter spent!

I Australia, hvor de innførte «plain pack» på sigaretter allerede i 2012, har de dokumentert en nedgang blant røykere siden vedtaket ble gjort. Faktisk viser den samme dokumentasjonen en stabil nedgang blant røykere siden 1991. Ja, om man graver dypere, viser det nesten konstant og stabil nedgang siden 1959. Dvs 50 år med konstant og stabil nedgang før man innførte nøytrale pakninger for å få en konstant og stabil nedgang. Og samme slake kurve etterpå. Lite eller ingen effekt, der altså.
Og ser man på effekten i sin helhet, ikke bare på at salget har gått ned eller hvem som har sluttet med sigaretter- som viser en nedgang med 12,2% fra 2012 til 2015- men tar også med at den illegale innførselen av sigaretter har økt med 25%, er vel ikke det å beskrive som en ubetinget suksess.
Men sånn skjer da ikke i Norge. Det er vel ingen i Norge som drar helt til Sverige for å kjøpe billig snus, vel?
Å faen…

Og hvis man fortsetter å leve inne i den boblen, kan man jo tro at ingen gidder å forfalske esker og bokser lenger, nå som absolutt alt kommer i en og samme design…


Foto: Vidar Ruud/ NTB Scanpix

Usynliggjøring av snusen har skapt et monster i følge min kompis. Hans datter var aldri interessert i snus og røyk før det stod et digert skap ved kassa i varehandelen med «SNUS» skrevet på døren.

«Hva er snus, pappa?» hadde hun spurt.
«Det er sånne puter onkel Christian har under leppa si» svarte far.
«Er det godt?» undret den lille.
«Noen liker det. Jeg likte det før, men ikke nå lenger» smilte en tapper pappa og ventet med gru på neste spørsmål. Men det ble stille. En liten stund…
«Kan jeg få smake?»
«Nei»
«Hvorfor ikke?»
«Det er ikke bra for deg»
“Hvorfor gjorde du det, da?”
“Det er lenge siden og jeg var dum”
«Hvorfor lar du onkel Christian få smake, da? Er du ikke glad i onkel Christian?»
«Jo, men snus er for voksne»
«Jeg har fått smake på øl av deg. Øl er for voksne»

Det stoppet ikke der. Skal man tro foreldrene er det fortsatt spørsmål om det litt hemmelighetfulle kjøleskapet i butikken.


Foto: Kaare T. Tønnesen
 

Kjøp og salg av hjemmebrent har vel kun fått noen små utslag når det dukket opp sprit som gjorde folk blinde. Ikke kraftig nedgang, men nok til at folk i alle fall luktet på den nøytrale plastkanna før de kjøpte den.
Så når det er bred faglig enighet om at snus er 90% mindre skadelig enn sigaretter, så burde vel snusen synliggjøres på en bedre måte enn sigarettene, da bruken av snus er en viktig del av folks avvenning til sigaretter.

 

Og hvordan gikk det med vår kompis i starten av historien?
Han kjøpte ikke en boks til kompisen sin, men seks forskjellige bokser.
«Alle ser jo faenmeg like ut, jo»

Foto: Swedish Match

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg