Åpent brev til kritikere av Nøgne Ø

 

Åpent brev til kritikere av Nøgne Ø

 

I det siste har det dukket opp veldig mange poster og kommentarer i sosiale medier angående at alt med Nøgne Ø har blitt dårligere.
Siden alle andre synser- og som oftest i blinde- skal jeg også si hva jeg tenker om saken.

Jeg vet ikke hvorfor det plutselig har blitt populært å kritisere Nøgne Ø.
Ironien er at de kritiserer Nøgne, ikke Hansa Borg, som ser ut til å være den egentlige skyteskiven.
Dårlig utvalg, lite nytt på markedet, øl smaker annerledes, oppskrifter er forandret og at de nå er industriøl.

For å ta det siste først; mener du seriøst at et bryggeri går fra å være håndtverk til industrielt pga en signatur på et ark?
At ølen i gjæringstanken magisk ble mindre smaksfull og oppskriften de brygget som håndtverkere i går, kommer ut som en svakere, billigere versjon i dag pga at noen kjøpte aksjer i mellomtiden?
Unnskyld meg, men har du så lite vett i skallen og så lite peiling på øl?
De første som skrev om at ølet var annerledes, ble slaktet da ølet hadde vært brygget før Hansa Borg tok over. Murringen døde hen.

For en stund.

Det har dukket opp artikler om at Kjetil Jikuin har startet opp på Kreta, bilder av øl og logoer, hans tordentale en stund etter overtagelsen er blusset opp igjen og folk begynner å drømme om de gudommelige dråper som – med tiden – skal brygges der nede i solen av ølguru Jikiun.
Så i stedet for å si «jeg gleder meg til å dra til Kreta og smake», sitter man og vurderer om Nøgne Ø har blitt dårligere, konkluderer med at det må de ha blitt pga overtagelsen og uttrykker seg på en måte som rett og slett pisser på samtlige som er igjen i Grimstad.

Har absolutt ingen hos NØ peiling på øl? Har du tatt et steg tilbake fra anklagene dine og tenkt på at det du sier betyr at ingen på NØ har kunnskap, integritet eller stolthet i jobben sin?
Mener du at ingen ville tatt sine slagstøvler og gått med Kjetil om ting var så ille som du konspirerer om?
NØ er så godt etablert og respektert at døren står åpen på de fleste andre bryggerier om en eller hver eneste sjel på Rygene kraftstasjon ville forlate skuta. Og allikevel har ingen gjort det.

Nøgne Ø har vel tjent noen kroner på å lage godt øl, så hvorfor skal Hansa Borg gå inn og gjøre alt billigere, og ipso facto gjøre alt dårligere?
For å tjene noen kroner? Ved å risikere at de som faktisk drikker håndtverksøl snur ryggen til og dermed minker fortjenesten? Tror du den kortsiktige gevinsten med å ødelegge alle øl, ryktet og respekten Nøgne Ø har opparbeidet, faktisk veier tyngre hos HB enn den langsiktige og traurige veien til å bli større og bedre, mens de holder på kvaliteten de er kjent for?

Ja, det har gått litt sport i å være ølnerd.
For ti år siden måtte man lete etter steder med mye håndtverksøl.
Folk syns jeg var rar som dro til Belgia for å drikke øl tre ganger i året.
«Ølfestival i utlandet?»
«Bytte til deg øl fra USA?»
« 200 kroner for en flaske øl?»  (trolig sa de pils)
«Er du spinnvill?»

Dette er snart normen for enhver nerd nå til dags.
Og ølet er å finne «overalt»

2015 så det høyeste antall øl sluppet fra Nøgne Ø, men allikevel klager noen på at det ikke er noe nytt, alt går til barer, selges til utlandet eller selges kun på spesialpol.
Man må holde øyne og ører åpne, da det er mange om beinet. Og flere kommer det til å bli.
Ikke fordi det blir blassere, billigere og enklere å drikke, men fordi folks interesse forandrer seg.

Mange tenker ikke på at også sin egen smak utvikler seg. Sansen for humlebomber, fatlagrede kreasjoner og kanskje spesielt surøl har tatt over for å bare ta seg en halvliter på puben.
Eller en pale ale, for den saks skyld.
Og at den pale alen, stouten eller belgiske blonde man elsket før, har blitt mundan og kjedelig.
Faen om det skyldes meg, nei. Den belgiske blonde er fortsatt grei, men ingen klager på at oppskriften er forandret hos Het Anker sine Gouden Carolus øl.
Men siden et industribryggeri har tatt over et håndtverksbryggeri, må det være grunnen for de andre ølene har blitt kjedeligere. De må ha forandret oppskrifter for å spare utgifter og heve inntektene.
Det du sier er «Jeg har ikke utviklet meg, men det er bryggeriene som går på kompromiss med seg selv». Ironisk nok, også «Det kompromissløse bryggeri».

Og Austmann kommer til på få samme driten.

Men så lenge de tre gutta gjør den jobben de gjør, skal de omtales med respekt.
Den dagen de brygger ved å trykke på knapper og prosesser skjer bak lukkede kasser, rør og vegger, hvor lite eller ingenting er manuelt arbeid, skal jeg riste på hodet.
Men så lenge de brygger slik at deres blod, svette og tårer faller i kokekaret, skal de, lik Nøgne Ø bli titulert med den ærefulle betegnelsen håndtverksbryggere.

Aksjemajoritet eller ei….

 

 

#nøgneø #nogneo #austmann #jikiun #rygene #grimstad #øl #håndtverksøl 

 Foto: Nøgne Ø

3 kommentarer
  1. Bra innlegg blant alt det negative om Nøgne Ø.. Nå er ikke jeg noen ølnerd ( selv om jeg ikke drikker “alt” lenger ☺) og har heller ikke sans for alt Nøgne Ø lager av ølsorter, men jeg synes at debatten om Nøgne Ø har tatt litt feil retning. For de som ikke liker ølet til Nøgne/ Hansa Borg så er det en haug med andre alternativer idag. SKÅL!

  2. Mange mener ikke noe selv, for det er så mye lettere å adoptere meningene til den gemene hop. Man må jo følge flokken. Helst blindt. Men her stiller jeg meg bak forfatteren av brevet. Den eneste relevante måte å trekke slutninger på i slike saker er å teste ølet blindt mot andre øl, sjekke fakta, og tilegne seg egne erfaringer fremfor å adoptere andres og gjøre dem til sine.

  3. Chris Søyland: Herlig oppsummert! Vi har alle forskjellig smak og den utvikler seg. Gøy at så mange er engasjert! Og takk for tilbakemeldingen!!!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg