Fermentering


Surdeigstarter, samt tre glass med kefirkorn og respektivt helmelk, kondensert melk og fløte.

 

Kefirkorn!

Det er alltid morsomt med fermentering når man skal nyte det i etterkant.
Jeg smiler fortsatt av den gangen da jeg hørte ploppingen av en gjærlås etter å ha brygget med gutta fra Nils Hansen.
Og surdeigstartere laget i Bøverdalen, Besseggen, Manchester og Bislett.
Første surdeigstarteren jeg brukte fikk jeg av Morten Schakenda hos Bakeriet i Lom.
Fabelaktig klump som man tok ekstra godt vare på.
Og som en svensk røver tok med seg, når han fikk avskjed på grått papir.
Sovepose, hodetelefoner og noe annet grums ble liggende igjen etter den svenske kokken, men surdeigstarteren tok han med….
Det er litt sånn “my precious…” over det når man får det skikkelig til.

Hopp frem endel år og noen venner snakket om fermentering og melkesyregjæring. Kimchi, Kombutcha osv osv.
Dette er prosjekter som kommer, men man må jo starte et sted og da gjør jeg det litt enklere.
Kefirkorn.

Dette er små hvite gjær- og bakteriestammer som slipper ut gasser da den spiser melkesukkeret (laktose).
Disse gassene surner melken og man får kefir.
Og så kan man ikke la være å eksperimentere, så da prøver man kokosmelk, kondensert melk og fløte.

Og etter to dager på kjøkkenbenken, er det blitt kefir av helmelken, en tykkere masse av fløten (som fikk stå en dag til ute) og en tykk væske med en klump lik smøreost av kondenserte melken. Dette smakte som prim!
Litt surt og uvant, men med tanke på at det er “probiotisk” og godt for deg, så går det meste ned. Men så var det dette med å eksprimentere, da…

Blåbær, banan og litt honning og det er en knallgod smoothie!
Og her kan man bruke alt av bær og frukter for å lage sin egen tvist.

Skaff deg kefirkorn og lag din egen kefir, creme fraishe, smoothie, prim, Biola og hva annet gøy du kan tenke deg!

 

Dette kommer garantert til å bli oppdatert med nye smaker og forsøk!

 

#kefirkorn #kefir #probiotisk #smoothie #cremefraishe #biola #fermentering

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg