Verdens eneste akevitt med tørrfisk

En av Norges mest eksklusive råvarer er tørrfisk fra Værøy i Lofoten. Den tørkede skreien er også grunnlaget for produksjonen av lutefisk, og tre av verdens største lutefiskprodusenter ligger nettopp på Værøy.

Derfor var det logisk hvilken ingrediens som måtte med da Atlungstad skulle produsere en akevitt sammen med Norsk Kongelig Lutefisklag. Og verdens eneste akevitt med tørrfisk ble til.

– Det luktet tørrfisk i hele produksjonslokalet en stund, ler daglig leder ved Atlungstad håndverksdestilleri, Romain Jourdan.

 

Atlungstad Brenneri
Værøy Lutefisk Aquavit
40%   0,5l   Sukker 6g/l   Kr 399,90

©Lasse L

Farge: Klar, lys strågul
Aroma: Stille lukter det mild karve, sitrus, noe salt og tørrfisk. Når du snurrer på glasset kommer fatpreget bedre frem og det blir en varmere sitrus i tillegg til sherryen.
Smaker: Oi! Oi! Oi! Dette var spennede og rart, men det funker! Minner kanskje mer om fiskesaus enn tørrfisk, men uten alt saltet selvfølgelig. Definitivt et fiskepreg over karve, sitrus, noe sherry og vanilje.

 

 

 

Mer om Atlungstad Brenneri og Håndverksdestilleri:

Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi.

Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.

I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.

Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Vi er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndverk.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg