Grünerløkka Brygghus Pop’s Passion

Grünerløkka Brygghus
Pop’s passion

Berliner weisse 3,7% 0,33l kr. 39 (i utsalget på bryggeriet, men finnes på Gulating osv)

©LasseL

 

Farge: Uklar lys gul med fint hvitt skum

Aroma: Massevis av pasjonsfrukt ispedd frisk ananas, stikkelsbær, yoghurt og mineralsk, tørr hvitvin. Nydelige, syrlige toner fra pasjonsfrukten. Det lukter som man har kuttet opp en pasjonsfrukt og stukket nesa nær inntil frukten.

Smaker: Pasjonsfrukten fungerer godt med det underliggende salte preget her. Noe stikkelsbær er også å kjenne. Man får den tørre syrligheten av å spise yoghurt (eller smoothie) på tungen, men det er herlig balanse mellom salt, frukt og melkesyrebakteriene.
Forfriskende som pasjonsfrukt er, løfter dens fruktighet alt opp og det holder seg godt og lenge.
Virkelig et øl som bringer glede fra topp til tå.

Berliner weisse har en litt uklar historie, da noen hevder det var Huggenottene som brygget den da de slo seg ned i Tyskland på sine reiser fra Frankrike, men det er trolig en brygger fra Hamburg, Cord Broihan, som har den tidligste beskrivelsen av ølet.
Friskheten renser munnen og den har ikke de sedvanlige aromaene av banan og urter som en hveteøl vanligvis bærer med seg.

Melkesyrebakterier er også noe man helst ikke vil ha i gjæringstanken når man lager øl, men berliner weissen er annerledes fra andre øl på mange måter. Uten noe humle å snakke om, hjelper melkesyrebakteriene på holdbarheten.

I Tyskland får man valget mellom grønn og rød sirup til berliner weissen, en «schuss», men nymotens håndverksøl tilsetter gjerne frukt for å bevare den fine syrligheten og friskheten ølet gir uten en shot med iskremtopping (for sirupen brukes til dette også).

Ryktene sier at Napoleons hær kalte berliner weissen for «Champagne fra Nord», så da var det litt ekstra gøy å fotografere ølet i champagneglassene Happy fra Magnor.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg