Stoofvlees eller Carbonade Flamande

 

En belgisk kneipe med god øl og stoofvlees er jo nytelseshimmelen for denne karen.
Fra det helt enkle med kjøtt, løk, øl og litt kraft til versjoner med mye rotfrukter, sennep og pepperkoek (type pepperkake/ krydderkake), kan jeg si at jeg ikke har blitt skuffet.

Stoofvlees- saus på fritsen en sen fredag- eller lørdagsaften i Belgia er også en ting man må få med seg.

Jeg sverger til to øl i denne gryten, Chimay Blå eller Duchesse de Bourgogne , men også her har quadrupler, dubbel, stout og porter vært forsøkt med hell, hvor Nøgne Ø’s Brown Ale er en hjemlig, mildere valg..
Har til og med fått denne med DeStruise Black Albert, da skjødesløse skotter lot ølen stå ute i kulden over natta…

Din stoofvlees, ditt øl, ditt valg!

Også er det ganske enkelt. Enten la den putre på kokeplaten, eller breseres i ovnen, men det er lite jobb med denne retten, syns nå jeg.

 

Og her er hva du trenger for to røslige porsjoner:

500 g grytekjøtt av okse

3 medium løk

2 store gulerøtter

1/2 ss hvetemel

1 ss tomatpure

100 gram mørk sjokolade (helst over 55%)

1 flaske øl (330cl)

1 dl kraft (jeg sverger til grønnsakskraft fra terning om jeg ikke har laget kraft).

2 laurbærblad

1 ts timian (tørket)

1 ts allehånde (her kan du legge i en pepperkake eller to. Jepp, pepperkake)

 

Sennep, om ønskelig. Noen varianter blir sennepen smurt på ‘peppekoek’ som legges med sennepssiden ned når retten bakes i ovnen.

SONY DSC

 

Du kan marinere kjøttet i ølen over natten for en skarpere ølsmak.

Brun kjøttet, sett det til siden og deglaser kjelen med litt kraft.
Få med all grumset i bunn. Dette har mye smak.

Sauter løken til den karamelliseres. Rør inn melet, så tomatpure.

Tilsett kjøttet, gulerøtter, øl og krydder.
Rør inn sjokoladen når det er varmt.
La det stå og putre i kjelen to timer på lav varme (vend rundt i kjelen innimellom, så det ikke brenner seg), eventuelt sett det i ovnen på 175 grader i 90 minutter.
Ta deg en øl (og en snus), sett beina opp og slapp av. Middagen er på vei!).

Rør inn sennep om ønskelig.
Hvilken sennep og mengde er en smakssak.

 

Serveres med pommes frites, men poteter eller ris er jo også en smakssak.
Dette er for å kose seg, så gjør akkurat hva du føler for.

 

#stoofvlees #carbonadeflamande #belgiskøl #Chimay #nøgneø #øl #mat #belgia

 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg