Stoofvlees eller Carbonade Flamande

©Lasse L

 

En belgisk kneipe med god øl og stoofvlees er jo nytelseshimmelen for denne karen.
Fra det helt enkle med kjøtt, løk, øl og litt kraft til versjoner med mye rotfrukter, sennep og pepperkoek (type pepperkake/ krydderkake), kan jeg si at jeg ikke har blitt skuffet.

Stoofvlees- saus på fritsen en sen fredag- eller lørdagsaften i Belgia er også en ting man må få med seg.

Jeg sverger til noen øl i denne gryten, Chimay Blå eller Duchesse de Bourgogne, men også her har quadrupler, dubbel, stout og porter vært forsøkt med hell, hvor Nøgne Ø’s Imperial Brown Ale er en hjemlig, mildere valg.. Viktigste er egentlig å unngå mye bitterhet i ølet.
Har til og med fått denne med DeStruise Black Albert, da skjødesløse skotter lot ølen stå ute i kulden over natta…

Din stoofvlees; ditt øl, ditt valg!

Også er det ganske enkelt. Enten la den putre på kokeplaten, bruk slow-cooker eller la den breseres i ovnen, men det er uansett lite jobb med denne retten, syns nå jeg.

©Lasse L

Og her er hva du trenger for fire porsjoner:

500 g grytekjøtt av okse (kjaker av storfe eller gris fungere meget godt)

2 medium løk

2 store gulerøtter

1/2 ss hvetemel

1 ss tomatpure

120 gram mørk sjokolade (helst over 55%)

1 flaske øl (330cl)

1 dl kraft (jeg bruker grønnsakskraft/buljong om jeg ikke har laget kraft)

2 laurbærblad

1 ts timian (tørket)

1 ts allehånde (men her kan du heller legge i en pepperkake eller to. Jepp, pepperkake)

Sennep, om ønskelig. Noen varianter blir sennepen smurt på ‘peppekoek’ som legges med sennepssiden ned når retten breseres i ovnen.

Du kan marinere kjøttet i ølen over natten for en skarpere ølsmak.

Brun kjøttet, sett det til siden og deglaser kjelen med litt kraft og rør inn sjokoladen.
Få med all grumset i bunn. Dette har mye smak. Sette dette til siden.

Sauter løken til den karamelliseres. Rør inn melet, så tomatpure og la det putre under omrøring i noen minutter.

Tilsett kjøttet, gulerøtter, øl og krydder (samt sennep, om du vil ha med det).

La det stå og putre i kjelen to timer på lav varme (vend rundt i kjelen innimellom, så det ikke brenner seg), eventuelt sett det i ovnen på 175 grader i 90 minutter.
Ta deg en øl, sett beina opp og slapp av. Middagen er på vei!

Serveres vanligvis med pommes frites, men hjemmelaget potetmos som du kan smake til med feks grov sennep funker også veldig godt.

#stoofvlees #carbonadeflamande #belgiskøl #Chimay #nøgneø #øl #mat #belgia

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg