Ølmarinader til grillsesongen

 

“Hva var vel livet uten deg? Hvor ble vel solen av, forlot du meg? Livet er deilig som et eventyr. Sammen med deg, skal jeg erobre selve lykkelandet!” sang Jens Book Jensen og refererte selvfølgelig til øl, ifølge min kunstneriske frihet i alle fall.

Øl er godt året rundt, men på sommeren er det for det meste lysere ølstiler som preger valget når solen skinner, selv om den ikke alltid skinner eller varmer.
Grille; det skal vi nordmenn okke som, så da får man vel hjelpe til med litt marinader og slikt til ølaftener rundt grillen. God fornøyelse!

 

Ølmarinade (til kjøtt, fisk eller grønnsaker!)

Ingredienser

0,5 dl matolje

2 ss Worcestershire saus

0,5 dl balsamicoeddik

1 dl stout (vi snakker typ Guinness, ikke noe barrel aged eller pastry-stout)

3 fedd hvitløk finhakket

2 ss brunt sukker

2 ts. løkpulver

2 ts chili pulver

2 ts spisskummin

1 ts røkt paprika

1 ts sort pepper

2 ts salt

 

Fremgangsmåte:

Bland sammen alle ingrediensene.

Tilsett kjøtt, fisk eller grønnsaker.

Mariner kjøtt i minst 2 timer, gjerne over natten.
Fisk kan marineres i en drøy time, men bør ikke marineres mer enn 8 timer.
Grønnsaker trekker til seg marinaden fortere, så 30 min til en time er nok (rotfrukter kan ligge litt lenger)

Risk eller tørk av overflødig marinade før du griller

 

 

Hveteøl, rosmarin og sitron marinade (til hvit fisk, kylling eller lam)


Ingredienser

1 flaske hveteøl (2 dl til marinaden, resten til kokken) 

Stor klype fersk rosmarin

2 store sitroner, saften og skallet (kun det gule, ikke det hvite, da dette gir en ubehagelig bitterhet)

3 hvitløksfedd

1 dl matolje

1 ts salt

1 ts pepper

 

Fremgangsmåte:

Finhakk rosmarin og hvitløksfedd. Bland alt i en morter til det er en pasta.
Eventuelt bruk en blender.

Spar litt av marinaden til selve grillingen og pensle den stekte siden med marinaden.

Fisk kan ligge fra 25 min til maks en times tid, men ikke lengre, da sitrusen kan «syre-bake» fisken.

Lam og kylling burde ligge i marinaden over natten (bruk en plastpose g få ut mest mulig luft. Vend på posen noen ganger)

 

 

Kylling på boks


Dette er en genialt enkel måte å få en utrolig saftig kylling på. Ølet gir en vag smak, men krydderiene hever smaksprofilene i kjøttet, og sammen gjør den kyllingen fenomenalt saftig.

Du trenger

1 hel kylling

1 halvliters boks med øl (jeg foretrekker pils eller hveteøl, men en blonde eller trippel er også fint)
Krydder (her kan du bruke din favoritt av krydderblandinger, men også ferske eller tørkede urter. Husk at ferske urter gir mer aromaer).
Du kan også ha hvitløk eller kepaløk i ølet.

Fremgangmåte:

Drikk en halv boks med øl. Det er lov med en liten rap (her snakker vi letting på trykket innabords, ikke en rimsang). Smil. Klipp av toppen av boksen mindre enn en centimeter fra toppen.
Ha krydderier og eventuell grønnsaker i boksen med øl.
Tre så kyllingen over boksen og plasser den på grillen, slik at den står av seg selv.

Stekes ved lav temperatur med indirekte grilling med lukket grill i en drøy time. Sjekk om kyllingen er ferdig med å stikke et lite hull i låret. Renner det klar væske ut, er kyllingen ferdig. Rødt/rosa væske betyr at den fortsatt er rå innvendig.

Boksen er veldig varm etterpå, så vær varsom når du tar av kyllingen.

PS! Du kan også lage en enkel krydderblanding med hvitløkspulver, paprikapulver, tørket oregano, salt og pepper som blandes i litt smeltet smør og smøres på utsiden av kyllingen.

 

 

Ipa-dressing til skalldyr

Ingredienser

8 fedd hvitløks

2 chili

1 ss honning

1 ts malt koriander

3 ss fersk timian

1/2 dl hvitvinseddik

1/2 dl Ipa (helst en fruktig en)

2 dl matolje

salt og pepper

 

Fremgangmåte:

Finhakk hvitløk og chili. Frøene gir mer styrke, så jo mer frø jo sterkere dressing.
Fres hvitløken i en panne til den begynner å bli gyllen.
Ha hvitløken, chili, honning, koriander, Ipa, hvitvinseddik, timian, og litt salt og pepper i en blender.
Hell oljen i en tynn stråle til marinaden er glatt og fin.

Passer godt til tigerreker, sjøkreps, hummer og laks.

(denne oppskriften har jeg stjålet tilbake fra den fabelaktige kokeboken Øl-og matboka av Ølportalen-gründer og Høyt Skum– skribent Jørn Idar Almås Kvig, utgitt på Goliat Forlag som jeg tilfeldigvis skrev en post om som startet hele denne ølblogg-greia mi)

 

Les også:

 

 

Fotokreditt: 

Blandet spyd: <a href=”https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/”>(license)</a>

Spud med kyllingfilet: <a href=”https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/”>(license)</a>

Header (Kullgrill): <a href=”https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/”>(license)</a>

Kylling på boks: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Robb%27s_beer_can_chicken,_Chicago.jpg

Sjømat: <a href=”https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/”>(license)</a>

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg