Brulandselva Syrske, Gølse og Raik

©Lasse L

Brulandselva har splittet en gjærstamme av kveik (Terje Raftevold) inn i 12 enkeltstammer. Kompleksiteten i deres Kornøl ligger til grunn for Raftevold- kveiken fra Hornindal, men de var spente på hva de enkelte utskilte gjærstammene ville gjøre med hvert sitt øl.
De tok de tre mest ekstreme gjærstammene, så ble en råøl brygget med 50/50 pils/pale malt og saazhumle før hvert øl fikk hver sin «singelkveik» tilsatt og resultatet er Syrske, Gølse og Raik.

Dette er spennende og interessant for en ølnerd å se hvordan de hver for seg gir så mye karakter, men også morsomt å se hvordan de fungerer godt sammen når de blandes og ølene blir enda mer kompleks.
Dette er dekonstruert ølhistorie!
Kommer på Vinmonopolets Bestillingsutvalg 4. september

Brulandselva
Syrske Singelkveik #13

Gårdsøl 7,5% 0,33l kr. 68,30

©Lasse L

Farge: Lett uklar, lys gyllen med tett, hvitt skum

Aroma: Lett syrlig, men minner hveteøl. Plomme, banan, høy og hvitvinseddik

Smaker: Lys malt, lys sirup, florale toner, noe sitrus, banan, plomme og koriander.
Mindre hveteølpreg når den blir lun og varmere kropp uten at det blir veldig syrlig.

Passer til skalldyr, sushi, hvit pizza og fritert blekksprut (calamare)

 

Brulandselva
Raik Singelkveik #12

Gårdsøl 7,5% 0,33l kr. 68,30

©LasseL

Farge: Lett uklar, lys gyllen med tett, hvitt skum

Aroma: Veldig floral og krydret. Tankene går til Belgia og en litt kraftig blonde. Snev av røyk i bakgrunnen

Smaker: Lyst malt, karamell, krydder som nellik, korianderfrø, pepper og kardemomme, banan, pære og noe røyket preg liggende under.

Matmessig ville grillmat passet fint, men spesielt pølser som bratwurst og knacker

 

Brulandselva
Gølse Singelkveik #9

Gårdsøl 7,5% 0,33l kr. 61,00

©Lasse L

 

Farge: Lett uklar, lys gyllen med tett, hvitt skum

Aroma: Fruktig og floral, noe lime, høy, lyng, pepper og funky toner

Smaker: Litt tynnere enn de andre to. Lett sødme, lys malt, karamell, stenfrukt, lime, jord, lyng, pepper, mandarin, brøddeig og appelsinskall.
Igjen går tankene til Belgia, men denne minner mer om en saison.

Stilmessig går jo dette godt med hvit geitost, men skalldyr og lett pastaretter er fine matpartnere.

 

 

Les også

2 kommentarer
    1. Hei Lasse! Takk for knallbra blogg. Skildringane dine av mange av dei ølsortane vi har på Pikant mat- og vinhus i Førde er så gode at vi gjerne vi hente dei ut til vår trykte menye. Får vi lov til det? Vi kan kreditere innlegga slik du vil, t.d.: Frå bloggen lassel.blogg.no

      1. Hei, Arild!

        Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding!

        Selvfølgelig skal du få lov til å bruke de! Det er bare hyggelig at de blir anvendt utenfor bloggen (vet at Vinmonopolet deler endel av ølanmeldelsene innad), så bare koselig at dere vil bruke de på Pikant også 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg