Meir Imperial Stout Cask Finish Aquavit

Meir Distillery
Meir Imperial Stout Cask Finish Aquavit
Akevitt   40%   0,5l   Sukker 5g/l   kr 589,48

@Lasse L

Farge: Dyp gyllen
Aroma: Varme toner av karve, koranderfrø og fennikelfrø, med godt pepperinnslag fra paradiskorn. Det er også toner av røstet malt, konfektsjokolade, kakao, mørk sirup og vanilje.
Smaker: Herlig sødme og fylde som fyller munnen med en gang. Her er det røstet malt, sjokolade og vanilje som er fremtredende i starten, før krydderiene svøper over smaksløkene og mer bourbon og imperial stout-toner følger. Gjennomgående fatpreg som sender tankene til både bourbon og maderia.
Her er det sødme og en mykhet som minner om lagring langt over de drøye 2 årene denne har fått.
Etter en stund i glasset, åpner den seg enda mer opp til de røstede malttonene i en imperial stout som mørk sjokolade, kakao, dessertkaffe, vanilje og mørk karamell, hvor spesielt sjokoladen og vaniljen blir mer fremtredende i aromaen.

Her har Meir slått seg sammen med Amundsen Brewery og fått lagret en akevitt på brukte eikefat etter de har vært brukt til lagre bryggeriets imperial stout-base på.
Det er tidligere bourbonfat som har hatt tre fyllinger med det sødmefulle ølet på før den 2 år gamle akevitten har fått ligge i 3 måneder på fatene.

Da disse eikefatene er på rundt 190 liter, blir det mer overflatekontakt og derfor mer og kraftigere preg av imperial stouten på akevitten. Derfor holdt det mer bare 3 måneder for å få et markant preg fra det mørke maltpregede ølet.

Akevitten i seg selv er en blend fra ca 40 sherry og maderiafat som har ligget rundt 2 år.
Her har Meir til og med skrevet på innholdsfortegnelsen at det er hetvin i denne akevitten, da det er rester av sherry og maderia i fatene de får, for å holde de fuktige på transporten til Norge.
Denne vesken blir selvfølgelig tappet ut, da den er veldig konsentrert og mørk (igjen pga overflatekontakten i fatene), men noe av disse sherry og maderiaslumpene blir ført tilbake etter at akevitten har blitt fylt på fatene, for å gi enda mer preg av hetvinene.

Det er også brukt norsk vanilin fra Borregaard i Sarpsborg, som er verdens eneste produsent av vanilin fra treverk (andre utvinner vanilin fra olje og kumøkk, men det er en helt annen historie) som er en god bærekraftig måte å få frem de gode vaniljetonene på.

Meir har et opplag på 1200 flasker av denne lille skjønnheten som slippes på Vinmonopolet den 1. mars.

Lasse L 9/10

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg