Mjøderiets Katla, Eplepai og Zombee

Norges første mjøderi, passende nok kalt Mjøderiet, holder til på Ytre Arna utenfor Bergen.
Mjøderiet ble startet av fem ildsjeler med en lidenskap for mjød – en eldgammel kulturdrikk som først i de siste årene har begynt å komme tilbake til de nordiske ganer.

De har nå sluppet to nye mjød, en i Vinmonopolets Bestillingsutvalg (Katla) og en i Spesialutvalget (Eplepai), i tillegg til at Zombee nå er flyttet fra Spesialutvalget til Bestillingsutvalget og har derfor bredere spredning i landet.

 

Mjøderiet
Katla
Bouchet 12% 0,25l kr 149,90

©Lasse L

Farge: Klar, gyllen
Aroma: Karamellisert honning, vanilje, nøtter og noe varm sitrus
Smaker: Fin og lett sødme, gode honningtoner med det karamelliserte preget hengende lenge. Noe nøtter og lys sirup. Lett vaniljepreg liggende under med touch av solmoden appelsin.

Lasse L 9/10 Untappd 4,13

Bochet er en mjød med karamellisert honning.
Bochet, som drikke, er nevnt i franske tekster fra så tidlig som i 1292, den gang kalt bochetus. En komplett oppskrift på drinken med karamellisert honning ble funnet i en bok fra 1393, “Le Ménagier de Paris” (Husholdersken i Paris), som var en omfattende veiledning for unge bruder om etikette, moralsk oppførsel og praktiske bekymringer.
Denne håndboken ble skrevet av en anonym fransk forfatter hvor narrativet er en aldrende, rik mann som forklarer sin 15-år gamle kone (ille nok bare det) hvordan hun skal bete seg på alle mulige måter og i alle situasjoner. I dagens lys er det vanskelig å se på boka som noe annet enn nedlatende fjas, kanskje best oppsummert med å kalle den “en lærebok i mansplaining”.
Boken var mest kjent som en kuriositet i kretser med interesse for middelalderen helt frem til den ble oversatt til engelsk og utgitt på ny i 2009. Det er herfra oppskriften på bochet ble funnet blant andre tips og påminnelser i boken.

Moderne bochet er definert som en mjød, smaksatt ved å karamellisere (en del av) honningen. Historisk bochet ser ut til å være mer mangfoldig, og indikerer at bochet kan lages av enten honning eller sukker, men med tilsatt krydder av ymse slag.

Å karamellisere honning er en tidskrevende prosess, hvor man også må holde konstant oppsyn med honningen, slik man gjør ved å lage karamell. Det tar bare enormt mye mer til å karamellisere honning enn sukker.
Katla er også tilsatt Madagascar- vanilje.

 

Mjøderiet
Eplepai
Cyser 13% 0,25l kr 156,80

©Lasse L

Farge: Klar, gyllen
Aroma: Herlig eplearoma, men kanel og vanilje over en lett, floral honning
Smaker: Godt balanserte toner av modent eple, kanel, vanilje og honning. Her er det ikke så mye av det florale i honningen som kommer frem. Lett syrlighet fra eplene, som har noen varme toner fra bakt eple, men det er godt balansert og gjør den ikke for søt.

Lasse L 10/10 Untappd 4,38

En cyser er en mjød som har blitt laget og fermentert med eplejuice i stedet for vann.
Mjøden vil vanligvis være både søtere og mer fremtredende i smakene, men allikevel ikke like syrlig og skarp som i en cider (skikkelig cider, ikke “svensk cider” med blytungt innslag av sukker).


Mjøderiet x Krecher
Zombee
Fatlagret melomel 15,5% 0,25l kr 258,80

Farge: Klar, dyp burgunderrød
Aroma: Fabelaktige bærtoner og et florlett honningpreg under
Smaker: Smaken følger opp der aromaen avslutter med nydelig bærpreg med godt balanserte honningtoner og snev av bourbon. Det mer florale aspektet i honningen kommer frem i ettersmaken, hvor også syrligheten fra bærene titter frem.
Hadde vi kunne sett det, tror jeg honningbiene ville smilt når de smakte dette

Lasse L 10/10 Untappd 4,42
PS! Dette kom på spesialslippet i oktober ifjor, men er nå tilgjengelig gjennom Bestillingsutvalget

Melomel er en type mjød som lages ved å fermentere honning med frukt eller bær. Man tror melomel kom til pga den høye alkoholen i mjøden, slik at frukt og bær ble konservert i den søte drikken.
Det finnes en omtale fra et manuskript kalt Naturalis historia (naturhistorie), av den romerske forfatteren Plinius den eldre (man kjenner vel navnet Pliny The Elder bedre), hvor en kombinasjon av druemost og honning ble kombinert og deretter tillatt å gjære.
Selv om druer er mer kjent for deres kilde til mange gode viner, er drue fortsatt en frukt, og når den kombineres med honning, ville det teknisk bli en melomel, selvom undergruppen til melomel -mjød med druer- nå kalles pyment.
Så det kan se ut til at konservering av frukt og bær i mjød, kan være like gammel som mjøden i seg selv.

 

Du kan lese mer om mjød på Mjøderiet sine hjemmesider

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg