Løiten Brænderis Destillation 150 års Jubileum

©Digitalt Museum’

Den 15. mai 1871 ble Løiten Brænderis Destillation etablert i Christiania. Her ble råsprit fra brenneriet på Løten foredlet til akevitt med krydder og urter. Målet med det nye destilleriet var å komme nærmere markedet i storbyen, i tillegg til muligheten for eksport av akevitt til utlandet.

«Løtensokninga tok med brennevin til Oslo og solgte direkte til kunden. Det gjorde at Løiten ble så store. Primus motor var Anders Løwlie, han tok Løiten ut i verden. I stedet for å selge sprit til østerdøler dro man til markedet i Christiania og solgte til hele verden» forteller Martin Skramstad i Løiten Aquavitens Venner til Mitt Løten.

©Digitalt Museum

Anders Løwlie hadde jobbet som bestyrer ved Løiten Brænderi siden 1864 og fulgte med til Christiania for å bli bestyrer på det nye destilleriet. Løwlie jobbet iherdig for å finne den beste akevittsmaken og Løiten Aquavit ble en svært ettertraktet vare, både her hjemme og ute i den store verden. Løiten vant både medaljer og æresdiplomer på de store verdensutstillingene. I gamle destilleribøker kan en lese at produktet ble eksportert til «alle verdens land, med unntak av Tibet og Mongolia».

Vinmonopolet (i dag Anora) tok over driften av Destillationen i februar 1927, og har fortsatt å utvikle den originale porteføljen. Oppskriftene som ble utviklet den gang benyttes den dag i dag, og Løiten har fortsatt å være et viktig symbol på norsk kulturhistorie.
I 2021 feires Løiten Brænderis Destillations 150-års jubileum med en eksklusiv jubileumsaquavit, lagret i minimum 12 år på gamle sherryfat.

©Digitalt Museum

Jubileumsakevitten er produsert i samarbeid med Løiten Aquavitens Venner. Foreningen ble grunnlaagt for å ivareta kulturarven etter Løiten og sørge for at dette stolte kapittelet i norsk historie fortsetter å inspirere til etterfølgelse.
«Det er avgjørende hvilket fat den blir lagt på og hvor lenge den ligger. Denne har ligget på gamle fat i 12 år. Det er for å få riktig smak og farge. Vi har vi vært inne og smakt noen ganger, og vi synes den skal gi en bra heder til destillasjonen og Anders Løwlie» sier Skramstad.


Les mer om den fascinerende historien til Løiten Brænderi her

 

Løiten Brænderis Destillation 150 års Jubileum
Anora (tidligere Arcus)
Akevitt   41,7%   0,7l   kr 499,90

Farge: Dyp gyllen med grønt skjær

Aroma: Kraftig, sødmefull og fyldig. Her er det klassiske krydderier som karve, sitrusskall og anis, samt vanilje, nøtter, smørkaramell og tørket frukt.
Smaker: Fyldig og kompleks akevitt hvor karve og anis leder an, før varme sitrustoner, vanilje, nøtter, tørket fiken og dadler, smørkaramell og ristede mandler. Varmende alkohol og en ettersmak som varer og varer.

Absolutt en verdig jubileumsakevitt til ære for norsk mathistorie og en av våre stolteste matskatter

 

©Digitalt Museum

 

Bilder:
Digitalt Museum

Kildehenvisning:
Vinmonopolet Løiten 150 års Jubileum


Tekstutdrag fra Norske Akevitters Venner

 

Sitat fra artikkel i Mitt Løten november 2020

 

Les også:

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg