Gulating Julekalender 2021

På et av ølene står det at det er «ypperlig når du trenger en pause fra jaget på Untappd».
Og det går for hele kalenderen egentlig, selv om det er noen unike øl i kalenderen.
Her er det ikke mye ekstrem-øl (selv om selvmotsigelsen ‘session imperial stout’ er ganske ekstrem og sur kölsch er i ytterkanten av normalt), men det er mang et godt øl i kalenderen og ikke minst viser bryggerne frem sine dyktige bryggekunnskaper.

Det er pilsner og hveteøl, brown ale, mild og red ale. Det er surøl, bitter, pale ale, porter, stout og Ipa. Samt noen tvister på tilsetninger og stiler.
I tillegg er det er god spredning på bryggeriene, både fra nord til sør og øst til vest, der kjente og mer ukjente bryggerier blir representert i Gulating sin Julekalender.
Bådin, Berentsen, 7 Fjell, Nøisom, Trysil, Zolo, Oslo Brewing co, Homborsund og Cervisiam er noen av bryggeriene som er med.

Her har selvfølgelig Gulating hevet oppi noen av ‘sine egne’ øl fra Dragur-serien.
Det er ikke med ufortjent skepsis jeg smakte på disse ølene, da de ikke alltid har vært ‘top notch’, men honnør til Berentsens Brygghus som har løftet de noen hakk etter at de tok over byggingen av de.

Dette er ølkalenderen til den litt ferske ølnerden, den nyskjerrige, til den som liker å prøve litt nye øl og utforske øluniverset, men med tærne trygt plantet inne på den klassiske britiske puben.
Til mutter’n og fatter’n som liker å ta seg et «lite glass med øl» foran tv-skjermen på kvelden.
Kassa for den som ikke bryr seg mest om å vise verden hva man drikker, men heller nyter det som er i glasset.

Eneste minuset er at jeg ville likt litt mer info. Om ølene, om bryggeriene, kanskje litt om hvorfor akkurat de bryggeriene ble plukket ut til å ha med en øl.
Mest av alt skulle jeg gjerne hatt en anbefalt temperatur på ølene, der noen av bryggeriene har vært flinke med tekst og info på boksene, men langt fra alle.

Jada, det faller kanskje mer ned på ølerfaring enn bare ølnyskjerrighet og lett interesse, men det er et hav av forskjell på en fabelaktig mild som er med i kalenderen -med sine 3%- når den serveres ved 2-3 grader og når den serveres ved 8-10 grader. Det er endel nyanser i disse lavalkoholølene som kan ‘kjøles’ vekk og man gir ikke ølene den respekten det fortjener.
For noen av de erkebritiske øltypene er virkelig gode brygg, men man mister nyansene rundt maltbasen om ølet serveres for kaldt.
Og mer info om bryggeriene gir en mer personlig tilnærming neste gang de som får julekalenderen skal innom sin lokale Gulating butikk.

©Brewolution Rogaland

 

Jeg syns det er veldig gøy med et par stiler som det ikke brygges så mye av lenger og derfor er det godt å se kunnskapen til norske håndverksbryggerier er i hevd om det være seg klassikerne eller de mer nymotens øltypene. Allerede første luka gir et gledelig gjensyn med en ‘tapt’ ølstil og neste luken er et vakkert øl i tillegg til at det kiler i ordspillkjertelen.
Ellers finner man en nydelig mild (husk temperaturen!), en krydret surøl og en mokka stout som absolutte høydepunkter i denne forundringsesken. Bare de fem ølene viser spennet og kjærligheten til ølstilene som blir presentert.

Gulating sin julekalender er tilgjengelig i alle Gulating sine butikker, som har blide kjøpmenn og -kvinner med roser i kinnene klare for å dele ut et smil eller tre med kjøpet av årets kalender.
Alle butikkene har kalendere, men kan du kan også bestille de på nett for henting i butikk, for å være helt sikker.

Prisen er 1099.- (pluss pant)

 

 

Les også:

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg