Kald øl smaker best, ifølge forskere

Det finnes nå en vitenskapelig forklaring på hvorfor kald øl smaker bedre enn når den serveres varm. Forskere i Kina har utforsket forholdet mellom smaksoppfatningen til alkoholholdige drikker og serveringstemperaturen.

Med flere solfylte dager i vente, blir ideen om å nyte en kald øl spesielt tiltalende. Forskerne har funnet ut at det å avkjøle en pilsner før servering forbedrer etanolsmaken, og fungerer som en smaksforsterker, på samme måte som salt fungerer i matlaging. Denne praksisen er ikke bare kulturell, men støttes av konkrete vitenskapelige resonnementer, hevder de som kommer med de konkrete vitenskaplige resonnementene.

Forklaringen skal ligge i drikkevarens molekylære struktur. I en studie publisert i tidsskriftet Matter, avslørte forskere fra det kinesiske vitenskapsakademiet at organiseringen av etanol- og vannmolekyler påvirker smaken av alkoholholdige drikker. Når temperaturen endres, skifter dette molekylære arrangementet, og dermed endrer smaken seg.

Nærmere bestemt, i drikker med alkoholinnhold mellom 5% og 11%, som øl, er vannmolekyler fanget i en pyramide dannet av etanolmolekyler. Når alkoholinnholdet øker, endres denne strukturen til en mer regelmessig kjede, noe som gjør alkoholsmaken mer uttalt. Senking av temperaturen endrer den molekylære organiseringen til mer kjedelignende strukturer, som ligner på drikkevarer med høyere alkoholinnhold.

Det kommer ikke frem hvilke ølstiler de kinesiske forskerne har brukt.

 

 

 

Foto: ©Ernesto Rodriguez/Pixabay

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg