Bygland bryggeri Møykjeddingi

Bygland bryggeri
Møykjeddingi

KNEIpa (Kveiket New England Ipa) 6,6%
0,33l boks kr. 67,50
0,33l flaske kr. 72,40
0,44l boks kr. 72,30

©SiriSD

 

Farge: Tåkete, grålig gul-oransje med tett, offwhite skum
 
Aroma: Lys malt, ukokte kikerter og fuktig korn, florale toner, noe sitrus og tropiske frukter
 
Smaker: Fin fylde, kremete med mye smaker som holder godt. Her kommer tropiske frukter og florale toner inn, før man kjenner råølet med den fuktige maltsmaken (som jeg også kjenner lirker mot bløtlagte, men ukokte kikerter), sitrus som kjennes mest ut som søt appelsin og lett humlebitterhet mot slutten.
Den er fruktig fra start til avslutningen, men som nevnt, den holder god lengde.
 
Her har Bygland, som vanligvis spesialiserer seg på norsk tradisjonsøl, fått til en god kombinasjon mellom gamle bryggetradisjoner på gårdsbruk og den hypermoderne bruken av humle for å få frem kanskje det beste av begge verdener.
Fordi kveiken og råøl er såpass spesielt, vil de mest ihuga NEIpa-fantastene kanskje rynke på nesa, men dette er en spennende overgang fra en kultur som var på vei til å dø ut til den nyeste, populære utviklingen i bryggeribransjen de siste årene.
Verden har for lengst falt for kveiken og alle gjærstammenes fantastiske evner, så har også vi her hjemme trykket kveiken til vårt bryst og laget noen riktig gode øl med kveik-gjæren.
Møykjeddingi – som ikke bare betyr ‘peppermø’ oppi Setesdal, men som i tillegg er enormt mye lettere å si etter fire bokser med ølet – gjør hverken skam på råøl, kveiken eller den moderne humlebruken.
Det gir litt bonderomantisk sus over det hele for min del og at Bygland har vakre design, nesten en moderne tilnærming til rosemaling, på sine etikketter understreker bare denne romansen.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg