Årets juleakevitt fra Atlungstad 

 

For bare få år siden var Atlungstad Brenneri et lukket industriområde i forfall. Nå har Atlungstad Brenneri gjenoppstått som et levende museum og kulturminne, men også som populært reisemål for store og små.  

Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper.  

Vant konkurransen om årets juleakevitt 

Atlungstad Håndverksdestilleri har fått mye oppmerksomhet for sine kvalitetsprodukter det siste året, og i år er det nettopp det lille håndverksdestilleriet som vant konkurransen om å levere årets juleakevitt på Vinmonopolet. 

Alle produsentene kan sende inn ett tilbud som svarer til Vinmonopolets spesifikasjoner. Sjefsdestillatøren Halvor Heuch lagde en ny oppskrift for Atlungstad Juleaquavit. Alle tilbudene ble blindtestet, og Atlungstad Juleaquavit ble til slutt rangert som den beste på smak. Dermed får akevitten distribusjon i samtlige vinmonopolutsalg fra og med 2. november.  

– Det finnes ingen offisiell NM-tittel i akevitt, men juleakevittanbudet på Vinmonopolet er kanskje det som kommer nærmest. Jeg er stolt at vårt lille håndverksdestilleri klarer å heve seg i konkurranse med alle de store, sier daglig leder Romain Jourdan i Atlungstad håndverksdestilleri. 

Anerkjent for kulturarv 

I tillegg til Vinmonopolets kåring, vant Atlungstad Brenneri den prestisjetunge Europa Nostra-prisen i klassen «Bevaring og tilpasset gjenbruk» i sommer. Europa Nostra er en europeisk organisasjon som jobber for å ivareta og fremme europeisk kulturarv. I samarbeid med EU-kommisjonen, deler de hvert år deler de ut priser til prosjekter som har utmerket seg. 

Atlungstad Brenneri vant prisen for sitt arbeid med å ta vare på og gjenoppbygge brenneriet, ta det i bruk på nye måter og gjøre stedet, historien og kunnskapen tilgjengelig. 

Brenneriet og håndverksdestilleriet ved Mjøsa er altså virkelig i ferd med å reise seg igjen! 

 

Mer om Atlungstad Brenneri og Håndverksdestilleri: 

Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. 

Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.  

 

I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.  

 

Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Vi er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndverk. 

 

Les mer Atlungstad Håndverksdestilleri her 

Les mer om Europa Nostra 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg