Norges mest populære juleakevitt går inn i sin 35. årgang julen 2022 

 

De tradisjonsrike dråpene fra Norges mestselgende juleakevitt, Gilde Juleakevitt, smykker seg med edle dråper fra hver årgang siden den kom på markedet i 1988. 

©H2W Studio

Juleakevitten er et uvurderlig element på det norske festbordet når adventstida og jula nærmer seg. Det norskproduserte kvalitetsbrennevinet er en like naturlig del av jula for nordmenn som ribbe, lutefisk og pinnekjøtt. Hvis det er en juleakevitt som har en ekstra spesiell plass i Nordmenns hjerter, og som gjerne kalles «vertens foretrukne valg», er det Gildes utgave.

– Hemmeligheten bak den unike smaken og kvaliteten til Gilde Juleakevitt er at den er i stadig utvikling, forteller Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.  


Dråper fra fortiden

Suksessoppskriften er at deler av akevitten er modnet i henholdsvis ett og to år, og resten kommer fra en blanding som inneholder akevitt fra alle tidligere årganger. 2022-utgaven er intet unntak, og 34 tidligere årganger sørger for en unik smaksopplevelse som kompletterer den norske julematen.   

– Med fyldig og avrundet smak med innslag av vanilje, brente mandler og tørket frukt fra fatmodning passer denne aromatiske akevitten til tradisjonell julemat, og spesielt ribbe. Den har også et avrundet krydderpreg med innslag av karve, anis, koriander, søt sitrus og florale noter, forteller Atle Minothi, akevittambassadør i Anora, om årets Gilde juleakevitt.  


Den perfekte avslutningen

Til desserten derimot er Gilde Juleakevitt Ekstra Modnet en sikker vinner. Årets utgave er den trettende i rekken, og er satt sammen av utvalgte akevitter som har modnet minimum fem år på spesielt utvalgte sherryfat. Gilde Juleakevitt Ekstra Modnet har et velbalansert krydder- og fatpreg med god sødme, og den lange modningen har gitt den en enestående avrunding. 

– Den bløte, men konsentrerte smaken med innslag av sjokolade, karamell, vanilje og tørket aprikos fra fatmodning gjør dette til den perfekte avslutningen etter julematen sammen noe søtt. Eller som avec til kaffen, for de som heller foretrekker det, fortsetter Minothi. 


Gilde Juleakevitt-flasker får «evig liv» 

Hvert år kommer Gilde Juleakevitt med et nytt design. Årets flasker er smykket med en julekrans som skal symbolisere naturens kretsløp og at den 35. årgangen av Gilde juleakevitt alltid vil være en del av fremtidige utgaver. Kretsløp og gjenbruk er også stikkord for et nytt samarbeid Anora har hatt med Studio Sirkel og glassblåser Heidi Skofsrud. Studio Sirkel er det eneste glassverkstedet i Norge som lager nye gjenstander av 100 prosent resirkulert glass. De ønsker å vise det resirkulerte glassets ubegrensede muligheter fordi det resirkuleres et uendelig antall ganger uten å tape kvalitet eller verdi. I sitt første samarbeid med Anora har glassblåser Skofsrud bokstavelig talt blåst nytt liv i gamle Gilde Juleakevitt-flasker ved å lage et begrenset utvalg unike julekuler av glass fra tidligere årganger.  

– Samarbeidet med Anora har vært en perfekt måte å vise glassets kretsløp på. Gilde-flaskene inneholder allerede mye resirkulert glass og er i seg selv en råvare av veldig god kvalitet. Da er det flott at vi kan bruke det til å skape nye juleminner, sier glassblåser Heidi Skofsrud. 

 

Gilde Juleaquavit 2022 

Solerametoden – fra 1988 til evigheten. 

Hvert år siden 1988 har Gilde Juleaquavit blitt laget etter det samme kriterium. Én del av akevitten er modnet i ett år, én del er modnet i 2 år og én del er den unike «moderandelen» fra de siste 34 årgangene. Dermed inneholder Gilde Juleaquavit 2022 edle dråper av alle årgangene som noen gang er laget. 

Aroma: Rik aroma med innslag av vanilje, karamell og tørket frukt fra fatmodning. Avrudet krydderpreg med innslag av karve, anis, koriander, søt sitrus og florale noter. 

Smak: Fyldig og avrundet smak med innslag av vanilje, brente mandler og tørket frukt fra fatmodning. Avrundet krydderpreg med innslag karve, anis, koriander, søt sitrus og florale noter. 

 Sammenlignet mot 2021: Årets utgave har noe mer fatfylde enn fjorårets utgave. Solera-prinsippet sikrer den velkjente smaksopplevelsen fra år til år. Passer fortsatt perfekt til tradisjonelle norske juleretter og spesielt ribbe. 

 

Gilde ekstra modnet Juleaquavit 2022 

Siden 1988 har Gilde Juleaquavit vært fast følge til julemåltidet. Gilde ekstra modnet Juleaquavit ble lansert for å bidra med det lille ekstra til desserten og fellesskapet etter måltidet. Den er satt sammen av noen av våre beste aquaviter, lagret på spesielt utvalgte fat i minst fem år.   

Aroma: Rik duft med innslag av vanilje, karamell og tørket frukt fra fatmodning. Avrundet krydderpreg med innslag av anis, lakris, varm sitrus og florale noter. 

Smak: Bløt og konsentrert smak med innslag av vanilje, sjokolade, karamell og tørket aprikos fra fatmodning. Avrundet krydderpreg med innslag av karve, anis, lakris, varm sitrus og florale noter. 

Sammenlignet mot 2021: Årets utgave har ligget på madeira fat og smaker mer av tropiske frukter, røstede nøtter og karamell. Fra fatmodningen kan du også finne preg av brente mandler og melkesjokolade. Den fortsatt like elegant og med en spesielt rik og karakterfull finish. 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg