Wettre lager øl av avløpsvann

Dette høres ut som en krass kritikk av et øl, men det er langt derifra. Det lille bryggeriet Wettre i Asker begynte å utforske muligheten for å integrere resirkulert gass i sin ølproduksjon for noen år siden. Resultatet er samarbeidsølet CO TO.

Da spørsmålet om leverandør dukket opp, trengte ikke Wettre å lete langt. Norges største renseanlegg, VEAS, var rett rundt hjørnet. Tanken på å kunne bruke gass som ikke bare var resirkulert, men også lokalprodusert, var spennende.

“Ølproduksjon krever vann, men ingen i verden har tidligere koblet seg direkte på et renseanlegg for å få CO2,” forteller Hans Ellef Wettre. For ett år siden ankom de første oransje boksene med CO2. Det hele var et eksperiment og et pilotprosjekt som fanget oppmerksomheten til media med overskrifter som “Fra piss til pils”.

Fra samarbeidets spede begynnelse til det fikk et navn og kom på boks, tok det fem år.

Bruken av resirkulert vann i ølbrygging er ikke en helt ny idé. Allerede i 2014 begynte et bryggeri i California å bruke tidligere behandlet vann i prosessen sin. Vannet hadde allerede vært gjennom vanlige husholdningsbruk som vask, dusj og klesvask. Om navnet “Tunnel Vision IPA” kom fra vannets historie er uklart, men det gir et passende bilde av prosessen.

Veas tar imot avløpsvann fra Asker, Bærum og Oslo, og håndterer en femtedel av Norges avløpsvann. På en gjennomsnittlig dag renser de rundt 3000 liter vann per sekund og behandler 100 millioner kubikkmeter avløpsvann årlig. På den andre enden av verdikjeden bruker kommunene store mengder CO2 for å rense drikkevann – ideen om å gjenbruke denne CO2-en fra avløpsvannet er ikke bare tenkelig, men også mulig. Dette er eksempler på sirkulære prosesser som er nødvendige for å redusere klimagassutslippene.

Det tar tre timer fra avløpsvannet ankommer Veas til det blir sluppet ut igjen i ren og renset tilstand. I løpet av den tiden går vannet gjennom en kjemisk prosess for å fjerne forurensninger.

Hans Ellef Wettre har et håp om at CO2 også kan få en merket ordning på linje med resirkulerbart papir.

“Hvis vi kan få noe som ligner på et Svanemerke, vil forbrukeren kunne være sikker på at gassen som brukes i produksjonen virkelig er grønn. Det er et merke vi ønsker oss, og i samarbeid med Veas ser vi frem til å ha fullskalaproduksjonen på plass innen 2024” sier den blide bryggmesteren.

At det var nettopp han, fra mat- og bryggeribransjen, som var først ute med å ta i bruk avfallsvann, må betraktes som et fantastisk initiativ av både forbrukere, renovasjonsbransjen og klima- og miljøentusiaster.

 

Wettre Bryggeri
CO TO
Golden lager 4,7% 0,33l kr. 33,50

@VEAS

Farge: Klar, gyllen med offwhite skum
Aroma: Lyst malt, kjeks, noe gress og lett bitterhet i bakkant
Smaker: En fin og frisk pilsner. Lys maltbase som gir toner av korn, høy, gress og kjeks, med et lett bittert, grønt humleinnslag i bakgrunnen.
Fin og grei pils

Lasse L 7,5/10

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg