Oslo Brewing co
BA Barley wine (Jameson-edition)
Barley wine 11,4% 0,33l kr. 79,90
Farge: Lett tåkete, kastanjebrun med flyktig, lyst brunt skum
Aroma: Runde, fine toner av mørk malt, karamell, tørket frukt, men det er vanilje som ligger i overkant hele veien.
Man kjenner noe eik, men selve whiskey-preget fra Jameson fatene sitter ikke i aromaen
Smaker: Denne burde tas ut av kjøleskapet og lunes på kjøkkenbenken før det åpnes. Den første slurken fra en «kald» flaske gir et alkoholsting med whiskey-toner. Dette roer seg ned og inn kommer fløtekaramell og vanilje før man får en lett besk ettersmak. Både den kraftige alkoholen og det beske i ettersmaken rundes av når den nytes over 10-12 grader.
Det er godt eikepreg fra whiskeyen, selv om det ligger helt i starten og tones bort av spesielt vanilje og karamell. Så lot jeg både glass og flaske stå.
På flasken anbefales den å drikkes ved 8-10 grader (som er ganske kaldt for en barley wine) og jeg må si meg uenig. Den er ubalansert og skyter vilt fra seg før den havner på 13-14 grader, men ved romtemperatur er den mye bedre balansert, alkoholen er jovial, eikepreget ligger fint i bakgrunnen, vanilje og karamell styrer fortsatt, men nå er det mer mørk malt med litt tørket frukt og mandel blandet inn også.
Det er mye i aroma og smak som sender tankene til Belgia. Spesielt den søtlige vaniljen minner om aromaen fra vaffel-sjappene. I tillegg ligger maltbasen med de tydelige karamelltonene der, som minner om endel juleøl. Likevel bringer smakene dette nærmere en scotch ale eller klassisk engelsk barley wine. I tillegg gir Jameson-fatene ølet har vært lagret på i seks måneder, denne ekstra karakter med eikepreget.
Brygget hos St. Hallvard bryggeri