Nye gjærstammer fra villgjær kan gi sterkere lagerøl

Nye gjærstammer for brygging av lagerøl, skapt ved å lage hybrider av bryggegjær og ville gjærstammer fra Patagonia, kan gi nye smaker og aromaer til øl, kommer det frem av en rapport fra Universidad de Santiago de Chile.

Lagerøl -som pils, bayer og bokkøl- dominerer det globale markedet og utgjør over 90% av det kommersielle ølsalget. Smakene og aromaene i lagerøl er imidlertid begrenset av mangelen på genetisk variasjon i gjæren som brukes til å brygge dem.

I den nye studien skapte forskere nye typer lagergjær i laboratoriet ved å hybridisere vanlig bryggergjær med naturlige isolater av vill SAccharomyces eubayanus fra Patagonia. De dyrket frem disse hybridene på måter som oppmuntret gjærens fermenteringsegenskaper. Videre analyse viste at stammene hadde mutasjoner i gener som forbedret deres evne til å utvinne visse typer sukker, noe som resulterte i unike aromaprofiler og høy alkoholproduksjon. Forskerne sa at suksessen til de nye stammene delvis kunne spores tilbake til det faktum at de arvet sine mitokondrier – den delen av en celle som produserer energi som cellen trenger for å utføre alle livsprosesser – fra de kuldetolerante ville stammene, ikke fra bryggergjæren.

Totalt sett viser de nye funnene at den genetiske variasjonen som finnes i ville gjærstammer kan utnyttes til å utvikle nye lagergjærstammer som er egnet for industriell produksjon.

 


Intervju med forskerne

https://plos.my.salesforce.com/sfc/p/#U0000000Ifis/a/PM000003dQfF/i3f8V_ZlvBScjbxeUQQNdH7eckJzu1txwZm6EnB0s2U

 

 

Photo by Sam Power on Unsplash

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

    Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
    Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Siste innlegg