Når streiken har blitt til en kamp mot håndverksbryggeriene

Som jeg skrev på Ølportalen igår, så rammer streiken bredere enn bare industribryggeriene.

Media pisker nå opp til bråk og krangel med å sette streikende og småbryggeriene opp mot hverandre. Enten fordi det genererer klikk og selger flere annonser eller så er det rett og slett total mangel på kunnskap.
Kapasitet og lagerbeholdning betyr ikke solgt vare, på noen som helst måte, selv om media forsøker å fremstille det slik.

De fleste håndverksbryggerier kan ikke levere tankbiler på tankbiler med øl i hele landet, ei heller lokalt. De har rett og slett ikke tankbiler. Her går det i keykegs, bokser og flasker. Og uten transport, går heller ikke det noen steder.

Og midt imellom bryggerienes tilgang til øl og gjester som søker tilgang til øl, ligger utestedene. En bransje radbrukket av styresmaktene som gjorde fint lite annet enn å vende ryggen til i to år med pandemi.

Nå tas transportsektoren ut i streik, slik at enda flere bryggerier blir berammet enten det gjelder å kjøre ut eget øl eller å få varer inn for å produsere ølet. I går ble også ansatte i transportfirmaet Schenker tatt ut i streik, slik at neste ukes leveranser fra håndverksbryggeriene til hele Coop-kjeden blir nå kansellert. Det er 1150 dagligvarebutikker som småskalabryggeriene nå ikke får levert varene sine til.

 

Og folk biter på
«Det gir en umiddelbar bismak at noen skal tjene penger på en konflikt. Men det stopper ikke vår kamp. Om ikke annet gjør det oss mer klar for å holde ut når vi ser at folk vil kapitalisere og tjene ekstra penger på en konflikt slik som dette» sier Richard Storevik, leder for Fellesforbundets avdeling fem i Bergen til NRK.

For det første, det er ingen i utelivs- eller bryggeribransjen som forsøker å stoppe kampen de streikende kjemper. Kampen er ikke mot håndverksbryggeriene, utelivsaktørene eller folk som vil ha en øl ute.

Og for det andre, jo lengre konflikten varer, jo større blir behovet for å fylle opp øl hos de 8300 skjenkebevillingsinnehaverne fra småbryggeriene. For at de i det hele tatt skal kunne overleve.

Storevik fortsetter «Vi går ikke ut og oppfordrer til noe, men jeg kommer selv til å tenke meg om to ganger nå, hvis jeg skulle kjøpe 7 Fjell».

Om halvparten av utestedene og mikrobryggeriene går konkurs pga streiken, vil da utestedenes eiere, ansatte og gjester, samt bryggeriarbeidere og leverandører – som også vil lide- noensinne tenke på å drikke et industriøl, om livsgrunnlaget faller bort fordi en avdelingsleder i Fellesforbundet mener at INGEN skal lage, levere eller drikke øl når de streikende ikke er på jobb? Jeg kan ikke huske at man ‘ikke oppfordret’ til å slutte kjøpe øl fra Hansa og Ringnes sine utsalg når transporten stod stille. Dobbelmoralen er tjukk her.

Og om navlebeskuelsen ikke stoppet der, fortsetter Storevik med en lite gjennomtenkt kommentar «Det er en grunn til at de ikke er tatt ut i streiken. De er ikke organiserte, de har ikke ordnede lønns- og arbeidsforhold. Det ligger til grunn for oss tillitsvalgte at vi handler der det er ordnede lønns- og arbeidsforhold».
Å stå i en streik fordi man ikke har ordnede lønns- og arbeidsforhold og snakke ned andre bedrifter som man ikke har et snev av kunnskap om lønns- og arbeidsforholdene i, blir selvsentrert, hjerterått og hjernedødt.
Flere håndverksbryggerier har organiserte ansatte og når de ansatte kom tilbake etter pandemiens permisjoner, tyder det ikke på hverken ugunstig lønn eller dårlige arbeidsforhold.

Alle småbryggeriene støtter de streikende, ingen har sagt noe annerledes, men de må også få gjøre jobben de er ansatt for å gjøre. Ingen betaler de ikke-streikende til å opphøre arbeidet sitt, ingen betaler regningene som fortsetter å komme og ingen kjøper 1 million liter pilsner fra et håndverksbryggeri, fordi de rett og slett ikke har kapasiteten til å levere dette.

Ringnes har en kapasitet på 420 millioner liter øl i året. 7 Fjell, som et av de største håndverksbryggeriene, har makskapasitet på 1,7 millioner liter i året. Beer Flag, som er nevnt som ‘profitør’ i en annen artikkel, har kapasitet på ca 70.000 liter i året, som er 0,16 promille av Ringnes sin kapasitet.

Profitører, der altså….

«Industribryggeriene til sammen kan produsere vårt årsvolum på én dag, så på den måten ser jeg ikke på det som lite kollegialt» forteller daglig leder ved 7 Fjell, Jens Eikeset til NRK.

 

Forvrengt syn på virkeligheten
For å understreke forskjellsbehandlingen følger regiondirektør i Vestland, Helene Frihammer, opp med utsagnet «Vi er generelt opptatt av at vi skal unngå konkurransevridende tiltak. Vi tenker at man bør ta hensyn til dette i hele markedet». Enhver med den minste kunnskap om utelivs- og bryggeribransjen vet at dette har sannhetsgestalten til Donald Trump.

Allerede i 2015 skrev Sammy Myklebust at «De store aktørene har hatt ord på seg for å bruke den makten det medfører å være stor til å undertrykke de små. Det eksisterer kontrakter der utesteder forplikter seg til å kun ta inn varer fra en leverandør og får såkalt kick-backs (en pengebonus) av det man har kjøpt varer for. Dette kan også komme i form av forskudd til oppstart av utesteder. Vi snakker gjerne om solide summer». I tillegg kjøper industribryggeriene hylle- og pallplass hos dagligvaregigantene.
Og istedet for å bombastisk konkludere som visse andre, legger Myklebust opp til eduelig analyse «Om dette er sunn konkurranse og om det burde være lovlig i et land der en hverken kan gi rabatt på alkohol eller informere om alkohol til sluttkunde får være opp til deg selv å vurdere». Høres ikke ut som man er ‘generelt opptatt av at vi skal unngå konkurransevridende tiltak’, gjør det vel, Frihammer?

 

Sympati
Om man vil fortsette å få sympati for streiken, så burde man tenke seg om to ganger før man tråkker på medorganiserte, kollegaer og kunder, samt de utesteder og bryggerier som bukket under da ingen var der for å støtte de under og etter pandemien.
Litt mer ydmykhet gjør også utelivsaktørene mer velvillig til å respektere avtalene med de store bryggeriene og ikke vende seg til helnorske småskalaprodusenter i stedet for.

Det er mer enn nok plass til både liten og stor her til lands, selv om de ansatte hos de mindre bryggeriene ikke har like høy organiseringsbehov som de store. Kanskje fordi lønn- og arbeidsforhold allerede er på et akseptabelt nivå.

Om streiken blir langvarig, vil noen av våre håndverksbryggerier tjene en ekstra slant de ellers ikke ville gjort, men ellers vil utestedene få mindre kick-backs, noen av bryggeriene som selger mest til polet vil slite da distrubusjonsbedriften Vectura også er tatt ut i streik, samt at utesteder vil måtte stenge da avtaler de har med industribryggeriene ikke gir mulighet til å kjøpe inn varer fra småskalabedrifter i den grad de trenger.

Den eneste bismaken her er kampen alle de små må kjempe for å overleve, ikke bare mot lover, politikere og industrielle magnater, men nå også mot fagforeninger, deres medlemmer i de største bedriftene og media.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg