I juli lanserer Atlungstad Håndverksdestilleri et nytt historisk produkt: Christoffer Hammer Gylden aquavitlikør.

Christopher Blix Hammer (1720-1804) regnes som de norske akevittenes far. På 1700-tallet kom det meste av brennevinet fra Tyskland eller Danmark, og skrev sent på 1700-tallet flere bøker der han beskrev for den norske bonde hvordan man skal sikre selvberging av potet, og også ta hånd om egen produksjon av brennevin heller enn å importere drikkevarer. Hammer ville motivere den norske bonden til heller å brenne selv ved å fortelle om hvordan en skulle bedre kvaliteten på destillatet.

Christoffer Hammer Gylden aquavitlikør er, som navnet antyder, basert på den originale oppskriften til Christoffer Hammer. Gylden aquavit ble først beskrevet i Christopher Hammers bok “Afhandling om Norske akevitter” i 1776.

Bladgull og safrantinktur, sammen med en rekke krydderier og aromaer fra spritdestillasjonen har gjort Gylden Aquavitlikør til en enestående representant blant de virkelige gamle norske akevitter.

I tillegg har Atlungstad benyttet vann fra den samme kilden som Christoffer Hammer selv brukte på Hadeland, for å sikre at produktet er mest mulig autentisk i henhold til den gamle oppskriften.

I henhold til dagens regelverk er det ikke tillatt å tilsette bladgull i akevitt, men det er tillatt i likører. Derfor ble produktet lansert som en likør med 100g sukker per liter, noe som er minimumskravet for å kunne kalle det en likør.

På Christoffer Hammers tid ble akevitt ofte søtet med honning, så Atlungstad tolkning av produktet er sikkert ikke langt fra originalen.

Arcus har tildigere gitt ut en ikke fatlagret akevitt basert på denne oppskriften, men det er tilbake på slutten av forrige århundret. Hammer vodka (og London Dry gin) er også produkter hvor samme person hylles.

Christoffer Hammer Gylden aquavitlikør vil være tilgjengelig i bestillingsutvalget til Vinmonopolet fra onsdag 5. juli, og det vil kun være 300 flasker tilgjengelig i første omgang.
Pris: kr 419,90
Varenummer: 15712702

 

 

 

 

 

 

 

Bli medlem av Norske Akevitters Venner

 

Mer om Atlungstad Brenneri og Håndverksdestilleri: 

Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. 

Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.  

 

I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.  

 

Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Vi er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndver

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg